2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır hasar kaydı, araç sürücülerinin sıklıkla karşılaştıkları bir kavramdır. Herhangi bir olası kaza durumunda, fazla sayıda bölgeden büyük çapta hasar alan araçlara ağır hasar kaydı yapılmaktadır. Ağır hasarlı araçların tamamen kullanılamaz hale gelmesi ve tamiri rayiç bedelini aşacak kadar yüksek masraflar gerektirmesi durumunda ise pert kaydı alınmaktadır. Herhangi bir araç, %70 oranında hasarlı ise ve %70’i aşan seviyelerde hasarlı bulunur ise, araç pert olarak nitelendirilmektedir. Kaza durumlarında araçların hasar oranlarının nitelendirilmesini sağlayan birime ekspertiz hizmetleri adı verilmektedir. Trafik kazası sonrasında ilk 5 gün içerisinde sigorta şirketini aramak ve durumdan haberdar etmek gerekmektedir. Sigortalı kişi, gerekli belgeleri 5 gün içerisinde iletebilmektedir. Ağır hasar kaydı sınırı ise araçtaki hasara göre değişebilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Kullanıcılar “Ağır hasar kaydı ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Bir aracın doğal afet türleri, trafik kazaları ve diğer nedenler ile ağır şekilde hasar alması sonucunda oluşturulan kayıt, “ağır hasar kaydı” olarak isimlendirilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçlar, masraf yapılması durumunda eski haline kavuşabilmektedir. Ağır hasarlı araçlar yenilendiklerinde eski işlevlerini yerine getirebilmektedirler. Ancak pert kaydı olan araçların tamirleri mümkün olamayabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçlar tamir edilmeden trafiğe çıkamamaktadırlar. Araçta gerekli işlemlerin yapılmasının ardından ise ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkış izni alabilmektedirler. 

Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Kullanıcıların yanıtını merak ettikleri bir diğer konu da “Bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek?” olmaktadır. Bedelsiz ağır hasar kaydı, kazaya karışan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayda verilen isimdir. Kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın hasar masraflarını ödeyecek ise, söz konusu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulmaktadır. Bedelsiz ağır hasar kaydı konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise ağır hasarın Tramer kaydında çıkmaması durumu olmaktadır. Ağır hasarlı olan araç satılmak istendiğinde ekspertiz raporunun alınması gerekebilmektedir. 

ERP Ağır Hasarlı Ne Demek?

Hasar için SMS sorgulaması yapıldığında eksper raporu ile kayıtlı görünmesi durumuna “ERP” adı verilmektedir. Aracın hasar bilgilerinin eksper tarafından hazırlanan raporda yer almasına hasar kaydı erp denilmektedir. Aracın eksper kayıtlı olması, ağır hasarlı aracın onarım masraflarının sigorta şirketi tarafından ödendiği anlamına gelmektedir. Bu sayede ise hasar sorgulama yapıldığında araca ait hasar bilgileri ve araçtaki değişen parça bilgileri eksper raporu ile birlikte görülebilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Belirlenir?

Araçta ağır hasar kaydı gerçekleştiğinde, ağır hasar durumuna karar veren merci, ekspertiz servisleri olmaktadır. Ağır hasar kaydı bulunan araç, bakım ve onarımlardan geçerek, eski halini ve işlevini kazanabilmektedir. Ancak pert kaydı olan araçlar, masraf yapılsa dahi eski işlevini geri kazanamayabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların tamir edilmeden trafiğe çıkma izinleri bulunmamaktadır. Ancak gerekli değişikliklerin yapılmasının ardından söz konusu araçlar tekrar trafiğe çıkabilmektedirler. Hasar kaydı ile ağır hasar kaydı arasındaki fark ise hasarın boyutu olmaktadır. Birden fazla bölgeden şiddetli hasar alan araçlar ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ağır Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri oldukça basit bir işlemdir. Ağır hasar kaydı sorgulama, özellikle ikinci el araç satın almak isteyen kişiler için oldukça gerekli bir işlemdir. Çünkü ağır hasar kaydı sorgulama sayesinde söz konusu aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı, geçmişte geçirdiği kazaları ve aracın değişen parçaları kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Ağır hasar kaydı detayı öğrenmek için, cep telefonlarından sorgulanması istenen araca ait plaka bilgisi kısa mesaj olarak “5664” hattına gönderilebilmektedir. Bu işlem ücretli bir işlemdir. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Söz konusu işlemler ie aracın hangi parçalarının hangi tarihte değiştiğine, değişen parçaların detaylarına dair bilgilere ulaşabilmek mümkündür. 

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Silinir?

Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir. Hatalı ağır hasar kaydı bildirimi için Sigorta Bilgi Merkezi’ne başvurulması gerekmektedir. Ağır hasar kaydı sildirme işlemi için birtakım belgelere gerek duyulmaktadır. Bu bilgiler ise; şasi numarası, hasarın alındığı tarih bilgisi, araç plakası ve cep telefonu numarası olmaktadır. Söz konusu bilgiler sigorta şirketine iletilebilmekte ve yapılması gereken diğer tüm işlemler için detaylı fikir sahibi olunabilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Nerede Yazar?

Ağır hasar kaydı öğrenme işlemi son derece basit bir işlemdir. Ağır hasar kaydı bilgisi, sigorta şirketleri aracılığı ile öğrenilebilmektedir. Sigorta şirketine şasi numarası bilgisi verilerek bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Ağır hasar kaydı bilgisi almak için bir diğer yol ise cep telefonlarından 5664’e sms göndermektir. Aracın plaka bilgisinin gönderildiği mesaj sonrasında cep telefonlarına araç ile ilgili bilgiler detaylı olarak gönderilmektedir. Söz konusu hizmet Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından sağlanmaktadır. Son derece güvenli bir işlemdir. 

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Kasko Olur mu?

Ağır hasar kayıtlı araçlara kasko yapılıp yapılamayacağı merak konusu olmaktadır. Eğer söz konusu araç pert kayıtlı değil de ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise, araç ikinci el olarak satın alınırken kasko yapılabilmektedir. Sigorta şirketlerinin çoğu az hasarlı veya ağır hasarlı araç ayrımı gözetmeksizin bütün araç gruplarına model ve yıl sınırlaması gözetmeksizin ağır hasar kaydı olan araca kasko poliçesi düzenlemektedir. İsteğe bağlı olarak yapılan kasko sigortasını bazı sigorta şirketleri pert araçlara da düzenleyebilmektedir. 

Ağır Hasar Kaydı Sigortayı Etkiler mi?

Ağır Hasar Kaydı Sigortayı Etkiler mi?

Araç sürücüleri, “Ağır hasar kaydı sigortayı etkiler mi?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Trafik kazası sonucunda ağır şekilde hasar alan araçlar ile ilgili hasar kaydı oluşturulmaktadır. Hasar kayıtları içerisinde ağır hasar kaydı ya da pert kaydı olmak üzere iki farklı sistem bulunabilmektedir. Araç tamamen hasar almış durumda ise hasar kaydı, pert kaydı şeklinde işlenmektedir. Kaskosu bulunan araç sigorta değerinde bir hasar almış ise, söz konusu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilmektedir. Ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilen araçlar, tehlike arz eden araçlar kategorisine girmektedir. Bu durumda satın alınana ikinci el araç, sonraki dönemde tekrar yapılması gereken sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlar çıkarabilmektedir. Hasar kayıtlı arabanın sigortası yüksek olmaktadır. 

Ağır Hasar Kaydı Pert mi Demek?

Araç sürücüleri, “Ağır hasar kaydı ile pert aynı şey mi?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Ağır hasar kayıtlı araçlar ile pert araçlar aynı anlama gelmemektedir. Pert araçların tamiri zordur. Tamirleri yapıldığında da ağır hasar kaydı olan araçlara göre çok daha yüksek masraflar çıkarabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçlar trafiğe çıkamamaktadırlar. Söz konusu durumda araçta gerekli tamir ve değişimlerin yapılması gerekmektedir. Gereken tamirat ve değişimlerin ardından ise ağır hasar kayıtlı araçların yeniden trafiğe çıkabilmelerine izin verilmektedir. Ağır hasar kaydı kasko sigortası ile tamir edilebilmektedir. Tamir masrafları ise bu durumda sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. 

Yorumlar kapalı