2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir? Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Trafik sigortası, karayollarında hareket halinde iken gerçekleşen kazalar sonucunda karşı tarafta meydana gelen zararların karşılanmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası kanunlar çerçevesinde motorlu taşıt sürücüleri için zorunlu tutulmaktadır. Zorunlu trafik sigortası ile olası bir trafik kazası sonucunda maddi ve manevi hasarların kayıpları en aza indirilmektedir. Zorunlu trafik sigortası sigorta şirketleri aracılığı ile yapılmaktadır. Zorunlu bir sigorta türü olması nedeni ile araç sürücülerinin her yıl trafik sigortası poliçe süresi dolmadan önce poliçe yenileme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. 

Trafik sigortası ile ilgili en önemli konulardan biri ise hasarsızlık indirimi olmaktadır. Trafik sigortası hasarsızlık indirim oranları, araç sürücüsünün bulunduğu basamağa göre belirlenmektedir. Hasar durumuna bağlı olarak her sigorta dönemi sonunda araç sürücüsünün bulunduğu basamak değişmektedir. Hasarsız geçirilmiş olan yılın sonunda trafik sigortası indirim oranı kademeli bir şekilde artmaktadır. Hasarın meydana geldiği yıllarda ise trafik sigortası primlerinde kademeli olarak artış gerçekleşmektedir. Bu nedenle hasar ve hasarsızlık durumları trafik sigortası poliçe primlerinde indirim veya artışa yol açmaktadır. Trafik sigortası indirim basamakları 7 basamaktan oluşmaktadır. 

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık indirimi hem kasko sigortasında hem de zorunlu trafik sigortasında kullanılmaktadır. Araç sahibinin trafik sigortası poliçesi süresince kaza yapmaması durumunda poliçe yenileme tutarına indirim yapılabilmektedir. Trafik sigortası poliçesine yansıyan bu indirim ise “hasarsızlık indirimi” olarak adlandırılmaktadır. Araç sahibinin kaza yapması sonucunda ise trafik sigortası poliçesi primleri artmaktadır. Hasarsızlık kademesi basamaklar ile ifade edilmektedir. Hasarsızlık indirim basamakları trafik sigortası primlerini etkileyen temel faktörlerden biridir. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi konusunda trafik sigortası basamaklarının kaç olduğu merak edilmektedir. Trafik sigorta basamakları 7 basamaktır. 

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Ne İşe Yarar?

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Ne İşe Yarar?

Trafik sigortası hasarsızlık kademelerinin amacı, araç sürücüsünün geçmiş dönemlerdeki sürüş performansını ortaya koymaktır. Araç sürücüsünün geçmiş yıllardaki sürüş performansları sürücünün gelecek trafik sigortası poliçesi dönemlerinde ne kadar risk taşıdıklarını göz önüne koymaktadır. Daha önceki poliçe dönemlerini hasar ile kapatan araç sürücüleri ceza niteliğinde poliçe primlerinde artış ile karşılaşmaktadırlar. Ancak geçmiş trafik sigortası poliçe dönemlerini hasarsızlık ile kapatan araç sürücülerine ise ödül olarak trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Trafik sigortalarında indirim ile trafiğe çıkan araç sürücülerine daha dikkatli olmaları doğrultusunda motivasyon sağlanmaktadır. 

Trafik sigortası ile ilgili merak edilen bir diğer soru ise “Trafik sigortası fiyatları neye göre belirlenir?” olmaktadır. Trafik sigortası fiyatları belirlenirken araç sürücüsünün yaşadığı il, aracın tipi ve araç sürücüsünün hasar basamağı dikkate alınmaktadır. Hesaplama yapılırken belirlenen 8 bölge ve on beş adet araç tipi göz önünde bulundurulmaktadır. Trafik sigortası fiyatlarında taban ve tavan fiyat uygulaması yapılmaktadır. Trafik sigortası poliçe primlerinde araç sürücüsünün bulunduğu basamak son derece önem taşımaktadır. Trafik sigortası basamak sorgulama e - devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. 

Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirim Oranları Nelerdir?

Trafik sigortası indirim oranları belirlenirken araç sahiplerinin hangi trafik sigorta basamaklarında olduğu dikkate alınmaktadır. Trafik sigortası kademeleri 7 basamaktan oluşmaktadır. 1. basamakta %0 indirim oranı uygulanmaktadır. Trafik sigortası poliçesinin üçüncü yılının da hasar ile kapatılması durumunda %135 artış olmaktadır. Sigorta kademelerinde 2. basamakta %0 indirim oranı uygulaması yapılmaktadır. Trafik sigortası poliçesinin ikinci yılının hasar ile kapatılması sonucunda %90 artış olmaktadır. 3. basamakta yer alan araç sürücülerine %0 indirim oranı uygulanmaktadır. Trafik sigortası poliçesinin ilk yılının hasar ile kapatılması halinde %45 artış gerçekleşmektedir. 4. basamak ise trafiğe ilk kez çıkacak olan araç sürücülerine uygulanan bir tarifedir. Trafik sigortası poliçesinin ilk yılında hasarsızlık olması durumunda araç sürücülerine %10 indirim oranı uygulanmaktadır. 6. basamakta olan araç sürücüleri trafik sigortası poliçelerinin ikinci yılında da hasarsızlık indirimi olarak %22 indirim kazanmaktadırlar. Araç sürücüleri “Hasarsızlık indirimi 7. basamak ne demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. 7. basamakta yer alan araç sürücüleri trafik sigortası poliçelerinin üçüncü yılında da hasarsızlık indirimi olarak %42 indirim hakkı almaktadırlar. Trafik sigortası indirim yüzdesi hesaplama araç sürücüleri tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası basamak öğrenmenin nasıl yapıldığı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Sigorta basamak sorgulama işlemi için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama uygulaması kullanılabilmektedir. E - devlet uygulaması üzerinden araç sahipleri trafik sigortası poliçelerinin detaylı bilgilerini sorgulayabilmekte ve sigortada hasarsızlık indirimi durumlarını öğrenebilmektedirler. E - devlet uygulaması üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi yapılarak kişiler kendi üzerlerine kayıtlı olan araçlarının sorgulamasını yapabilmektedirler. Bu işlem için yalnızca plaka numarası girilerek gerçekleştirilebilmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıtlı olan genel bilgilerin tümüne ulaşılabilmektedir. 

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Ne Zaman Bozulur?

Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Ne Zaman Bozulur?

Trafik sigortası ile ilgili araştırma yapan kişiler “Trafik sigortası hasarsızlık indirimi ne zaman bozulur?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Trafik sigorta basamakları; 1. basamak, 2. basamak, 3. basamak, 4. basamak, 5. basamak, 6 basamak ve 7. basamak olmak üzere 7 kademeden oluşmaktadır. Trafik sigortası poliçe süresi boyunca kazaya karışmamış araç sahiplerine ödül olarak trafik sigortası indirimi uygulanmaktadır. Trafik sigorta indirimini bozan bazı farklı durumlar da bulunmaktadır. Trafik cezaları trafik sigorta indirimini etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Trafik sigortası primleri hesaplanırken ehliyetlere yazılan ceza puanları dikkate alınmaktadır. Ceza puanlarının yüksek olması trafik sigortası primlerinin yükselmesine neden olmaktadır. Aracın hasar alması durumunda da hasarsızlık indirimi bozulmaktadır. 

Kazadan Sonra Trafik Sigortası Ne Kadar Artar?

Araç sürücülerinin yanıtını en çok merak ettikleri sorulardan biri de “Kazadan sonra trafik sigortası ne kadar artar?” olmaktadır. Trafik sigortası hasarsızlık indirim oranları hesaplanırken araç sürücülerinin değerlendirildiği 7 basamak bulunmaktadır. Trafiğe yeni çıkan araç sürücüleri 4. basamakta başlamaktadırlar. Trafik sigortası poliçesi süresince trafik kazasına karışmamış olan sürücüler ilk yıl 5. basamağa yükselmektedirler. Trafik sigortası poliçesi yenilenirken ise %15 oranında hasarsızlık indirimi hakkı kazanmaktadırlar. Araç sürücülerinin trafik sigortası poliçesi süresince trafik kazasına karışmamaları durumunda ise 6. basamağa kadar yükselebilmektedirler. 6. basamakta yer alan araç sürücüleri %30 oranında indirim hakkı kazanmaktadırlar. Kazaya karışılmayan 3. yılda araç sürücüsüne %45 oranında indirim yansıtılmaktadır. 

Trafik kazası yapılması durumunda ise araç sürücüleri 3. basamağa, 2. basamağa ve 1. basamağa düşmektedirler. Trafik sigorta kademeleri arasında 5. basamakta yer alan araç sürücüleri %50, 6. basamakta bulunan araç sürücüleri %100 ve 7. basamakta yer alan araç sürücüleri ise %150 oranında trafik sigortası poliçe prim artışı yaşamaktadırlar. Bir yıl içerisinde birden fazla trafik kazasına karışan araç sürücüleri, gerçekleştirdikleri kaza kadar basamak düşmektedirler. 4. basamakta yer alan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortası poliçesi süresince iki kez kazaya karışması durumunda iki basamak düşüş gerçekleşmektedir. Trafik sigortası poliçe yenileme sırasında ise 6. basamakta yer almaktadırlar. Bu nedenle %100 oranında poliçe primlerinde artış olmaktadır.

Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla Trafik Sigortası teklifi almak isterseniz, teklifinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapalı