2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Nedir? Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Alt Birimleri Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Nedir?

Kullanıcılar, “SBM ne demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. SBM açılımı, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’dir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan ve 16.12.2003 tarihinde, 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile “TRAMER” adı ile kurulmuştur. 9 Ağustos 2008 tarihinde 26962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikte adı “Sigorta Bilgi Merkezi” olarak kabul edilmiştir. 03.12.2022 tarihinde 28131 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile ise adı “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” olarak değiştirilmiştir. Kısaca “SBM” olarak adlandırılan, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin amacı, sigorta sektörüne sağlayacakları yenilikçi hizmetler ve ürünler ile alanında dünya markası olmaktır. 

SBM online işlemler ile araçlara dair çok detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir. SBM sigorta sorgulama işlemleri de e-devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. SBM tramer ile 5664’e atılan kısa mesajlar aracılığı ile araçlara ait hasar geçmişleri, araç detay bilgileri ile eksper raporuna göre değişen parçaların bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. SBM kasko değeri ve SBM trafik sigortası ile ilgili Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden ve mobil cihazlar üzerinden “SBM teklif alma” işlemi yapılabilmektedir. Sistem üzerinde kimlik ve plaka bilgileri ile SBM üzerinden trafik sigortası teklifi alınabilmekte ve tüm sigorta şirketlerinin teklifleri birlikte gösterilmektedir. Alınan teklifler, sigortalılara e - posta aracılığı ile iletilmektedir. 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Nedir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31/B maddesinin birinci fıkrasına istinaden kurulmuştur. Sigortalı kişiler ve sigorta sözleşmesinden dolaylı olarak yarar sağlayan kişilere ilişkin olarak, yanlış sigorta uygulamaları da dahil olmak üzere, risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin reasürans, sigorta ve sigortacılık faaliyetlerinde bulunan emeklilik şirketleri ile T.C Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlemiş olduğu kişilerle paylaşılmasını sağlamak amacı ile kurulmuştur. Bakanlık tarafından belirlenmiş olan sigortalara ilişkin zeyil, poliçe ve hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezi kurumunda olan Sigorta Bilgi ve gözetim Merkezinin karar organı ise Yönetim Komitesidir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Ne Zaman Kuruldu?

Kullanıcılar, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin ne zaman kurulduğunu merak etmektedirler. T.C  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, 16.12.2003 tarihli ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile “TRAMER” ismi ile kurulmuştur. Daha sonra ise, 9 Ağustos 2008 tarihinde 26962 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile birlikte adı “Sigorta Bilgi Merkezi” olarak kabul edilmiş, 03.12.2011 tarihinde 2811 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile en son “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” olarak değiştirilmiştir. 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Kime Bağlı Çalışır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Kime Bağlı Çalışır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin kime bağlı olarak çalıştığı merak edilmektedir. Kısa adı ile SBM olan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde kişiliği haiz bir kurum olarak kurulmuştur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin tüm faaliyetleri, T.C Hazine ve maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. SBM’nin alt bilgi merkezleri ise; TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi), SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi), HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi), HATMER'dir (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Merkezi). 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) Hizmetleri Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) hizmetlerinin ne olduğu sorusuna yanıt aranmaktadır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden mobil kaza tutanağı oluşturma, kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz, SMS sorgulamaları ve poliçe sorgulamaları kolaylıkla yapılabilmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin hizmetleri ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Trafik Poliçe Sorgulama
  • Kasko Poliçe Sorgulama
  • Hayat Poliçe Sorgulama
  • Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama
  • Taşımacılık ve Koltuk Poliçe Sorgulama
  • Yeşil Kart Poliçe Sorgulama
  • Sağlık / Seyahat Sağlık Poliçe Sorgulama
  • Eksper Raporu Sorgulama
  • Tehlikeli Madde ve Tüpgaz Poliçe Sorgulama
  • Doktor Sorumluluk Poliçesi Sorgulama
  • Mağdurlar için Doktor Poliçesi Sorgulama
  • Ferdi Kaza Poliçe Sorgulama
  • Maden Poliçe Sorgulama
  • Trafik Teklif Uygulaması
  • Kaza Tarihindeki Poliçe Bilgilerini Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Alt Birimleri Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin kısa adı “SBM”dir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 2003 yılında kurulmuştur. İlk zamanlar “TRAMER” adı ile anılmıştır. TRAMER’İN açılımı ise Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’dir. TRAMER üzerinde tüm sigorta bilgileri ile sigortası bulunan araçların ihtiyaç duyulan bilgilerinin tutulduğu veri merkezidir. Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulmuş olan TRAMER kurum ve kuruluşları şu şekilde belirtilebilmektedir:

  • Eksperler
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Sigorta Aracı Kurumları
  • Sigorta Şirketleri
  • Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü
  • Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği

Tramer kayıtlarını bu kurum ve kuruluşlar kullanmakta olsa da TRAMER veri merkezinde bulunan bilgilere bakmak ve kontrolünü sağlamak tüm vatandaşlara açıktır. TRAMER’i en fazla kullananlar ise genellikle ikinci el araç alımı ve satımı yapan kişiler olmaktadır. TRAMER sayesinde araç alım satımı yapan kişiler, alacakları aracın hasarlı olup olmadığını söz konusu veri sistemi üzerinden kontrol edebilmektedirler. Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, 4 tane alt bilgi merkezini bünyesinde barındırmaktadır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin alt bilgi merkezleri ise şu şekilde belirtilebilmektedir:

  • HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
  • HATMER (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Merkezi)

SBM Üzerinden SMS ile Yapılabilen Sorgulamalar Nelerdir?

SBM Üzerinden SMS ile Yapılabilen Sorgulamalar Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden SMS ile yapılabilen sorgulamalar bulunmaktadır. SMS ile SBM sorgulama işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom olmak üzere tüm operatörlerden sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. “5664”e atılan mesajlar ile kişiler, araçlara ait hasar geçmişlerinin, araç detay bilgilerinin, ve eksper raporuna göre değişen parçaların bilgilerine ulaşabilmektedirler. SBM plaka sorgulama ile araca dair hasar geçmişi sorgulamaları yapılabilmektedir. Kişiler, aracın plakasını yazıp 5664’e kısa mesaj atarak aracın hasar geçmişinin bilgilerini öğrenebilmektedirler. 5664 ile yapılan sorgulamalar ücretlidir. Sorgulama ücretleri her yıl güncellenmektedir. 

SBM eksper raporu olan kazalarda değişen parçalar kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Cep telefonlarının mesaj bölümüne PARCA yazıp, bir boşluk, araç plakası ve kaza tarihi belirtilerek sorgulama yapılabilmektedir. 

SBM Üzerinden Online Yapılabilen Sorgulamalar Nelerdir?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden birçok sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. SBM online olarak sorgulamak için e - devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir. Trafik poliçe sorgulama SBM üzerinde gerçekleştirilebildiği gibi hasar dosya sorgulama SBM üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. SBM tutanak sorgulama, SBM kaza tutanağı sorgulama, SBM trafik sigortası sorgulama, SBM kasko sorgulama, SBM poliçe sorgulama işlemleri e - devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Yorumlar kapalı