2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Deprem Çantasında Neler Olmalı? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem sonrasındaki ilk 72 saatte yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçların ve değerli evrakların yer aldığı “Afet ve Acil Durum Çantası” (AFAD deprem çantası) hayat kurtarabilmektedir. Acil durum çantası içerisinde afetlerden sonra ihtiyaç duyulabilecek tüm malzemelerin bulunması gerekmektedir. En iyi deprem çantasının sorumlu olunan bebek, yaşlı, engelli ve evcil hayvanlar için gerekli olan tüm gerekli ihtiyaçları içermektedir. Bu nedenle bir deprem ülkesi olan Türkiye’de deprem çantası hazırlama bilincine sahip olunması gerekmektedir. 

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, ağır can ve mal kayıplarına neden olan Kahramanmaraş Depreminin ardından kullanıcılar, deprem çantası seti içerisinde hangi malzemelerin bulunması gerektiğini merak etmektedirler. Deprem çantası listesi içerisinde; gıda, su, önemli belge fotokopileri, giyecek, su ve hijyen malzemeleri yer almaktadır. Akut deprem çantasında yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı gıda maddelerinin bulunması gerekmektedir. Deprem çantası içerisinde konserve, kuru meyveler, tahin, pekmez ve meyve suyu gibi gıdaların bulundurulması tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyunun olması önem taşımaktadır. Deprem çantası için battaniye, acil durumlarda ısınmayı sağlamaktadır. Diğer deprem çantası malzemeleri şu şekilde belirtilebilir:

Önemli Belge Fotokopileri

        • Nüfus cüzdanı ve ehliyet gibi kimlik kartları
        • Tapu, sigorta ve ruhsat belgeleri
        • Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi
        • Diplomalar
        • Banka cüzdanı ve pasaport
        • Evcil hayvan sağlık karnesi

Giyecekler

        • İç çamaşırı
        • Yağmurluk
        • İklime uygun giysiler

Hijyen Malzemeleri

        • Sabun ve dezenfektan
        • Diş fırçası ile diş macunu
        • Islak mendil
        • Tuvalet kağıdı
        • Hijyenik ped

Diğer Malzemeler

        • İlk yardım çantası
        • Uyku tulumu veya battaniye
        • Çakı, küçük makas ve düdük
        • Kağıt ve kalem
        • Pilli radyo, el feneri ile yedek piller (Pillerin dayanıklı ve uzun ömürlü olması gerekmektedir.)

Deprem Çantası Ne İşe Yarar?

Deprem Çantası Ne İşe Yarar?

Deprem çantasında bulunanlar, afetlerden sonra hayat kurtarmaktadır. Meydana gelen doğal afet sonrasında yiyecek, içecek ve diğer acil ihtiyaçların temin edileceği yerlere ulaşım kolay olmayabilmektedir. Deprem çantası içerisinde yer alan malzemeler sayesinde, kişiler küçük yaralanmalarını kendileri tedavi edebilirler. Deprem çantası içerisinde tüm aile üyeleri için yeterli miktarda su ve gıdanın bulunması gerekmektedir. Bu sayede acil durum ekipleri müdahalesine kadar hayatta kalınabilmektedir. 

Deprem Çantası Neden Önemlidir?

Depremlerin ardından can kayıplarının çok önemli bir bölümü 72 saat içerisinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle ilk 72 saatte hayatta kalınması önemlidir. Deprem çantası içerisinde konulabilecek hazır gıda, su, giyecek, ilkyardım malzemeleri, el feneri, radyo, iletişim cihazı gibi malzemelerle kurtarma ekipleri bölgeye ulaşana kadar hayatta kalınabilmektedir. Ayrıca deprem çantasından yararlanmak, aramak kurtarma ekipleriyle daha hızlı iletişim kurulabilmesini de sağlamaktadır. 

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantası içerisinde afet durumunda ihtiyaç duyulabilecek tüm malzemelerin bulunması önem taşımaktadır. Tüm aile üyelerine yetecek ölçüde su, yüksek kalorili gıda, hijyen malzemeleri, önemli belge fotokopileri, ilkyardım malzemeleri ve giyeceklerin deprem çantasına konulması gerekmektedir. Aile üyelerinin birbirleriyle deprem çantası içinde bulunması gereken malzemeleri belirlemeleri gerekir. Aynı şekilde öğrenciler de öğretmenleriyle gerekli malzemeleri konuşarak, deprem çantası hazırlamalıdır. 

Deprem Çantası Ne Zaman Kullanılır?

Deprem çantası, deprem sonrası ilk 72 saatte yardım ekipleri bölgeye ulaşana kadar acil ihtiyaçların karşılanmasını sağlamaktadır. Bu sayede enkaz altında yaşama tutunma olasılığı önemli ölçüde yükselmektedir. Deprem sonrasında yüksek hasarlı evlere girmek oldukça tehlikelidir. Deprem nedeniyle evleri hasar alan kişiler için acil durum çantası kurtarıcı olmaktadır. Deprem çantası içerisinde bulunan çadır, toplanma alanlarında oldukça işe yaramaktadır.  

Deprem Çantası Nerede Durmalıdır?

Deprem çantasının olası bir afet anında hazır olması gerekmektedir. Deprem çantasında olan eşyalar, afet sonrasında hayat kurtarabilmektedir. Hazır deprem çantasının kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerde bulunması önem taşımaktadır. Deprem acil durum çantasının yalnızca evlerde değil aynı zamanda işyerlerinde, okullarda ve sınıflarda da yer alması gerekmektedir. Öğrencilerin öğretmenleri ile birlikte deprem çantasında olması gereken malzemeleri belirlemeleri önemlidir. Deprem çantası içindekilerin düzenli aralıklarla bozulup bozulmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Bebek Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Bebek Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Bebek deprem çantası bulunması gerekenlerin başında beslenme ürünleri bulunmaktadır. Bebeğin beslenebilmesi için gerekli tüm beslenme malzemeleri ile bebeğin ayına uygun mamaların konulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin kullandığı ilaçların da bulundurulması gerekir. İlaçların son kullanma tarihleri düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bebeğin bezinin değiştirilmesi durumunda kullanılmak üzere ıslak mendil ve bebek bezinin de deprem çantasına konulması gerekmektedir. Uzun süreli olarak eve girilmemesi durumuna karşı eldiven, iç çamaşırı, battaniye gibi bebek ürünlerinin deprem çantasında olması önemlidir.

Kedi Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem bölgesinde yaşayan kişilerin kedi deprem çantası hazırlamaları gerekmektedir. Acil durumda hayati öneme sahip olan kedi deprem çantası içine bir miktar kuru mama, ıslak mama ve pet şişe su konulması gerekir. Kedi deprem çantasında bulunması gerekenlerin listesinde ödül maması da yer almaktadır. Bunun yanı sıra çok yer kaplamayan bir adet tasma bulundurulması, evcil hayvana ulaşılamayan durumlarda güvende tutulabilmesini sağlamaktadır. Deprem sırasında panikleyebilecekleri göz önüne alınarak bitki bazlı sakinleştirici bulundurulabilmektedir. Evcil hayvanların kullanmak zorunda olduğu ilaçların da mutlaka deprem çantasına konulması gerekmektedir. 

Deprem Çantası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Deprem çantasında kağıt kalem ne işe yarar?

Deprem çantasında olması gereken eşyalar arasında kağıt ve kalem yer almaktadır. Deprem çantasında bulunan kağıt ve kalem, deprem sonrasında ulaşılması gereken yakınların telefon numaraları ile adreslerinin not edilebilmesini sağlamaktadır. 

Deprem çantasında düdük ne işe yarar?

Deprem çantasında mutlaka olması gerekenler arasında düdük bulunmaktadır. Düdük, kişilerin seslerini duyuramadıkları veya seslerinin yetmediği anlarda oldukça yardımcı olmaktadır. Böylece yardım ekiplerine hızlı bir şekilde sesli uyarı verilebilmektedir. 

Deprem çantasında çakı ne işe yarar?

Deprem çantasında bulunması gereken eşyalar arasında çakı yer almaktadır. Deprem sonrasında çakı çok amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Meydana gelen depremde enkaz altında yaralanan kişiler, yaralarını tedavi etmek için gazlı bez gibi ilkyardım malzemelerini kesmek için çakıdan yararlanabilirler. Bunun yanı sıra konserve açmak için de çakı kullanılabilmektedir. 

Deprem çantasında ıslak mendil ve tuvalet kağıdı ne işe yarar?

Deprem sonrasında karşılaşılan en büyük problemlerin başında hijyen sorunları bulunmaktadır. Bu nedenle ıslak mendil ve dezenfektan gibi malzemeler, suyun bulunmadığı yerlerde kullanılmaktadır. İmkansızlıklar nedeniyle deprem sonrasında tuvalet sorunu oluşmaktadır. Bu durumda tuvalet kağıdı oldukça işe yaramaktadır. 

Deprem çantasında radyo ve pil neden bulunur?

Deprem malzemeleri arasında radyo ve pil bulunması gerekmektedir. Depremin neden olduğu yıkım sonrasında baz istasyonları, internet erişimi ve televizyon yayınları gibi haberleşme araçları kesintiye uğramaktadır. Ayrıca uzun süreli olarak elektrik kesintileri meydana gelebilmektedir. Dayanıklı ve uzun ömürlü pil aracılığıyla uzun bir süre boyunca radyo çalışabilmektedir. Bu sayede kişiler dış dünya ile iletişim kurabilmektedirler. 

Çikolata deprem çantasında bulunur mu?

Deprem çantasına yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat oranı yüksek olan, dayanıklı yiyeceklerin konulması gerekmektedir. Deprem çantası yiyecekleri arasında çikolata da bulunmaktadır. Bitter çikolata, çikolata barları veya fıstık ezmesi yüksek enerjiye sahip olmaları nedeniyle deprem çantası için gerekenler arasında yer almaktadır. 

Deprem çantasında neden para bulunur?

Deprem çantası içinde olması gerekenlerden biri de nakit paradır. Acil durumlarda ATM’ler çalışmayabilmekte, bankalar kapalı olabilmektedir. Deprem sonrasında acil ihtiyaçların karşılanabilmesi için tüm vatandaşların nakit paraya ihtiyaçları bulunmaktadır. 

Deprem çantasında kitap bulunur mu?

Deprem çantasında yalnızda acil ihtiyaçlar bulunmaktadır. Bu nedenle deprem çantası içerisinde bulunması gereken malzemeler arasında kitap yer almamaktadır. 

Deprem çantasında ekmek bulunur mu?

Deprem çantasında olması gereken yiyecekler arasında ekmek bulunmamaktadır. Bunun sebebi ekmeğin kısa süre içerisinde bayatlamasıdır. Deprem çantasına konulması gereken yiyeceklerin kısa süre içerisinde bayatlamaması ve bozulmaması gerekmektedir. Deprem çantası olması gerekenler arasında; su ve paketli kuru gıda bulunmaktadır.

Yorumlar kapalı