2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır? Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır?

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Egzoz gazı hem insan sağlığına hem de çevreye oldukça zararlı olan bir gaz çeşididir. Egzoz gazı ciddi anlamda hava kirliliği oluşturmasının yanı sıra çeşitli hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu nedenle egzoz gazına karşı yeterli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir dizi önlem hayata geçirilmeye başlanmıştır. Egzoz emisyon ölçümü ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan önlemlerden biridir. Belirli bir miktarın üzerinde gaz salınımı yapılmakta ise bunun yaptırımı bulunmaktadır. Bu nedenle araç sahiplerinin düzenli olarak egzoz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. Randevular TÜVTÜRK üzerinden alınabilmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümü ücretinde 2024 yılı itibariyle bazı güncellemeler yapılmıştır. Egzoz emisyon sorgulama işlemleri e-devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. 

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Artan araç sayısının varlığı göz önünde bulundurulduğunda egzoz muayenesi için bazı resmi prosedürler belirlenmiştir. Söz konusu prosedürler kapsamında TÜVTÜRK istasyonlarında emisyon ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Motor egzoz muayenesi de denilen egzoz emisyon ölçümünde egzozun çıkardığı dumanın miktarı, yoğunluğu ve kalitesi ölçülmektedir. Ölçümde temel olarak karbon monoksit ile hidrokarbon ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Egzoz emisyon ölçümü aracın motor çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Dizel araçlarda aracın gaz pedalına 3 kez basılması talep edilmektedir. Bu sayede ise motor kesme hızına erişilirken ölçüm yapılmaktadır. 

Benzinli araçlarda araç rölantide çalıştırılmaktadır. Araç çalışırken gaza basılması istenmekte ve araç yüksek devirde çalıştırılmaktadır. Bu düzende ölçüm gerçekleştirilmektedir. Yapılan egzoz emisyon ölçümü sonucunda çıkan değerin belirli sınırlar içerisinde olması durumunda araçlara egzoz emisyon pulu verilmektedir. Egzoz pulu alamayan araçların eksikliklerinin giderilmesi ve tekrar ölçüme girmeleri gerekmektedir. Egzoz emisyon ölçümü için TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevu alınabilmektedir. Egzoz emisyon ölçümü fiyatı 2024 itibariyle 256 TL olarak belirlenmiştir. Egzoz muayene sorgulama işlemleri e - devlet üzerinden yapılabilmektedir. 

Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır?

Egzoz Muayenesi Nerede Yapılır?

Egzoz muayenesinin yaptırılması tüm araç sahipleri için zorunludur. Egzoz kontrolünün yapılması hem çevre hem de insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Egzoz muayenesinin nerede yaptırıldığı ise yanıtı en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Egzoz muayenesi için öncelikle randevu alınması gerekmektedir. TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi üzerinden egzoz muayene randevusu alınabilmektedir. Egzoz muayenesi için randevu alınmasının ardından bulunulan ilde yer alan en yakın egzoz muayene istasyonuna gidilmesi gerekmektedir. Egzoz emisyon ölçümü istasyonlarında yapılan incelemelerin ardından herhangi bir problem olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. 

Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

İnsan sağlığına ve doğaya olan etkileri düşünüldüğünde zararlı gaz salınımının en aza indirilmesi gerekmektedir. Fazla miktarda salınan zararlı gazların sonucu oldukça olumsuz olmaktadır. Bu nedenle devlet tarafından çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştır. Egzoz muayenesi ile ilgili yanıtı en çok merak edilen bir diğer soru ise “Egzoz muayenesi ne zaman yapılır?” olmaktadır. Her motorlu araç çeşidi için egzoz muayenesi sıklığı değişmektedir. Binek ve resmi motorlu araçlar olarak adlandırılan otomobillerin ilk egzoz muayenesi 3. yaş sonunda olmaktadır. Otomobillerin ilk egzoz muayenesinden sonra ise her 2 yılda bir egzoz muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Ticari araçlarda egzoz muayenesinin her yıl yaptırılması önemlidir. 

Egzoz Muayenesi Ücreti 2023

Egzoz Muayenesi Ücreti 2024

Egzoz muayenesi ile ilgili önemli konulardan biri de egzoz muayenesi ücreti olmaktadır. TÜVTÜRK egzoz muayene ücreti 2024 yılı itibariyle güncellenmiştir. Araç egzoz muayene ücretleri 2024 yılında KDV dahil olmak üzere 180 TL olarak belirlenmiştir. Motorlu araç çeşidine göre egzoz emisyon ölçümü farklılık göstermektedir. Benzinli araçlarda, dizel araçlarda, benzin ve LPG li araçlarda farklı olarak egzoz emisyon ölçümü gerçekleştirilmektedir. 

Egzoz Muayene Cezası Nedir?

Zararlı gazların yüksek miktarlarda salınması hem çevre hem de doğa için birçok olumsuz durum yaratmaktadır. Zararlı gazların salınım miktarlarının kontrol altına alınabilmesi için ise egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır. Motorlu araçların tümü için zorunlu olan egzoz muayenesinin zamanında yaptırılması gerekmektedir. Zamanında yaptırılmayan ölçümler için egzoz emisyon cezası uygulanmaktadır. Bu nedenle araç sahiplerinin düzenli olarak egzoz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. 

Egzoz Muayene Cezası Ne Kadar?

Tüm motorlu araç sahiplerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan süre içerisinde egzoz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. Yasal bir zorunluluk olan egzoz muayenesi günü geçerse araç sahibine cezai yaptırım uygulanmaktadır. Egzoz muayene gecikme cezası 2024 yılı itibariyle değişikliklere uğramıştır. Buna göre ilk ölçüm için gecikilmesi durumunda 6.227 TL ceza ödenmektedir. Egzoz muayene cezasının ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise araç sahipleri %25 indirim hakkından yararlanabilmektedirler. 

Egzoz Muayenesi İçin Randevu Gerekli mi?

Egzoz muayenesi ile ilgili en önemli konular arasında randevunun gerekli olup olmadığı bulunmaktadır. Egzoz muayenesi için randevu gerekmektedir. Araçları için egzoz muayene randevusu almak isteyen kişiler ise hangi kanal üzerinden randevu alacaklarını merak etmektedirler. Araç sahipleri egzoz muayenesi için birçok farklı yol ile kolaylıkla randevu alabilmektedirler. Egzoz muayenesi randevuları TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi üzerinden alınabilmektedir. Bunun yanı sıra 08.00 ile 20.00 saatleri arasında hizmet vermekte olan 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden de rahatlıkla egzoz muayenesi randevusu alınabilmektedir. Online olarak kolaylıkla alınabilen egzoz muayenesi randevusu kişilerin kendilerinin rahatlıkla gerçekleştirebilecekleri şekilde hazırlanmaktadır. Online olarak egzoz muayene randevusu almak istemeyen araç sahipleri ise muayene istasyonlarına giderek randevu alabilmektedirler. Araç sahiplerinin egzoz muayene randevusundan en az yarım saat öncesinde muayene istasyonunda bulunmaları işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi için son derece önem taşımaktadır. 

Egzoz Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

Egzoz muayenesinin kaç yılda bir yapıldığı konusu son derece önemlidir. Çünkü motorlu araçların egzoz muayenesi yaptırmaları devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Zararlı gaz salınımının kontrolünün gerçekleştirildiği egzoz muayenesinin sıklığı ise motorlu araç tipine göre değişmektedir. Otomobillerin 3. yaşlarını doldurmaları itibariyle egzoz muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Otomobilin 3. yaşını doldurması itibariyle ilk egzoz muayenesinden sonra ise 2 yılda bir olmak üzere egzoz muayenesi yaptırılması gereklidir.

Egzoz Muayenesi Kaç Gün Geçerli?

Egzoz muayene geçerlilik süresinin ne kadar olduğu önemli bir konudur. Çünkü zamanında yaptırılmayan egzoz muayenesi için motorlu araçlara cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu nedenle tüm motorlu araçların zamanında egzoz muayenesi yaptırmaları son derece önem taşımaktadır. Egzoz muayenesinin geçerlilik süresi motorlu araç türlerine göre farklılık göstermektedir. Binek araçların ve resmi araçların ilk 3 yaşını doldurmaları ile birlikte egzoz muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. İlk muayenenin devamında ise her 2 yılda bir olmak üzere egzoz muayenesinin yaptırılması zorunludur. Periyodik egzoz gazı emisyon ölçümü diğer motorlu taşıtlar için ise ilk bir yaşın sonunda yapılmaktadır. İlk 1 yaşın sonrasında ise her yıl düzenli olarak egzoz muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. 

Trafik Sigortası Olmadan Egzoz Muayenesinden Geçilir mi?

Egzoz emisyon ölçümü için trafik sigortasının gerekli olup olmadığı merak edilmektedir. Zorunlu trafik sigortası tüm motorlu araçlar için zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkmaları durumunda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Dolayısıyla zorunlu trafik sigortası olmayan araçların egzoz muayenesinden geçmeleri mümkün olmamaktadır.

Yorumlar kapalı