2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Sigorta Primine Etki Eden Faktörler Nelerdir? Sigorta Primlerini Yükselten Nedenler Nelerdir?

Sigorta Primine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sigorta ürünleri ile ilgilenen kişiler “Sigorta primi ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Sigorta poliçesi kapsamında belirtilen riskler karşılığında sunulan güvencenin karşılığında sigorta ettiren kişi tarafından yapılan ödemeye sigorta primi adı verilmektedir. Sigortadan yararlanılabilmesi için sigorta primlerinin anlaşmada sağlanmış olan ödeme planına sadık kalınarak düzenli bir biçimde ödenmesi gerekmektedir. Güvence altına alınan risklerin büyüklüğü arttıkça sigorta prim ödemesi de artmaktadır. Kişiler “Sigorta primi ne kadar?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Sigorta primlerinin hesaplaması, sigorta poliçesinde bulunan detaylara bağlı olarak değişmektedir.

Sigorta Primine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sigorta Primine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sigorta hizmetleri sigorta şirketleri aracılığı ile sağlanmaktadır. Sigorta hizmetinin düzenli bir şekilde işleyebilmesi için ise sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Ödenen sigorta primleri havuzda birikmektedir. Bu sayede ihtiyaç duyulan durumlarda sigorta devreye girmektedir. Sigorta primleri ne kadar? sorusuna ise net bir cevap verilememektedir. Sigorta primi hesaplamaları yapılırken bazı faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Sigortaya yönelik verilen hizmet karşılığında alınan sigorta primleri, güvence verilen durumlarda ödenecek maddi hasar desteği ve hizmete dair bütün maliyetleri içermektedir. Alınan riskin boyutları sigorta primlerini etkilemektedir. Sigorta branşlarına bağlı olarak fiziki ve maddi hasarlara yönelik olarak sunulan hizmetler, olumsuz durumların sonuçları dikkate alınarak fiyatlandırılmaktadır. 

Sigorta poliçesinde bulunan teminatların kapsamı doğrudan sigorta primlerini etkilemektedir. Poliçe kapsamında yer alan teminatlar arttıkça sigorta primleri de artış göstermektedir. Standart sigorta paketleri devlet tarafından belirlenmiş olan azami tutar aşılmayacak şekilde sigorta şirketine bağlı olarak farklı fiyatlardan kişilere sunulmaktadır. Ancak kişiler kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda sigorta poliçesine ek teminatlar ilave ettirebilmekte ve poliçe kapsamını genişletebilmektedirler. Kişilerin ekstra talep ettikleri ek teminatlar ise sigorta primlerini etkilemektedir. 

Sigorta Primlerini Yükselten Nedenler Nelerdir?

Sigorta Primlerini Yükselten Nedenler Nelerdir?

Sigorta maliyetini yükselten nedenlerin ne olduğu merak edilmektedir. Sigorta yaptırmak isteyen kişinin cinsiyeti, yaşı ve mesleği gibi özellikler sigortanın geçerli olacağı durumlarda risk oranını etkileyebilmektedir. İleri yaştaki bir kişi sağlık sigortasında daha kapsamlı teminatlara ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra taşımacılık sektöründe çalışmakta olan kişi ise trafikte daha fazla riske maruz kalmaktadır. Bu nedenle kişilerin ihtiyaç duyabilecekleri durumlar değişkenlik gösterebilmektedir. Söz konusu değişkenlere bağlı olarak sigorta şirketleri tarafından risk haritaları çıkarılmaktadır. Bu risk haritaları ise sigorta primlerini etkilemektedir. Bunun yanı sıra sigortanın kullanılacağı şehir de sigorta primlerini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Yaşanılan yere ait risk istatistikleri ile sigorta şirketlerinin anlaşmasının olduğu kurumlar, sigorta primlerini etkilemektedir. 

Trafik Sigortası Primlerini Yükselten Nedenler

Araç sahipleri “Araç sigortası neden yüksek çıkar?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Zorunlu trafik sigortası primleri hesaplanırken aracın hasar geçmişi, hasar talep sayısı, trafiğe çıkılan şehir, aracın modeli ve markası, aracın yaşı, sürücünün deneyimi, sürücünün yaşı ve mesleği gibi faktörler dikkate alınmaktadır. Zorunlu trafik sigortasında sunulan teminatlar standarttır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortası poliçesinin kapsamı, trafik sigortası primleri üzerinde önemli rol oynamamaktadır. Trafik sigortasında araç sürücülerinin hasar geçmişleri ile hasar talep sayıları sigorta maliyeti üzerinde etkiye sahip olmaktadır. 

Aracın hasar geçmişinde 7 kademeli sistem üzerinden sürücünün risk durumu belirlemesi yapılmaktadır. Bu durum ise sigorta primlerini etkilemektedir. Risk oranlarına bağlı olarak araç sürücüsünün yer aldığı basamak belirlenmektedir. Bu doğrultuda ise prim düzenlemesi yapılmaktadır. En yüksek sigorta primini ise kaza riskini taşıyan gruplar ödemektedir. Bunun yanı sıra trafiğe yeni çıkacak olan araç sürücülerinin de belirli oranda risk taşıdıkları kabul edilmektedir. Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir. Araç sürücülerinin trafik kazası riskine meslekleri itibariyle daha çok maruz kalmaları ile ileri yaşta olmaları da sigorta primlerini etkilemektedir. 

Kasko Primlerini Yükselten Nedenler

Kasko sigortası primleri hesaplanırken; aracın hasar geçmişi, hasar talep sayısı, trafiğe çıkılan şehir, aracın markası ve modeli, aracın yaşı, araçta bulunan aksesuarlar, araç sürücüsünün deneyimi, araç sürücüsünün yaşı ve mesleği ile poliçe kapsamında yer alan ek teminatlar dikkate alınmaktadır. Aracın hasar geçmişi kasko sigortası primlerine doğrudan etki etmektedir. Ayrıca üst model araçlarda karşılanacak olan maddi hasarlar daha çok olduğu için sigorta primleri doğrudan etkilenmektedir. Sigortalama sırasında kasko değer listesinde bulunan kriterler üzerinden aracın piyasa değeri belirlemesi yapılmaktadır. Son model olan araçlarda imalatçı ve ithalatçı firmaların satışa sunmuş oldukları fiyat temel alınmaktadır. İkinci el araçlarda ise ilişkili olan siteler ile gazetelerde yer alan ilanlar göz önünde bulundurulmaktadır. Araç sahibinin poliçe kapsamına alınmasını istediği ek teminatlar da poliçe kapsamını genişletmesi sebebi ile fiyatları etkilemektedir. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Primlerini Yükselten Nedenler

Tamamlayıcı sağlık sigortası primleri belirlenirken kişiye ait kişisel bilgiler önem taşımaktadır. Sigorta yaptırmak isteyen kişinin yaşı, cinsiyeti, mesleği etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra sigorta yaptırmak isteyen kişinin genetik hastalıkları ile geçmiş hastalıkları da dikkate alınmaktadır. Kişinin var olan hastalıkları da göz önünde bulundurularak hastalık ve kaza riskleri göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine kişisel ihtiyaç ve isteklere bağlı olarak ilave edilen ek teminat türleri ile de poliçe kapsamı genişletilebilmektedir. Ek teminat seçenekleri tamamlayıcı sağlık sigortası primlerini yükselten nedenler arasında yer almaktadır. 

DASK Primlerini Yükselten Nedenler

DASK tüm konutlara yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. DASK primlerini belirleyen faktörler ise; binanın yaşı ve büyüklüğü, yapı tarzı, konut tipi, kat sayısı ve deprem bölgesinde bulunup bulunmaması olmaktadır. DASK sigortasında bilirkişi tarafından değerlendirilerek bina bedeli çıkarılmaktadır. Bu bina bedeli ise sigorta primlerine yansımaktadır. Konut inşa maliyetleri Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı tarafından ilan edilen değer üzerinden hesaplanmaktadır. Enflasyona göre ise şekillenmektedir. Yüksek riskli deprem bölgesinde yer alan binaların sigorta primleri artmaktadır. 

Konut Sigortası Primlerini Yükselten Nedenler

Konut sigortası primleri hesaplanırken yapı tarzı dikkate alınmaktadır. Binanın basit veya lüks yapı olarak değerlendirilmesine bağlı olarak prim hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra binanın hırsızlık açısından riskli bölgelerde yer alması da konut sigortası primlerini yükseltmektedir. Doğal afet açısından binanın riskli olması da primleri etkilemektedir. Konut sigortası poliçesine kişisel istek ve ihtiyaca yönelik eklenen ek teminatlar ile ise poliçe kapsamı genişletilebilmektedir. Bu ek teminat türleri, konut sigortası primlerini yükseltmektedir. 

İşyeri Sigortası Primlerini Yükselten Nedenler

İşyeri sigortası primleri hesaplanırken işyerinin risk durumlarına karşı aldığı önlemler etkili olmaktadır. İşyeri sigortasında işyeri ile işyeri içerisindeki eşyalar güvence altına alınmaktadır. işyeri ile işyeri içerisinde bulunan eşyaların değer durumuna göre sigorta primleri değişmektedir. Ancak işyerinde olası bir hırsızlık durumuna karşı güvenlik kamerasının bulunması sigorta primlerini etkilemektedir. Bunun yanı sıra işyerinde olası bir yangına karşın yangın söndürme tüpünün bulunmaması da işyerinin risk durumunun fazla olmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda işyeri sigortası primleri de yükselmektedir.

Yorumlar kapalı