Günlük hayatta beklenmedik risk durumlarında büyük maddi kayıplar yaşanabilmektedir. Olası bir deprem, su baskını, yer kayması, hırsızlık, yangın veya sel gibi risk durumlarında konutlar ve konutların içerisinde bulunan eşyalar zarar görebilmektedir. Bu konuda devreye konut sigortası ve eşya sigortası girmektedir. Söz konusu risklere karşı evleri ve evlerin içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alan sigortalar, kişiler için güvence niteliğinde olmaktadır. Konut sigortası ile eşya sigortasının kapsamı sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Konut Sigortası ve Eşya Sigortası Nedir?
Dış etkilere açık yapılar olan evleri çeşitli doğal afetlere ve kazalara karşı koruma altına alan sigortalara konut sigortası adı verilmektedir. Konut sigortası kapsamında doğal afetler türleri olan deprem, sel, yer kayması gibi risk durumlarına karşı evler güvence altına alınabilmektedir. Konut sigortası kapsamında yangın teminatı ana teminat olarak tüm poliçelerde bulunmaktadır. Ancak ihtiyaca göre seçilebilen ek teminatlar ile poliçenin kapsamı genişletilebilmektedir. Eşya sigortası ise olası istenmeyen durumlar ile karşılaşılması halinde, sigortalı kişilerin evlerinin içerisinde yer alan eşyaların gördüğü zararları karşılamaktadır. Hırsızlık, su basması, yangın, yıldırım düşmesi, deprem, sel ve dolu gibi çeşitli doğal afetlerin meydana getirdiği tüm zararlar eşya sigortası kapsamında karşılanmaktadır. Eşya sigortasının teminat kapsamı sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir.
Konut Sigortası Nedir?
Evlerine sigorta yaptırmak isteyen kişiler, “Konut poliçesi ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Ev ve evin içerisinde bulunan tüm eşyaları deprem, yer kayması, su baskını gibi doğal afetler ile yangın, hırsızlık gibi birçok risk durumuna karşı güvence altına alan sigorta türüne konut sigortası adı verilmektedir. Konut poliçesi ise konut sigortası kapsamında hazırlanan teminatlar bütünüdür. Söz konusu sebepler ile konutta meydana gelebilecek bütün maddi kayıplar konut sigortası tarafından karşılanmaktadır. Konut sigortası poliçelerinde yangın sigortası teminatı tüm sigorta şirketleri tarafından ana teminat olarak hazırlanmaktadır. Konut sigortası yaptıranlar tarafından istek ve ihtiyaçlarına göre konut sigortası poliçesine ek teminatlar eklenebilmektedir. Bu ek teminatlar ile sigorta poliçesi genişletilebilmektedir.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Deprem, yer kayması, su baskını, hırsızlık gibi çok farklı risklere karşı güvence niteliğinde olan konut yangın sigortası, sigortalı kişilere oldukça geniş kapsamlı teminatlar sunmaktadır. Konut sigortası teminatları sigorta şirketlerine göre ve kişisel istek ve ihtiyaçlara göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak konut sigortası kapsamında olan yangın teminatı, her sigorta şirketinde ana teminat olarak hazırlanmaktadır. Konut sigortasının yangın teminatı ile yangın ve yıldırım düşmesi gibi nedenlerden dolayı hasar görmüş olan konut içerisindeki bütün eşyalar güvence altına alınmaktadır. Ancak yangın ya da infilak nedeni ile meydana gelen duman ile buharın ev içerisinde bulunan eşyalara direkt olarak zarar verdiği durumlar da konut sigortası hasar ödemesi kapsamında karşılanmaktadır. Konut sigortası kapsamında yer alan ana teminat dışındaki ek teminatlar ile konut sigortası poliçesinin kapsamı oldukça genişletilebilmektedir. Konut sigortası kapsamında bulunan ek teminatlar ise şu şekilde belirtilebilir:
- Cam kırılması
- Hırsızlık
- Makine kırılması
- Aile reisi sorumluluğu
- Yangın mali sorumluluk
- Araba çarpması
- Enkaz kaldırma
- Duman
- Gasp, kapkaç ve yankesicilik
- Dahili su
- Enflasyondan korunma
- Yardım hizmetleri
- Yakıt sızması
- Elektronik cihaz teminatı
- Ev yardım hizmetleri
- Hava taşıtları çarpması
- Deniz taşıtları çarpması
- Yardım hizmetleri
- Grev, lokavt, kargaşa, terör ve halk hareketleri
Konut Sigortası Ne İşe Yarar?
Ev sigortası kapsamında yangın sigortası teminatı her sigorta şirketi tarafından sunulmaktadır. Konut yangın sigortası, yangın, yıldırım düşmesi ve infilak durumlarının sonucunda konutta meydana gelen duman, hararet ve buharın konutlarda oluşturduğu hasarlara karşı güvence sunmaktadır. Yangın sigortası genel şartlarına uyan her durumda, konutta meydana gelen maddi hasarlar sigorta şirketleri tarafından ödenmektedir. Bu nedenle sigortalı kişilerin büyük maddi yıkımlar yaşamalarına engel olunmaktadır. Konut sigortası poliçelerine, kişisel istek ve ihtiyaçlara göre ek teminatlar ilave edilebilmektedir. Konut sigortası poliçelerine eklenebilen sel ve su baskını teminatı ile sigortalı kişilerin konutlarında söz konusu sebepten meydana gelebilecek tüm zararlar teminat altına alınabilmektedir. Konut sigortası poliçesine dahil edilebilen hırsızlık sigortası teminatı ile ise, ev veya işyerinde hırsızlık sonucunda oluşan tüm kayıplar karşılanmaktadır.
Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir?
Konut sigortasının karşılamadığı durumlar, konut sigortası özel şartları ile belirtilmiştir. Konut kaskosunun özel şartları sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Konut sigortası poliçesi kapsamına dahil olan durumlar ile poliçe kapsamı dışında kalan tüm durumlar özel ve genel şartlar olarak ifade edilmektedir. Konut sigortasının karşılamadığı durumlar şu şekilde belirtilebilir:
- Savaş, istila, yabancı düşman hareketleri sebepli durumların meydana getirdiği bütün zararlar
- Nükleer yakıt nedeni ile meydana gelen zararlar
- Yangın olmaksızın, elektrik ile çalışan cihazların kısa devre ya da topraklanma yaması sebebi ile oluşan zararlar
- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde tasarruf sebebi ile meydana gelen bütün zararlar
- Sigortalı varlıklarda oluşan mekanik olaylar nedeni ile oluşan zararlar
- Yangın olmaksızın, eşyalarda sigortalı kişilerin kullanma şekillerinin sebebiyet verdiği zararlar
Eşya Sigortası Nedir?
Eşya sigortası, günlük hayatta karşılaşılabilecek yangın, deprem, su baskını, yer kayması, hırsızlık gibi durumlara karşı sigortalı kişilerin evlerinde yer alan eşyaları güvence altına alan bir sigorta türüdür. Eşya sigortasının teminatları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Eşya sigortası yaptırabilmek için ev sahibi olunmasına gerek yoktur. Kirada oturan kişiler de istedikleri takdirde, evlerinde bulunan eşyaları olası risk durumlarına karşı güvence altına alabilmektedirler.
Eşya Sigortası Neleri Kapsar?
Eşya sigortaları, beklenmedik deprem, yangın, su baskını, yer kayması gibi doğal afetler ile hırsızlıktan kaynaklı oluşan maddi kayıpları güvence altına almaktadırlar. Sigorta poliçesi kapsamında olan maddi kayıpların tümü sigorta şirketleri tarafından karşılanmakta ve sigortalı kişilerin büyük maddi yıkımlar yaşamaları önlenmektedir. Sigorta şirketlerine bağlı olarak eşya sigortasının teminatları değişiklik gösterebilmektedir. Konut sigortası eşya teminatı ile antika eşyalar da sigortalanabilmektedir.
Konut Sigortası ve Eşya Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eşya sigortası, konut sigortası ile birlikte yaptırılabildiği gibi tek başına da yaptırılabilmektedir. Konut sigortasında ev, boş hali ile sigortalanırken, eşya sigortasında sigortalı kişiler için maddi ve manevi öneme sahip tüm eşyalar sigortalanabilmektedir. Konut sigortası poliçesine eklenebilen ek teminatlar ile sigorta poliçesinin kapsamı genişletilebilmektedir. Konut sigortası ve eşya sigortası arasındaki farklar şu şekilde belirtilebilir:
- Konut sigortasında eşyalar olmadan ev boş haliyle güvence altına alınmaktadır. Sigorta poliçesine eklenen ek teminatlar ile ev içerisinde bulunan eşyalar da güvence altına alınabilmektedir.
- Eşya sigortası teminatları kapsamında evin içerisinde bulunan maddi ve manevi değere sahip sigortalanmış olan bütün eşyaları güvence altına almaktadır. Binada oluşabilecek hasarlar, eşya sigortasının kapsamında bulunmamaktadır.
Konut Sigortası Hakkında Sık Sorulan Sorular
Konut Sigortası Kombi Arızasını Kapsar mı?
Konut sigortasının kombi arızasını kapsaması için elektronik ev eşyalarının sigorta poliçesine dahil edilmesi gerekmektedir. Beyaz eşya sigortası ana poliçeye dahil edilebilmektedir.
Konut Sigortası Çatı Akmasını Karşılar mı?
İklim şartlarına bağlı olarak meydana gelen çatı akması durumunun verdiği zararlar, konut sigortası kapsamında yer alabilmektedir. Sigorta poliçesinde belirtildiği takdirde, konut sigortası çatı akmasını karşılamaktadır.
TV Ekranı Kırıldığında Sigorta Karşılar mı?
Konut sigortası elektronik eşya teminatı ile kırılan televizyon ekranının maliyetini karşılamaktadır. Televizyon sigortası konut sigortası poliçesine eklenebilmektedir.
Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla en uygun Konut Sigortası fiyatlarını öğrenmek için hemen tıklayın!