2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama 2024

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama

teklif al

Karayollarında yapılan her türlü trafik ihlalinin farklı yaptırımları bulunmaktadır. Bu yaptırımlar; aracın trafikten men edilmesi, para cezası, ceza puanı ve sürücü belgesinin iptali olabilmektedir. Birçok trafik ihlali kanunen ceza puanına sahiptir. Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak bir trafik kuralı ihlalidir. Bu nedenle seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmanın veya muayenesiz araç kullanmanın ceza puanı bulunmaktadır. Bu nedenle yaptırımlar ile karşılaşılmaması için trafik kurallarının bilinmesi ve bu kurallara uyulması gerekmektedir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama

Araç sürücüleri “Ehliyet ceza puanı sorgulama işlemi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Trafik ihlalinin yapılması sonucunda ceza puanının doldurulup doldurulmadığı fark edilemeyebilmektedir. Bunun sonucunda daha yüksek tutarlarda trafik cezası ödemek zorunda kalınabilmektedir. Bu nedenle belirli aralıklar ile ehliyet ceza sorgulama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ehliyet puanı birçok farklı şekilde sorgulanabilmektedir. E devlet ehliyet ceza puanı sorgulama işlemi ile ehliyet ceza puanı kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Trafik ceza puanı sorgulaması yapmak isteyen kişilerin e devlet şifresi almaları gerekmektedir. E devlet şifresi PTT şubelerinden kolaylıkla alınabilmektedir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ehliyet puanlarını öğrenmek isteyen kişiler “Ehliyet ceza puanı sorgulama işlemi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Ehliyet puan sorgulama işlemi online olarak kolaylıkla yapılabilmektedir. E devlet uygulaması üzerinden ehliyet puan sorgulama T.C ile gerçekleştirilebilmektedir. Ehliyet ceza puanlarını öğrenmek isteyen kişilerin, e devlet şifresi ve T.C kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Ehliyet ceza puanı sorgulama şifresiz olarak yapılamamaktadır. Bu nedenle e devlet şifresi olmayan kişiler, kendilerine en yakın konumda bulunan PTT şubelerinden e devlet şifresi temin edebilmektedirler. Ehliyet puan sorgulama T.C ve e devlet şifresi ile yapılmaktadır. Sistem üzerinden arama bölümüne “Sürücü Belgesi Sorgulama” yazılması gerekmektedir. Açılan sayfada ehliyete yazılan tüm cezalar ile sürücü belgesi bilgileri detaylı olarak öğrenilebilmektedir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nereden Yapılır?

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nereden Yapılır?

Ehliyet ceza puanlarının farklı yaptırımları bulunmaktadır. Farklı yaptırımlar ile karşılaşılmaması açısından düzenli aralıklar ile ehliyet kredi puanı sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. T.C ile ehliyet puan sorgulama işlemi için e devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir. Ehliyet ceza puanı sorgulama ve stajyer ehliyet puan sorgulama işlemleri için e devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifre girişinin yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yapılmasının ardından sayfanın sol tarafından yer alan “Kurumlar” alanına tıklanmalıdır. Alan üzerinden “Emniyet Genel Müdürlüğü” sayfasına tıklanmakta ve açılan sekme üzerinden “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” alanına tıklanması gerekmektedir. Açılan sayfa üzerinden talep edilen bilgilerin doğruluğundan emin olunması gerekmektedir. Bilgilerin girişinin doğru ve eksiksiz olarak yapılmasının ardından cezanın yazılma tarihi, kaç ceza puanı alındığı ve ceza ile ilgili son ödeme tarihlerinin bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Söz konusu alan üzerinden sorgulanan trafik cezaları, son 1 yıl içerisinde yazılan tüm cezaları kapsamaktadır. Bir yıllık sürenin öncesinde yazılan trafik cezaları sistemde gözükmemektedir. Daha eski yıllarda yazılan trafik cezalarının öğrenilebilmesi için trafik şubelerine başvurulması gerekmektedir.

Ehliyete Yazılan Cezalar Nereden ve Nasıl Ödenir?

Son yıllarda trafik denetimleri arttırılmıştır. Trafik denetimlerinin arttırılması ile birlikte trafik kurallarına uymayan araç sürücülerine verilen cezalar da değişiklikler yapılmıştır. Araç sürücüleri 1 yıl içerisinde en fazla 100 ceza puanı alabilmektedirler. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını aşan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklar ile ehliyete yazılan ceza puanlarının sorgulanması gerekmektedir. Ehliyete ceza puanı; sahte plaka kullanmak, araç kullanırken cep telefonu kullanmak, plaka taktırmadan araç kullanmak, muayenesiz araç kullanmak ve hız sınırını aşmak gibi sebepler ile yazılabilmektedir.

Sürücü ceza puanı sorgulama işlemleri e devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir. Sürücü belgesine yazılan trafik cezaları, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden kolaylıkla ödenebilmektedir. E devlet üzerinden yapılan sorgulama işlemlerinde sistem tarafından kişiler Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesine yönlendirilmektedir. Bunun yanı sıra PTT şubelerinden, vergi dairelerinden, banka şubelerinden nakit olarak ödeme yapılabildiği gibi internet bankacılığından da faydalanılabilmektedir.

Ehliyet Ceza Puanları Ne Zaman ve Nasıl Silinir?

Ehliyet Ceza Puanları Ne Zaman ve Nasıl Silinir?

Ehliyet ceza puanları ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Ehliyet ceza puanları ne zaman ve nasıl silinir?” yer almaktadır. Yapılan trafik ihlalleri için alınan ceza puanları, 1 yıl süresince sistemde gözükmektedir. Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.

Aynı kuralın yeniden ihlal edilmemesi ve 100 ceza puanının aşılmaması durumunda ceza puanları otomatik olarak sistemden kaldırılmaktadır. Araç sürücüsünün ocak ayında 15 ceza puanı, mart ayında ise farklı bir trafik kuralı ihlalinden 15 ceza puanı ve haziran ayında ise 20 ceza puanı alması durumunda ehliyete el konulması için 50 ceza puanı hakkı kalmaktadır. Bir sonraki yılın ocak ayına kadar herhangi bir kural ihlali alınmaması durumunda ocak ayında alınan 15 ceza puanı silinmektedir. Mart ve haziran aylarına kadar olan süreçte ceza alınmaması halinde de yazılan tüm cezalar silinmektedir.

Ehliyet Ceza Puanları Nelerdir?

Araç sürücülerinin trafik kurallarına uymaları amacıyla getirilen puan sistemi “trafik ceza puanı” olarak adlandırılmaktadır. Ehliyette ceza puanı, kanun gereği belirlenmiştir. Ehliyet ceza puanları, araç sürücülerinin yaptıkları kural ihlallerinin büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2024 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir:

  • Alkollü araç kullanmak: 20 puan
  • Emniyet kemeri takmamak: 15 puan
  • Muayenesiz araç kullanmak: 10 puan
  • Hatalı sollama yapmak: 15 puan
  • Kırmızı ışıkta geçmek: 20 puan
  • Yakın mesafe takibi: 20 puan
  • Motosiklet kullanırken kask takmamak: 15 puan
  • Dönüşlerde sinyal vermemek: 20 puan
  • Plakasız araç kullanmak: 20 puan
  • Trafik levhalarına uymamak: 20 puan
  • Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşmak: 10 puan
  • Hız sınırını %30 veya daha fazla oranda aşmak: 15 puan
  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak: 5 puan

Kaç Ceza Puanında Ehliyete El Konulur?

Ceza puanı sisteminin amacı, sürücülerin trafik kurallarına uymalarının teşvik edilebilmesidir. Söz konusu kural ihlalleri sebebiyle ceza puanı alınmaktadır. Araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Kaç ceza puanında ehliyete el konulmaktadır?” yer almaktadır. Sürücü belgesi ceza puanı, 100 puan üzerinden hesaplanmaktadır. 1 yıl içerisinde ceza puanı dolan ehliyete el konulmaktadır. Araç sürücüsünün 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını doldurmaları durumunda ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulmaktadır. 2 aylık sürenin doldurulmasının ardından herhangi bir sürücü kursundan torik eiğim alınması gerekmektedir. Eğitimlerini başarılı şekilde tamamlayan sürücülere yeniden ehliyet verilebilmektedir. Ayrıca 2016 yılından beri uygulanan stajyer ehliyetlerde durum daha farklıdır. Stajyer ehliyet ceza puanının 2 yıl içerisinde 75 puana ulaşması durumunda, ehliyet süresiz olarak iptal edilmektedir. Yaptırımlar ile karşılaşılmaması için ehliyet ceza puanları sorgulama ile stajyer ehliyet ceza puanı sorgulama işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Yorumlar kapalı