2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Yabancı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Yabancı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde eğitim alan, çalışan veya yaşayan kişiler için zorunlu olan bir sigorta türüdür. Yabancı uyruklular sağlık sigortası teminatları ile kişiler sigorta poliçesi kapsamında yer alan ayakta ve yatarak tedavi masraflarından muaf olmaktadırlar. Poliçe limitleri dahilinde sağlık masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Sigorta acenteleri ile yapılabilen yabancı sağlık sigortası, kişilere büyük avantajlar sağlamaktadır. Poliçe süresi genellikle 1 yıldır. Yabancı sağlık sigortası sorgulama işlemleri internet üzerinden online olarak yapılabilmektedir. 

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Türkiye’de 1 seneden daha uzun süre ikamet edecek olan yabancı uyruklu kişilerin yaptırmaları gereken sigorta türüne yabancı sağlık sigortası adı verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu bütün misafirlerin ikamet izni veya oturma izni almak adına başvurmuş oldukları sigorta çeşididir. Yabancı sağlık sigortası kapsamında yabancı uyruklu kişiler, ayakta ve yatarak tedavi teminatlarına sahip olarak alacakları sağlık hizmetlerini güvence altına almaktadırlar. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada çok sayıda ülkede, yabancı sağlık sigortasına benzer bir süreç gerçekleştirilmektedir. Kuzey Amerika ile Avrupa’da yabancı sağlık sigortası yerine “ikamet izni sigortası” veya “oturma izni sigortası” şeklinde Türkçeye çevrilebilen sigortalar yaptırılmaktadır. Bu nedenle yabancı sağlık sigortası “yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası” olarak adlandırılmaktadır.

Yabancı uyruklu özel sağlık sigortasında sigorta şirketleri genellikle sigorta poliçelerini 1 yıllık olarak düzenlemektedir. Yabancı sağlık sigortası kapsamında yer alan teminatlar, sigorta poliçesi süresince aktif durumdadır. Sigorta poliçesinin süresi 1 yıldır ve 1 yılın ardından poliçe süresi sona erdiğinde kişi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yaşamaya veya çalışmaya devam edecek ise, sigorta poliçesinin yenilenmesi gerekmektedir. Sigorta şirketlerinin çoğu, yabancı sağlık sigortası poliçelerini yıllık olarak düzenlese de bazı sigorta şirketleri 2 yıllık yabancı sağlık sigortası poliçesi de düzenleyebilmektedir. Kişisel tercihe göre bu süre uzatılabilmektedir. Ancak 2 yıllık yabancı sağlık sigortası için sigorta şirketlerinden en güncel bilginin alınması gerekmektedir. 

Yabancı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamak veya çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler için zorunlu bir sigorta türü olan yabancı sağlık sigortasının teminatları ayakta ve yatarak tedavi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yabancı sağlık sigortasının teminatları ve limitleri sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle yabancı sağlık sigortası yaptırmadan önce kişilerin sigorta poliçelerine hakim olmaları son derece önemli bir konudur. Yabancı sağlık sigortası kapsamında yer alan teminatlar poliçe süresince aktif durumdadır. Poliçe süresi 1 yıl olarak düzenlenmektedir. 1 yılın ardından yabancı uyruklu misafirler, Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmeyi sürdürecek ise poliçe yenilemesi yapabilmektedir. Yabancı sağlık sigortasının ayakta tedavi teminatları şu şekilde belirtilebilir:

        • İlaç
        • Tahliller
        • Fizik tedavi
        • Doktor muayenesi

Yabancı sağlık sigortasının yatarak tedavi teminatları ise şu şekildedir:

        • Ameliyatlar
        • Kemoterapi
        • Radyoterapi
        • Diyaliz
        • Hastanede kalış durumunda oluşan masraflar
        • Suni uzun masrafları

Yabancı Sağlık Sigortası Kimler Yaptırabilir?

Yabancı sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişiler, “Yabancı sağlık sigortasından kimler faydalanabilir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamak ya da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler yabancı sağlık sigortası yaptırabilmektedirler. Yabancılar için sigortanın başvuru şartları sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Bazı şirketlerin başvuru şartlarında belirli bir yaş sınırı bulunmaktadır. Kimi sigorta şirketleri 0 - 65 yaş arasında bulunan yabancılara sağlık sigortası yapmaktadırlar.

Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Yabancı uyruklu kişiler için zorunlu bir sigorta türü olan yabancılar için sağlık sigortası, sigorta acenteleri aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. İnternet üzerinden yabancı sağlık sigortası online fiyat teklifleri alınabilmekte ve kişiler yabancı sağlık sigortası teklifleri içerisinden kendilerine en uygun olan teklifi değerlendirebilmektedirler. Yabancı sağlık sigortası fiyatları 2022 yılı itibari ile güncellenmiştir. Her sene fiyatlarda güncellemeler gerçekleştirilmektedir. Yabancı sağlık sigortası fiyatları sigorta şirketlerine bağlı olarak değişebilmektedir. 

Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Nerede Yapılır?

Türkiye’de yaşamak veya çalışmak isteyen misafirler için zorunlu bir sigorta türü olan yabancılar için sağlık sigortası sigorta şirketleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Sigorta şirketlerine göre yabancı sağlık sigortası teminatları ve yabancı sağlık sigortası primleri değişiklik gösterebilmektedir. Sigorta acenteleri aracılığı ile kolaylıkla yapılabilen yabancılar için sağlık sigortası, internet üzerinden de yapılabilmektedir. İnternet üzerinden online yabancı sağlık sigortası teklifleri alınabilmekte ve kişiler ihtiyaçlarına en uygun teminat seçenekleri ve primleri ile sigorta sahibi olabilmektedirler. Yabancı sağlık sigortası online olarak yapılabildiği içim kişiler zaman tasarrufu sağlamaktadır.

Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Yabancılar için özel sağlık sigortası, Türkiye'de ikamet etme kararı almış olan ve 1 seneden uzun bir süre için Türkiye’de yaşayacak olan yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olarak yaptırılması gereken bir sigorta çeşididir. Yabancı uyruklu sağlık sigortası, Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı misafirler için yasal şart durumundadır. Çifte vatandaşlık durumlarında ise kişide Türk vatandaşlığı bulunmakta ise, yabancı sağlık sigortasını yaptırma şartı aranmamaktadır. 1 seneden daha kısa süre Türkiye’de kalacak misafirler için seyahat sigortasının seçeneklerinden yararlanılabilmektedir.

 

Yabancı sağlık sigortası yaptırmak isteyen kişiler, “Eşi Türk olanlar için yabancı sağlık sigortası zorunlu mu?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Yabancı uyruklu kişinin eşinin Türk vatandaşı olduğu durumda yabancı sağlık sigortasından önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sorgulaması yapılması gerekmektedir. Eş, SGK kapsamında sigortalı ise, kişiye yabancı sağlık sigortası yaptırılması gerekmemektedir. 

Yabancı Sağlık Sigortası Şartları Nelerdir?

Yabancılara özel sağlık sigortası, Türkiye sınırları içerisinde çalışmak, yaşamak veya eğitim almak amacı ile oturma izni talep etmiş ve ikametgah belgesine başvuruda bulunmuş olan yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olan bir sigorta türüdür. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan “İkamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelge” sayesinde gerçekleştirilen sigorta poliçesi, yabancı uyruklu misafirlerin sağlık hizmetlerini kolaylıkla almasına ve sağlık hizmetlerinde herhangi bir ücret ödememelerini sağlamaktadır. Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu öğrenciler için de zorunlu olan bir sigorta türüdür. Yabancı uyruklu öğrenci sağlık sigortası ile öğrenciler alacakları sağlık hizmetleri için herhangi bir ücret ödememektedirler. Kısa süreli seyahat amacı ile ülkeye giriş yapacak olan kişiler için yabancı sağlık sigortası yaptırma şartı aranmamaktadır. Yabancı sağlık sigortası ile alınan sağlık hizmetlerinde oluşan masraflar yabancı sağlık sigortası poliçesi limitleri doğrultusunda sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Yabancı sağlık sigortası şartları şu şekilde belirtilebilir:

        • Coğrafi sınırları: Yabancı sağlık sigortasında coğrafi sınırlar sigorta şirketi ile kişiler arasında yapılan anlaşmanın doğrultusunda belirlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde okumak veya çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler için sınır, Türkiye kapsamındadır.
        • Sigorta başlangıç ve bitiş tarihi: Yabancı sağlık sigortası poliçesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Başlangıç saati 12.00 ve bitiş tarihi ise yine 12.00 olarak belirlenmiştir.  Sigorta poliçesinden faydalanabilmek için poliçe başlangıç saati ile poliçe bitiş saati büyük önem taşımaktadır. 
        • Tazminat istemleri: Yabancı sağlık sigortasının genel şartlarına uymayan ödemeler yapmak durumunda kaldığı halde, sigorta poliçesi kapsamı dışında gerçekleştirilen ödemeleri sigorta şirketi, sigortalı olan kişiye rücu ederek tahsil etmesi gerekmektedir. 



Yorumlar kapalı