Pert Nedir? Pert Kaydı Nedir?
“Pert” ve “sovtaj pert” kavramları araç sahiplerinin sıklıkla duydukları kavramlardır. Pert sözlük anlamı olarak, “değersizleşen”, “hasar gören” anlamına gelmektedir. Araç perte çıkma şartları bulunmaktadır. Herhangi bir olası kaza sonucunda aracın %70 ve üzeri oranda hasar aldığı kazalarda, ağır hasarlı araçlar “pert” olarak adlandırılmaktadır. Ağır hasar kayıtlı araç kasko sigortası ile sigortalanabilmektedir. Pert araç kaskosu adı verilen kasko sigortası türü ile pert kaydı olan araçlar sigortalanabilmektedir. Pert kaydı sorgulama işlemleri ise e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Pert Nedir?
Halk arasında sıklıkla kullanılan bir kavram olan “pert”in ne anlama geldiği merak edilmektedir. Motorlu araçlar ile ilgili olarak kullanılan bir kavram olan pert, Fransızca kökenli bir kelimedir. Pert kelimesinin sözlük anlamı ise değersizleşme ve zarar görme anlamına gelmektedir. Herhangi bir aracın, olası bir trafik kazası veya olumsuz bir durum sonrasında kullanılamaz hale gelmesine “perte çıkma” denilmektedir. Arabanın perte çıkma şartları bulunmaktadır. Ağır hasarlı araç, trafikten çekilmekte ve onarımı sağlanabiliyor ise, onarımdan sonra tekrar trafiğe çıkmasına izin verilmektedir. Onarımı yapılamayan araçların ise trafiğe bir daha çıkabilmeleri mümkün değildir.
Pert Kaydı Nedir?
Araç sahipleri, “Pert kaydı ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. “Pert araba” halk arasında sıklıkla kullanılan bir kavram olsa da sigortacılıkta kullanılan bir terim değildir. Söz konusu durumlar sigortacılıkta “ağır hasarlı” veya “tam hasarlı” olarak ifade edilmektedir. Türkiye’de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan bir “çekme belgesi” düzenlemesi yapılmaktadır. Ağır hasarlı olan aracın trafikten çekilmesi için belge düzenlenen araç, gerekli onarımın ve bakımın yapılmasının ardından tekrardan trafiğe çıkabilmektedir. Ancak tam hasarlı olan araçlar için “hurda belgesi” düzenlenmektedir. Hurda araçlar bir daha trafiğe çıkmamaktadırlar. Hurdaya gönderilen araçlar ise halk arasında “pert araç” olarak adlandırılmaktadır. Pert kayıtlı araçlar trafiğe çıkamamakta ve doğrudan hurdaya gönderilmektedir.
Araç Pert Değeri Nasıl Hesaplanır?
Araç pert değeri hesaplama işlemi için aracın hasar durumunun belirlenmesi gerekmektedir. Hasar tespitinin yapılabilmesi için sigorta şirketi tarafından görevlendirilmiş olan eksper, aracın parça ve onarım masraflarının listesini rapor olarak göndermektedir. Yapılan incelemelerde onarım ve parça masrafları toplamının aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması ya da rayiç değerini geçmesi durumunda araç, tam hasarlı olarak sayılmaktadır. Aracın pert olması konusunda karşılıklı olarak anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi tarafından azami teminat limitinin geçilmemesi koşulu ile aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedeli belirlenmektedir. Pert bedeli hesaplaması konusunda pert bedeli, rayiç bedelden düşülmekte ve akalan kısım sigortalı kişiye ödenmektedir. Hasarlı araç bu hali ile sigortalı kişiye bırakılmaktadır.
Araç Nasıl Perte Çıkar?
Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir. Ancak araçta gerekli bakım ve onarım işlemlerinin yapılması durumunda araç yeniden trafiğe çıkabilmektedir. Onarımının mümkün olmadığı araçlar ise hurda araç olarak değerlendirilmekte ve bir daha trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir.
Pert Araçlar İçin KASKO Süreçleri Nasıl İşler?
Perte çıkan araç işlemlerinin nasıl yürüdüğü merak konusu olmaktadır. Herhangi bir aracın pert olması halinde sigorta kuruluşuna ilk 5 gün içerisinde teslim edilmesi gereken belgeler bulunmaktadır. Gerekli belgeler ise; trafik kaza raporu, alkol kullanımına dair rapor, araç ruhsatının bir adet nüshası, araç sürücüsünün ehliyet fotokopisi, ödenen primlerin makbuzları ile aracın hasarlı olduğunu gösteren fotoğraflardır. Bildirimin ardından sigorta şirketinden görevlendirilen eksper sigorta şirketi adına gerekli kontrolleri yapmaktadır. Gerekli belgelerin dışında sigorta şirketleri farklı taleplerde bulunabilmektedir. Söz konusu talepler hakkında bilgi sahibi olmak ve sigorta şirketinin isteklerini eksiksiz bir biçimde yerine getirmek için sigorta danışanlarına ulaşılması gerekebilmektedir. Kazanın gerçekleşmesinin ardından ilk beş gün içerisinde bildirimin yapılması ve işlemleri son güne bırakmamak, son anda yaşanabilecek aksiliklere karşı kişilerin hazırlıklı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kaza anında bildirim yapılması önemlidir.
Araç Perte Çıkarsa Kasko Ne Kadar Öder?
Pert araç kasko ödemesinin ne olduğu araç sahiplerinin yanıt aradıkları bir konudur. Sigorta şirketleri, pert araçlar için ödenecek olan tutarı belirlerken araç rayiç bedelini belirlemekte ve piyasa araştırması yapmaktadırlar. Fiyatlandırma konusunda önemli etkenlerden olan rayiç araç bedeli, kasko sigortası yapılırken sigorta poliçesi üzerinde belirtilmektedir. Pert aracı incelemek ile görevli olan eksper, araca eşdeğer olan farklı araçların piyasa fiyatlarını inceleyebilmektedir. Eşdeğer farklı araçların piyasa fiyatları üzerinden bir fiyat belirlemektedir.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıkması kesinleştiğinde sigorta şirketleri sigorta poliçesinde bulunan teminat tutarı miktarında ödeme yapmakla yükümlü durumdadır. Söz konusu tutar, genelde sigorta poliçesinde yer alan tutardan yüksek olmamaktadır. Ancak aracın piyasa değerini karşılamaktadır. Bu durumda bir diğer alternatif ise sigorta şirketinin aracı alması durumudur. Aracın değeri kadar ödeme yapılması halinde araç sigorta şirketinin olabilmektedir.
Pert Ne Demek?
Araç sürücüleri, “Pert ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Pert kelimesi, halk arasında ağır hasarlı araçlar için kullanılmaktadır. Pert kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı ise “değersizleşme” ve “zarar görme” anlamı taşımaktadır. Perte çıkan araçların trafiğe çıkması trafik düzeni için risk taşımaktadır. Bu nedenle ağır hasarlı araçların onarımı yapılmadan trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir. Onarımının mümkün olmadığı araçlar ise bir daha trafiğe çıkamamakta ve hurda olarak kabul edilmektedir.
Pert Araçlara Kasko Yapılır mı?
Ağır hasarlı araca kasko sigortasının yapılıp yapılamayacağı araç sahipleri arasında merak edilen konuların başında gelmektedir. Ağır hasarlı araç kasko sigortası ile sigortalanabilmektedir. Kasko sigortası çeşitleri kendi içerisinde 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlardan biri de pert kasko sigortasıdır. Pert araçlara kasko sigortası yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sigorta şirketleri ile anlaşmaları gerekmektedir Pert araçlar, trafik için risk olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle pert araçlara sigorta yapan sigorta şirketi sayısı azdır. Pert kasko sigortası, pert durumu meydana gelen ve onarımı yapılan araçlar için gerçekleştirilmektedir. Pert kasko sigortası, pert kaydı bulunan ağır hasarlı araçlara yapılabilmektedir. Hafif ticari araçlar, ağır ticari araçlar, özel amaçlı ticari araçlar ve hususi araçlar pert kasko sigortası yaptırabilmektedirler.
Kaskolu Araç Pert Olursa Ne Olur?
Pert araç kaskolu ise, rayiç değer baz alınarak hesaplama değeri kasko sigortası poliçesi üzerinden belirtilmektedir. Sigortalı olan araç, yapılan incelemeler sonrasında tam hasarlı olarak kabul edildi ise, eksper raporunda belirtilmektedir. Pert araç için yapılacak olan ödeme sigorta poliçesinde belirtilmiş olan kasko bedeli kadardır. Ödeme bu bedeli geçmemek koşulu ile aracın o dönem içerisinde olan piyasa değeri olmaktadır.
Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?
Kaskosuz aracın pert olması halinde ne olacağı konusu merak konusu olmaktadır. Kasko sigortası bulunmayan araçların pert olması durumunda masraflar, belirli limitler çerçevesinde karşı tarafın zorunlu trafik sigortası ya da kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır. Sigortalı kişinin kendi aracının pert masraflarının karşılanması için aracın kasko sigortasının olması gerekmektedir.