6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ili derinden etkileyen deprem, çok sayıda can ve mal kaybına yol açmıştır. Yıkıcı depremin ardından depreme dayanıklı yapılarda oturmanın önemi bir kez de anlaşılmış olmaktadır. Depreme dayanıklı yapı tasarımında kaliteli malzeme kullanılmaktadır. İnşaat sırasında kullanılan çelik, beton ve demir gibi malzemelerin kalitesi önemli bir faktördür. Bu nedenle zemine uygun, dayanıklı evlerin yapılması son derece önem taşımaktadır.
Depreme Dayanıklı Evler Hangileridir?
Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de depreme dayanıklı evlerin yapılması oldukça önemlidir. İleri teknolojinin sunduğu imkanlar ile olası can ve mal kayıpları önlenebilmektedir. Son yıllarda yapı ve inşaat alanlarında çok sayıda revizyona ve yeniliğe gidilmiştir. Depreme dayanıklı evlerin özellikleri incelendiğinde proje aşaması önem taşımaktadır. Yapının projesinin işinin ehli mimar ve mühendisler tarafından oluşturulması gerekmektedir. Kat planına uygun inşa edilen binalar, depreme dayanıklı evler olarak bilinmektedir.
Depreme dayanıklı evlerin özelliklerinden biri de yapının neme ve suya karşı korunaklı olmasıdır. İnşaat esnasında beton, çelik ve demir gibi malzemelerin kaliteli olması gerekmektedir. Bu konuda denetlemelerin yapılmış olması, evin depreme dayanıklı olduğunu ifade etmektedir. Binayı uzun süre taşıyacak olan bölümler yapının kolonları ve temelleridir. inşaat aşamasına geçilmeden önce yapılan zemin incelemeleri depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ihmal edilmemesi gereken konulardan bir tanesidir.
Binanın Depreme Dayanıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Depreme dayanıklı binalar ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. İnşa edilmiş olan yapının yakın zamanda bir deprem tehlikesi geçirmiş olması durumunda deprem hasar raporu alınması önemlidir. Deprem hasar raporu, binanın bakıma ihtiyaç duyup duymadığı konusunda fikir vermektedir. Depreme dayanıklılık raporu, binanın olası bir depremde dayanıklı olup olmadığını göstermektedir. Binanın depreme dayanıklılık testi, inşa edilmiş ve bir süredir kullanılan yapılara uygulanabilmektedir. Bina depreme dayanıklılık testi ile binanın sağlamlığı test edilebilmektedir. Yetkililer tarafından yapılan incelemeler ve testler sonucunda evin ve binanın diğer alanlarının güvenli olup olmadığı ortaya konulabilmektedir. Evin depreme dayanıklılığı sorgulaması tüm vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir.
Kaç Yıllık Binalar Depreme Dayanıklıdır?
6 Şubat günü meydana gelen büyük depremin ardından 8 şiddetinde depreme dayanıklı bina, 10 şiddetinde depreme dayanıklı bina hakkında araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Depreme dayanıklı bina tasarımında binanın yaşı oldukça önemlidir. Dere yatağı veya dolgu alanlara inşa edilmeyen yapıların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Zemin durumu, bina yaşı, rutubet, kiriş ve kolon durumu, binanın depreme dayanıklı olduğunu gösteren göstergelerdir.
Yeni Binalar Depreme Dayanıklı mı?
Deprem dirençli evler hakkında araştırma yapan kullanıcıların yanıtını merak ettikleri sorular arasında “Yeni binalar depreme dayanıklı mı?” bulunmaktadır. Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını gösteren en önemli göstergelerden biri binanın yaşı olmaktadır. Deprem dayanıklılığını gösteren diğer faktörler ise binanın yapımında kullanılan malzemelerdir. Zemine uygun ve kaliteli malzemelerden yapılan yeni binaların depreme dayanıklı olduğu söylenebilmektedir.
10 Yıllık Bina Depreme Dayanıklı mı?
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “10 yıllık binam depreme dayanıklı mı?” sorusu yer almaktadır. Binanın depreme dayanıklılık durumunu belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler; binanın yaşı, zemin durumu, onaylanan projeye uygunluk, kiriş ve kolon durumu ile binanın rutubet durumudur. 10 yıllık binalar 1999 sonrası değişen bina denetim yasası ile inşa edilmektedir. Eski yapılara göre daha dayanıklı olduğu söylenebilse de inşaat sırasında kullanılan malzemeler, deprem dayanıklılığını etkilemektedir.
20 Yıllık Bina Depreme Dayanır mı?
“Evim depreme dayanıklı mı?” sorusuna yanıt arayan çok sayıda kullanıcı bulunmaktadır. 1999 yılında yaşanan yıkıcı depremin ardından bina denetim yasası devreye girmiştir. Bina deprem yasası ile eski dönemlere göre çok daha sağlam ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, bir zorunluluk durumuna getirilmiştir. Bu nedenle 20 yıllık binanın depreme dayanıklılığı konusunda yapının inşaatı sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi ile binadaki su yalıtımı belirleyici olmaktadır.
30 Yıllık Bina Depreme Dayanır mı?
Apartmanın depreme dayanıklılığı hakkında fikir sahibi olmak isteyen kullanıcılar “30 yıllık bina depreme dayanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Bina yaşı, binanın depreme dayanıklılığını belirleyen önemli bir faktördür. 1999 sonrası dönemde inşa edilen yapıların daha güvenli olduğu ortaya konulmuştur. Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Yüksek Katlı Binalar Depreme Dayanıklı mı?
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır. Bina depreme dayanıklı değilse, yüksek katlı binalarda oturulması önerilmemektedir. Depreme dayanıklı yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen yüksek katlı evlerde güvenle oturulabilmektedir.
Betonarme Bina Depreme Dayanıklı mı?
Betonarme binalar, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğinde son derece güvenlidir. Depreme dayanıklı tuğla, beton ve demirin kullanılması durumunda binalar en şiddetli depremleri en hafif hasar ile atlatabilmektedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi öncesinde inşa edilen ve herhangi bir mühendislik hizmeti almamış olan betonarme yapılara deprem dayanıklılık testi yapılması gerekmektedir. Deprem dayanıklılık testi sonucunda binanın yeniden inşası veya güçlendirilmesi yapılabilmektedir.
Rezidanslar Depreme Dayanıklı mı?
Depreme dayanıklı ev tasarımı hakkında araştırma yapan kullanıcılar “Hangi bina depreme dayanıklıdır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. İstanbul’da depreme dayanıklı yerlerde inşa edilen rezidanslar, statik hesaplara uygun demir ve beton kullanılması durumunda güvenlidir. Yüksek yapı yönetmeliği bulunmadığı için dikkatli olunması önerilmekte ve gerekli denetimlerin yapılması gerekmektedir. Ancak yüksek katlı rezidansların kaliteli malzemeler ile inşa edilmesi durumunda güvenli olduğu söylenebilir.
Çelik Konstrüksiyon Ev Depreme Dayanıklı mı?
Yıkıcı depremlerin ardından depreme dayanıklı çelik evler hakkında fikir sahibi olmak isteyenlerin sayısı artmıştır. çelik konstrüksiyon yapılar ile çelik evler kendiliğinden taşıyıcı sistemi ile betonarme yapılarda olan kolon sistemi ile birbirine bağlı değildir. Çelik konstrüksiyon evler betonarme binalara göre çok daha hafiftir. Bu evler perçinli sistem ile birlikte birleştirilmesi sebebiyle deprem anında esnemekte ancak yıkılmamaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda çelik yapıların 8.9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğu ortaya konulmuştur.
Taş Ev Depreme Dayanıklı mıdır?
Taş evler, depreme dayanıklı evler olarak ifade edilmektedir. zemin itibariyle sağlam bir yapıya sahip olan depreme dayanıklı binalar, güvenilir, sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılmaktadır. Taş evlerin projelendirilmesi diğer yapılardan farklı gerçekleşmektedir. Duvar kalınlığı daha kalındır. Kolon, çatı gibi yapısal tasarımlar dikkate alınmaktadır. Taş evlerin dış tasarımı ve kullanılan malzemeler kadar iç tasarımında kullanılan malzemeler de önemlidir.
Prefabrik Ev Depreme Dayanıklı mıdır?
Depreme dayanıklı köpük evler ve prefabrik evler son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Deprem sonrasında acil yerleşim yapıları olarak kullanılan prefabrik konutlar, doğru planlandığı takdirde deprem sırasında ve sonrasında ayakta kalabilmektedir. İnşaat sırasında kullanılan profillerin kaynaksız, civatalı ve galvanizli olarak uygulanması ise yapıların çok daha güvenli olmasını sağlamaktadır. Dış profillerin ve çatı sistemlerinin hafif malzemelerden üretilmesi, sarsıntı sırasında içerde bulunan insanların güvenliği açısından önemlidir.