teklif al
Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin sıklıkla duydukları Schengen vizesinin ne anlama geldiği merak edilmektedir. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Avrupa Serbest Ticari Birliği (EFTA) üyelerini kapsamakta olan bölgeye “Schengen” adı verilmektedir. Schengen bölgesi adeta tek bir ülke olarak kabul edilmektedir. Bu sayede bölge vatandaşlarının söz Schengen sınırları içerisinde serbest olarak seyahat edebilmelerine olanak tanımaktadır. Söz konusu ülkelerin 22 tanesi AB üyesi iken, 4 tanesi ise EFTA’ nın parçasıdır. 2023 yılı itibariyle Schengen vizesi ücretlerinde güncellemeler yapılmıştır. Başvuru sırasında Schengen vize için gerekli olan evrakların teslim edilmesi gerekmektedir. Schengen vizesi almak için şartlara uyulması durumunda kolaylıkla Schengen vizesi alınabilmektedir.
Schengen Vizesi Nedir?
Yurt dışına seyahat etmek isteyen kişiler sıklıkla “Schengen vizesi” kavramı ile karşılaşmaktadırlar. Yurt dışı seyahati planlayan kişilerin yanıt aradıkları soruların başında “Schengen vizesi ne demek?” yer almaktadır. Yabancı bir ülkeye seyahat edilebilmesi amacıyla alınması gereken izne “vize” adı verilmektedir. Söz konusu izin, seyahat edilmek istenen devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları tarafından kişilerin pasaportlarına işlenmektedir. Avrupa Birliği üyeleri ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan ve Schengen olarak adlandırılan bölgede bulunan ülkelere seyahat edilebilmesi için alınması gereken vizeye ise “Schengen vizesi” denilmektedir. Schengen ülkeleri Schengen bölgesinde yer almaktadır. Schengen turist vizesi, Schengen ülkelerine seyahat ederken alınması gereken bir vizedir. Schengen vizesinin alınabilmesi için gerekli olan evrakların temin edilmesi gerekmektedir. Çalışanlar, işverenler, emekliler ve öğrenciler için Schengen vizesi evrakları birbirinden farklılık gösterebilmektedir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Kullanıcılar “Schengen vizesi nasıl alınır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Schengen vizesi almak için gerekli bazi işlemler bulunmaktadır. Öncelikle Schengen vizesi başvurusunun yapılabilmesi için pasaportun geçerlilik süresinin kontrolünün yapılması gerekmektedir. Schengen vizesi alınabilmesi için pasaportun geçerlilik süresinin bitiş tarihine en az 6 ay sürenin kalması önemli olmaktadır. Ardından Schengen vizesi için gerekli evrakların temin edilmesi gerekmektedir. Öğrenci Schengen vizesi için gerekli evraklar ile Schengen vizesi emekliler için gerekli evraklar birbirinden farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra işverenler ile çalışanlar için evraklar da farklı olmaktadır. Schengen vize işlemlerinin yapılabilmesi için başvuru alınması gerekmektedir.
2020 tarihinden itibaren Schengen üyesi olan ülkelere elektronik ortamda başvuru yapılmaya başlanmıştır. Schengen vizesi için tüm ülkelerin kabul etmiş oldukları ortak bir form bulunmamaktadır. Bu nedenle seyahat edilecek olan ülkenin formunun doldurulması gerekmektedir. Turistik Schengen vizesi için gerekli evrakların temin edilmesinin ardından elektronik ortamda başvuru formu doldurularak imzalanabilmektedir. E-randevu sistemi ile kolaylıkla randevu alınabilmektedir. Turist vizesi için gerekli evrakların teslimi, parmak izi ve fotoğraf çekimi gibi işlemleri için seyahat edilecek olan ülkenin anlaşmalı olduğu aracı kurumdan randevu alınması gerekmektedir. Tercih edilen tarih ve saatte randevuya gidilebilmektedir. Schengen vizesi ücreti hem Euro hem de TL olarak ödenebilmektedir. Konsolosluğun anlaşmalı olduğu vize merkezinde fotoğraf çektirilebilmekte ve parmak izi verilebilmektedir. Belgelerin teslim edilmesinin ardından işlem tamamlanmaktadır. Ancak Schengen vizesi şartlarına göre kişilerin Schengen vizesi için seyahat sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
Schengen Vizesi Kimlere Verilir?
Schengen vizesi şartları 2023 yılı için güncellenmiştir. Schengen vize şartları arasında talep edilen vize için gerekli olan evrakların tamamlanması bulunmaktadır. Bu evraklar; doldurularak imzalanmış olan başvuru formu, istenen ölçülerde fotoğraf, geçerli pasaport, uçak bileti, otel rezervasyonu, kimlik fotokopisi, banka hesap bilgileri, yurt dışı seyahat sağlık sigortası ile ikametgah bilgileridir. Gerekli olan belgelerin aynı sıra yaşa ve kategoriye bağlı olarak farklılık gösteren Schengen vizesi ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Şartları sağlayan kişiler Schengen vizesi alabilmektedirler.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Schengen vizesi, çok sayıda farklı amaçla alınabilmektedir. Öğrenci için Schengen vizesi için istenen evraklar ile emekliler için istenen evrakların bazıları farklılık gösterebilmektedir. Schengen vizesi için uygunluk kriterlerine uyan ve gerekli belgeleri temin eden kişiler, başvurularına 15 gün gibi bir süre içerisinde cevap almaktadırlar. Schengen vizesi için gerekli olan evraklar şu şekildedir:
- Bitiş tarihine en az 6 ay kalmış olan geçerli pasaport
- Banka hesap bilgileri
- Kimlik fotokopisi
- Uçak bileti ve otel rezervasyonu
- İstenen ölçülerdeki fotoğraf
- Başvuru formu
- İkametgah bilgileri
- Yurt dışı seyahat sağlık sigortası
- Vize ücreti
Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?
Schengen bölgesi ülkelerine seyahat etmek isteyen kişilerin yanı aradıkları sorular arasında “Schengen vize ücreti ne kadardır?” bulunmaktadır. Schengen vizesi ücretlerinde her yıl değişiklikler gerçekleştirilmektedir. 2023 Schengen vize ücreti 80 Euro’dur. 6-12 yaş arasında olan çocukların vize ücreti 40 Euro’dur. 6 yaşından küçük çocuklar için ise Schengen vizesi ücreti talep edilmemektedir. Küçük çocukların dışında bazı kişiler de Schengen vizesi ücretlerinden muaf olabilmektedir. Schengen vizesinin ücretsiz olduğu diğer kişiler şu şekilde belirtilebilir:
- Araştırmasını ilerletmek veya bilimsel konferans ile seminere katılma amacındaki bilimsel araştırmacı
- Eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla Schengen bölgesine seyahat eden öğrenciler veya öğrencilerine eşlik eden öğretmen veya profesör
- Hizmet ya da diplomatik pasaporta sahip olan kişiler
- Kar amacı gütmeyen organizasyonu temsil eden ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından düzenlenen eğitim, spor ve kültür konularında konferans, etkinlik veya seminere katılan 25 yaş altı kişiler
Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
Schengen vizesi ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Schengen vizesi hangi ülkelerde geçerlidir?” bulunmaktadır. Schengen bölgesinde bulunan ancak AB üyesi olmayan ülkeler; İsviçre, Norveç, Lihtenştayn ve İzlanda’dır. Bunun yanı sıra Schengen vizesi kapsamında bulunan ülkeler şu şekilde belirtilebilir:
- Almanya
- Avusturya
- Yunanistan
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Finlandiya
- Danimarka
- Estonya
- Fransa
- Malta
- Norveç
- İtalya
- İzlanda
- İsviçre
- İsveç
- Hollanda
- İspanya
- Macaristan
- Letonya
- Polonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Lihtenştayn
- Slovenya
- Slovakya
- Portekiz
Schengen Vizesi ile Nerelere Gidilir?
Schengen Bölgesi Antlaşması ile anlaşmaya taraf olan ülkeler Schengen bölgesi üyesi olarak kabul edilmektedir. Bölge üyesi vatandaşlar, bölgede bulunan diğer ülkelere vizeye ihtiyaç duymadan seyahat edebilmektedirler. Schengen bölgesi dışında olan kişiler ise Schengen vizesi ile söz konusu ülkelere seyahat edebilmektedirler. Schengen vizesi ülkeleri arasında; İsviçre, İzlanda, Norveç, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Belçika, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya, Letonya, Litvanya, Estonya, Finlandiya, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Malta, İsveç, Polonya, Slovenya, Portekiz, Slovakya ve Lihtenştayn yer almaktadır.
Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Schengen vize başvurularının değerlendirme süresi başkonsolosluğun iş yoğunluğu ile başvuruda bulunan kişinin uyruğu gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak Schengen vizesinin ortalama olarak onayı veya reddinin sonuçlanması 15 gün kadar sürmektedir. Başvuru yapılmasının ardından 15 gün süre sonra başvuru sonucu kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Schengen vizesi ile Schengen bölgesinde 6 ay süresince en çok 90 gün konaklanabilmektedir. Ancak eğitim veya istihdam gibi sebeplerle uzun süreli vize başvuruları da yapılabilmektedir. Schengen vizesi çıkma süresini etkileyen faktörler ise şu şekildedir:
- Schengen vizesine başvuru amacı
- Başvurulan ülkenin başkonsolosluğunun iş yoğunluğu
- Banka hesap bilgileri
- Evrakların incelenme durumu
- Başvuruda bulunan kişinin gelir durumu, yaşı, uyruğu ve mesleği
- Başvuruda bulunan kişinin sabıka kaydı durumu
- İşveren mektubu
- Konaklama ile uçak bilgileri
- Dış politika