Hayat Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Hayat Sigortası Ne İşe Yarar? Hayat Sigortası Neleri Kapsar? Hayat Sigortası Nasıl Yapılır?

Hayat Sigortası Genel Şartları Nelerdir? Hayat Sigortası Ne İşe Yarar? Hayat Sigortası Neleri Kapsar? Hayat Sigortası Nasıl Yapılır?

Hayat iyi sürprizler ile dolu olduğu kadar olumsuz sürprizler de yaratabilmektedir. Öngörülemeyen bu olumsuz durumlar karşısında kişiler mağdur olabilmekte ve istenmeyen olaylar yaşanabilmektedir. “Hayat sigortası ne demek?” sorusu bu durumda önem kazanmaktadır. Hayat sigortası olumsuz durumlarda devreye girmekte ve kişiler için güvence niteliği olmaktadır. Hayatın öngörülemeyen olumsuz durumlarına karşı hazırlıksız yakalanmak istemeyen kişiler hayat sigortası ile kendilerini güvence altına almaktadırlar. Kişiler “Hayat sigortası zorunlu mu?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Hayat sigortası zorunlu olmayan, isteğe bağlı bir sigorta türüdür. 

Hayat Sigortası Nedir?

Hayat sigortası, ana teminatı olan vefat teminatı kapsamında her türlü vefat durumunda sigortalı olan kişinin ailesine hayat sigortası poliçesinde belirtildiği şekilde tazminat ödenmesini sağlayan, isteğe bağlı bir sigorta çeşididir. Hayat sigortası kapsamında poliçe kapsamı kaza sonucu tedavi masrafları, hastalık ve kaza sonucu daimi sakatlık gibi ek teminat türleri ie genişletilebilmektedir. Sigortalı kişi hayat sigortası kapsamında poliçe süresince işsizlik, tam ve kalıcı sakatlık gibi olumsuz durumlarda bağlı bulunulan sigorta şirketinin sözleşmede belirttiği şekilde ödeme almaktadır. 

Hayat Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Hayat sigortası genel şartları yasalar ile belirlenmektedir. Bunun yanı sıra sigorta şirketleri de hayat sigortası poliçesi özel şartlarında kendi belirledikleri kriterler göre belirlemeler yapabilmektedirler. Hayat sigortası, riskli bir mesleğe sahip olmayan, ciddi herhangi bir hastalığı bulunmayan, 18 yaşından büyük olan bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yapılabilmektedir. Sigorta şirketleri ise kendi risk kabul kriterlerine göre meslek sınıfı, yaş, sağlık durumu gibi durumlara göre ek primler ile hayat sigortası poliçesi düzenleyebilmektedirler. 

Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Yaşam sigortası kişilere büyük maddi ve manevi güvence sunmaktadır. Günlük yaşantıda kişilerin başlarına gelebilecek her türlü risk durumuna karşı güvence niteliğinde olan hayat sigortası ile sigortalı kişiler ve aileleri garanti altına alınmaktadırlar. Birçok riskin teminat altına alındığı hayat sigortasının çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Öncelikle hayat sigortası bulunan kişiler herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda vefat etmeleri halinde aileleri hayat sigortası iadesi almaktadırlar. Manevi açıdan yokluk hisseden kişiler maddi problemler ile uğraşmak durumunda kalmamaktadırlar. 

Sigortalı kişiler maluliyet ve sakatlık gibi durumlarda maddi açıdan zorluk yaşamamaktadırlar. Yaşam kaliteleri düşmeden kaza veya hastalık durumundan önceki gibi yaşayabilmektedirler. Tam veya kısmi sakatlık durumunda sigortalı kişiler hayatlarını aynı şekilde idame ettirebilmektedirler. Finansal kaygı yaşamaları önlenmiş olmaktadır. Sigortalı kişiler hayat sigortası vergi indiriminden yararlanabilmektedirler. Sigortalı kişiler hayat sigortası primlerini %15 oranında indirim sağlanabilmektedir. 

Hayat sigortası bulunan kişiler beklenmedik ve yüksek maliyetli tedavi giderlerini düşük primler ile ödemektedirler. Kişilerin vefat durumunda ise veraset vergisi gibi borçlar ödemek zorunda kalmamaktadırlar. Hayat sigortası bulunan kişiler hayat sigortası poliçesinde belirtilen teminatlar dahilinde, hastalık veya kaza nedeni ile sakat kaldıklarında tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Sigortalı kişiler hayat sigortası primlerini aylık taksitler olarak ödeyebilmektedir. Böylece bütçeyi zorlamadan sigortalı olmak mümkün olmaktadır.

Hayat Sigortası Neleri Kapsar?

Hayatın olumsuz taraflarına karşı güvencede olmak isteyen kişilerin yaptırmayı tercih ettiği hayat sigortasında ana teminat olarak “vefat teminatı” yer almaktadır. Sigortalı kişinin vefat etmesi halinde lehtar ya da kanuni varislerine hayat sigortası poliçesinde belirtilen tutar kadar teminat ödenmektedir. Hayat sigortası poliçesi satın alınabilecek diğer ek teminatlar ile genişletilebilmektedir. Hayat sigortasında vefat teminatı dışında bulunabilecek diğer teminatlar şu şekilde belirtilebilir:

        • Sigortalı kişinin kaza, hastalık veya doğal yoldan vefatı durumunda ödeme toplu olarak yapılmaktadır.
        • Sigortalı kişinin kaza, hastalık veya sakatlık durumunda iş kaybı sebebi ile meydana gelebilecek maddi zararların hepsi telafi edilmektedir.
        • İstem dışı işsizlik halinde gündelik tazminat ödemesi gerçekleştirilmektedir.
        • Hayat sigortası poliçesinde belirtilen sürenin sonunda muhtemel risklerin gerçekleşmediği durumda, birikimler toplu şekilde geri dönmektedir.Sigortalı kişiler meslek sahibi olduğu durumlarda kaza ya da hastalık sebebi ile geçici iş göremezlik teminatı alabilmektedirler.

 

Hayat Sigortası Nasıl Yapılır?

Hayatın beklenmedik risklerine karşı ailesini ve kendini garanti almak isteyen kişilerin tercih ettikleri hayat sigortasını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey yaptırabilmektedir. Birikimli hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, kritik hastalıklar sigortası ile istem dışı işsizlik sigortası gibi türleri olan hayat sigortasının teminatlarının kapsamına göre ön koşullar içerebilmektedir. Sağlık durumu ile yaş sınırı en yaygın ön koşullardır. Hayat sigortası yaptırmak ve ailesini güvence altına almak isteyen kişiler sigorta acenteleri ile iletişime geçerek hayat sigortası teminatı ve hayat sigortası poliçe primleri ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilmektedirler. Sigorta şirketlerinin internet siteleri üzerinden de hayat sigortası için başvuru yapılabilmektedir. Hayat sigortası yaptıranlar e-devlet üzerinden hayat sigortası sorgulama ve hayat sigortası iptali işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. 

 

Hayat sigortasında vefat teminatı ana teminat olarak yer almaktadır. Ancak diğer ek teminat seçenekleri ile hayat sigortası poliçesinin kapsamı genişletilebilmektedir. Hayat sigortası primleri hayat sigortası teminatlarına göre sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Hayat sigortası primlerini etkileyen bir diğer değişken ise hayat sigortasının geçerlilik süresi olmaktadır. Geçici hayat sigortaları otomatik olarak yenilenebilmekte ve sigortalı kişinin hayatını kaybetmesi durumunda belirttiği kişilere hayat sigortası poliçesinde belirtilen teminatların verilmesini sağlamaktadır. Yıllık hayat sigortasının yanı sıra karma hayat sigortaları ise uzun dönemli sigortalardır. Sigortalı kişinin hayatını kaybetmesi halinde hayat sigortası poliçesinde belirttiği kişilere tazminat ödenmektedir. Sigortalı kişinin teminat süresince hayatta kalması halinde ise hayat sigortası primleri poliçede belirtildiği şekilde geri alınabilmektedir. 

Konut Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Ancak bazı bankalar kredi başvurularında hayat sigortası yaptırılmasını isteyebilmektedir. Bunun amacı ise hem kredi başvurusunda bulunan kişinin yakınlarının hem de geri ödeme esnasında bankanın herhangi bir sorun yaşamasını engellemektir. Ev kredisi sürecinde konut sigortası, DASK, hayat sigortası ile ferdi kaza sigortası gibi sigorta türleri yaptırılabilmektedir. Bu sigorta türleri arasında yalnızca zorunlu deprem sigortası (DASK) zorunlu sigorta olarak geçmektedir. 

İhtiyaç Kredisi Hayat Sigortası Zorunlu mu?

İhtiyaç kredisi çekmek isteyen kişiler bazı konuları merak etmektedir. “Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu?” sorusu ihtiyaç kredisi çekmek isteyen kişilerin yanıt aradıkları soruların başında gelmektedir. Bankalara yapılan kredi başvurularında dosya masrafı gibi isteklerin haricinde müşterilerin karşısına çıkan bir diğer istek de bankanın kredi vermek için şart koştuğu kredi hayat sigortası olmaktadır. Bankaların kişilere kredi vermek için için hayat sigortası yaptırmalarını istemelerindeki amaç ise, verdikleri kredinin geri ödemesini garanti altına almak istemeleridir. Banka kredi verdiği kişiye hayat sigortasını şart koşması ile, kredi sahibinin hayatını kaybetmesi durumunda borcunu sigorta şirketleri aracılığı ile almış olmaktadır.

Hayat Sigortası Hangi Hastalıklarda Ödeme Yapmaz?

Hayat sigortası kapsamında hayat sigortasının hangi durumlarda ödeme yapmayacağı genel ve özel şartlar ile belirtilmektedir. Hayat sigortasının ödeme yapmayacağı hastalıklar krediyi kullanan kişinin hayat sigortası yaptırdığı sırada var olan mevcut hastalık durumuna göre belirlenmektedir. Eğer kişinin hayat sigortası yaptırdığı sırada mevcut olan hastalığı hayat sigortası poliçesinde belirtilmemiş ise kişinin vefatı durumunda ödeme alma sorunu yaşanabilmektedir. Ayrıca sigortalı kişi geçirdiği sağlık sorunlarından dolayı geçici süreyle tedavi görmüş ise normal yaşantısına döndükten sonra ödeme alamamaktadırlar.