teklif al
Özel Tüketim Vergisi anlamı taşıyan ÖTV, belirlenen mal ve ürünlerden oransal veya maktu olarak alınan harcama vergisine denilmektedir. Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde, 4760 sayılı kanun ile birlikte 2002 yılında uygulamaya konulan ÖTV indirimi, ithal edilen ya da üretilen ve alıcıya teslim edilen herhangi bir ürün veya mal için geçerlidir. Ürünün veya malın el değiştirmesi durumunda ÖTV alınmamaktadır. ÖTV mücevher, benzin ve alkol gibi ürünlere uygulanabilmektedir. Motorlu taşıtlarda ÖTV mükellefi, ilk satıcılar ile ithalat yapanlar olmaktadır. ÖTV oranları, araç modellerine ve araç fiyatlarına bağlı olarak her yıl farklılık göstermektedir.
En son yapılan ÖTV düzenlemesi ile bazı güncellemeler yapılmıştır. ÖTV indirimi 2024 yılında değişikliğe uğramıştır. Resmi Gazete’ye göre ÖTV muafiyet limiti 450.000 TL’den 1.004.000 TL’ye yükseltilmiştir. ÖTV dilimlerinde yapılan değişiklikler, araç fiyatlarına da yansımaktadır. ÖTV indirimli araç hesaplamasında ÖTV oranları kullanılmaktadır. Araçlarda ÖTV indirimi ile ilgili araştırma yapan kişiler “Hangi araçlarda ÖTV indirimi var?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Binek otomobiller, jeepler, pick-up gibi taşıtlar ÖTV indirimi ile alınabilecek arabalar kapsamına girmektedir. ÖTV indirimi uygulaması, engelli bireyler için olan bir uygulamadır. Engelli olan bireyler, ÖTV indiriminden faydalanabilmektedirler. Ancak yeni ÖTV indirimi, araç modeline bağlı olarak değişebilmektedir.
Araçlarda ÖTV İndirimi
ÖTV'siz araç almak isteyen kişiler “Araçlarda ÖTV indirimi nedir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. ÖTV indirimi, matrah limitlerinin değiştirilmesi ile belirli oranlarda bazı ürünlere veya mallara uygulanabilmektedir. Söz konusu ürünler herhangi bir tüketim ürünü olabilmektedir. ÖTV indirimi araçlara da uygulanmaktadır. Araba ÖTV indirimi sayesinde hem vergi dilimleri hem de matrahlar farklılaşabilmektedir. Kişiler belirlenen araçları çok daha uygun fiyatlara satın alabilmektedirler. En son yapılan değişikliklere göre %45 ÖTV oranına denk gelen matrah sınır 120.000 TL’den 184.000 TL’ye, %50 ÖTV oranına denk gelen matrah sınır 150.000 TL’den 220.000 TL’ye, %60 ÖTV oranına denk gelen matrah sınır 175.000 TL’den 250.000 TL’ye ve %70 ÖTV oranına denk gelen matrah sınır ise 200.000 TL’den 280.000 TL’ye yükseltilmiştir.
ÖTV oranları 2024 yılı itibariyle değişikliğe uğramıştır. Bu sayede kişiler çok daha avantajlı fiyatlara araç satın alabilmektedirler. ÖTV indirimi ile satın almada karşılanması gereken toplam maliyetler aşağı çekilmektedir. Herhangi bir aracın vergisiz, matrah fiyatının üzerine ÖTV oranı uygulanarak fiyat aşağı çekilememektedir. Ancak söz konusu aracın vergisiz fiyatının üzerine ÖTV oranı ile KDV oranı ile hesaplanan değerler eklenmektedir. ÖTV oranının düşük olması ve indirim gününe denk gelmesi durumunda, araç için karşılanan masraf da düşmektedir. Bu nedenle yapılan matrah değişiklikleri ile araç fiyatlarında düşüş gerçekleşmiştir. ÖTV indirimi sonrası araç fiyatları, araç modeline ve araç markasına göre farklılaşan fiyatlar üzerinden hesaplanabilmektedir.
ÖTV İndirimi Hesaplama
ÖTV indirimi araçların fiyatlarını düşürmekte ve kişilere avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle kişiler “ÖTV indirimi nasıl hesaplanır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Araç ÖTV indirimi hesaplaması yapılırken aracın vergisiz satış tutarı baz alınmaktadır. ÖTV indirimi hesaplaması için aracın ham fiyatına ÖTV uygulanmakta ve ham fiyat ile ÖTV fiyatı toplanarak toplam tutarın KDV’si eklenmektedir. Araç satın alınırken ÖTV indiriminin yanı sıra KDV indiirminden de faydalanılabilmektedir. Normal şartlarda %18 KDV ödenirken engelli indiriminden yararlanıldığında söz konusu oran %15 oranına kadar düşmektedir. KDV ile ÖTV oranlarında yapılan bu indirimler, satın alınmak istenen aracın satış fiyatını yaklaşık olarak %30-32 oranında değiştirmektedir. Engellilik oranları, ÖTV indirimini etkilemektedir. %40-89 oranı ile %9*0 ve üzeri engelli raporuna sahip olan kişiler iki ayrı kategoride değerlendirilmektedir.
ÖTV İndirimli Araçlar 2024
ÖTV indirimli araçlar, engelli bireyler tarafından satın alınabilmektedir. ÖTV indirimi olan araçlar her markaya ait ve her modelde olabilmektedir. ÖTV indirimi matrah dilimlerinde yapılan değişikliklerinin sonucu araç fiyatlarına doğrudan etki etmektedir. Yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere şehit yakınlarına ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu işlem için şehitlerin 1. dereceden yakınlarının Sosyal Güvenlik Kurumundan şehitlik belgesi almaları ve başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 1. dereceden şehit yakınlarının dışında gazilere ÖTV indirimi uygulaması da yapılmaktadır. Gazilerin engelli raporlarının bulunması durumunda ÖTV indiriminden yararlanma hakları bulunmaktadır.
Kullanıcılar “ÖTV indirimli araç fiyatları nasıldır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Araçlar ÖTV indirimi ile çok daha uyguna satın alınabilmektedir. ÖTV indirimi oranı, engel oranına göre belirlenmektedir. Engel oranı %40 ve %89 arasında olan engelli bireyler %26.3 ÖTV indiriminden fayalanabilmektedirler. Engel oranı %90 ve bu oranın üzerinde olan kişiler ise ÖTV’den muaf tutulmaktadırlar. ÖTV indirimli araç satın almak isteyen sürücülerin merak ettikleri sorular arasında “ÖTV indirimi hangi araçlar için geçerlidir?” yer almaktadır. Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır.
Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45’e düşürülmüştür. Karavanda ÖTV indirimi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Veri Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde motorlu karavan ÖTV indirimi uygulanmasına karar verilmiştir. Kanuna göre %220 olan ÖTV oranı, %45’e indirilmiştir. ÖTV indirimli fiyat listesi göz önünde bulundurulduğunda, indirimli fiyatların sürücüler açısından oldukça avantajlı olduğu söylenebilmektedir.
Sıfır Araçlarda ÖTV İndirimi
Kullanıcılar “Sıfır araçlarda ÖTV indirimi” hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Engelli raporuna sahip olan bireyler, sıfır araç ÖTV indiriminden ayrıcalıklı şekilde faydalanmaktadırlar. Sıfır araçlarda indirim; engel oranı %40-89 arasında olan kişiler ile engel oranı %90 üzeri olan kişiler olmak üzere 2 farklı kategori üzerinden değerlendirilmektedirler. Engel oranı %40-89 arasında olan kişiler için sıfır araçlarda indirim oranı %26.3’tür. Engel oranı %90 ve üzerinden olan kişiler ise ÖTV’den tamamen muaftır. Engelli kişiler, ÖTV indirimli sıfır araçları satın alabilmektedirler.
Engelli ÖTV İndirimi 2024
Engelli bireylerin hayatlarını daha kolaylaştırmak amacıyla çeşitli haklar bulunmaktadır. Bu haklar arasında engelli bireylerin araç satın alımı ile araç kullanımı yer almaktadır. ÖTV indirimi engelli bireylerin ÖTV ödemeden araç satın almalarını sağlamaktadır. Motor silindir hacmine göre araç satışlarından farklı oranlarda ÖTV alınmaktadır. ÖTV oranları, aracın türüne bağlı olarak %45 ile %225 oranında farklılaşabilmektedir. Engelli bireyler, engelli ÖTV indirimi uygulamasından yararlanarak ÖTV indirimli araç satın alabilmektedirler.
Engelli ÖTV indirimi ile ilgili fikir sahibi olmak isteyen kişiler “Engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Engelli raporları; %40, %60, %70, %80 ve %90 oranına göre değişmektedir. ÖTV indirimi için engel oranına göre araç satın alınabilmektedir. Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi %26.3 oranındadır. Yüzde 60, 70 ve 80 oranında engelli raporuna sahip olan kişiler de %90 altı kişiler için belirlenen alım satım şartlarına göre işlem yapabilmektedirler. ÖTV indirimine giren araçlar, engelli bireyler tarafından satın alınabilmektedir.