2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

DASK Adres Kodu Nedir? Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

teklif al

 

Doğal Afet ve Sigortaları Kurumu tarafından 1 Mart 2013 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan adres kodu, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde bulunan bütün konutlara verilen 10 haneli bir numaradır. Beklenmedik olası bir deprem veya depremin neden olabileceği tsunami, yer kayması, sel ve infilak gibi doğal afet türlerine karşı konutları ve iş yerlerini güvence altına alan zorunlu deprem sigortası, (DASK), tüm konutlar ve işyerleri için 1999 Gölcük depreminden sonra devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. 

Türkiye’de geçmiş yıllarda meydana gelen, kişilere hem maddi hem de manevi yıkımlar getiren çok sayıda yıkıcı deprem gerçekleştirmiştir. Depremin ve depremin neden olabileceği doğal afet türlerine karşı konutları güvence altına almak amacıyla 2000 yılında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştur. Kurumun faaliyete geçmesi ile birlikte Türkiye’deki tüm konutlar ve işyerleri için deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede konutlar daha güvenli inşa edilmeye başlanmış ve her yıl yenilenen zorunlu deprem sigortası poliçeleri ile maddi ve manevi yıkımlar azaltılmıştır. Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için dask numarasının bilinmesi gerekmektedir. 

DASK Adres Kodu Nedir?

DASK adres kodu ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler, UAVT kodu kavramı ile de sıklıkla karşılaşmaktadırlar. Ulusal Adres Veri Tabanı, bütün konutların kimlik bilgilerinin saklandığı yere verilen addır. Ulusal Adres Veri Tabanı, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulmuştur. Söz konusu sistem sayesinde ise adrese kayıt sistemi son derece kapsamlı hale getirilmiştir. 1 Mart 2013 tarihinde zorunlu deprem sigortası, kısa adı ile Dask sigortası ile yürürlüğe girmiş olan 10 haneli UAVT adres numarası, bütün binalar, konutlar ve işyerleri için özel olarak belirlenmektedir. 

DASK sigortası poliçesi hazırlanırken sigorta poliçelerinin ödemelerinde ve kamusal işlemlerde bu koddan faydalanılabilmektedir. UAVT adres kodu sayesinde Türkiye’de bulunan tüm adres bilgileri tek bir veri tabanına toplanmaktadır. Bu sayede yetkisi bulunan bütün kamu ve kuruluşları istedikleri vatandaşların bilgilerine rahatlıkla ulaşabilmektedirler. Muhtarlıklar tarafından verilen ikametgah adresi ve bilgiler, ulusal adres veri tabanında oluşturulmaktadır. Bu numara kişiye özel bir numara olmadığı için ise ev sahibi olan kişi değişse dahi daireye ait olan adres kodu değişmemektedir. Adres kodu e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Zorunlu deprem sigortası poliçesinin hazırlanabilmesi için bu koda ihtiyaç duyulmaktadır.

DASK Adres Kodu Ne İşe Yarar?

DASK adres kodu temel olarak, ülke sınırları içerisinde bulunan tüm konutlara verilen 10 haneli bir numara olarak tanımlanmaktadır. DASK sigortası yaptırılırken hatalı veya eksik adres bildiriminden kaynaklı olarak yaşanabilecek olası karışıklıkları önlemektedir. Uavt kodu öğrenme işlemleri kolaylıkla yapılabilmekte ve bu kod sayesinde kişiler konutları ve işyerleri ile ilgili bütün işlemleri gerçekleştirebilmektedirler. Adres kodunun en önemli özelliklerinden biri, her kurum için adres bilgilerinin standart olmasını sağlaması ve doğal olarak adres bilgilerinin takibinin kolaylaşmasını sağlamak olmaktadır. UAVT kodu sayesinde deprem sigortası yapılan konutların takibi kolaylaşmaktadır. Bu nedenle Dask kapsamı dışında bulunan binalar için sigorta poliçesi düzenlenmesini, zorunlu deprem sigortası bulunmayan konutların tespit edilmesini, adres bilgilerinin yanlış verilmesinden kaynaklı olarak doğabilecek çeşitli sorunların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Adres bilgisinin yanlış verilmesinden kaynaklı olarak hatalı poliçeler düzenlenebilmekte ve aynı konut için daha fazla miktarlarda sigorta primi ödenmesi gibi olumsuz durumların önüne geçilmektedir. Adres kodu uygulamasının işleyişi son derece basittir. Çok sayıda kamu kuruluşu ve vergi daireleri tarafından zorunlu hale getirilmiş olan adres kodu uygulaması işe başlama ve adres değişikliği işlemleri için de gereklidir. 

DASK Adres Kodu Nereden Alınır?

Adres kodu öğrenme son derece gerekli bir işlemdir. DASK adres kodu, bağlı bulunulan belediyelerden, muhtarlıklardan, Nüfus Genel Müdürlüğünden ve e - devlet uygulaması üzerinden alınabilmektedir. E - devlet sitesi üzerinden adres kodu doğrulama, adres numarası sorgulama, uavt adres güncelleme ve adres kodu doğrulama işlemleri de yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) resmi internet sitesi üzerinden UVT girişi yapılabilmekte ve  adres doğrulama işlemleri de yapılabilmektedir. 

DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK adres kodu sorgulama işlemleri e-devlet uygulaması üzerinden, Nüfus Genel Müdürlüğü’nden, mahalle muhtarı ve Nüfus Müdürlüğünden yapılabildiği gibi bağlı bulunulan belediyeden de adres sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunların yanı sıra Doğal Afet Sigortaları Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden de uavt sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. UAVT kodu sorgulamak için kullanılan Doğal Afet Sigortaları Kurumunun resmi internet sitesinden adres no sorgulama butonuna tıklanabilmektedir. E-devlet üzerinden uavt kodu sorgulama, dask sorgulama, dask adres kodu öğrenme, nina kodu sorgulama, nvi adres sorgulama işlemleri de kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

DASK Adres Kodu Neden Önemli?

UAVT numarası, konutlara dair adres bilgilerinin doğrulukları ve sigorta poliçesinin güvenli bir şekilde oluşturulmasında çok büyük rol oynamaktadır. DASK poliçesi yaptırmak için adres koduna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu numara olmadan ise DASK poliçesi düzenlemek mümkün olmamaktadır. Bu sebep ile taşınmaz mülk sahibi olabilmek için UAVT kodu öğrenme işlemi gerekli olmaktadır. DASK adres kodunun avantajları ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Deprem sigortası poliçesi düzenlenirken kişilere büyük kolaylık sağlamaktadır. DASK adres kodu sayesinde zorunlu deprem sigortası poliçesi çok daha hızlı bir biçimde yapılabilmektedir.
  • Deprem sigortası poliçesi yenilendiğinde kişiler poliçe kapsamında sunulan özel indirimlerden faydalanabilmektedirler. 
  • DASK adres kodu, adres bildirimini yanlış yapan kişilerin kolaylıkla tespit edilebilmesini sağlamaktadır. Adres bilgilerinin hatalı ya da eksik girilmesi sebebi ile oluşan karışıklıkların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Böylelikle yanlışlıkla aynı konut için birden fazla DASK sigortası düzenlenmesinin de önüne geçilmektedir.
  • DASK adres kodu ile poliçe kapsamında verilen hizmetlerin tümü doğru adrese ulaşmaktadır.
  • DASK adres kodu ile konut ile ilgili yapılacak bütün işlemler ve ailenin bilgileri resmi kurumlar tarafından istenen bilgileri görüntüleyebilmektedir.
  • UAVT kodu, zorunlu deprem sigortası olmayan konutların kolaylıkla tespit edilebilmesini sağlamaktadır.
  • UAVT kodu öğrenme işleminin ardından DASK adres kodu sayesinde deprem sigortası poliçesi üzerine kayıtlı olan bütün konutlar görülebilmektedir. Bu sayede ödenmesi gereken bütün vergi ve yükümlülükleri tam anlamı ile öğrenilebilmektedir.
  • Herhangi bir olası depremin ardından DASK adres kodu sayesinde işyeri veya konutun adres ve iletişim bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

DASK poliçelerinde adres kodu kişiye özeldir ve değiştirilememektedir. Bu sayede UAVT adres kodu, evin değişmesi durumunda taşınılan konutta da kullanılabilmektedir.

Adres Kodu Olmadan DASK Yaptırılabilir mi?

Zorunlu deprem sigortası diğer ismi ile DASK sigortası, konutları ve işyerlerini depremin ve depremin sebep olabileceği doğal afet türlerine karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Adres kodu dask poliçesi düzenlenebilmesi için zorunludur. Zorunlu deprem sigortası poliçeleri 1 Mart 2013 tarihinden itibaren Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinden üretilmeye başlanmış olduğundan adres kodu olmadan DASK poliçesi düzenlenememektedir. Konuta ait olan adres bilgisinin doğru ve eksiksiz bir biçimde aktarılması ile adres kodu poliçeye otomatik olarak atanmaktadır. Adres no sorgulama dask işlemleri e-devlet sitesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. 

Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla DASK yaptırmak isterseniz teklifinize buradan ulaşabilirsiniz.





Yorumlar kapalı