2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Periyodik Bakım Nedir? Periyodik Bakımda Neler Yapılır?

Periyodik Bakım Nedir?

Trafik akışı içerisinde sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi ve araçtan beklenen maksimum performansın alınabilmesi için periyodik bakımlar yapılmaktadır. Arabanın bakımlarının ihmal edilmesi, araçlarda oluşabilecek sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle maliyetli hasarların oluşmaması için araç periyodik bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. Periyodik bakım sayesinde donanımların yıpranması önlenerek olası arızalara önceden müdahale edilebilmektedir. Periyodik bakım desteği, alanında uzman kişiler tarafından sağlanmaktadır. 

Periyodik Bakım Nedir?

Araç sahipleri “periyodik bakım” kavramı ile sıklıkla karşılaşmaktadırlar. Periyodik bakım kavramını duyan araç sahiplerinin yanıtını merak ettikleri soruların en başında “Periyodik bakım ne demek?” yer almaktadır. Üretici firmaların tasarladıkları araçlar için yılda bir veya aracın belirli kilometre noktalarında yapılmasını tavsiye ettikleri bakım “periyodik bakım” olarak adlandırılmaktadır. Araç bakımı, aracın donanımında bulunan parçaların işlevselliklerini devamlı şekilde korumak ve aracın kullanıcılarına sunduğu genel performansı maksimum düzeyde tutabilmek için yapılmaktadır. Periyodik bakımın düzenli yapılması durumunda aracın motor ömrü uzamakta ve böylece aracın işleyişi sorunsuz şekilde sürdürülebilmektedir. Yapılan periyodik bakımlarda kontrol edilen ve olası bir arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilerek trafikte oluşabilecek sorunlar engellenmektedir. Böylece güvenli sürüş sağlanmaktadır. 

Periyodik Bakımda Neler Yapılır?

Periyodik Bakımda Neler Yapılır?

Bir tür güvenlik sistemi olan periyodik bakımın düzenli olarak yapılması son derece önemlidir. Periyodik bakım kapsamında belirli periyotlar içerisinde parçaların yıpranma hızları ve parçaların ömrü dikkate alınmaktadır. Söz konusu süre zarfının aşılması durumunda parçaların işlevselliği azalmaya başlamaktadır. Düzgün şekilde çalışmayan araç donanımları, genel çalışma sisteminde aksamalara neden olabilmektedir. Bu durum ise ani problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Tüm bozulmalar sürüş güvenliğini tehdit etmekte ve kazalara neden olabilmektedir. Trafikte sürüş güvenliğinin sağlanmasında oldukça önemli bir rolü bulunan periyodik bakımların, geri dönüşü olmayan maddi ve manevi hasar veya kayıpların önüne geçilmesi konusunda ciddi rolü bulunmaktadır. 

Araç aksamında herhangi bir problem oluşmaması için periyodik bakımların aksatılmaması gerekmektedir. Aracın yıpranma hızını azaltan periyodik bakım sayesinde meydana gelebilecek deformasyonların ertelenmesi veya önlenmesi mümkündür. Periyodik bakım ile önceden tespit edilebilen olası arızalar giderilmektedir. Böylece aracın sorunsuz ve yüksek performans ile çalışması sağlanmış olur. Güvenlik açısından çok önemli olan periyodik araç bakımı, yakıt tasarrufu açısından da kullanıcılara avantaj sunmaktadır. Kullanıcılar tarafından “Periyodik bakımda neler yapılır?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Standart periyodik bakımda araçta yapılanlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Motor yağı ve yağ filtresi değişimi
  • Polen filtresi değişimi
  • Yakıt filtresi değişimi
  • Hava filtresi değişimi
  • Lastik bakımı
  • Ateşleme bujisi kontrolü
  • Akü bakımı
  • Fren sistemi kontrolü
  • Egzoz sistemi kontrolü
  • Süspansiyon sistemi kontrolü

Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılır?

Araç bakım periyotları ile ilgili araştırma yapan kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Periyodik bakım ne zaman yapılır?” yer almaktadır. Araçlarda belirli bir kilometre sınırına ulaşılması durumunda periyodik bakımların yapılması gerekmektedir. Konforlu ve güvenli bir sürüş için sıfır araçlarda ilk 10.000 km de periyodik bakım yapılmaktadır. Bir yıl içerisinde 10.000 km sınırını doldurmamış olan araçlara ise yıllık olarak periyodik bakım işlemi gerçekleştirilmektedir. Periyodik bakım süreleri, araç sistemini kuran firma tarafından belirlenmektedir. Periyodik bakım çizelgeleri ise üretici firma tarafından araç markasına, motor tipine ve araç modeline göre belirlenmektedir. Oluşturulan yıllık bakım çizelgesi, araç sahipleri ile paylaşılmaktadır. Araç servisleri tarafından da edinilebilen çizelge sayesinde araç sürücüleri araçlarının bakım periyotlarını takip edebilirler. 

Araba bakımı süreleri, araca bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Her yıl yapılan standart periyodik bakımlarda farklı değişkenler dikkate alınmakta ve optimal süre aralıkları belirlenmektedir. Periyodik bakım süreleri genellikle benzinli araçlarda 10.000 km - 15.000 km aralığındadır. Dizel araçlarda ise 15.000 km tekrarlarında periyodik bakım yapılmaktadır. İş makinelerinde bakım çizelgeleri çalışma saatleri göz önünde bulundurularak oluşturulmaktadır. Saati dolan araçların donanımlarında oluşabilecek problemler ve aksamaların önlenebilmesi için firmanın tavsiye ettiği çizelgeye uymak önemlidir. Turbonun yer aldığı ve ağır koşullarda çalışan araçlarda motor daha fazla yıpranma riski ile karşı karşıyadır. Hızlı gelişebilecek sorunlara karşı önlem alınabilmesi için 6 ayda bir periyodik bakım yapılması önerilmektedir. 

Periyodik Bakım Ne Kadar Sürer?

Periyodik Bakım Ne Kadar Sürer?

Oto periyodik bakım ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıların yanıt aradıkları sorulardan biri de “Periyodik bakım ne kadar sürer?” olmaktadır. Araba periyodik bakımları, alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Periyodik bakım süresi yaklaşık olarak 1.5 saatte tamamlanmaktadır. Söz konusu süreçte araç donanımlarında yer alan parçalar kontrol edilmektedir. Kontroller sonucunda olası arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilmekte ve trafik akışı içerisinde meydana gelebilecek problemler önlenmektedir. 

Sıfır Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Araç periyodik bakım çizelgesi, üretici firmalar tarafından araç markasına, araç modeline ve motor tipine bağlı olarak belirlenmektedir. Yetkili servis tarafından önerilen araç bakım periyotlarına uyulması gerekmektedir. Sıfır aracın ilk bakımı benzinli araçlarda genellikle 10.000 km - 15.000 km aralığında yapılmaktadır. Hibrit tipi araçlarda ise 15.000 km aralıklarında periyodik bakım işlemi gerçekleştirilmektedir. Üretici firmalar tarafından belirli faktörlere bağlı olarak önerilen bakım periyotları değişkenlik göstereceğinden bu konu hakkında en ayrıntılı bilgi yetkili servislerden alınabilmektedir. 

10 Bin Bakımında Neler Yapılır?

Araç sahipleri tarafından sorulan sorulardan biri “Aracın 10 bin bakımında neler yapılır?” olmaktadır. Standart bakımlarda sürüş güvenliğini sağlayan donanımların kontrol edilmesi gerekmektedir. 10.000 bakım olarak ifade edilen standart periyodik bakımlarda filtre ve yağların değişimi yapılmaktadır. Yağ, hava, polen ve yakıt filtreleri ile motor yağı değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra araçların donanımlarında bulunan parçaların ön - arka balata ve süspansiyon kontrolü, silecek değişimi yapılmaktadır. Araç parçalarının detaylı kontrolleri sağlanmakta ve sistemin düzgün çalıştığından emin olunmaktadır. 

30 Bin Bakımında Neler Yapılır?

Kullanıcılar tarafından yanıtı merak edilen sorular arasında “30 bin bakımında neler yapılır?” yer almaktadır. 30.000 bakımında hava filtresi ve yağ filtresi değiştirilmektedir. Aynı zamanda polen filtresi, motor yağı ve karter tapa contası değişimi yapılmaktadır. Dizel araçlarda yakıt filtresi değiştirilmektedir. Aracın sorunsuz işleyişinin sürdürülebilmesi için 30.000 bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Aksi halde trafik akışı içerisinde çeşitli sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.  

60 Bin Bakımında Neler Yapılır?

Arabanın periyodik bakımı ile ilgili fikir sahibi olmak isteyen araç sahipleri “60 bin bakımında neler yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. 60.000 bakımında standart bakıma ek olarak buji değişimi, alternatör kayışı değişimi ve otomatik şanzıman yağı değişimi yapılmaktadır. Ağır bakımlarda ise balata, şanzıman, triger kayışları ve direksiyon kontrolü sağlanmaktadır. Aynı zamanda rot ayarı yapılmaktadır. Bu nedenle 60.000 bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. 

Arabanın Bakımı Geçerse Ne Olur?

Periyodik araç bakımı hem sürüş güvenliği hem de aracın kullanım ömrü açısından önemlidir. Zamanında bakımı yapılmayan araçlarda bazı sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar günden güne artmaktadır. Aracın herhangi bir parçasında oluşabilecek arızanın sonucunda zincirdeki uyum bozulmaktadır. Bu durum ise onarılması maliyetli olan hasarları meydana getirmektedir. En önemlisi ise zamanında yapılmayan bakımlar, sürüş güvenliğini tehlikeye atmaktadır.

Yorumlar kapalı