2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Çekme Belgeli Araç Ne Demek? Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

 Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler. Bazı durumlar için oldukça avantajlı olan çekme belgesi, geçerliliğini koruduğu süre boyunca vergilerden de muaf tutulmaktadır. Bu nedenle aracın trafiğe çıkarılmadığı süre boyunca araca çekme belgesi alınması, kişilere uzun vadede tasarruf sağlamaktadır. 

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

“Çekme belgesi” kavramını duyan kişiler “Çekme belgesi ne demek, araçlarda çekme belgeli ne demek?” sorularının yanıtlarını merak etmektedirler. Trafikten çeşitli sebepler ile çekilen araçlar “çekme belgeli araç” olarak tanımlanmaktadır. Çekme belgeli olan araçların çoğunluğu, kaza sonucunda kullanılamayacak duruma gelen araçları kapsamaktadır. Ancak bazı araç sahipleri farklı sebepler ile uzun süre boyunca kullanmayacakları araçları için çekme belgesi alabilirler. Böylece kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemektedirler. Çekme belgeli olan araçların trafiğe çıkış izni bulunmamaktadır. Ancak noter aracılığı ile kolaylıkla alım ve satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. 

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Çekme belgesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen araç sahipleri “Çekme belgesi neden alınır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Aracı çekme belgeli yapmak, uzun süreli seyahatlere çıkan veya aracını uzun süre boyunca kullanmayacak olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Aracın trafikten düşürülmesi ile araç sahibi araç vergilerinden muaf olmaktadır. Ancak çekme belgeli olan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Çekme belgeli araçların çok büyük kısmını ise, kasa sonucunda hurdaya çıkan araçlar oluşturmaktadır. Çekme belgeli araç almak ve satmak noter aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. 

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme belgeli araç işlemleri hakkında araştırma yapan araç sahipleri “Çekme belgesi nasıl alınır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Uzun bir süre boyunca yurt dışında bulunan kişiler, motorlu taşıtlar vergisinden muaf olmak için çekme belgesi almak isteyebilirler. Ayrıca onarım masrafları yüksek olan trafik kazası nedeniyle de çekme belgesi alınmaktadır. Ancak çekme belgesi almak isteyen araç sahiplerinin yerine getirmeleri gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Vergi dairesinden alınan, aracın vergi borcunun olmadığına ilişkin yazılı belge
  • Vergi dairesine giderken araç ruhsatı ile sökülmüş plakaların araç sahibinin yanında olması
  • Araç üzerindeki tüm trafik cezalarının ödenmesi ve var ise banka ipoteğinin kaldırılması
  • Şoförler ve Otomobilciler Odası’na başvurarak 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu edinmek EK-1 Formu olarak bilinen bu belgenin el yazısı kullanılmadan daktilo veya bilgisayar yazısı ile doldurulması gereklidir.
  • Usulüne uygun çekme belgesi dilekçesi yazmak
  • Çekme belgesi dilekçesinde aracın trafiğe çıkarılmayacağını ve nakli sırasında çekici araçlardan yararlanılacağını belirtmek 
  • Dilekçede aracın muhafaza edileceği yerin adresinin açık bir şekilde yazılması
  • İşlemlerin tamamlanmasının ardından plaka ve evraklar ile birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne başvurulması
  • Başvuru kabulü sonrasında aracın trafikten çekildiğini belirten araç trafik tescil belgesi alınabilmektedir. 

Çekme Belgesi Nereden Alınır?

Çekme Belgesi Nereden Alınır?

Araç sahipleri sıklıkla “çekme belgesi” kavramını duymaktadırlar. Kavramı duyan araç sahipleri “Trafikten çekme belgeli ne demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Çeşitli sebepler ile trafikten çekilen araçlara verilen belge “çekme belgesi” olarak adlandırılmaktadır. Çekme belgeli arabalar, uzun süre kullanılmayacak olan arabalardır. Çekme belgeli araç trafiğe çıkarma yasaktır. Araç sahiplerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Çekme belgesi nereden alınır?” bulunmaktadır. Çekme belgeli araçlar için ilçe emniyet müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınan trafikten çekme belgesi için gerekli olan belgeler şu şekilde belirtilebilir:

  • 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu
  • Çekme belgesi dilekçesi
  • Aracın vergi borcu olmadığını belirten belge
  • Araç ruhsatı
  • Araç sahibinin kimliği

Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?

Araç sahipleri “Çekme belgesi nasıl kaldırılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Araç muayenesi öncesinde geçici trafik sigortasının yapılması gerekmektedir. Çekme belgeli araç trafik sigortası adımının sonrasında TÜVTÜRK üzerinden randevu oluşturularak aracın muayenesinin yapılması gerekmektedir. Araç bu adımda plaka kontrolünden muaftır. TÜVTÜRK üzerinden “Araç Tespit Raporu” alınması gerekmektedir. Bu rapor ruhsat yerine geçmektedir. Araç muayenesinin ardından zorunlu trafik sigortası yaptırılmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından notere başvurularak araç ruhsatı çıkarılabilmektedir. Noter tarafından araç sahibine plaka basım belgesi verilmektedir. Bu belge ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odasına gidilerek plaka basım işlemi tamamlanmaktadır. Araç sahiplerinin bu işlem sonrasında Maliye Bakanlığı’na bilgi vermeleri gerekmektedir. Sistem üzerinden çekme belgesinin düştüğünün bilgisi alındıktan sonra, araca plaka takılmaktadır. Böylece araç trafiğe çıkabilir duruma getirilmektedir. 

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için araç üzerinde bulunan çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir. Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK’ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır. Noter tarafından verilen plaka basım belgesi ile Şoförler ve Otomobilciler Odasına gidilmektedir. Oda tarafından plaka basım işlemi yapılmaktadır. Söz konusu işlemin tamamlanması ile araç üzerindeki çekme belgesi kaldırılmakta böylece araç trafiğe çıkarılabilmektedir. 

Çekme Belgeli Araca Sigorta Yapılır mı?

Trafikten çekme belgeli araçlara sigorta yaptırılması gerekmemektedir. Ancak çekme belgeli araçların yeniden trafiğe çıkarılabilmesi için sigorta işlemlerinin yaptırılması son derece önemlidir. Hasarlı olarak satın alınan çekme belgeli araçların tamir işlemlerinin yapılarak TÜVTÜRK muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Alım işlemlerinde çekme belgeli araç sigortası yapılması zorunluluktur. 

Çekme Belgeli Araca Kasko Yapılır mı?

Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasından farklı olarak isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Kasko ile trafikteki çeşitli risk durumlarına karşı araçlar güvence altına alınmaktadır. Çekme belgeli arabalar ile ilgili merak edilen sorular arasında “Çekme belgeli araca kasko yapılır mı?” olmaktadır. Çekme belgesi olan araçlar genellikle, meydana gelen trafik kazası sonrasında ağır hasar alan araçları kapsamaktadır. Pert nedeniyle çekme belgeli araç kaskosu yapan sigorta şirketleri bulunmaktadır. Bu durumda sigorta şirketi ile araç sahibi arasında karşılıklı bir anlaşmaya dayalı olarak araçlar sigortalanabilmektedir.

Çekme Belgeli Aracın Muayene Borcu Çıkar mı?

Araç sahipleri tarafından yanıt aranan sorular arasında “Çekme belgeli aracın muayene borcu çıkar mı?” yer almaktadır. Çekme belgeli araçların vergi ve ceza borcu bulunmamaktadır. Ancak çekme belgeli araç muayenelerinin, belge alınmadan önce yapılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle çekme belgeli araç sahiplerinin geçmiş yıllara yönelik muayene borçlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri son derece önemlidir. 

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araç trafiğe çıkamamaktadır. Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre çekme belgeli motoru trafiğe çıkarmanın idari para cezası bulunmaktadır. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmanın ceza puanı ise 10’dur. Aracın yeniden trafiğe çıkarılabilmesi için sistem üzerinde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekmektedir. Araç sahipleri birkaç işlem ile araçlarını yeniden trafiğe çıkabilir duruma getirebilmektedirler.

Yorumlar kapalı