2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Emlak Vergisi Ödeme, Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak Vergisi Ödeme

Arsa, arazi, konut ve bina gibi taşınmazlardan yıllık olarak alınan vergi “emlak vergisi” olarak adlandırılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan tüm mülk ve arsa sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yer alan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden faydalanan işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar emlak ve çevre temizlik vergisine tabiidir. Ödeme işlemleri internet üzerinden veya bağlı bulunulan belediyelerden kolaylıkla yapılabilmektedir. Emlak Vergisi Kanununun 4. maddesine göre tarım işletme binaları, devlete ait olan binalar, askeri gazinolar, ibadethaneler, yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk binaları, orduevleri ve barajlar için vergi ödenmemektedir. İlgili kanunun 14. maddesine göre ise mezarlıklar, yabancı ülkelere ait arsalar ve devlete ait olan araziler de vergiye tabii değildir.  

Emlak Vergisi Ödeme

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre düzenlenen vergi türleri arasında bulunmaktadır. Emlak vergisi; konut, arsa, bina ve işyeri gibi tüm taşınmaz malları kapsamaktadır. Emlak vergisi kendi içerisinde arazi vergisi ve bina vergisi olmak üzere 2 kategoriye ayrılmaktadır. Yalnızca konut vergisine özel olarak bir evi olan kişilere sıfır oranlı emlak vergisi istisnası uygulanmaktadır. Emlak vergisi muafiyeti için belediyeye başvurarak muafiyet belgesi verilmesi gerekmektedir. 

Emekliler, gaziler, engelliler, işsizler ve şehit eşleri ile yakınları emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Söz konusu muafiyetten yararlanılabilmesi için konutun 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişinin nüfus dairesindeki ikamet bilgisinin bu konut olması şartı da aranmaktadır. Emlak vergisi ödeme 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Emlak vergisi ödemeleri bağlı bulunulan belediyelere yapılabildiği gibi internet sitesi üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. 

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Kullanıcıların yanıt aradıkları soruların en başında “Emlak vergisi nasıl ödenir?” yer almaktadır. Emlak vergisi yıllık olarak düzenlenen bir vergi türüdür. Yıllık olan düzenlenen emlak vergisi, iki taksit halinde ödenebilmektedir. İlk taksit mayıs ayında, ikinci taksit ise kasım ayında ödenmektedir. Emlak vergisi ödemesi yapmak isteyen kullanıcılar konutun bağlı olduğu ilçe belediyelerine başvurarak emlak vergilerini ödeyebilirler. Emlak vergisini online kanallar ile ödemek isteyen kullanıcılar ise belediyelerin online sistemlerinden emlak vergisi ödemelerini yapabilirler. Belediyelerin sistemi üzerinde rayiç bedel üzerinden hesaplanan vergi miktarı görülebilmektedir. 

Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

Belediye emlak vergisi ödemeleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Emlak vergisi nereye ödenir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Emlak vergisi ödemeleri konutun bulunduğu ilçenin belediyesinden yapılabilmektedir. Ayrıca belediyelerin kullanıcılara sunduğu online ödeme sistemlerinden de faydalanılabilmektedir. Emlak vergisi ödemeleri için T.C kimlik numarası üzerinden sorgulama yapılmaktadır. İlçe sınırları içerisinde kişinin üzerine kayıtlı olan taşınmazlar görülebilmektedir. Böylece arsa, arazi, bina veya konut gibi taşınmazların tümü için emlak vergisi ödemesi kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Arsa, konut, arazi ve bina sahipleri her yıl “Emlak vergisi ne zaman ödenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Emlak vergisi yıllık olarak düzenlenen bir vergi çeşididir. Yıllık olarak düzenlenen emlak vergisi ödemeleri belediyelere yapılabildiği gibi online olarak da yapılabilmektedir. İki taksit olarak düzenlenen emlak vergisinin ilk taksitinin mart ayından mayıs ayının son gününe kadar yapılması gerekmektedir. Emlak vergisi ikinci taksitleri ise kasım ayının sonuna kadar ödenmektedir. İki taksit olarak ödeme yapmak istemeyen kullanıcılar ise tek seferde emlak vergilerini ödeyebilmektedirler. Tek seferde emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin ödeme işlemlerini mayıs ayının sonuna kadar yapmaları gerekmektedir. Emlak vergisi ödemelerini zamanında gerçekleştirmeyen kişilere ise gecikme faizi yansıtılmaktadır. Gecikme faizi belirli aralıklar ile güncellenmektedir. 

İnternetten Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi ödemekle yükümlü olan mükelleflerin 2023 yılı mayıs ayı sonuna kadar ilk taksitlerini, kasım ayı sonuna kadar ise ikinci taksitlerini ödemeleri gerekmektedir. Herhangi bir gecikme faizi ile karşılaşılmaması için emlak vergilerinin düzenli olarak ödenmesi son derece önemlidir. Emlak vergisi ödeme yolları ile ilgili araştırma yapan kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “İnternet üzerinden emlak vergisi nasıl ödenir?” yer almaktadır. Emlak vergisi ödeme internetten yapılabilmektedir. 

T.C ile emlak vergisi ödeme işlemi için e - devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir. E - devlet üzerinden emlak vergisi ödemesi yapmak isteyen kişilerin e - devlet uygulamasına T.C kimlik numarası ve şifre girişleri yapmaları gerekmektedir. E - devlet şifresi bulunmayan kişiler kendilerine en yakın konumda yer alan PTT şubelerinden e - devlet şifresi edinebilmektedirler. T.C kimlik numarası ve e - devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmasının ardından arama kısmına “Vergi Borcu Sorgulama” yazılmaktadır. Ödenmemiş emlak vergisi borcunun bulunması durumunda sistem üzerinde ödenmememiş borçlar görüntülenebilmektedir. E - devlet sistemi kullanıcıları “İnternet Vergi Dairesi” ne yönlendirmektedir. İnternet Vergi Dairesi üzerinden banka veya kredi kartı ile emlak vergisi ödemeleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de emlak vergisi ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir. 

Emlak Vergisi Hangi Aylarda Ödenir?

Emlak vergisi ödeme tarihleri ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Emlak vergisi ödemesi ne zaman başlar?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Emlak vergisi ödemeleri iki taksit halinde belediyelere veya internet üzerinden yapılabilmektedir. Emlak vergisi ödeme zamanı mart ayında başlamaktadır. İlk taksitin mart ayının başından mayıs ayının son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Emlak vergisi ikinci taksitleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenmektedir. Emlak vergisi gecikme faizi ile karşılaşılmaması adına ödemelerin düzenli olarak yapılması önemlidir. 

Emlak Vergisi 1. Taksit Ne Zaman?

Kişilerin sahip oldukları arsa veya bina üzerinden alınan vergi türü olan emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm yapıları kapsamaktadır. Her yıl düzenli olarak belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi ödemeleri rayiç bedel göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Emlak vergisi taksitleri 2 seferde ödenebilmektedir. Emlak vergisi ilk taksitinin mart ayından mayıs ayının sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. 

Emlak Vergisi 2. Taksidi Ne Zaman?

Emlak Vergisi Kanuna göre ülke sınırları içerisinde bulunan tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabiidir. Emlak vergisi bedelinin belirlenebilmesi için öncelikli olarak gayrimenkul sahibinin emlak beyanında bulunması gerekmektedir. Emlak vergisi taksit ödemesi bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin yanıt aradıkları sorulardan biri de “Emlak vergisi 2. taksidi ne zaman ödenir?” olmaktadır. Emlak vergisinin 2. taksidinin kasım ayının son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Zamanında yapılmayan ödemelere gecikme faizi yansıtılmaktadır. 

Emlak Vergisi Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

Kullanıcılar tarafından yanıtı merak edilen sorular arasında “Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?” yer almaktadır. İki taksit halinde ödenen emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme faizi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi gecikme faizi aylık olarak yansıtılmaktadır. Oran %2,5 olarak belirlenmiştir. Birinci taksit emlak vergisi son ödemelerinin mayıs ayının sonuna kadar yapılması gerekmektedir. İkinci taksit emlak vergisi ödemesi son günü ise kasım ayının sonudur.

Yorumlar kapalı