2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç satın alacak kişiler, “Tramer ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. İkinci el araç sahibi olacaklar için vazgeçilmez uygulamalar arasında bulunan tramer, söz konusu araca ait tüm bilgilere kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlayan bir sistemdir. Tramer üzerinden araçlara ait sigorta bilgilerine, hasar kayıtlarına, sigorta poliçelerine, hasar tarihlerine ve araçtaki değişen parçaların bilgilerine ulaşılabilmektedir. Bu uygulama sayesinde araç satın almak isteyen kişiler gönül rahatlığı ile araç satın alabilmektedirler. Tramer sorgulama online olarak e-devlet üzerinden yapılabilmekte, ptt tramer sorgulama ile de araçlara ait detaylar bilinebilmektedir.  

Tramer Nedir?

“Tramer” açılımı, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezidir. Tramer sisteminde bütün sigorta bilgileri toplanmaktadır. İstenildiği zaman bu bilgilerin görüntülenebileceği sistem olan araç tramer sorgulama işlemi ile herhangi bir aracın kaza geçmişi, sigorta bilgileri ve ağır hasar kayıtları kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Tramer kaydı ise, herhangi bir aracın kaza ve hasar geçmişinin ile sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile söz konusu aracın geçmişte meydana gelen ağır hasarlarını, değişen parçalarını öğrenebilmek mümkün olmaktadır. Şasi no ile tramer sorgulama yapılabilmekte şaseden tramer sorgulama işleminde araca dair detaylar öğrenilebilmektedir. Tramer kaza tespit tutanağı hatalı şeklinde doldurulduğunda tramer itiraz telefonu üzerinden talepte bulunulabilmektedir. 

Tramer Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sahipleri, tramer kaydı sorgulama işlemlerinin nasıl gerçekleştirdiğini merak etmektedirler. Tramer kaydı sorgulama işlemleri Sigorta Bilgi Merkezinin resmi internet sitesi üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir. SBM üzerinden tramer kasko sorgulama işlemi de yapılabilmekte ve tramer online sorgulama ile araç bilgilerinin tümüne ulaşılabilmektedir. Sbm tramer sonucu son derece kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. SBM Tramer üzerinden yapılan araç trafik sigortası ile şu bilgilere ulaşılabilmektedir:

 

        • Araç hasar kaydı
        • Araçtaki parça değişimleri
        • Mağdur bilgileri
        • Kaza tutanakları
        • Araç trafik poliçesi

 

Tramer sonucu sorgulama ile kişiler, araç detaylarına dair kasko, kaza sonrası tutanaklar, parça değişimi gibi birçok bilgiye ulaşabilmektedirler. Kişiler bilgi sahibi olmak istedikleri aracın marka ve model bilgilerine, aracın tescilli olduğu illeri, trafiğe çıkış tarihini, plaka değişim bilgilerini, kasko bilgilerini, araç türünde yapılan tüm değişikliklerin ayrıntılı dökümünü, aracın son sahibini ve aracın ne kadar süre ile kullanıldığına dair son derece ayrıntılı rapora sahip olabilmektedirler. Geçmişe dair gerçekleştirilen hasar sorgulamalarında aracı kaza kaydı olup olmadığına, hasar tarihlerine, hasar nedenleri ve tutarlarına ulaşılabilmektedir. Söz konusu araçta parça değişimi yapılıp yapılmadığına ve değişen parçaların orjinalliğinin sorgulanmasına ilişkin bilgiler de alınabilmektedir. Onarım sırasında kilometre bilgisi de alınabilmekte ve son derece kapsamlı rapor tutulabilmektedir. 

Kazada Tramer Kime Yazılır?

Kullanıcılar, herhangi bir kazada tramerin kime yazıldığına yanıt aramaktadırlar. Kaza tutanaklarının incelenmesinin ardından tramerin kime yazılacağı ortaya çıkmaktadır. Kaza sonrasında doldurulmuş olan tutanaklar sigorta şirketlerine gönderilmekte ve dosya açılmaktadır. Tramer’e gönderilen söz konusu evraklar incelenmektedir. Evrakların incelenmesinin ardından kusur oranı belirlemesi yapılmaktadır. Bu kusur oranı belirlemesininden sonra ise tramer sistemine tüm veriler girilmektedir. Sistem üzerinden tramer basamak sorgulama yapılabilmektedir. 

Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı, aracın geçirmiş olduğu kazalar sonucunda ortaya çıkmış olan bütün hasarların kayıtlı olduğu belgeye denilmektedir. Araçların geçirdikleri kazalar, sigorta şirketleri tarafından kayıt altına alınmaktadır. Söz konusu belgelere ikinci el araç satın alımlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Böylelikle kullanıcılar almak istedikleri araçların geçmiş hasar kayıtlarını inceleyebilmektedirler. Araçların mevcut durumlarına ek olarak sigorta işlemlerinin ücretleri konusunda da önemli rolde olan hasar kaydı belgeleri, tramer sistemi üzerinden kontrol edilebilmektedir. 

Tramer Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tramer kaydı ile hasar kaydı birbirlerine sık sık karıştırılsa da aralarında çok önemli farklılıklar bulunmaktadır. Tramer ve hasar kaydı farkı; hasar kaydı, aracın geçirmiş olduğu kazaların sonucunda oluşan bütün hasarlara ulaşabilmeyi sağlamaktadır. Tramer kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ile sigorta işlem bilgisi gibi daha geniş kapsamlı belgelere ulaşılabilmektedir. Araçların hakkında çok detaylı bilgilerin alınabileceği tramer kaydı sisteminde hasar kaydı bilgileri de yer almaktadır. 

Tramer Kaydı Ne Demek?

Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumunun kısa adı olarak bilinmektedir. Tramer sisteminde tüm araçların sigorta bilgileri yer almaktadır. Bir veri deposu olarak kullanılan tramer sistemi üzerinden tramer sorgulama yapılabilmektedir. Detaylı tramer sorgulama işlemi ile araç sahibi olmak isteyen kişiler, satın almak istedikleri araçlar ile ilgili detaylı fikir sahibi olabilmektedirler. Tramer kayıtları ile aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı öğrenilebilmekte ve poliçe başlangıç ve bitiş sahibi gibi bilgilere de ulaşılabilmektedir. Araç sahipleri cam değişiminin tramere yansıyığ yansımadığını merak etmektedirler. Cam değişimi tramere işlenmemektedir. 

Tramersiz Ne Demek?

Tramer kaydı yoktur” terimi ile kullanıcılar sıklıkla karşılaşmakta ve ne anlama geldiğini merak etmektedirler. Tramersiz araç, aracın tramer kaydı bulunmadığını göstermektedir. Tramer trafik sigortası ve kaskodan yapılan işlemleri görüntülemeyi sağlamaktadır. Araca dair tramer sorgusu yapıldığında tramer sigortası yok şeklinde bir ifade ile karşılaşılabilmektedir. Söz konusu ifade, aracın herhangi bir kazaya karışmadığı veya kaza sonucunda meydana gelen hasarların araç sahibinin bütçesinden yapıldığı anlamına gelmektedir.  

Tramer Belge Numarası Nerede Yazar?

Tramer belge no, tramer sistemi tarafından oluşturulan poliçe sıra numaradır. Tramer numaraları, sigorta şirketlerinin işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilmeleri konusunda büyük rol oynamaktadırlar. Tramer numarasını sigortacı veya sigorta şirketi araç sahiplerine sorabilmektedirler. İşlemlere ulaşabilmek için gerekli olan bu numaraya trafik sigortası sorgulama ekranında bulunan güncel poliçenin belirtilmiş olduğu satır üzerinden ulaşılabilmektedir. Tramer belge numarası her sigorta şirketi için farklıdır. 

Sms ile Tramer Sorgulama

Araçlara dair önemli bilgilere ulaşmayı sağlayan tramer, sms ile sorgulanabilmektedir. Tramer üzerinden trafik sigortasına ait bütün sorgulamalar, cep telefonlarından “5664”e sms gönderilerek gerçekleştirilebilmektedir. Tramer sorgulama sms aracılığı ile bütün operatörlerden yapılabilmektedir. Tramer üzerinden sms ile hasar geçmişi sorgulaması yapmak isteyen kişilerin, öncelikle cep telefonlarının mesaj bölümüne aracın plaka bilgileri yazılarak 5664’e gönderilmektedir. Sms ile eksper raporu bulunan kazalarda araçtaki parça değişimlerini sorgulamak isteyen kişiler ise cep telefonlarının mesaj bölümüne PARÇA yazıp boşluk bırakarak araç plaka numarasının yazılması ve tekrar boşluk bırakılarak hasar tarihinin gün/ay/yıl bilgileri 5664’e gönderilmelidir. Sms ile araca ait detay bilgisi sorgulamaları için ise DETAY yazıp bosluk bırakarak araç plaka numarası yazılmalı ve yine 5664’e gönderilmelidir. Sms ile tramer sorgulama işlemi ücretlidir. Tüm operatörlerden ücret alınmaktadır. 

E-Devletten Tramer Sorgulama

Tramer sorgulama ücretsiz olarak e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. E-devlet üzerinden tramer girişi yapılarak tramer sonucu öğrenmek isteyen kişiler gerekli bilgilere ulaşabilmektedirler. E devlet tramer sorgulama işlemi için kullanıcılar kullanıcı adı ve şifre girişlerini yaptıktan sonra Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri ekranı üzerinden aracın plaka girişi yapılmaktadır. Sorgula butonuna tıklanması ile ise tramer poliçe sorgulama dökümü kullanıcıların önüne gelmektedir. 

Plakadan Tramer Sorgulama

Tramer sorgulama işlemleri plaka üzerinden yapılabilmektedir. 5664 uygulaması ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının araç hasar, araç detay ve değişen parça gibi bilgilerine herhangi bir aracıya gerek kalmadan kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Plakadan tramer sorgulama işlemi tüm operatörlerden gerçekleştirilebilmektedir. Tüm operatörler ile anlaşmalı olarak devreye girmiş olan sms uygulaması ile kişiler, cep telefonlarından gönderebilecekleri kısa mesaj ile araçlara ait birçok bilgiyi görüntüleyebilmektedirler. Plakadan tramer sorgulama işlemi ücretli bir uygulamadır. Tüm operatörlerden ücret alınmaktadır. 

Plaka üzerinden araca ait hasar geçmişi sorgulama işlemi için cep telefonlarının mesaj bölümüne plakanın yazılması gerekmektedir. 5664’e gönderilen kısa mesaj sonrasında aracın plakası değişse dahi araca ait hasar geçmişi cep telefonlarına gönderilmektedir. Tramer eksper raporu bulunan kazalarda araca ait değişen parçaların öğrenilebilmesi için PARÇA yazıp boşluk bırakarak plaka bilgisinin girilmesi ardından bir boşluk daha bırakarak hasarın oluştuğu tarihin gün, ay ve yıl olarak girilmesi gerekmektedir. 



Yorumlar kapalı