2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Zorunlu Sigorta Nedir? Zorunlu Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Zorunlu Sigorta Nedir? Zorunlu Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

 

Zorunlu Sigorta Nedir? Zorunlu Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Zorunlu sigortalar, kamu otoriteleri tarafından kullanıcılara zorunlu tutulan sigorta çeşitleridir. Belirli bir sektör içerisinde faaliyet göstermek isteyen veya belirlenmiş olan haklardan faydalanmak isteyen kişilerin zorunlu sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Türkiye’de en çok yaptırılan zorunlu sigorta çeşidi ise zorunlu trafik sigortası ile zorunlu deprem sigortası (DASK) olmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının yasal literatürdeki ismi ise “karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sigortası” şeklindedir. 

 

Zorunlu sigorta türleri, yalnızca Türkiye’de uygulanan bir uygulama değildir. Dünyanın çok sayıda ülkesinde zorunlu sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Belirli alanlardaki sektörel faaliyetlerde zorunlu uygulamaların amacı ise meydana gelebilecek olan mağduriyetin manevi ve maddi karşılığının hak sahibi kişiye ödenebilmesidir. Zorunlu sigortalar ile maddi zararların ortadan kaldırılmaları amaçlanmaktadır. Türkiye’de zorunlu olan çok sayıda sigorta çeşidi bulunmaktadır. Zorunlu sigorta sorgulama işlemleri ise internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. 

 

Zorunlu Sigorta Nedir?

Sigorta, hak sahiplerinin can ve mal güvenliklerinin karşılanabilmesi için geliştirilen güvenceye denilmektedir. Sigorta çeşitleri arasında yer alan bazı sigortalar, kamu otoritesi tarafından yaptırılması zorunlu hale getirilen sigorta çeşitleridir. Sigorta ürünleri hakkında araştırma yapan kişiler, “Zorunlu sigorta ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. 

Zorunlu sigorta, kamu ve sektörel güvenliğin sağlanabilmesi için kamu otoriteleri tarafından denetlenmektedir. Sigorta kapsamında hak sahiplerinin gerçekleştirdikleri iş veya kullandıkları ekipman ile ilgili gerekli olan güvece sağlanmış olmaktadır. 

 

Zorunlu Sigorta Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de hem can hem mal kayıplarının hem de üçüncü şahısların mağduriyetinin karşılanmasına yönelik hazırlanan çok sayıda zorunlu sigorta çeşidi bulunmaktadır. Zorunlu sigorta çeşitleri arasında en çok bilinenleri zorunlu deprem sigortası ile zorunlu trafik sigortası olsa da farklı birçok alanda zorunlu sigortalar uygulanmaktadır. Yalnızca bireysel güvenliğin değil, toplumsal güvenliğin de kontrol altında tutulmasını sağlamaları açısından zorunlu sigortalar son derece önemlidir. 2022 yılı itibariyle olan zorunlu sigorta çeşitleri şu şekilde belirtilebilir:

 

        • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
        • Zorunlu Trafik Sigortası
        • Yeşil Kart Sigortası
        • Seyahat Sağlık Sigortası
        • Karayolları Yolcu Taşımacılığı Mali Sorumluluk Sigortası
        • Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
        • Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
        • Özel Güvenlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
        • Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası
        • Sertifika Mali Sorumluluk Sigortası
        • Zorunlu Paket Tur Sigortası
        • Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası
        • Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası

 

Zorunlu Sigorta Kapsamı Nedir?

Zorunlu sigortalar, hem sigorta sahibini hem de üçüncü kişileri kaza ve doğal afet gibi çeşitli risklere karşı güvence altına alan sigortalardır. Zorunlu sigortalar sayesinde hem sigorta sahipleri hem de üçüncü kişiler korunmaktadır. Bunların yanı sıra kamu güvenliği de sağlanmaktadır. Zorunlu sigorta çeşitleri, kamu kurumları tarafından denetlenmekte ve yaptırılmamaları durumunda ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Yasalar ile yaptırılmaları zorunlu olan zorunlu sigorta türlerinin kapsamları ve teminatları sigortanın türüne ve sigorta çeşitlerinin politikalarına göre değişiklik gösterebilmektedir. 

 

Zorunlu sigorta türleri arasında en çok kullanılan zorunlu trafik sigortası olmaktadır. Zorunlu trafik sigortası sayesinde herhangi bir olası kaza durumunda karşı tarafın zararı karşılanmaktadır. Ölüm ile sonuçlanan kazalarda ise ölen kişilerin bakmakla sorumlu olduğu kişilerin masrafları ödenmektedir. Zorunlu trafik sigortası, tüm araç sahipleri için zorunlu bir sigorta türüdür. Yaptırılmaması durumunda ise araç sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

 

Zorunlu deprem sigortası (DASK) ise yaptırılması zorunlu olan bir diğer sigorta türüdür. Zorunlu deprem sigortası sayesinde herhangi bir olası yıkıcı deprem sonucunda zarar gören sigorta sahipleri güvence altına alınmaktadır. Zorunlu deprem sigortasının tüm konut ve işyeri sahipleri için yaptırılması kanunlar ile zorunlu hale getirilmiştir. Devlet tarafından zorunlu tutulan DASK sigortasının yaptırılmadığı durumlarda konutların elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri açılmamaktadır.

 

Bir diğer zorunlu sigorta çeşidi ise doktorlar için zorunlu sigorta olmaktadır. Zorunlu hekim sorumluluk sigortası, serbest çalışan hekimler, diş hekimleri, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatı çerçevesinde uzman olan hekimler için geçerli bir sigortadır. Diş hekimleri zorunlu sigortasını da kapsayan bu sigorta türü, hekimlerin poliçe süresi içerisinde veya sözleşme tarihinden önceki on yıllık süre boyunca sürdürdüğü mesleki faaliyetler sonucunda verdiği zararlara bağlı olarak sigorta poliçesi içinde geçerli olan tazminat taleplerine teminat sağlamaktadır. 

 

Yurtdışı seyahat sağlık sigortası, olası sağlık problemlerine karşı önlem almak amacı ile önlem almak için yaptırılan bir sigorta türüdür. Seyahat sağlık sigortasının yaptırılması, vize alınabilmesi için zorunludur. Ferdi kaza sigortasının ise yolcu taşımacılığı yapan firmalar tarafından yaptırılması zorunludur. Yolculuğun başlangıcından sonuna kadar yolcuların can ve mal güvenlikleri güvence altına alınmaktadır. Paket tur sigortası, turizm şirketleri tarafından tur kapsamında taşınan yolculuklara yönelik olarak yapılan bir sigorta çeşididir. Özel güvenlik mali sorumluluk sigortası, istihdam eden işveren tarafından özel güvenlik görevlilerine yönelik olara yaptırılmaktadır. 

 

Zorunlu Sigortalar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Motosiklette Sigorta Zorunlu mu?

Motorlu taşıtlar zorunlu sigortası konusunda önemli bir konu da motosiklette sigortanın zorunlu olup olmadığı olmaktadır. Motor hacmi 50 CC altında olan motosikletler zorunlu trafik sigortası kapsamına girmektedir. Zorunlu trafik sigortasının kanunlara göre trafiğe çıkan her araç cinsi için yapılması gerekmektedir. Trafik sigortası yaptırılmamış araçlar gibi motosikletler de trafik denetimlerinde tespit edildiğinde trafikten men edilerek en yakın otoparka çekilmektedirler. Motosikletlere yapılan zorunlu trafik sigortasının da her sene poliçe süresi sona ermeden önce yenilenmesi gerekmektedir. 

 

Traktöre Sigorta Zorunlu mu?

Araç sürücülerini ve üçüncü şahısları korumayı amaçlayan zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan bütün araçlar için zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortasının traktörler için zorunlu olup olmadığı ise merak edilen bir diğer konu olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yer alan traktörlerin de mutlaka zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Trafik sigortasının olmadığı tespit edilen traktörler, trafikten men edilmekte ve cezai yaptırım uygulanmaktadır. Yıllık olarak düzenlenen traktörler için zorunlu trafik sigortası poliçesinin her yıl yenilenmesi gerekmektedir. 

 

İhtiyaç Kredisinde Sigorta Zorunlu mu?

İhtiyaç kredisi için sigortanın zorunlu olup olmadığı sorusuna yanıt arayan çok sayıda kullanıcı bulunmaktadır. Bankadan kredi kullanırken hayat sigortasının yaptırılması zorunlu değildir. Ancak bankalar kredi verirken hayat sigortası isteyebilmektedirler. Hayat sigortası, bankalar tarafından istenen sigorta çeşitlerinden biridir. Hayat sigortası hem bankayı hem de tüketiciyi koruyan bir sigorta türüdür. Asıl amaç ise, bankanın verdiği kredinin geri ödemesini garanti altına almak istemesi olmaktadır. 

 

Ev Kredisinde Sigorta Zorunlu mu?

Ev kredisinde sigortanın zorunlu olup olmadığı merak edilmektedir. Konut kredisinde zorunlu sigortalar arasında zorunlu deprem sigortası (DASK) sigortası bulunmaktadır. Ancak kişilerin istedikleri sigorta şirketleri ile anlaşma yapma hakları bulunmaktadır. Konut kredisinde yalnızca zorunlu deprem sigortasının yaptırılması zorunlu olsa da, bazı bankalar konut sigortası, hayat sigortası ile ferdi kaza sigortasının yaptırılmasını zorunlu tutabilmektedirler. Söz konusu sigortaların amaçları herhangi bir risk durumuna karşı bankaların aldığı önlem olmasına karşılık devlet tarafından kanuni bir mecburiyet durumunda değildirler. 




Yorumlar kapalı