Rahim ağzı hastalıkları kadınları etkileyen hastalıkların başında gelmektedir. Kadınlarda en çok görülen beş adet kanser türünden biri olan rahim ağzı kanserinin farklı evreleri bulunmaktadır. Evrelerine göre rahim ağzı kanseri daha derin dokulara ve uzak organlara yayılabilmektedir. Ancak rahim ağzı kanseri, önlenebilen bir kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanseri aşısı ile gelecek yüzyıl içerisinde rahim ağzı kanseri ile HPV kaynaklı tüm hastalıkları tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, “serviks” adı verilen rahim ağzında oluşan bir kanser çeşididir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri aynı zamanda serviks kanseri olarak da adlandırılmaktadır. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesi sonucunda kanser öncülleri adı verilen hücreler oluşabilmektedir. Söz konusu kanser öncülleri erken dönemde saptanamayıp, tedavi edilemediklerinde ise rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir. Bu nedenle serviks kanseri belirtilerinin bilinmesi gerekmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Evreleri
Kullanıcıların yanıt aradıkları soruların başında “Rahim kanseri evreleri nelerdir?” yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri evreleri 4 adettir. Rahim ağzı kanseri 1. evrede tümör rahim ağzında sınırlıdır ve rahme yayılım dikkate alınmamaktadır. Rahim ağzı kanseri 2 evrede kanser rahim yapılarının dışındadır. Fakat vajinanın ⅓’lük bölümüne ya da pelvik duvara yayılım göstermemektedir. Rahim ağzı kanseri 3. evrede ise vajinanın ⅓’lük bölümünün ya da pelvik duvarın tutulumu ile böbreklerin şişmesi veya böbrek fonksiyonlarının yitimi görülmektedir. Bunun yanı sıra pelvik bölgedeki ya da aort etrafındaki lenf nodlarının tutulumu da görülebilmektedir. Serviks kanseri evrelerinin sonuncusu ise 4. evredir. 4. evrede kanser pelvis bölgesinin dışına yayılım göstermektedir. Mesane ve rektum tutulumu görülmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında HPV olarak da adlandırılan Human Papilloma Virüs bulunmaktadır. HPV, cinsel yolla bulaşabilen bir virüstür. HPV virüsü ile karşılaşıldığında vücudun savunma mekanizması virüsü alt edebilmektedir. Bu nedenle çoğu kişi HPV enfeksiyonu geçirdiğinin farkına varmayabilmektedir. Ancak bazı HPV türleri fark edilebilen belirtiler vermeyebilmekte, genital siğillere neden olabilmekte veya kansere dönüşebilmektedir. HPV virüsü kişinin bağışıklık sistemi tarafından veya tedavi ile vücuttan atılmaması durumunda ise rahim ağzı hücrelerinin içerisine yerleşebilmektedir. Her HPV enfeksiyonu kansere yol açmamaktadır. Ancak serviks kanseri nedenlerinin başında HPV virüsü gelmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Kullanıcılar tarafından “Rahim ağzı kanseri risk faktörleri nelerdir?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Serviks kanseri risk faktörlerinin en başında HPV virüsü bulunmaktadır. HPV virüsü dışında diğer risk faktörler ise şu şekilde belirtilebilir:
- Sigara kullanımı
- 20 yaş öncesi doğum öyküsü
- Klamidyal enfeksiyon
- Bağışıklık sistemi yetmezliği
- Uzun süreli oral kontraseptif kullanım
- Üç ya da üzerinde doğum öyküsü
Rahim Ağzı Kanseri Kimlerde Olur?
Rahim ağzı kanserinin nedenlerinin en başında HPV virüsü gelmektedir. HPV enfeksiyonlarının bazı yardımcı faktörlerin etkisi ile kansere neden olduğu ortaya konulmuştur. Tespit edilen virüsün 200’den çok tipi bulunmaktadır. Son çalışmalara göre 15 anogenital HPV tipinin kesin olarak ve 3 tipinin ise yüksek riskli olduğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle aşılamanın önemi büyüktür.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Rahim ağzı kanseri ilk belirtileri nelerdir?” bulunmaktadır. Rahim ağzı kanseri belirtileri, kişiler tarafından uzun süre boyunca farkına varılmayabilmektedir. Kişilerin adet dönemlerini, adet dönemlerinde vücutlarında meydana gelen değişimlerini ve vajinal akıntılarını izlemeleri gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri ileri evre belirtileri arasında ise kanserli hücreler mesane ile rektumu tutabileceğinden kabızlık, kanlı idrar, vajenden dışkı veya idrar gelmesi, idrar borusu genişlemesi ve böbreğin genişlemesi gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle menopozda rahim ağzı kanseri belirtilerinin bilinerek dikkate alınması önem taşımaktadır. Menopoz sonrasında görülen kanamalarda doktora görünülmesi gerekmektedir. Bekarlarda rahim ağzı kanseri belirtileri ise adet süresinin uzaması, anormal akıntı, pelvik ağrı ve kilo kaybı bulunmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemi büyüktür. Rahim ağzı kanserinin oluşması için 10-15 yıl sürenin geçmesi gerekmektedir. Söz konusu süre içerisinde rutin hekim kontrolleri ile PAP Smear testlerinin yapılması gerekmektedir. Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında; böbreklerde ağrı, idrar yaparken zorlanmak, iştahsızlık, kemiklerde ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, bacaklarda şişlik, karın bölgesi ile vajende doluluk hissi bulunmaktadır. Bu nedenle belirtilerin gözlemlenmesi ve belirli aralıklarla hekim kontrollerine gidilmesi gerekmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler; cerrahi ve radyoterapi olmak üzere 2 ayrı gruba ayrılmaktadır. Rahim ağzı kanserinin her evresinde radyoterapi kullanılabilmektedir. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiği dönemlerde yayılım azdır. Bu nedenle cerrahi tedavi yapılabilmektedir. Cerrahi tedavide primer tümör ve muhtemel yayılım bölgeleri temizlenmektedir. Rahim ağzı kanseri ilaç tedavisi ise uzak organlara yayılım görülmesi durumunda kullanılabilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Bulaşıcı mıdır?
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Rahim ağzı kanseri bulaşıcı mıdır?” yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri bulaşıcı değildir. Ancak rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV virüsü bulaşıcıdır. HPV virüsünün başlıca bulaşma yolu ise cinsel ilişkidir. Kondom kullanımı virüsün bulaşıcılığını azaltsa da tamamen engellememektedir. Bu nedenle HPV aşısının olunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hamam, tuvalet ve havuz gibi alanlarda hijyene özen gösterilmesi gereklidir.
Rahim Ağzı Kanseri Kaç Yaşında Görülür?
Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaşta olan kadınlarda görülmektedir. Ancak her yaş grubunda rahim ağzı kanseri görülme riski bulunmaktadır. Rahim ağzı kanserinin orta ve ileri yaşta bulunan kadınlarda görülmesinin sebebi ise kanserin 10-15 yıl gibi uzun bir süre içerisinde oluşmasıdır. Rahim ağzı kanseri, önlenebilen ve tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Bu nedenle rahim ağzı kanserinin belirtilerinin gözlemlenmesi önem taşımaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Var mı?
Rahim ağzı kanseri belirtisi görüldüğünde mutlaka hekime gidilmesi gerekmektedir. Çünkü erken dönem teşhislerinde başarı şansı oldukça yüksektir. Rahim ağzı hücresel değişikliklerin tedavisinde LEEP, kriyoterapi, lazer tedavisi ile konizasyon yöntemi uygulanmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Ultrasonla Belli Olur mu?
Rahim ağzı kanserinin ultrasonda belli olabilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması gerekmektedir. Milimetrik boyutta olan ve gözle görülemeyecek mikroskobik kanserlerin ultrason ile tespit edilebilmesi mümkün değildir. Ancak yeterince büyük olan rahim ağzı kanserleri vajinal ve abdominal ultrason ile görülebilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Genetik mi?
Kullanıcıların yanıtını en çok merak ettikleri sorular arasında “Rahim ağzı kanseri genetik midir?” yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri genetik geçişli olan bir kanser türü değildir. Rahim ağzı kanserinin ana bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden korunulması, rahim ağzı kanserinden de korunulması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle hijyene önem verilmesi ve HPV aşısının olunması gerekmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Tehlikeli mi?
Rahim ağzı kanseri ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “Rahim ağzı kanseri tehlikeli midir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Rahim ağzı kanseri ölüm riski olan bir kanser türüdür. Genellikle görüldüğü grup ise 30-50 yaş arasıdır. Erken dönem saptanması durumunda tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Bu nedenle rahim ağzı kanser belirtilerinin bilinmesi ve kişinin kendisini gözlemlemesi gerekmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Testi
Rahim ağzı kanseri testi olarak bilinen PAP Smear testi, kadınların rahim ağzı veya kanser öncüsü taramasında kullanılan bir testtir. PAP Smear testi sayesinde prekanseröz ve kanseröz lezyonları, tedavi edilebilecek aşamada iken kolaylıkla saptanabilmektedir. Smear testinin ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bazı kadınlarda tarama sıklığı arttırılabilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması yaş aralığı 30-65 arasındadır.
Rahim Ağzı Kanseri Taraması Nerede Yapılır?
Rahim ağzı kanseri taramasının yılda bir kez yaptırılması gerekmektedir. Erken dönem saptanan rahim ağzı kanserlerinde başarı şansı oldukça yüksektir. Serviks kanseri taraması ücretsiz olarak Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılabilmektedir. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde de rahim ağzı kanseri taraması yapılmaktadır.