2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Ehliyet Kaybolunca Ne Yapılır? Ehliyet Kaybolunca Nereye Başvurulur?

Afet Bölgesi Nedir?

teklif al

Ehliyeti kaybetmek, çok sayıda araç sürücüsünün karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Ehliyetin kaybedilmesi durumunda kayıp ehliyet yenileme süreci kolaylıkla yapılabilmektedir. Kayıp ehliyet çıkartmak için online kanallar aracılığıyla kayıp ehliyet başvurusu yapılabilmektedir. Kayıp ehliyet yenilemesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden başvuruda bulunulabildiği gibi aynı zamanda ALO 199 hattından da bulunulabilmektedir. Ehliyet kaybetmenin herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır. Sürücüler yalnızca gerekli evraklar için ödeme yapmakla yükümlüdürler. 

Ehliyet Kaybolunca Ne Yapılır?

“Ehliyetimi kaybettim” diyen araç sürücülerinin en başta yanıt aradıkları soru “Ehliyet kaybolunca ne yapılır?” olmaktadır. Kayıp ehliyet yenileme işlemleri araç sürücüleri tarafından kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir. Kayıp ehliyet çıkartmak için kayıp ehliyet başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden veya ALO 199 hattı üzerinden yapılmaktadır. Kayıp ehliyet için randevusu için kurumun resmi internet sitesine girildikten sonra “Sürücü Belgesi Randevu Al” sekmesine tıklanmaktadır. 5 aşamada tamamlanabilen randevu işleminde kişilerden kişisel bilgiler ve işlemin gerçekleştirileceği il ve ilçedeki nüfus müdürlüğünün seçilmesi gerekmektedir. Kayıp ehliyet yenilemek için gerekli evrakların teslim edilmesinin ardından kayıp ehliyet kolaylıkla yenilenebilmektedir. 

Ehliyet Kaybolunca Nereye Başvurulur?

Araç sürücülerinin en sık başına gelen durumlardan biri ehliyetin kaybedilmesi olmaktadır. Bu durumda sürücüler “Ehliyet kaybolunca nereye başvurulur?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Ehliyetin kaybedilmesi veya çalınması durumunda yeniden sağlık raporu alınması gerekmektedir. Ehliyet yenileme sağlık raporu kişilere en yakın devlet hastanelerinden veya aile hekimlerinden alınabilmektedir. Sağlık raporunun alınmasının ardından online olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden kayıp ehliyet çıkartmak için randevu alınabilmektedir. Aynı zamanda ALO 199 hattı üzerinden de kayıp ehliyet başvurusunda bulunulabilmektedir. 

Kayıp Ehliyet için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kayıp Ehliyet için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyetlerini kaybeden sürücüler, kayıp ehliyet yenileme belgelerinin ne olduğunu merak etmektedirler. Kayıp ehliyet yenileme işlemleri için araç sürücülerinin “Sürücü olur” raporlarını yeniden almaları gerekmektedir. Sağlık raporu için devlet hastanelerine, aile merkezlerine veya özel tıp merkezlerine başvurulabilmektedir. Sağlık raporu almak için sürücülerin yanlarına kimlik belgesi ile bir adet biyometrik fotoğraf bulunması gerekmektedir. Sağlık raporu alınırken ehliyet sınıfının belirtilmesi gereklidir. Kayıp ehliyet için gerekli belgeler ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Kimlik belgesi
  • “Sürücü olur” sağlık raporu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan
  • Adli sicil belgesi
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve kayıp ehliyet harcının ödendiğine dair banka dekontu

Kayıp Ehliyet Nasıl Çıkarılır?

Kayıp ehliyet çıkarmak için sürücülerin öncelikli olarak ehliyet kayıp bildirimi yapmaları gerekmektedir. Sürücüler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alabildikleri gibi ALO 199 hattından da randevu alabilmektedirler. Online olarak randevu almak isteyen sürücüler, site üzerinden gerekli olan bilgileri girerek yenileme işlemlerini başlatabilmektedirler. İsim, soyad, T.C kimlik numarası gibi kişisel bilgilerin girilmesinin ardından sistem tarafından cep telefonlarına bir onay mesajı gönderilmektedir. Onay kodunun ekranda yer alan boşluğa girilmesi ile randevu ile ilgili tüm bilgiler cep telefonlarına mesaj olarak gönderilmektedir. Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin sağlık raporu almaları gerekmektedir. Rapor kişilere en yakın aile merkezlerinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından belirlenen gün ve saatte nüfus müdürlüklerinde bulunulması gerekmektedir. 

Kayıp Ehliyet Nereden Çıkarılır?

Kayıp ehliyet için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kayıp ehliyet bildiriminin yapılmasının ardından “Sürücü olur” sağlık raporunun alınması gerekir. Sağlık raporu için göz testi, kan tahlili ve fiziksel yeterlilik testi gibi prosedürler uygulanabilmektedir. Gerekli işlemlerden başarı ile geçen kişiler sağlık raporlarını alabilirler. Sağlık raporunun alınmasının ardından ise kayıp ehliyet yenileme için gerekli olan evrakların temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli belgelerin temin edilmesinin ardından kişinin nüfus müdürlüğüne belirtmiş olduğu adrese yeni sürücü belgesi gönderimi yapılmaktadır. Ehliyet kayıp bildirimi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden, ehliyet yenileme işlemi ücreti ise anlaşmalı bankaların internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. 

Kayıp Ehliyet Kaç Günde Çıkar?

Kayıp Ehliyet Kaç Günde Çıkar?

Kayıp ehliyet ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorulardan biri de “Kayıp ehliyet kaç günde çıkar?” olmaktadır. Yeni tip sürücü belgeleri araç sürücülerine belirli bir sürede ulaşmaktadır. Yeni çipli ehliyetlerin basımı Ankara’da yapılmaktadır. Kayıp ehliyet başvurusu sırasında kişinin beyan ettiği adrese PTT kargo aracılığıyla gönderim sağlanmaktadır. Kişinin ehliyet yenileme başvurusu yapmasının ardından yaklaşık olarak bir hafta içerisinde ehliyetini beyan ettiği adresten teslim alabilmektedir. Söz konusu işlem için Nüfus Müdürlüğünde ve teslim sırasında herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Sürücüler istedikleri takdirde geçici olarak kullanabilecekleri geçici sürücü belgesi alabilmektedirler. Geçici sürücü belgesi Nüfus Müdürlüğünden alınabilmektedir. Geçici sürücü belgesinin geçerlilik süresi ise 15 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Yeni sürücü belgesinin teslim edilmesi yaklaşık olarak 1 haftalık süreyi kapsamaktadır. Ancak bazı özel durumlarda sürenin uzaması halinde, araç sürücüleri geçici sürücü belgesi sürelerini uzatmak için nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilmektedirler. 

Ehliyet Kaybetme Cezası Ne Kadar?

Ehliyetini çaldıran veya kaybeden araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Ehliyet kaybetme cezası ne kadardır?” yer almaktadır. Ehliyet kaybetmenin cezası bulunmamaktadır. Ehliyetin kaybolması durumunda araç sürücülerinin ehliyet yenileme başvurularını yaparak gerekli belgeleri toparlamaları yeterli olmaktadır. Kayıp ehliyet yenileme işlemleri için ödenmesi gereken evrak ücretlerinin yatırılması dışında herhangi bir ücret ödemesi yapılması gerekmemektedir. Kayıp ehliyet yenileme işlemlerinde evrak ücretleri ise sürücü belgesinin eski veya yeni tip olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. 

Kayıp Ehliyet Ücreti Ne Kadar?

Ehliyetini kaybeden araç sürücüleri herhangi bir ehliyet kayıp ücreti ödemekle yükümlü değildir. Yeniden ehliyet çıkarma ücreti için yalnızca yenileme işlemleri için gerekli olan evrak ücretleri ödenmektedir. Kayıp ehliyet ücreti 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Ehliyet kayıp bedeli, eski ve yeni tip sürücü belgesine bağlı olarak değişmektedir. Eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 TL olmaktadır. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin ise 769 TL ödeme yapmaları gerekmektedir. Yeni tip ehliyetler, 01.01.2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarih sonrasında ehliyet alan araç sürücülerinin ehliyetleri, yeni tiptir. Yeni tip ehliyet alan araç sürücüleri yenileme, çalıntı, kayıp ve zayi durumlarında harç, değerli kağıt ve vakıf payı ödemekle yükümlüdürler. 

Kayıp Ehliyet Ücreti Nereye Yatırılır?

Ehliyetini çeşitli sebeplerden kaybeden araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Kayıp ehliyet ücreti nereye yatırılır?” olmaktadır. Ehliyetin kaybedilmesi durumunda sürücüler herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmamaktadırlar. Ancak yenileme işlemleri için gerekli olan harç, değerli kağıt ve vakıf payı ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Ehliyet yenileme ücreti Hazine ve Maliye bakanlığı ve Trafik Vakfı tarafından protokol yapılmış olan bankalara yatırılabilmektedir. Bunun yanı sıra ehliyet yenileme ücreti internet bankacılığı aracılığıyla da ödenebilmektedir. Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, ING Bank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi bankalara yenileme ücreti yatırılabilmektedir.

Yorumlar kapalı