HGS’nin açılımı Hızlı geçiş sistemidir. Hızlı geçiş sistemi Türkiye’de 2012 yılından beri kullanılan bir sistemdir. Söz konusu sistem ile otoyollardan ve köprülerden geçiş için ödenmesi gereken ücret, pasif RFID teknolojisi ile gerçekleştirilmektedir. HGS’yi kullanabilmek için PTT şubelerinden, satış noktalarından veya banka şubelerinden HGS etiketinin alınması gerekmektedir. HGS etiketi, HGS noktasında aracın cam kısmından okunmaktadır. Bu yöntem ile hızlı bir biçimde bekleme yapılmasına gerek kalmadan geçilebilmektedir. Plakadan HGS sorgulama, HGS kart sorgulama ve HGS itiraz sorgulama işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir.
HGS Bakiye Sorgulama ve Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
HGS sisteminde köprüler ve otoyollardan geçiş yaparken yeterli bakiyenin olması gerekmektedir. Yeterli bakiyenin bulunmaması durumunda araç plakasına ceza yazılmaktadır. Bu durumu önlemek için düzenli olarak HGS sorgulaması yapılması gerekmektedir. HGS sorgulama ile HGS bakiyesi görüntülenebildiği gibi aynı zamanda araç plakasına yazılan ceza da görüntülenebilmektedir. HGS bakiye öğrenme işlemi bu nedenle oldukça önemlidir. Kullanıcılar HGS bakiye sorgulamasını birkaç farklı yolla öğrenebilmektedirler. Bakiye sorgulama yolları şu şekilde belirtilebilir:
- PTT’NİN resmi internet sitesi üzerinden ptt hgs bakiye sorgulama işlemi yapılabilmektedir.
- E-devlet uygulaması üzerinden hgs bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
- HGS mobil uygulaması üzerinden hgs bakiye sorgulama, hgs geçiş sorgulama, hgs borç sorgulama, hgs ceza sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.
- Hgs etiketinin alındığı banka uygulaması ya da müşteri hizmetleri üzerinden yapılabilmektedir. HGS sorgulama telefon numarası ise “0850 460 60 60” çağrı merkezinden gerçekleştirilebilmektedir.
HGS kartında yeterli bakiyenin bulunmaması halinde araç plakasına ceza yazılmaktadır. Araçta hgs kartının bulunmaması da araç plakasına ceza yazılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hgs bakiye sorgulama işlemleri sürücüler için son derece önemlidir. HGS bakiye sorgula PTT ile gerçekleştirilebilmektedir. HGS numarası ile borç sorgulama işlemi özellikle araç değişimlerinden önem taşımaktadır. Araç sahipleri araçları ile yapılabilecek olan kaçak geçişler ile ilgili bilgileri Karayolları HGS sorgulama sisteminden ve PTT üzerinden yapabilmektedirler. HGS ihlalli geçiş sorgulama ile gerekli bilgiler öğrenilebilmektedir. Sürücüler HGS kaçak geçiş sorgulama HGS ihlal sorgulama ile söz konusu durumu öğrenebilmektedirler. HGS kontrol, HGS barkod sorgulama, HGS etiket numarası öğrenme, Hgs iptal başvurusu, hgs itiraz sorgulama, hgs iptal ettirme gibi işlemleri de gerçekleştirebilmektedirler. Araç değişimlerinde de hgs borcu sorgulama işlemi yapılması önemlidir.
HGS Nedir?
Açılımı “Hızlı geçiş sistemi” olan HGS, Türkiye’de aktif şekilde kullanılmaktadır. HGS, ücretli otoyollardan ve ücretli köprülerden geçiş sırasında sürücülerin elden nakit ücret vermesine gerek kalmadan geçiş yapmalarını sağlamaktadır. Söz konusu sistem ile birlikte ücret tahsilatı nedeni ile meydana gelen zaman kaybının önüne geçilmektedir. Ayrıca araç sahipleri otoyollardan ve köprülerden geçmek için oluşan uzun kuyruklarda beklememiş olmaktadırlar. HGS sistemi ile birlikte araç sahipleri dur kalk yapmadıkları için araç trafiği de azaltılmaktadır. HGS sisteminde sürücüler kart veya etiket kullanabilmektedirler. Ücretli, otoyol ve köprülerin tahsilatları ise gişedeki alıcılar ve araçta bulunan etiket arasındaki radyo frekansları ile yapılmaktadır. HGS etiketi, araca özel tanımlanmaktadır. Bu yol ile gişede yer alan alıcı bağlantı kurarak geçiş ücretinin tahsilatını gerçekleştirmektedir.
HGS Nasıl Alınır?
HGS alma ve HGS bakiye yükleme işlemi son derece kolay bir işlemdir. PTT, anlaşmalı banka şubeleri, anlaşmalı bayilikler ve operatörler aracılığı ile alınabilen HGS alma işleminde araç sahibinin nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisine ihtiyaç duyulmaktadır. Kurumsal yapılan başvurularda ise kurumun adına düzenlenmiş olan vekaletname, araç ruhsatı ve aracın ruhsatının fotokopisi gerekmektedir. HGS hesap hareketleri e-devlet üzerinden kontrol edilebilmektedir.
HGS Nereden Alınır?
Ücretli köprü ve otoyollardan hızlı bir şekilde geçmeyi sağlana HGS, hem trafiği hem de sürücüleri oldukça rahatlatmıştır. KullanıcılaR HGS’nin nereden alındığı sorusuna cevap aramaktadırlar. HGS, anlaşmalı bayiliklerde, anlaşmalı akaryakıt istasyonlarından, PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan alınabilmektedir. E-devlet uygulaması üzerinden de online işlem yapılabilmektedir. Anlaşmalı gsm şirketlerinden kısa mesaj yöntemi ile de hgs almak mümkün olmaktadır.
HGS Nasıl Yüklenir?
Hgs yükleme ile araç sahipleri ücretli köprülerden ve ücretli otoyollardan geçiş yapabilmektedirler. HGS bakiye yükleme için PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve anlaşmalı akaryakıt istasyonları kullanılabilmektedir. Aynı zamanda HGS’nin resmi internet sitesi üzerinden ve HGS mobil uygulamasından da faydalanılabilmektedir. E-devlet uygulaması üzerinden HGS almak da mümkün olmaktadır. Operatörler üzerinden sms ile HGS bakiye yüklenebilmektedir. Sürücüler istedikleri takdirde HGS yükleme için otomatik ödeme talimatı verebilmektedirler.
HGS Ücreti Ne Kadar?
HGS geçiş ücretleri şehir içi veya şehirlerarası yollarda değişiklik gösterebilmektedir. En çok kullanılmakta olan Osmangazi Köprüsü için otomobiller 184,5 TL, hafif ticari araçlar 295 TL, 3 akslı her türlü araçlar 350 TL, 4 VE 5 akslı her türlü araçlar 464,5 TL, 6 ve yukarı akslı araçlar 585,5 TL, motosikletler ise 129 TL ödemektedirler. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçişlerinde ise otomobillerden 8,25 TL, hafif ticari araçlardan 10,75 TL, 3 akslı araçlardan 46 TL, 4 ve 5 akslı araçlardan 61 TL, motosikletlerden ise 3,25 TL alınmaktadır.
HGS Nasıl İptal Edilir?
HGS iptal etme işlemi son derece kolay bir işlemdir. HGS iptal ettirme işlemi için PTT’ye başvurulabilmekte ve hızlı bir şekilde HGS kapatma işlemini tamamlamak mümkün olmaktadır. E-devlet üzerinden de hgs kapatma online olarak gerçekleştirilebilmektedir. E-devlet üzerinden HGS iptal başvurusu için kimlik numarası ve şifre girişi yapılarak sistem üzerinden iptal başvurusu yapılması gerekmektedir. HGS iptali öncesinde eğer borç bulunmakta ise, bu borçların ödenmesi önemlidir.
HGS ile ilgili bir başka önemli konu da araç değişikliği konusu olmaktadır. HGS plaka değişikliği öncesinde PT üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden hgs iptalinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. HGS plaka değişikliğinin yapılmadığı durumlarda, araç hgs sorgulama işlemlerinde pürüzler çıkabilmektedir. Sistem üzerinde plakanın eski sahibine dair bilgiler yer aldığından dolayı mağduriyetler olabilmektedir.
HGS Nereden İptal Edilir?
Kullanıcılar, “HGS nereden iptal edilir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. HGS alma işlemi PTT aracılığı ile gerçekleşmiş ise PTT’ye başvuruda bulunularak HGS iptali yapılabilmektedir. HGS içinde klamış olan bakiye de iptal işleminin gerçekleştirilmesinin ardından 1 ay süre içerisinde PTT’den HGS bakiye geri alma işlemi yapılabilmektedir. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile alınan HGS de yine banka şubeleri aracılığı ile iptal ettirilebilmektedir. Araç sahipleri ister banka şubelerine giderek, ister müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemini gerçekleştirebilmektedirler. Akaryakıt istasyonları gibi anlaşmalı noktalardan da ilgili kurumun müşteri hizmetleri aranarak HGS iptali işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
HGS Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
HGS ürünü PTT, banka şubeleri, anlaşmalı kurumlar ve akaryakıt istasyonlarından alınabilmektedir. HGS için gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar ise bireysel yapılan başvurularda; nüfus cüzdanı, aracın ruhsatı ve araç ruhsatının fotokopisi olmaktadır. Kurumsal başvuru yapacak kişiler için gerekli olan belgeler; temsil belgesi, aracın ruhsatı ile araç ruhsatının fotokopisi olmaktadır.
HGS Araç ve Plaka Değişikliği Yapılabilir mi?
HGS kart tipi ürünler için HGS iptaline gerek duyulmadan plaka güncelleme işlemi yapılabilmektedir. HGS ürünü kullanılmaya devam edilecek ve yeni bir araç üzerine HGS güncellemesi yapılmayacak ise PTT merkezlerinden plaka sıfırlama işlemi yaptırılabilmektedir. HGS plaka ve araç değişikliğinden önce PTT aracılığı ile ve e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Araç ve plaka değişikliğinde HGS iptalinin unutulması bazı mağduriyetler yaratabilmektedir. Sistemde aracın eski sahibine ait bilgiler bulunduğu için borç ödemede ve ceza kontrolünde kimi sıkıntılar yaşanabilmektedir. Araç ve plaka değişimlerinde bu nedenle HGS iptali yapılmalı ve tekrar HGS başvurusu yapılması gerekmektedir.