2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

DASK Hasar İhbarı ve DASK Hasar Sorgulama Nedir? DASK Hasar İhbarı ve DASK Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

teklif al
DASK Hasar İhbarı ve Hasar Sorgulama Nedir

Türkiye, jeopolitik konumu gereği bir deprem ülkesidir. Her gün küçük ve büyük ölçekli depremler meydana gelmektedir. Gerçekleşen depremler ve depremlerin neden olduğu diğer doğal afetler nedeniyle ciddi can ve mal kayıpları oluşmaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin kabul edilmesi ve önlem alınması gerekmektedir. Büyük yıkımlara neden olan Gölcük, Elazığ ve İzmir depremlerinin ardından 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş depremi 10 ilde ciddi can ve mal kayıplarına yol açmıştır. 

2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur. DASK ihbarı, DASK hasar sorgulama işlemlerinin de yapılabileceği DASK, deprem ve depremden kaynaklanan risklere karşı konut sahiplerini güvence altına almaktadır. Bina hasar kaydı sorgulama işlemleri, hasar ihbarları DASK’ın resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. 

DASK Hasar İhbarı ve Hasar Sorgulama Nedir?

Meydana gelen depremlerin ardından kullanıcılar “DASK deprem hasar sorgulama nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Deprem veya bir başka doğal afet sebebiyle meydana gelen yer kayması, yangın ve tsunami durumunda oluşan maddi zararların karşılanması için DASK hasar ihbarının yapılması gerekmektedir. DASK hasar ihbar süresi 2 yıldır. Küçük veya büyük ölçekli tüm hasarlar için tazminat talebinde bulunulabilmektedir. Meydana gelen depremin ardından DASK hasar bildirimi ve DASK hasar tespiti süreçleri, DASK kurumu tarafından düzenlenmektedir. DASK hasar tespit sorgulama için gerekli olan hasar ihbarı için bazı belgeler talep edilmektedir. Bu belgelerin eksiksiz şekilde iletilmesinin ardından işlemler takip edilebilmektedir. DASK hasar dosyası sorgulama işlemleri, DASK resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.  

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Kullanıcıların yanıt aradıkları konuların başında “DASK hasar ihbarı nasıl yapılır?” yer almaktadır. DASK hasar tespiti ve tazmin aşamasının başlatılabilmesi için deprem bildiriminin yapılması gerekmektedir. Hasar ihbarında bulunulmasının ardından süreç başlamaktadır. DASK ihbarının yapılabilmesi için DASK tarafından bazı hasar ihbar noktaları belirlenmiştir. DASK hasar ihbar noktaları şu şekildedir:

  • Alo DASK 125 numaralı iletişim numarası aranarak hasarın belirlenmesi için süreç başlatılabilmektedir.
  • DASK resmi internet sitesi üzerinden “Online Hasar İhbarı” sayfasına girildikten sonra, gerekli bilgilerin verilmesi sonucunda hasar ihbarı yapılabilmektedir.
  • E - devlet Hasar İhbarı sayfası üzerinden gerekli adımlar takip edilerek hasar ihbarı yapılabilmektedir. E - devlet uygulamasına T.C kimlik numarası ve şifre bilgisi ile kolaylıkla giriş yapılabilmektedir. E - devlet şifresi bulunmayan kişiler, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek e - devlet şifresi alabilirler.
  • DASK poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvuru yapılabilmektedir. Böylece sigorta şirketi hasar ihbarını DASK kurumuna iletmektedir. 

DASK Hasar İhbarında İstenen Belgeler Nelerdir?

Deprem ve depremin neden olduğu diğer doğal afetler nedeniyle binalarda ciddi hasarlar meydana gelebilmektedir. Deprem sonrasında hasar alan binalar ile ilgili tazminat alınabilmektedir. Ancak bu tazminatın alınabilmesi için DASK kurumuna hasar ihbarının yapılması gerekmektedir. Hasar tespit aşaması sonrasında tazmin işlemleri başlatılmaktadır. DASK tarafından belirlenen noktalar üzerinden DASK hasar ihbarı yapılabilmektedir. DASK ihbarının yapılabilmesi için gerekli bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şu şekilde belirtilebilir:

  • Hak sahibi kişinin T.C kimlik numarası
  • DASK poliçe numarası ya da DASK adres kodu
  • Tapu bilgileri
  • Hasar yerinin adresi
  • İletişim bilgisi

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “DASK hasar tespiti nasıl yapılır?” yer almaktadır. DASK hasar tespit işlemleri, DASK kurumu adına görevlendirilmiş olan hasar tespit görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Ev hasar tespitinin yapılmasının ardından ise DASK hasar ödemesi, doğrudan DASK tarafından yapılmaktadır. DASK hasar tespitinin yetkilendirilmiş olan hasar tespit görevlileri tarafından yapılması son derece önemlidir. Hasar tespit görevlilerine olay yerinde yapacakları incelemeler sırasında bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak paylaşılması, tazminat sürecini hızlandırmaktadır. 

DASK Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hasarlı ev sorgulama işlemi yapmak isteyen kullanıcılar “DASK hasar dosyası sorgulama işlemi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. DASK dosya sorgulama işlemi, DASK kurumunun resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Açılan site üzerinden gerekli olan bilgilerin girilmesinin ardından dosya sorgulaması gerçekleştirilmektedir. AFAD hasar tespit sorgulama işlemleri, poliçe numarası ve hasar dosya numarası ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra e - devlet üzerinden “Hasar Sorgulama” sekmesine giriş yapılarak e - devlet şifresi ve T.C kimlik numarası ile birlikte ihbar dosyasının durumuna bakılabilmektedir. 

DASK Hasar Ödemesi Ne Kadardır

DASK Hasar Ödemesi Ne Kadardır?

DASK ödeme sorgulama hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “DASK hasar hesaplama işlemlerinin nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. DASK orta hasar ödemeleri ve DASK yüksek hasar ödemeleri DASK tarafından belirlenmektedir. DASK kurumu, her yıl inşaat maliyetlerine bağlı olarak azami teminat tutarını belirlemektedir. Belirlenen bu azami teminat tutarı, Resmi Gazete aracılığı ile kamuoyuna ilan edilmektedir. Hasar tespitinde belirlenen tutar, azami teminat tutarının üzerinde çıkabilmektedir. Bu durumda kalan kısım, DASK tarafından karşılanmamaktadır. Gerekli tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından ilgili tutar, 30 gün içerisinde banka hesabına yatırılmaktadır. Kişilerin DASK dışında bir başka deprem sigortası teminatının olması durumunda da söz konusu durumun DASK’a bildirilmesi gerekmektedir. 

DASK İnternet Sitesi Üzerinden Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

DASK deprem hasar bildirimi DASK internet sitesi üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Online olarak hasar ihbarı yapılabilmesi için DASK’ın resmi internet sitesine girilmesi gerekmektedir. Site üzerinden gerekli olan bilgilerin girilmesinin ardından hasar ihbarı yapılmış olmaktadır. Online hasar ihbarının yapılabilmesi için hasarın meydana geldiği deprem bilgisi, poliçe numarası veya adres kodu bilgisi ile poliçe sahibi olan sigortalı kişinin T.C kimlik numarası, vergi kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bilgilerinden birine ihtiyaç duyulmaktadır. 

DASK İnternet Sitesi Üzerinden Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bina hasar sorgulama işlemlerini yürütmek için bilgi almak isteyen kullanıcılar “DASK hasar sorgulama işlemleri internet sitesi üzerinden nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Hasarlı bina sorgulama işlemleri için DASK’ın resmi internet sitesinden faydalanılabilmektedir. Kullanıcılar DASK resmi internet sitesi olan dask.gov.tr sorgulama sayfasında gerekli bilgileri girerek sorgulama işlemlerini yapabilmektedirler. DASK deprem hasar sorgulama işlemleri için bazı bilgilere gerek duyulmaktadır. Bu bilgiler; T.C kimlik numarası, vergi numarası, cep telefonudur. 

E-Devlet'ten Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Hasar ihbarı, e - devlet uygulaması üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. E - devlet uygulaması üzerinden hasar ihbarı yapılabilmesi için T.C kimlik numarası ve e - devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. E - devlet şifresi olmayan kişiler ise kendilerine en yakın PTT şubesinden şifre alabilmektedirler. E - devlet uygulamasına T.C kimlik numarası ve şifre girişiin sağlanmasının ardından gerekli bilgilerin girilmesi ile birlikte hasar ihbarı yapılabilmektedir. 

E-Devlet'ten Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK hasar raporu sorgulamak isteyen kullanıcılar “ DASK e - devlet üzerinden hasar sorgulama işlemi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. E - devlet hasar sorgulama işlemi yalnızca T.C kimlik numarası ve e - devlet şifre girişi ile kolaylıkla yapılabilmektedir. E - devlet DASK aracılığı ile yaptırılan sigorta poliçesinin görüntülenebilmektedir. E - devlet DASK sorgulama ile tek bir noktadan tüm bilgilere detaylı olarak ulaşılabilmektedir. 

Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla DASK yaptırmak isterseniz teklifinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapalı