Her insan, çalıştığı süre içerisinde geleceği için de faydalı yatırımlar yapmayı hedefler. Çünkü herkes, huzurlu ve keyifli bir emeklilik dönemi yaşamak ister. Bu anlamda devlet kurumlarına bağlı olarak sahip oldukları sigorta haklarının yanı sıra özel kurumlar tarafından sunulan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hizmeti, insanların emeklilik dönemlerindeki refah düzeyini arttırmak için ideal bir seçenek. BES hizmetinden yararlanmak isteyen insanların, bu sistem hakkında detaylı bilgi sahibi olmasında yarar var.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, SGK bünyesindeki emeklilik sistemini tamamlayıcı bir niteliğe sahip olup insanların emeklilikte ek gelir elde etmesini sağlayan özel bir sistemdir. BES’ten yararlanan insanlar, çalıştıkları sürece başınca belli periyotlarda kendilerinin belirlediği bir bedeli özel sigorta kurumuna ödeyerek gelecekleri için yatırım yapabilirler. BES için sigorta kurumlarına yatırılan primler, sigortalının risk tercihlerine göre belli yatırım fonlarında değerlendirilebilir. Bu fonlar, finans ve yatırım alanında uzman kişiler tarafından yönetilir.
Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
BES’ten yararlanmak için özel sigorta kurumlarına başvurup size uygun planı tercih ederek süreci başlatmaya hazır hale gelebilirsiniz. Bu sistemde emeklilik hakkı elde edebilmek için ise sisteme giriş yaptıktan sonraki 10 yıl boyunca sistemde kalmaya devam etmeniz ve 56 yaşını doldurmanız gerekiyor. Eğer bu kriterleri uyguladıysanız tercihinize göre daha sonra da katkı payınızı ödemeye devam edebilir ve birikiminizi büyütebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz zaman birikimlerinizi talep ederek sistemden ayrılabilirsiniz ama bu durumda emeklilik hakkı elde edemezsiniz ve birikiminiz belli oranlarda kesintiye uğrar.
BES'in Avantajları Nedir? BES Ne İşe Yarar?
BES’in insanlara sunduğu çok sayıda avantaj vardır. Bütün bunlar, günümüzde çok sayıda kişiyi SGK’nın yanı sıra BES sigortalısı olma konusunda da teşvik eder.
- Devlet katkısı da eklendiğinde ödediğiniz katkı payından daha yüksek bir gelire ulaşabilirsiniz.
- Birikimlerinizin değerlendirilebileceği fonlar sayesinde paranızın değerinin gelişmesi imkanına sahip olabilirsiniz.
- Emeklilik sürecinde yüksek bir gelire sahip olarak refah seviyesi yüksek bir emeklilik dönemi geçirebilirsiniz.
- BES fonları, vergi muafiyeti sayesinde kesintisiz olarak birikimlerinizin içerisinde değerlenir.
Kısacası BES, hem daha kaliteli bir emeklilik yaşamına sahip olmanızı sağlarken hem de genç yaşlardan itibaren düzenli bir şekilde tasarruf yapmanıza yardımcı olur.
BES Devlet Katkısı Ne Zaman Alınabilir?
BES’te devlet katkısının tamamını almak için emeklilik şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Eğer bunun aksine erkenden ayrılırsanız devlet katkısını da sistemde kaldığınız süreye göre farklı oranlarda alma hakkına sahip olabilirsiniz. Buna göre oranlar şu şekildedir:
- İlk üç yıl içinde sistemden ayrılanlar, devlet katkı payını alamazlar.
- Katılımcılar, üçüncü yılın sonunda devlet katkısının %15’i,
- Altıncı yılın sonunda %35’ini,
- Onuncu yılın sonunda ise %60’ını alabilirler.
Devlet katkısının BES birikimine eklenmesi, 2013 yılında yürürlüğe giren bir uygulama olduğu için bunun öncesinde sisteme dahil olanlar için farklı bir “hak ediş kazanma” sistemi bulunur. Buna göre 2013’ten önce sisteme dahil olan ve devlet katkısı alamayan kişilere 1-3 yıl arası bir hak ediş süresi eklenerek emeklilik süreçleri hızlandırılır. Buradaki yıl sayısının belirlendiği kriterler şu şekildedir:
- Sistemde 3 ila 6 yıl arası kalanlar için 1 yıl
- Sistemde 6 ila 10 yıl arası kalanlar için 2 yıl
- 10 yıldan fazla süredir dahil olanlar için ise 3 yıl
BES Kesintisi Ne Kadardır?
Bireysel emeklilik mevzuatına dayanarak özel sigorta şirketleri, BES faaliyetleri için bazı kesintiler uygularlar.
- Giriş Aidatı: BES’e dahil olan kişilerden eğer farklı bir şirketten aktarım durumunda giriş aidatı alınır. Aynı şekilde sistemden erken ayrılan müşteriler, ertelenmiş olarak yine bir giriş aidatı ödemek durumunda kalırlar. İlk beş yıl içerisinde uygulanan giriş aidatı ve yönetim gider kesintileri, her yıl için aylık brüt asgari ücrete göre maksimum %8,5 oranında olabilir.
- Fon Toplam Gider Kesintisi: Fon gruplarına göre farklı oranlarda uygulanan bu kesinti; para piyasası ve kıymetli madenler fonlarından yıllık olarak en fazla %1,09 oranında gerçekleştirilirken borçlanma araçları ve endeks fonlarında yıllık maksimum %1,91 oranını bulabilir. Hisse ve diğer fonlarda uygulanan kesinti de yıllık en fazla %2,28 olabilir.
Siz de SGK’dan yararlandığınız sigorta hizmetlerine ek olarak, bireysel emeklilik sistemi ve birçok sağlık sorununda sizlere avantajlar sunan tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerini de değerlendirmek için Ethica Sigorta’nın ayrıcalıklı dünyasına katılabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için acentelerimizi ziyaret edebilirsiniz.