Araç sürücüleri tarafından “hasar kaydı” kavramı sıklıkla duyulmaktadır. Araba hasar sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı ise merak edilmektedir. Araçlarda trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarlar, parça değişimleri, kaza tarihleri gibi tüm bilgilerin detayları kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Ücretsiz hasar kaydı sorgulamak için e - devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir. SMS ile araç hasar sorgulama ücreti ise 19.90 TL’dir. Tüm operatörlerden 5664’e gönderilebilen kısa mesaj sayesinde aracın geçmiş tüm kaza bilgilerine ulaşılabilmektedir.
Hasar Kaydı Nedir?
Aracın geçmişte geçirdiği tüm kazaların, tamir işlemlerinin ve değişen parçalarının bilgilerinin yer aldığı kayıtlara “hasar kaydı” adı verilmektedir. Hasar kaydı özellikle 2. el araba alım satımlarında oldukça önem taşımaktadır. Söz konusu kayıtlar; hasar kaydı, ağır hasar kaydı ve pert kaydı olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Alıcıların ve satıcıların, araçların tüm hasar kayıtlarına ulaşabilmeleri amacı ile Sigortacılık Kanunu ile beraber Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sistemi kurulmuştur. Eski adı ile TRAMER olan sistem sayesinde satın alınacak olan 2. el araç ile ilgili hasar kaydı sorgulama işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Araç hasar kaydı öğrenme hizmeti ile söz konusu aracın daha önce herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı ve sigorta tarafından karşılanmış olan tamirler hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Kullanıcıların merak ettikleri sorular arasında Kasko cam değişimi hasar kaydında görünür mü?” bulunmaktadır. Kaskodan cam değişimleri TRAMER sistemine işlenmemektedir. Bu nedenle hasar kaydı bulunmamaktadır.
Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?
Araç satın alacak kişilerin yanıtını en çok merak ettikleri soruların başında “Hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır?” bulunmaktadır. E - devlet sistemi üzerinden, TRAMER üzerinden veya SMS ile aracın geçmişte yaşadığı kaza bilgileri, kaza tarihleri, kazaların maddi değeri ve değişen parçaları gibi tüm bilgiler detaylı olarak öğrenilebilmektedir. Hasar kaydı sorgulama ücretsiz olarak e - devlet üzerinden yapılabilmektedir. Hasar geçmişi sorgulama işlemi için 5664’e mesaj gönderilebilmektedir. Hasar kaydı sorgulama ücreti olarak tüm operatörlerden 19.90 TL alınmaktadır.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kullanıcılar “TRAMER kaydı ile hasar kaydı arasındaki fark nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Hasar kaydı ile araçta trafik kazası sonucunda meydana gelen tüm hasarlara ulaşılabilmektedir. TRAMER kaydı üzerinden ise aracın kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi çok sayıda detaylı belgelere ulaşılabilmektedir. Araç hakkında birçok bilginin bulunduğu TRAMER kaydı sistemi üzerinde hasar kaydı da bulunmaktadır.
Ağır Hasar Kaydı Nedir?
“Hasar kayıtlı araba” veya “tam hasar” kavramlarını sıklıkla duyan kişiler “Ağır hasar kaydı nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Herhangi bir aracın doğal afet türleri, trafik kazaları ve diğer sebepler sonucunda ağır bir şekilde hasar alması durumunda oluşturulan kayıt “ağır hasar kaydı” olarak tanımlanmaktadır. Ağır hasar kayıtlı araçlar, belirli tutarda yapılan masrafların sonucunda eski durumuna kavuşabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçlar yenilendikleri takdirde eski işlevlerini yeniden kazanabilmektedirler.
Ağır hasar kaydı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “Ağır hasar kaydı pert mi demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Trafik kazası sonrasında %70 veya daha fazla oranda hasar alan araçlar “pert araç” veya “ağır hasar kayıtlı araç” olarak nitelendirilmektedir. Bu araçların tamir edilmesi bazı durumlarda mümkün olamayabilmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların tamir edilmeden trafiğe çıkmaları yasaktır. Gerekli tamir işlemlerinin yapılmasının ardından ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkabilmektedirler. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e - devlet sistemi üzerinden, TRAMER sistemi üzerinden veya SMS ile yapılabilmektedir.
Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Bedelsiz ağır hasar kaydı ne demek?” yer almaktadır. Kazaya karışan taraflardan birinin kusurlu olması halinde alınan kayda “bedelsiz ağır hasar kaydı” adı verilmektedir. Kusurlu olan tarafın karşı tarafın hasar masraflarını ödemesi durumunda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulmaktadır. Bedelsiz ağır hasar kaydı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bedelsiz ağır hasar kaydı, Tramer kaydında gözükmeyebilmektedir. Ağır hasar kaydı olan aracın satılmak istenmesi durumunda ekspertiz raporunun alınması gerekebilmektedir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi arasında anlaşma sağlanmaktadır. Bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmektedir. Bedelsiz ağır hasar kaydı “rakamsız hasar kaydı” veya “miktarsız hasar kaydı” olarak da adlandırılmaktadır.
Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama
Sigorta yaptırmak isteyen kişiler gerekli olan işlemin öncesinde plaka ile hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedirler. Şaseden hasar kaydı sorgulama işlemi ile araç sahipleri, araç sigortası ile ödemeleri gereken karşılığın adil olup olmadığının bilgisini alabilmektedirler. Bunun yanı sıra 2. el araç satın alan kişi, arabanın hasar kaydının bilgilerine ulaşabilmektedir. Bu sayede araç satın alımı yapacak olan kişinin aracın değerinin üzerinde bir tutar ödemesine gerek olmamaktadır. Plakadan hasar kaydı sorgulama işlemi ile aracın herhangi bir hasara sebep olan kazalarının ve tarihlerinin bilgileri alınabilmektedir. Bunun yanı sıra gerçekleşen hasarlar ve bu hasarların maddi değeri hakkındaki bilgilere de ulaşılabilmektedir. Plakadan hasar kaydı sorgulama işlemi hem sms hem de e - devlet uygulaması üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Plakadan hasar kaydı sorgulama işlemi sonucunda şu bilgilere ulaşılabilmektedir:
- Kazanın boyutu
- Aracın tüm parçaları ve bu parçaların orjinallik durumu
- Kaza ve tutanak bilgileri
- Tazminatın alınacağı şirketin bilgileri
- Araç sigortası poliçesinin bilgileri
- Aracın geçirdiği servis süreçleri
- Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığının bilgisi
- Ödenen hasar miktarları
- Aracın kaç kez el değiştirmiş olduğu
E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama
Araç hasar kaydı öğrenmek isteyen kişiler e - devlet uygulaması üzerinden söz konusu aracın tüm bilgilerine ulaşabilmektedirler. E - devlet hasar kaydı sorgulama için öncelikle internet üzerinden e - devlet uygulamasına giriş yapılması gerekmektedir. Ekrana açılan tablo üzerinden e - devlet şifresi ile T.C kimlik numarası bilgilerinin girilmesinin ardından “giriş yap” kısmına tıklanmaktadır. Açılan ekranın sağ üst kısmında bulunan “e - hizmetler” kısmına tıklanması ve sıralanan liste üzerinden “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” başlığının seçilmesi gerekmektedir. Ekrana açılan listeden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” başlığına tıklanmaktadır. Açılan pencereye plaka numarası bilgisi girilmekte ve “sorgula” kısmının tıklanması gerekmektedir.
Sms ile Hasar Kaydı Sorgulama
Hasar kaydı sorgulama SMS ile yapılabilmektedir. Araç sahipleri “SMS ile hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Araç hasar kaydı bilgilerine ulaşmak isteyen kişiler birkaç farklı yöntem ile sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. 5664 hasar kaydı sorgulama numarasına gönderilen SMS ile hasar bilgileri alınabilmektedir. Plaka ile araç sorgulama yapmak için mesaj metin bölümüne araç plakası bitişik olarak yazılmakta ve “5664” numarasına mesaj gönderilmektedir. Aracın plakasının değişmesi durumunda da aracın eski hasar bilgilerine ulaşım sağlanabilmektedir. Aracın hasar kaydı ile ilgili bilgiler cep telefonuna mesaj olarak iletilmektedir. Kısa bir sürenin sonrasında ise araca ilişkin değişen parçaların bilgileri ile bu parçaların hangi tarihlerde değiştiğinin bilgisi fde SMS olarak iletilmektedir. Araçta parça değişiminin öğrenilebilmesi için cep telefonlarının mesaj bölümüne “PARÇA” yazarak bir boşluk bırakılarak plaka numarasının yazılması gerekmektedir. Mesajın hasar kaydı sorgulama numarası olan 5664’e gönderilmesi sonucunda araçta değişen tüm parçaların bilgisine ulaşılabilmektedir.