2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Deprem Uyarı Sistemi Nedir? Google Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Yer kabuğu içindeki kırılmalar sebebiyle ani olarak meydana gelen titreşimlerin dalgalar şeklinde yayılarak yeryüzünü sarsması olayına “deprem” adı verilmektedir. Depremlerin sonucunda toprak üzerinde yer alan yapılar yıkılarak, can ve mal kayıpları gerçekleşebilmektedir. Türkiye jeolojik olarak bir deprem ülkesidir. Bu nedenle zamanında alınacak önlemler ile can ve mal kayıpları önlenebilmektedir. Günümüzde jeolojik ve jeofizik alanlarında gerçekleştirilen çalışmalar ile depremlerin hangi bölgelerde gerçekleşeceğine dair bilgiler alınabilmektedir. Ancak depremler ile ilgili büyük ilerlemeler kaydedilmiş olsa da depremin zamanı ve büyüklüğü hakkında net bilgilere erişilememektedir. Bu durumda Google tarafından geliştirilen ve bölgede oluşma ihtimali olan sarsıntıyı kullanıcılara önceden haber veren deprem uyarı sistemi devreye girmektedir. 

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem, çok sayıda can ve mal kaybına yol açmıştır. 10 ilde hissedilen depremin ardından bölgede hissedilen çok sayıda artçı deprem meydana gelmiştir. Yaşanan büyük depremin ardından artçı depremler ile ilgili önceden bilgi sahibi olmanın önemi anlaşılmıştır. Bu nedenle depremi önceden haber veren Google deprem uyarı sistemi hakkında araştırmalar yapan kullanıcıların sayısı da artmıştır. “Depremi önceden haber veren uygulama” adı ile bilinen deprem uyarı sistemi Google tarafından geliştirilmiştir. Erken deprem uyarı sistemi ile bölgede gerçekleşmesi olası olan bir deprem kullanıcılara saniyeler öncesinden sinyal vermektedir. Deprem uyarı sistemi, bölgedeki olası deprem ve şiddetini cihazlara uyarı olarak göndermekte böylece kullanıcıların tedbir almaları sağlanmaktadır. 

Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

2020 yılında Google tarafından o güne kadar geliştirilmiş olan en büyük deprem algılama sistemini kullanıcılara sunmuştur. Google’ın Android deprem uyarı sistemi ilk geliştirildiği sırada yalnızca ABD’de mevcuttu. Ancak çok kısa bir süre içerisinde Yunanistan ve Yeni Zelanda’da kullanılmaya başlanmıştır. Bir süredir ise Filipinler, Kırgız Cumhuriyeti, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’de deprem uyarı sistemi Android kullanıcıları tarafından kullanılabilmektedir. Merkez üssü Kahramanmaraş/Pazarcık olan yıkıcı depremin ardından kullanıcılar deprem uyarı uygulaması ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedirler. 

Depremi haber veren uygulama, Google tarafından geliştirilmiştir. Deprem uyarı sistemi, 3 milyardan fazla sayıda akıllı telefonda bulunan ivme ölçerleri kullanarak yaklaşan sarsıntıyı algılamaktadır. Böylece sarsıntıdan etkilenecek bölgedeki kullanıcılara uyarı göndermektedir. Bu sayede deprem uyarı sistemi ile cihaz yakınında gerçekleşmesi olası olan 4,5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremlerde önlem alınabilmektedir. Gerçekleşecek olan depremden saniyeler önce kullanıcılara uyarı veren uygulama sayesinde kullanıcılar bulundukları konumdan daha güvenli konumlara geçebilmektedirler. Android deprem uyarı sistemi cep telefonlarının ayarlar bölümünden kolaylıkla açılabilmektedir. 

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır?

Bir süredir Türkiye’deki kullanıcıların hizmetine sunulan deprem uyarı sistemi sayesinde bölgede gerçekleşme ihtimali olan deprem durumunda kullanıcıların akıllı telefonlarına uyarı verilmektedir. Ancak kullanıcılar tarafından yanıtı merak edilen soru “Deprem uyarı sistemi nasıl çalışır?” olmaktadır. Deprem uyarı sistemi, Android telefonlarda yer alan bir özelliktir. Cihazın ivme ölçer gibi diğer sensörleri üzerinden çalışmaktadır. Sensörler tarafından algılanan hareketler sayesinde deprem ağı kurulmaktadır. Sarsıntı durumu, belirli bölgelere kurulan sismograflar aracılığı ile teyit edilmektedir. Kurulduğu ilk zamanlar ABD’de, daha sonra Yeni Zelanda ve Yunanistan’da kullanılan deprem uyarı sistemi, günümüzde Türkiye’deki kullanıcılar tarafından da aktif hale getirilebilmektedir. 

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Deprem sırasında erken uyarı sistemi sayesinde çok sayıda can kaybının ve yaralanmanın önüne geçilebilmektedir. Yıkıcı depremlerde saniyeler oldukça önem taşımaktadır. Deprem sırasında sarsıntı şiddeti “P”, “S” ve “L” dalgası olmak üzere 3 dalga şeklinde ilerlemektedir. Sarsıntı şiddetinin “P” dalgası yıkıcı etki yaratmazken, “S” ve “L” dalgaları yıkıcı etkiler oluşturmaktadır. Deprem bilimcilere göre dalgalar “S”, “P” ve “L” dalgaları arasındaki 10 saniye fark, hayat kurtarmaktadır. Bu durum deprem uyarı sisteminin önemini belirtmektedir. Depremin “P” dalgasında metroların sistemi durmakta, büyük ölçekli yapıların elektrikleri kesilmektedir. Deprem uyarı sistemi sayesinde elektrik ve doğalgaz nedeniyle gerçekleşebilecek felaketlerin önüne geçilebilmektedir. 

Deprem uyarısı Google tarafından geliştirilen ve büyüklüğü 4,5 üzeri gerçekleşmesi olası olan depremin kullanıcılara önceden haber verilmesi amacıyla oluşturulan bir erken uyarı sistemidir. Türkiye’de son yıllarda gerçekleşen çok sayıda yıkıcı depremin ardından acil deprem uyarısının önemi anlaşılmıştır. Bu nedenle kullanıcılar tarafından yanıtı en çok merak edilen soruların en başında “Deprem bildirimi açma işlemi nasıl yapılır?” yer almaktadır. Deprem uyarı sisteminin açılabilmesi için öncelikli olarak cep telefonunun kablosuz bağlantı veya veri bağlantısının aktif duruma getirilmesi gerekmektedir. Kullanılan akıllı telefonun “Ayarlar” menüsü açılarak “Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları” seçenekleri seçilmektedir. Açılan menü üzerinden “Deprem Uyarıları” seçeneği aktif duruma getirilmektedir. Böylece kullanıcılar bölgelerinde veya bölgelerine yakın konumda meydana gelmesi olası sarsıntılar ile ilgili uyarı alabilmektedirler. 

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Kullanılır?

Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Kullanılır?

Meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından kullanıcılar “Google deprem uyarısı nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Deprem uyarı sisteminin kullanıcılar tarafından kullanılabilmesi için akıllı telefonlarının kablosuz bağlantısının veya veri bağlantısının aktif edilmesi gerekmektedir. Google Android deprem uyarı sistemi kullanıcılar tarafından kolaylıkla kullanılabilmektedir. 4 adımda açılabilen deprem uygulaması için akıllı telefonun ayarlar menüsüne girilerek, konum ayarlarına tıklanması gerekmektedir. Açılan sayfa üzerinden “Deprem Uyarıları” kısmına tıklanarak açılan sayfa üzerinden “Deprem Erken Uyarı Sistemi” aktif duruma getirilmektedir. Böylece Android deprem uyarı açma işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Android kullanıcıları tarafından merak edilen sorulardan biri de “Android telefonlarda deprem uyarı sistemi nasıl açılır?” olmaktadır. Deprem bildirimi Android kullanıcılarının hizmetine sunulmaktadır. Android kullanıcılarının akıllı telefonlarının ayarlar menüsüne girerek “Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları” seçeneklerine tıklamaları gerekmektedir. Deprem uyarılarının açılmasının ardından uyarı sisteminin çalışabilmesi için konum bilgilerinin de paylaşılması gerekmektedir. Android cihazların sürümlerine bağlı olarak konum menüsünün altında bulunan “Deprem Uyarıları” seçeneği, hemen görüntülenemeyebilmektedir. Bu gibi bir sıkıntı yaşayan yaşayan kullanıcılar 2 - 3 saniye bekledikten sonra “Deprem Uyarıları” seçeneğini görüntüleyebilmektedirler. Google “Deprem Uyarıları”, çevrede meydana gelen 4,5 ve üzeri şiddetteki depremler ile ilgili bilgi gönderen bir sistem olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Google tarafından kullanıcılara deprem uyarı sisteminin sallantı başlamadan önce, sallantı sırasında veya sallantı sonrasında uyarı verilebileceğine dair bilgi verilmektedir. 

IOS Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

iOS kullanıcılarının yanıt aradıkları sorular arasında “iOs deprem uyarı sistemi nasıl açılır?” yer almaktadır. Deprem bildirimi uygulaması, iOS’un en son sürümleri için optimize edilmiştir Son derece sade ve basit bir tasarıma sahip olan iOS deprem uyarısı, son sürüme sahip tüm iOS kullanıcıları tarafından açılabilmektedir. iOS kullanıcıları akıllı telefonlarının “Ayarlar” menüsü üzerinden “Bildirimler” kısmına tıklanması gerekmektedir. Açılan menü üzerinde en altta bulunan “Hayati Uyarı Bildirimleri” seçeneği aktif edilmektedir. Böylece akıllı telefonlara gönderilen hayati uyari bildirimleri alınabilmektedir. iOS kullanıcıları, App Store üzerinden de depremi önceden haber veren uygulamaları edilebilirler. İndirme işlemi iphone'larda yer alan App Store üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

Yorumlar kapalı