2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

HPV Aşısı Nedir? HPV Aşısı Nerede Yapılır?

HPV Aşısı Nedir?

Birbirine benzer bir grup virüse “HPV” adı verilmektedir. Literatüre geçen adı “Human Papilloma Virüs”tür. HPV virüslerinin 100’den fazla sayıda çeşidi bulunmaktadır. Cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bazı türler siğile neden olurken bazıları ise rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir. Aşı türleri içerisinde yer alan HPV aşısı ile virüs kontrol altına alınabilmektedir. HPV aşısının özellikleri göz önünde bulundurulduğunda hem HPV virüsü türlerinin bulaşmasını hem de rahim ağzı kanserinin önlenmesini sağladığı görülmektedir. HPV aşısının yan etkileri bulunmamaktadır. Bunun sebebi içerisinde canlı veya ölü mikrop bulundurmamasıdır. Yalnızca aşı yerinde kızarıklık ve hafif ağrı yapabilmektedir. 

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı aynı zamanda “rahim ağzı kanseri aşısı” veya “gardasil aşı” olarak da bilinmektedir. HPV aşılarının birincil amacı virüsün kontrol altına alınabilmesini sağlamaktır. Rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık olarak %99’una HPV virüsleri sebep olmaktadır. HPV’ye yönelik olarak geliştirilmiş olan koruyucu aşılar birincil koruma sağlamaktadır. HPV aşısı gardasil adı ile 3 tiptedir. Bu aşılar; Gardasil, Gardasil-9 ve Cervarix aşılarıdır. Gardasil 4 ile HPV tip 6, 11, 16 ve 18’e karşı, Gardasil 9 ile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı, Cervarix ile ise HPV 16, 18’e karşı koruma sağlanmaktadır. 

HPV Aşısı Nerede Yapılır?

HPV aşısı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soruların başında “HPV aşısı nerede yapılır?” yer almaktadır. HPV aşısı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan bir aşı türü değildir. Ancak reçetesiz olarak alınabilmektedir. Ancak reçetesiz aşı yapılamadığı için sağlık ocaklarına, özel veya devlet hastanelerine de başvurulması gerekmektedir. Kişiler hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde HPV aşılarını yaptırabilmektedirler. 

HPV Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “HPV aşısı ne zaman yapılır?” yer almaktadır. HPV aşı 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklara yapılabilen bir aşıdır. 11-12 yaş arasında yer alan çocuklar aşılanabilmektedir. Zamanında aşılanmamış olan erkek çocukları 45 yaşına kadar aşı yaptırabilmektedirler. Kadınlar için herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. HPV aşıları; ikili, dörtlü ve dokuzludur. Genital siğillere, rahim ağzı kanserlerine ve HPV tiplerine karşı koruma sağlamaktadır. 

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

Kullanıcıların merak ettikleri sorular arasında “HPV aşısı nasıl yapılır?” yer almaktadır. HPV aşısı kas içine uygulanmaktadır. Tek doz aşı 0,5 ml’dir. Kol ya da bacak kasına uygulanabilmektedir. HPV aşısı hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilmektedir. HPV aşısı canlı aşı değildir. Rekombinant bir aşıdır. Bu nedenle HPV aşısı yan etkileri ile karşılaşılmamaktadır. İlk gün hafif ateş, aşı yerinde ağrı veya kızarıklık gibi çocukluk dönemi aşı yan etkileri yapabilmektedir. Ancak yan etkiler geçicidir. 

HPV Aşısı Nereden Yapılır?

HPV aşısı ile ilgili merak edilen sorulardan biri de “HPV aşısı nereden yapılır?” olmaktadır. HPV aşısı eczanelerden satın alınabilmektedir. Ancak reçetesiz olarak sağlık ocaklarında, devlet ve özel hastanelerde aşı olunamamaktadır. Bu nedenle hekim reçetesi ile birlikte aşı olunabilmektedir. HPV aşısı, tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık ocaklarında uygulanmaktadır. HPV aşısı kas içine uygulanır. Kol veya bacaktan yapılabilmektedir. 

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı ile ilgili merak edilen sorular arasında “HPV aşısı kimlere yapılır?” yer almaktadır. HPV aşısı hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilmektedir. HPV aşısı yaş aralığı 11 ve 12 olan kız ve erkek çocuklar için önerilmektedir. Ancak 9 yaşından itibaren de yapılabilmektedir. Hem kız hem de erkek çocukların cinsel temas ve HPV’ye maruz kalmadan önce aşılanmaları gerekmektedir. HPV aşısı ile hem HPV türlerine hem de rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlanmaktadır. 

HPV Aşısı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

HPV Aşısı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

HPV aşısı yaş sınırının ne olduğu kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. Yapılan son çalışmalara göre 27-45 yaş aralığında yer alan kadınlarda HPV aşısının etkili olduğu ortaya konulmuştur. 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklara HPV aşısı uygulanabilmektedir. 9-14 yaş aralığında bulunan çocuklara 2 doz, 14-26 yaş aralığındaki kişilere ise 3 doz HPV aşısı tavsiye edilmektedir. HPV aşısı dozları yaşa bağlı olarak değişebilmektedir. 

HPV Aşısı Ne Kadar Süre Korur?

HPV aşısı yaptıranlar “HPV aşısı koruyuculuğu ne kadardır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Tek doz HPV aşısı yalnızca belirli HPV türlerine karşı koruma sağlamaktadır. İkinci doz HPV aşısından sonra kısmen koruma başlamaktadır. Ancak tam koruma için üç doz HPV aşısının olunması gerekmektedir. HPV aşısı koruma süresinin minimum 10 yıl olduğu ortaya konulmuştur. Ancak HPV aşısının çok daha uzun yıllar süresince koruma sağladığına dair bilimsel veriler de bulunmaktadır. 

HPV Aşısı Ücretli mi?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserlerine karşı yüksek koruma sağlaması nedeniyle yapılması gereken aşılar arasında yer almaktadır. HPV aşısı ücretsiz olan ülkeler bulunsa da Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında değildir. HPV aşısı yaptırmak isteyen kişiler “HPV aşısı ne kadar?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. HPV aşısı fiyatı 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Tek doz HPV aşısının ücreti 2.400-3000 TL arasında değişmektedir. 

HPV Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır mı?

HPV aşısı eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilmektedir. Ancak reçetesiz olarak sağlık ocaklarında aşı uygulaması yapılamamaktadır. Bu nedenle aile hekiminden alınan reçete ile aşı olunması gerekmektedir. Gardasil aşısı olarak da bilinen HPV aşısı, SGK kapsamına dahil edilmemiştir. 

HPV Aşısı Hangi Tiplere Karşı Korur?

HPV aşısı olanlar “HPV aşısı hangi tiplere karşı koruma sağlamaktadır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Rahim ağzı aşısı olarak da adlandırılan HPV aşısının üç tipi bulunmaktadır. Gardasil 4 ile HPV tip 6, HPV tip 11, HPV tip 16 ve HPV tip 18’e karşı koruma sağlanmaktadır. Gardasil 9, HPV tip 6, HPV tip 11, HPV tip 16, HPV tip 18, HPV tip 31, HPV tip 33, HPV tip 45, HPV tip 52 ve HPV tip 58’e karşı geliştirilmiştir. HPV tip 26 ile HPV tip 18’e karşı geliştirilen aşı ise Cervarix aşısıdır. 

HPV Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılır mı?

Hpv aşısının 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklarına yaptırılması önerilmektedir. Küçük yaşlardan itibaren uygulanması önerilen HPV aşısı, cinsel ilişkiden sonra da yaptırılabilmektedir. Cinsel ilişki sonucunda HPV türüne sahip olunması durumunda dahi, HPV aşısı ile sahip olunmayan HPV türlerine karşı koruma sağlanabilmektedir. HPV aşısı etkileri üçüncü dozdan sonra görülmektedir. Tam koruma için üç doz aşı önerilmektedir. 

HPV Aşısı Yapan Hastaneler

Kullanıcılar tarafından “HPV aşısı yapan hastaneler hangileridir?” sorusununun yanıtı merak edilmektedir. HPV aşısı ülke genelinde bulunan tüm devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve sağlık ocaklarında uygulanabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan bir aşı türü değildir. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanmamaktadır. Ancak bazı sigorta şirketlerinde HPV aşısı özel sağlık sigortası kapsamına alınabilmektedir. Ücretsiz HPV aşısı ile ilgili ayrıntılı bilginin sigorta şirketlerinden alınması gerekmektedir. 

HPV Aşısını Devlet Karşılıyor mu?

HPV aşısı Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bulunmamaktadır. Bu nedenle HPV aşısı ücretsiz olarak yaptırılamamaktadır. HPV aşısı ücretli olarak sağlık ocaklarında, şehir ve devlet hastanelerinde uygulanabilmektedir. Ancak HPV aşısı olduktan sonra aşı ödemesinin belgeler ile birlikte SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurulması durumunda HPV aşısı geri ödeme imkanından faydalanılabilmektedir.

HPV Aşısı Erkeklere Yapılır mı?

HPV aşısı şartlarına göre 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocukları aşılanabilmektedir. HPV aşı takvimine bağlı olarak erkeklerde HPV aşısı 11-12 yaşlarındaki erkek çocuklara tavsiye edilmektedir. Erkeklerde HPV aşısının ilk cinsel temas öncesinde yapılması önem taşımaktadır. Erkek HPV aşısı, 45 yaşına kadar uygulandığında koruma sağlamaktadır. HPV erkek aşıları da 3 doz halinde uygulanmaktadır. 

HPV Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

HPV aşı çeşitleri; Gardasil ve Cervarix olmak üzere 2 adetten oluşmaktadır. HPV 2’li aşı ve HPV 4’lü aşı rahim ağzı kanserlerine karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Dörtlü ve dokuzlu aşılar da genital siğillere neden olan HPV türlerine karşı etkilidir. HPV aşısı dozları belirli aralıklarla uygulanmaktadır. 3 doz olarak uygulanan aşı uygulamasında ikinci doz birinci dozdan iki ay sonra, üçüncü doz ise ikinci dozdan altı ay sonra yapılmaktadır. HPV aşısı aralıklarının dikkate alınması gerekmektedir. 

HPV Aşısı Kanseri Önler mi?

Gardasil aşı yaptıranlar “HPV aşısı kanseri önler mi?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Rahim ağzı kanserinin ana etkeni HPV virüsüdür. Bu nedenle HPV aşısının olunması büyük önem taşımaktadır. İkili ve dörtlü HPV aşıları, rahim ağzı kanserlerinin %70-80’inden sorumlu olan HPV 16, 18, dojuzlu aşı ise %8-90’ından sorumlu olan HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 tiplerine karşı koruma sağlamaktadır. Bu nedenle HPV aşısı “rahim kanseri aşısı” olarak da adlandırılmaktadır.

Yorumlar kapalı