2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Araç Takip Mesafesi Nedir? Araç Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Araç Takip Mesafesi Nedir?

Karayollarında sık sık kazalar yaşanabilmektedir. Kaza raporlarına göre geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye’de çok sayıda trafik kazası oluşmuştur. Bu trafik kazalarının bazıları maddi hasarlı sonuçlara bazıları ise ciddi kayıplı sonuçlara yol açmıştır. Meydana gelen trafik kazaları sürücü veya yolcu kaynaklı olarak gerçekleşebilmektedir. Yolcular yaya geçidini kullanmayarak veya kırmızı ışıkta geçerek trafik kazalarına sebebiyet verebilmektedir. Araç sürücüleri ise hız sınırını aşarak, yayaya geçiş hakkı tanımayarak veya dikkatsiz araç kullanarak kazaya sebep olabilmektedir. Bu sebeplerin yanı sıra araç takip mesafesine uyulmaması da trafik kazalarının en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Trafik kazalarına sebep olunmaması için araç sürücülerinin öndeki araçla mesafelerine dikkat etmeleri son derece önem taşımaktadır. Karayolları mesafe kuralına uymayan araç sürücüleri, araç takip mesafesi cezası almaktadırlar. Araç takip mesafesinin korunmamasının ceza puanı 20’dir. 100 puanı dolduran sürücülerin ehliyetlerine el konulmaktadır. 

Araç Takip Mesafesi Nedir?

Aynı şeritte arka arkaya ilerlemekte olan iki aracın arasındaki olması gereken mesafe “araç takip mesafesi” olarak adlandırılmaktadır. Trafik kazalarının en başta gelen nedenlerinden biri güvenli takip mesafesine uyulmamasıdır. Arkadan gelen aracın konvoy araç takip mesafesine uymaması, kaza yapma olasılığının artması anlamına gelmektedir. Trafik akışı içerisinde seyir halindeyken, iki araç arası takip mesafesinin korunması trafik güvenliğinin korunmasını sağlamaktadır. Araçlarda takip mesafesinin korunmaması, trafik cezaları ile ilgili sistemlerden biri olan ceza puanı sisteminde 20 puandır. 1 yıl içerisinde 100 puanın doldurulması durumunda ise sürücünün ehliyetine el konulmaktadır. 

Araç Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Araç Takip Mesafesi Ne Kadardır?

Araç sürücülerinin en başta yanıt aradıkları soruların en başında “Araç takip mesafesi kaç metredir?” bulunmaktadır. Trafikte takip mesafesinin bilinmesi, mesafe kaynaklı gerçekleşen trafik kazalarının önlenmesi ve takip mesafesi ihlalinin yaşanmaması açısından oldukça önemlidir. Trafik akışı içerisinde seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. 100 km hızla giden aracın takip mesafesinin en az 50 metre, 110 km hızla giden aracın takip mesafesinin ise 55 metre olması gerekmektedir. Seyir halindeyken öndeki araç ile araya bir diğer araç girebilmektedir. Bu durumda da iki araç arası mesafenin aynı olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Araç Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Araç Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Araç takip mesafesi hesaplama nasıl yapılır?” yer almaktadır. Bazı durumlarda araç sürücüleri, araç takip mesafesini hesaplamakta zorluk yaşayabilmektedir. Bu durumlarda sayma kuralı takip mesafesi devreye girmektedir. Araç takip mesafesi sayma kuralı, “88 89 kuralı” olarak bilinmektedir. 88 89 kuralına göre, araç sürücüleri trafikte seyir halindeyken önlerindeki aracı baz almaları gerekmektedir. Öndeki aracın yanındaki ağaç, ev veya trafik levhasının yanından geçtiği sırada 88, 89 şeklinde 2 saniye sayılması gerekmektedir. Öndeki aracın geçtiği cisme ulaşma süresinin 2 saniye olması durumunda araç takip mesafesinin korunduğundan emin olunabilmektedir. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı sayma kuralı ile kolaylıkla kontrol edilebilmektedir.

Araç takip mesafesi kuralına göre, 70 km hızla giden aracın takip mesafesinin 35 metre, 80 km hızla giden aracın takip mesafesinin 40 metre, 90 km hızla giden aracın takip mesafesinin 45 metre, 100 km hızla giden aracın takip mesafesinin ise 50 metre olması gerekmektedir. Sürücülerin yanıt aradıkları sorular arasında “Duran araç takip mesafesi ne kadardır?” bulunmaktadır. Trafikte hareketsiz duran bir aracın arkasında olunması durumunda araç takip mesafesinden söz edilememektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta eğimli yollardır. Eğimli olan yollarda önde bulunan aracın kalkış sırasında yapacağı manevra ile geri hareket edilebileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Kırmızı ışıktayken öde yer alan araç ile arada en az 1 metre takip mesafesinin olması gerekmektedir. Aksi durumda arkadan çarpan araç, suçlu olarak sayılmaktadır.

Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?

Araç sürücüleri “Şehir içi takip mesafesi kaç metredir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Şehir içi araç takip mesafesi, aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadardır. Buna göre 60 km hızla giden araç takip mesafesi 30 metre, 70 km hızla giden araç takip mesafesi 35 metre ve 80 km hızla giden araç takip mesafesi ise 40 metredir. Kuru havada araç takip mesafesinin sayma kuralına göre 2 saniye olması gerekmektedir. Bazı hava koşulları, trafik akışı içerisinde zorluklar yaşatabilmektedir.

Kötü hava koşullarında araç takip mesafesinin normale göre daha fazla tutulması önem taşımaktadır. Bunun nedeni se kaygan zemin aracın durmasını zorlaştırabilmektedir. Bunun yanı sıra olumsuz hava şartlarında araç sürücülerinin görüş mesafeleri düşmektedir. Görüş mesafesinin düşmesi sonucunda öndeki aracın hareketleri hızlı bir şekilde fark edilemeyebilmektedir. Soğuk havalarda ön camlar buğulanabilmekte ve görüşü zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle kötü hava koşullarında öndeki araç ile aradaki takip mesafesinin en az 3 saniye olması gerekmektedir. Takip mesafesini belirleyen bir diğer faktör ise sıkışık trafiktir. Sıkışık trafikte de takip mesafesinin aracın hızının yarısı kadar olması gerekmektedir.

Şehir Dışı Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?

Trafik kuralı ihlalleri denildiğinde akla dikkatsizlik ve yüksek hız gelmektedir. Ancak araç takip mesafesine uyulmaması, ciddi trafik kazalarına sebebiyet verebilmektedir. Sürücüler “Şehir dışı takip mesafesi kaç metredir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Otoyolda araç takip mesafesinin aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olması gerekmektedir. Öndeki aracın şartlarının, kötü yol koşullarının, yağışlı ve karlı havanın da araç takip mesafesi belirlenirken dikkate alınması gerekmektedir. 

Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Takip Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Araç sürücüleri, önlerinde seyir halinde olan araçları güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadırlar. Araç takip mesafesi, aracın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Bu mesafe “güvenli takip mesafesi” olarak adlandırılmaktadır. Trafik akışı içerisinde takip mesafesi kuralına uyulması, gerçekleşme ihtimali olan trafik kazalarını önlemektedir. Araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Tehlikeli madde taşıyan araçların takip mesafesi ne kadar olmalıdır?” bulunmaktadır. Tehlikeli araç takip mesafesi 50 metredir. Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin yerleşim birimleri dışındaki bütün karayollarında diğer araçlar ile arasında en az 50 metre talip mesafesinin bulunması gerekmektedir.

Kuru Havada Takip Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Trafiğin yoğunluğu, aracın taşıdığı yük, aracın cinsi ile yol ve hava durumu gibi faktörler de araç takip mesafesini etkileyen diğer faktörler arasında yer almaktadır. Araba takip mesafesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen araç sürücüleri “Kuru havada takip mesafesi ne kadar olmalıdır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Kuru zeminde asgari takip mesafesi , binek araçlarda en az 2 saniyedir. Kamyonet ve minibüslerde 3 saniye, ağır vasıtalarda ise 4 saniyedir. Kuru zeminde aracın hızı, yol durumu, hava durumu, yük durumu ve trafiğin durumuna göre araç takip mesafesi en az 1 saniye olmak üzere arttırılabilmektedir. Söz konusu faktörlere göre araç sürücülerinin talip mesafelerini arttırmaları son derece önemlidir.

Yorumlar kapalı