2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Türkiye’de Deprem Bölgeleri

Türkiye'de Deprem Bölgeleri

Deprem Bölgeleri Ne İfade Ediyor?

Türkiye’de deprem bölgeleri, deprem hareketlenmelerinin şiddetine ve fay hattının aralığına göre birden beşe kadar derecelenmiştir. Birinci deprem bölgeleri deprem riskinin en çok olduğu alanları ifade ederken beşinci bölgeler ise derecelendirmeye göre en az risk grubundaki alanlardır. Özetle deprem derecesi arttıkça risk oranı azalır. Türkiye’de derecelendirme bakımından yakın olan bölgelerin aynı yerlerde toplanmadığı görülür. Örnek vermek gerekirse İstanbul deprem riskinin en yüksek olduğu şehirlerdendir ancak ilçelerin bazıları birinci bazıları da üçüncü ya da dördüncü risk grubundandır. Bundan ötürü her bölgenin kapsadığı fay hattı ve aktiflik kendi içerinde risk derecelerine sahiptir.

Yerde oluşan levhaların hareketlerinin hareketlenmelerin gücüne göre şiddet seviyeleri bulunur. Türkiye kara parçasında kıtasal hareketler fazla olduğu için depremlerin görülme sıklığı ve gerçekleşme ihtimali artar. Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı ve Doğu Anadolu Fay Hattı olarak üç farklı deprem hattı vardır. Türkiye’deki en aktif bölge Batı Anadolu Fay Hattı’dır. En tehlikeli olan hat ise Kuzey Anadolu’daki hat olarak bilinir.

Türkiye’de 1. Derece Deprem Bölgeleri

Türkiye’de deprem bölgeleri incelediğinde birinci derecede deprem bölgeleri şu şekilde sıralanabilir:

        • İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak, Isparta
        • Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Düzce, Karabük, Kocaeli, Bolu, Kırşehir ve Hatay

Birinci derece deprem bölgesindeki diğer iller şu şekildedir:

        • Hatay, Bartın, Çankırı, Çanakkale, Erzincan, Tokat, Muş, Bingöl, Tunceli
        • Kırıkkale, Hakkari, Osmaniye, Siirt

Deprem riski bakımından şehirler fay hattının konumuna ve fay hattıyla bağlantıya göre farklı risk grupları yer alır. Bundan ötürü bir il içinde hangi konumda yer alındığı da depremin riskine yönelik ipuçları verebilir.

İstanbul Deprem Bölgeleri Hangileridir?

Türkiye’de deprem bölgeleri 3 farklı büyük fay hattı içindedir. Konumuyla İstanbul, deprem kuşağı içerisindedir. Riske göre hem 3’üncü hem de 2’inci grupta bulunan İstanbul deprem riskinin en büyük olduğu şehirler arasında yer alır. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üstünde yer alan mega kentin ilçelerine ve semtlerine göre deprem riski artabilir veya azalabilir. Şehrin risk bölgeleri düşük, orta derece ve yüksek olarak 23 grupta incelenir.

İstanbul’daki düşük riskli bölgeler şu şekildedir:

        • Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Darıca, Kadıköy, Kartal, Erenköy, Suadiye, Taksim, Şişli, Arnavutköy, Kağıthane, Sarıyer, Beşiktaş, Adalar, Eminönü, Levent, Şile Suadiye

İstanbul’daki deprem bölgeleri açısından orta derece riskli bölgeler ise şöyledir:

        • Tarabya Çukuru, Üsküdar, Tophane, Ortaköy’deki dolgu bölgeleri, Kurbağalıdere, Moda’da denize bakan bölge, Topkapı, Fatih, Gümüşyaka, Silivri, Üsküdar Çukur

İstanbul’daki fay hatları arasında şehrin en yüksek riskli olarak değerlendirildiği ilçeleri sıralamak gerekirse:

        • Florya, Zeytinburnu, Küçükçekmece sahili, Avcılar, Haramidere, Esenkent

Fay hatlarının yer aldığı haritalar incelendiğinde İstanbul’daki özellikle Avrupa Yakası’nda deprem riskinin Avcılar’ın sahip olduğu zeminden ötürü yoğun riskli bölge özelliği taşıdığı söylenebilir.

Ethica Sigorta DASK poliçelerinizi oluşturarak size güvenli ve hızlı çözümler sunar. Ethica Sigorta ile iletişimde kalarak zorunlu DASK sigortası ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları bildirebilir ve DASK ile depreme karşı kendinizi daha da güvende hissedebilirsiniz.

Yorumlar kapalı