2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Araç Muayenesi Nedir? Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayeneleri, araçların, trafikteki tüm insanların ve çevrenin korunabilmesi amacı ile gerçekleştirilen prosedürler bütünüdür. Araç muayenelerinde LPG li araçların çevreye ve doğaya verebilecekleri zararlar incelendiği gibi aynı zamanda araçların fren mekanizmaları da detaylı olarak incelenmektedir. Ayrıca araçların aydınlatma sistemleri, hava yastıkları, emniyet kemerleri ve tüm diğer aksamları son derece ayrıntılı olarak incelenmektedir. Fiziksel muayene sırasında araçların koltukları, dingilleri, lastikleri, şasi bağlantıları, üçgen reflektör, ilk yardım çantası, stepne, yangın söndürme tüpü ve daha birçok donanım da incelenmektedir Söz konusu incelemeler neticesinde araçlardaki yetersiz aksamlar tespit edilmekte ve daha sonra araç sahiplerinden, araçlardaki bu yetersizliklerin belirli bir zaman zarfı içerisinde giderilmesi istenmektedir. Araç muayene randevuları TÜVTÜRK resmi internet sitesi ve e-devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. 

Araç Muayenesi Nedir?

Her türlü motorlu taşıtın trafiğe çıkabilecek yeterlilikte olup olmadığının kontrolünün sağlanabilmesi amacı ile uygulanan prosedüre “araç muayenesi” adı verilmektedir. TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanmakta olan bu prosedürler, trafiğe çıkan tüm insanların can ve mal güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Araç muayeneleri, araçlardaki sorunların tespit edilmesini ve söz konusu sorunların giderilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda araç muayenesi sırasında araçlarda zorunlu olarak bulunması gereken trafik sigortasının olup olmadığının kontrolleri de sağlanmaktadır. Böylelikle olası herhangi bir kaza durumunda araçlarda meydana gelebilecek maddi hasarların sigorta şirketleri tarafından karşılanabilmesine yardımcı olmaktadır. 

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araçlardaki yetersizliklerin tespit edilmesi ve trafiğin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayan araç muayenesi randevusu, bu konuda yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınmaktadır. TÜVTÜRK üzerinden araç muayene randevu alma işlemi son derece kolay bir işlemdir. Araç sahipleri, araç muayene randevu sistemi üzerinden kendileri için en uygun tarihe randevu kaydı oluşturabilmektedirler. Oto muayene randevu için araç sahipleri TÜVTÜRK resmi internet sitesinden faydalanabilmektedirler. TÜVTÜRK araç muayene randevu alma işleminde öncelikle TÜVTÜRK randevu sistemine girilmesi gerekmektedir. Açılan sayfada araç plaka numarası, ruhsat seri numarası ile muayene şehri girişlerinin yapılması gerekmektedir. Devam butonuna tıklandıktan sonra ise açılan ekran üzerinden “Genel Muayene ve Muayene Tekrarı” seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir. Muayene tarihi ve saatinin seçilmesinin ardından ise onaylama işlemi yapılabilmektedir. TÜVTÜRK resmi internet sitesinin haricinde araç sahipleri, e-devlet üzerinden de randevu kaydı oluşturabildikleri gibi aynı zamanda araç muayene randevu numarası olan 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini arayarak randevu kaydı oluşturabilmektedirler. Gezici araç muayene randevu telefonu da söz konusu numara olmaktadır.

Araç Muayene Randevusu Nereden Alınır?

Araç sahipleri TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla araç muayene randevusu alabilmektedirler. TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden aracın plaka numarası, aracın ruhsat seri numarası ve aracın muayene edileceği şehir bilgilerinin girişi yapılarak muayene için randevu alınabilmektedir. TÜVTÜRK resmi internet sitesinin haricinde araç sahipleri, e-devlet üzerinden de randevu kaydı oluşturabildikleri gibi aynı zamanda 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini arayarak randevu kaydı oluşturabilmektedirler. 

Araç Muayene Randevusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Araç muayenesi randevusu alabilmek için bazı gerekli belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Araç ruhsatı muayene öncesinde hazır edilmesi gereken belgeler arasında bulunmaktadır. Satış ve devir işlemlerinde tescil belgesi noter tarafından alındığı için düzenleme yapılana kadar araç tesciline ilişkin geçici belge alınmalıdır. Trafik sigortası da araç muayene randevusu için gerekli belgelerdendir. Muayeneye getirilen araç, getiren kişiye ait değil ise, T.C kimlik numarası bulunan kimlik, pasaport ve ehliyetin bulunması gerekmektedir. LPG’li araç sahiplerinin yakıt sistemi montaj belgesini yanlarında getirmeleri önemlidir. 

Araç Muayenesi Öncesi Yapılacaklar Nelerdir?

Araç muayenesi öncesinde gerekli belgelerin temin edilmesi önemli olmaktadır. Araç muayenesine gelmeden önce araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası poliçe bitiş tarihine dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü trafik sigortası, araç muayeneleri için bir gerekliliktir. LPG’li araçlara sahip olan kişilerin ise yakıt sistemi montaj belgesini getirmeleri önemlidir. Muayeneye gelmeden önce LPG/CNG tankının üzerinde bulunan etiketteki bilgilerin okunması gerekmektedir. Araç ruhsatı ise unutulmaması gereken önemli belgeler arasında yer almaktadır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise araç muayene randevu saatinden önce gelmek konusudur. Araç muayene randevusuna geç kalmak randevu sırasının geçmesine neden olmaktadır. Araç muayene randevu alıp gitmemek ise riski bir durumdur. Çünkü üç kez randevu alıp gitmeyen araç sahiplerinin sene içerisinde muayene randevusu almaları mümkün olmamaktadır. 

Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araç muayene randevu ücreti, otomobil muayene randevusu almak isteyen kişiler için merak konusu olmaktadır. Kanunlar tarafından zorunlu olarak tüm araç sahiplerinin yaptırmaları gereken araç muayenelerinin randevusu, TÜVTÜRK üzerinden alınabilmektedir. Muayene ücretleri her yıl TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. Online olarak ücretsiz araç muayene randevusu alınabilmektedir. Ancak araçlara göre muayene ücretleri farklılık gösterebilmektedir. 5 Ocak 2022 tarihinde TÜVTÜRK tarafından açıklanan araç muayenesi ücretleri traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için 258,42 TL, otomobil, minibüs, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, kamyonet, römork ve yarı römork için 507, 40 TL, otobüs, çekici, tanker ve kamyon için ise 658, 58 TL olmaktadır. 

Araç Muayene Randevu Sorgulama

Araç muayene randevu sistemi üzerinden araç sahipleri, araç muayenelerini sorgulayabilmektedirler. Araç sahipleri, TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden gerekli bilgilerin girişini yaparak araç muayene randevu sorgulama, araç muayene erteleme ve fenni muayene sıra alma işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Online araç muayene randevusu alan kişiler, mevcut randevularını erteleyebilmektedirler. Ayrıca e-devlet üzerinden de online olarak araç muayeneleri sorgulanabilmektedir. 

Araç Muayene Randevu İptali

TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden alınan araç muayene randevuları, araç sahipleri tarafından iptal edilmek istenebilmektedir. TÜVTÜRK muayene erteleme işlemi de TÜVTÜRK üzerinden yapılabilmektedir. Araç muayene randevu iptal etme işlemi için TÜVTÜRK sistemine giriş yapılarak araca dair plaka bilgisi, ruhsar seri numarası ve randevu şehri gibi bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Açılan mevcut randevu “iptal et” seçeneğine tıklandıktan sonra ise araç muayene randevu iptali işlemi gerçekleştirilebilmektedir. 

Araç Muayene Randevusu Alırken Ücret Ödeniyor Mu?

Araç Muayene Randevusu Alırken Ücret Ödeniyor Mu?

Araç muayene randevuları oluşturulurken herhangi bir ücret ödemesi yapılması gerekmemektedir. TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden araç muayene randevu alma işlemi gerçekleştirilebildiği gibi aynı zamanda TÜVTÜRK randevu sırası alma işlemi çağrı merkezlerinden de yapılabilmektedir. 

Araç Muayene Tekrarında Randevu Almak Gerekir Mi?

Araç muayenelerinde muayene tekrarı için yeniden randevu alınması gerekmektedir. Ancak yeniden ücret ödemesi yapılması gerekmemektedir. Eğer araçta yeterli ve gerekli tamirat yapılmamış ise, ücret tekrar alınmaktadır. Verilen süre 1 ayı geçmiş ise ücret alınmaktadır. 

Araç Muayene Randevusu Kaç Gün Önce Alınmalı?

Araç Muayene Randevusu Kaç Gün Önce Alınmalı?

TÜVTÜRK’ün araç muayene randevu al sistemi üzerinden kolaylıkla alınabilen araç muayene sırası, aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden önce alınabilmektedir. Aracın bir sonraki muayene tarihi, muayene gelinmiş olunan tarih üzerinden hesaplanmakta ve araç ruhsatına işlenmektedir. Ancak istasyonların yoğunluğu göz önünde bulundurularak, TÜVTÜRK muayene sırası alma işleminin 1 hafta önceden gerçekleştirilmesi faydalı olmaktadır.

Yorumlar kapalı