Çalışma hayatındaki Türk vatandaşlarının sosyal güvenceleri için oluşturulmuş bir sistem olan sigorta sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edilir. Bu sistemde sigortalıların çalıştıkları işyerlerine ve durumlarına bağlı olarak sınıflandırmalar yapılır. Bu sınıflandırmalar da 4A, 4B ve 4C şeklinde belirtilir. Peki 4A, 4B, 4C nedir? Yazının devamında sigortayla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
4A Sigorta Hakkında
4A Sigorta Nedir?
“4A nedir?” sorusu sigortalılar tarafından sık sık sorulur. 4A sigorta, SSK’ya prim ödemesi yapan kişilerin bulunduğu kapsama alanıdır. Bir işyerinde sigortalı çalışanların tamamı 4A sigorta kapsamında değerlendirilir. 5510 sayılı yasa kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan 4A çalışanları, 4A hizmet dökümlerini görüntüleyerek o güne kadarki prim gün sayılarını, çalıştıkları iş kollarını ve pek çok bilgiyi görüntüleyebilirler.
4A sigorta kapsamında çalışanlar SGK’ya prim öderler. Bu primler çalıştıkları işyeri tarafından aylık olarak ve belli bir tutarda yapılır. Bir işverene bağlı olan 4A sigorta kapsamında olanların işverenleri tarafından primlerinin ödenmemesi bir suçtur. Bu nedenle ödemelerin mutlaka düzenli olarak yapılması gerekir. 4A sigortalıların işe gitmedikleri günler primlerinden işverenin bildirmesiyle düşülür. Eksik gün nedenleri de kodlamalarla birlikte hizmet dökümlerinde gösterilir.
SGK 4A Sigortası Kimleri Kapsamaktadır?
SGK 4A sigortası, bir işverene bağlı olarak çalışmaya devam eden herkesi kapsar. İşverenler, işyerleri bünyesinde çalıştırdıkları her kişiyi sigortalı yapmak ve sigorta primlerini her ay ödemek durumundadır. Aynı zamanda çalışanın hangi unvanla işyerinde çalıştığı da gösterilmelidir. Çalışanlar, bu bilgileri hizmet dökümlerinden takip ederek işverenlerinin kendileriyle ilgili faaliyetlerini görüntüleyebilirler.
SGK 4A sigortası özetle özel işyerlerinde çalışan herkesin bağlı olduğu sigorta kapsamıdır. Özel kurumlarda çalışan öğretmenler, tekstil işçileri, kargo çalışanları, garsonlar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm özel kurum çalışanları 4A sigortasının kapsamında değerlendirilir.
4A Sigorta Dökümü Nedir? Nasıl Sorgulanır? Nereden Ulaşabilirsin?
4A sigorta dökümü, çalışanın işe başladığı günden bugünün tarihine kadar tüm faaliyetlerini detaylı veya özet bir biçimde gösteren belgedir. Bu belgede çalışanlar, daha önceki faaliyetlerini, çalıştıkları işyerlerini, unvanlarını, çalışma sürelerini, işe giriş ve işten çıkış tarihlerini görebilirler.
İşverenlerinin kendilerine her ay ne kadar prim ödediklerini, bir yıl içerisinde ne kadar ödeme yapıldığını, eksik gün nedenlerini ve işleriyle ilgili tüm detayları çalışanların görme şansı vardır. 4A sigorta dökümü sorgulaması e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle giriş yaparak 4A hizmet dökümünüze ulaşabilirsiniz.
4B Sigorta Hakkında Bilmeniz Gerekenler
4B Sigorta Nedir?
4B sigorta veya eski adıyla BAĞ-KUR, kendilerine ait işyerinde çalışanların bağlı olduğu sigorta koludur. Tüccarlar, esnaf ve sanatkarlar, yani tüm serbest meslek çalışanları 4B sigorta kapsamında yer alır.
4B sigortalılar kendileri için her yıl belirlenen minimum ödeme tutarını yıl boyunca ödemelidir. Ödemesi gereken prim gün sayısına ulaşan 4B sigorta kapsamındaki bireyler, bu kapsamda emeklilik hakkı elde ederler.
4B Sigortası Kimleri Kapsamaktadır?
4B sigortası, kendi işyerini kuran ve bu işyerinde çalışmalarına devam eden herkesi kapsar. Örneğin, kendi restoranına sahip bir birey işyerinde çalıştırdığı herkes için 4A kapsamında sigorta öder. Kendisi için de 4B kapsamında ödemeler yapar. Bunun yanı sıra 4B sözleşmeli personeller de bulunur. Peki, 4B sözleşmeli personel nedir? 4B sözleşmeli personeller, devlet kurumlarına KPSS ile atanmış ve henüz sözleşmeli kapsamda çalışanlardır. Yine yasalarla birlikte bu kişiler de 4B kapsamında değerlendirilir.
4B sigorta ödemelerinin gününde ve düzenli yapılması önemlidir. İlerleyen yıllarda sorunsuz bir şekilde emekli olabilmek için sigorta primlerinin ödenmesi gereken minimum tutarda ve her ay düzenli olarak yatırılması gerekir.
4B Hizmet Dökümü Nedir? Nasıl Sorgulanır? Nereden Ulaşabilirsin?
4B hizmet dökümü, 4B kapsamında prim ödemeleri yapanların geçmişe dönük ödemelerini görüntüleyebildikleri, prim gün sayılarına ulaşabildikleri belgedir. Bu belgede yıl yıl düzenli yapılan ödemeler görülebilir. Aynı zamanda yapılan ödemelerin miktarlarına da ulaşılabilir. Ödemeler yapılan her ayın ardından hizmet dökümü sistemine düşer.
4B hizmet dökümüne e-Devlet üzerinden ulaşmak mümkündür. Tıpkı 4A hizmet dökümünde olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle erişebilir; 4B hizmet dökümünü seçerek kayıtlarınıza bakabilirsiniz. Aynı zamanda hizmet dökümlerinize Sosyal Güvenlik Kurumunu arayarak da ulaşabilirsiniz.
4C Sigorta Hakkında
4C Sigorta Nedir?
4C sigorta, eski adıyla Emekli Sandığı, kamu hizmetlerinde çalışanlara ödenen sigortadır. Devletteki öğretmenler, askerler, doktorlar ve daha pek çok çalışana devlet tarafından 4C sigorta kapsamında prim ödemeleri yapılır.
4C sigorta kapsamında emekli olanlar maaşlarını aylık veya üç aylık olarak alabilirler. Çalışanlar, kendi adlarına ödenen sigorta primlerini hizmet dökümlerinden rahatlıkla görüntüleyebilirler.
4C Sigorta Kimleri Kapsamaktadır?
Eskiden Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışanlar artık 4C sigorta kapsamında değerlendirilir. Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Tarım çalışanları ve kamu personellerine de 4C sigorta altında prim ödemeleri yapılır. Memurlar, sözleşmeli personeller, geçici personeller ve işçiler kamu hizmetleri 657 sayılı kanun kapsamında kamu personeli sayılır ve SGK tarafından sigortalanmaları gerçekleştirilir.
4C Hizmet Dökümü Nedir? Nasıl Sorgulanır? Nereden Ulaşabilirsin?
4C hizmet dökümüne diğer dökümlerde olduğu gibi e-Devlet üzerinden veya SGK telefonundan ulaşabilirsiniz. e-Devlet üzerinden hizmet dökümünü görüntülemek için e-Devlet internet sitesine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız, ardından da SGK sayfasına girerek 4C hizmet dökümüne erişmeniz yeterlidir. Açılan sayfadan geriye dönük ve yakın tarihteki tüm hizmetlerinize ay ay ulaşabilir; sigorta prim günlerinize erişebilirsiniz.
Sigortalılar tarafından “Ne zaman emekli olurum?” sorusu sıklıkla sorulur. Gerekli ya��a ve prim gün sayısına ulaşan herkes emeklilik hakkı kazanır. 4C emekli maaşı hesaplama ise emekli olma talebinizi ilettiğinizde sizin için yapılır ve alabileceğiniz maaşı bu şekilde öğrenebilirsiniz.
SGK kapsamındaki sigorta sınıflandırmaları bu şekildedir. Sigortalılar bu kapsamlarda sağlık hizmetlerinden de faydalanabilir. Bu sigortalara ek olarak Ethica Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hizmetinden de yararlanarak özel hastanelerdeki ve sağlık kuruluşlarındaki fark ücretlerini ödemekten kurtulabilirsiniz.