2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Araç Çizikleri Nasıl Giderilir?

Araç Çizikleri Nasıl Giderilir?

Araçlar maddi olarak kıymetli olmasının yanı sıra birçok insan için manevi olarak da oldukça değerlidir. Otomobiller, sokakta ve otoparklarda bırakıldığından çizilme gibi birçok tehlikeye açık olabilir. Peki araç çizilmelerine karşı hangi önlemler alınabilir? Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman araç çizikleri nasıl giderilir?

Araba Çiziğine Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Arabanızı çiziklere karşı korumak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

  • Güvenli park yeri tercih etmek: Araçların çizilmesi maalesef ki en çok park halindeyken giş macunu ile temizlemek de cam çiziklerini gidermede etkilidir. Temiz beze sürdüğünüz diş macunu ile çizik bölgesini iyice ovalayabilirsiniz.
  • erçekleşir. Park halindeki aracınızın yanından geçen bir yayanın çantasının çarpması, hemen yanınıza park eden araçtan inen kişinin kapısını sizin aracınıza hafifçe değmesi, yine yanınıza, önünüze veya arkanıza park etmeye çalışan acemi bir sürücünün manevra sırasında aracınıza sürtmesi gibi örnekler araç çizilmelerine neden olan ve çok sık karşılaşılan durumlardır. Bu riski en aza indirgemek için aracınızı mümkün olduğunca otoparklara, eğer bu mümkün değilse kalabalık sokaklar yerine tenha noktalara park etmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Güvenli sürüş: Trafikte seyir halindeyken diğer araçların yapabileceği hareketleri önceden tahmin etmeyi öğrenmek aracınızı çiziklerden korumak için oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca diğer araçlarla aranızdaki güvenli sürüş mesafesini her daim korumanız da faydalı olacaktır.
  • Aracı doğru yöntemlerle yıkatmak: Araçlardaki çiziklerin büyük bir çoğunluğu yıkatma işlemi sırasında meydana gelir. Örneğin araç temizliği sırasında kirleri suyla gidermeden hemen süngerle yıkamak çiziklere neden olur. Bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir.
  • Boya koruma: Bu yöntemde aracın boyasının üzerine bir katman daha eklenerek dış müdahalelere karşı ekstra bir korunma sağlanmış olur. Etkili olabilmesi için boya korumanın birkaç yılda bir yenilenmesi gerekir.
  • Film kaplama: Boya korumayla aynı mantıkta işleyen bu yöntemde dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bu işlemle aracın renginin değiştirilmemesi gerekliliğidir. Ülkemizde araçlar ruhsata rengiyle kaydedildiklerinden dolayı renk değişikliği modifikasyon kapsamına girecektir.
  • Seramik kaplama: Her yaştaki araç üzerinde uygulanabilen bu yöntemle arabanızı çiziklerin yanı sıra güneşin ultraviyole ışınlarından ve korozyondan da koruyabilirsiniz.

Araba Çiziği Nasıl Giderilir?

Araba çiziğinin giderilmesi için öncelikle çiziğin derinliğini tespit etmek gerekir. Ortada derin olmayan bir çizik varsa onu kendiniz de basit yöntemlerle giderebilirsiniz. Tozlar çiziklerin derinleşmesine neden oldukları için öncelikle araç üzerindeki tozları temizlemeniz gerekir. Sonrasında çiziğin derinliğine göre aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz:

  • Derin olmayan bir çizik var ise, çizik kalemi kullanmak etkili olabilir. Aracınızın rengine uygun olan çizik kaleminden temin edebilir ve çizikleri boyayabilirsiniz. Uygulama sırasında çiziklerin dışına taşmamaya özen göstermelisiniz.
  • Hafif ve yüzeyde bulunan çizikler için pasta cila işlemi de uygulanabilir.
  • Orta veya ağır derecede çiziklerde, diğer bölgelerle boya derinliğini eşitleyebilmek amacıyla pasta cila işlemi öncesi zımpara yapmak gerekir.

Araçta Cam Çiziğine Karşın Ne Yapabilirsiniz?

Araçtaki cam çiziklerini gidermek için kullanılabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  •  Pasta cila yöntemiyle cam çizikleri giderilebilir.
  • Karbonatı su ile karıştırarak macun haline getirmek ve çizik bölgesine uygulamak da oldukça etkili bir yöntemdir. Hazırladığınız su ve karbonat karışımını temiz bir bezle çizik olan bölgeye sürebilir, çizik giderilene kadar ovalayabilirsiniz.
  • Cam çiziklerinde en iyi sonuç veren malzeme metal cilasıdır denilebilir. Çizikleri gidermede oldukça etkili ve hızlı bir yöntemdir.

Kaportadaki Kılcal Çizikler Nasıl Giderilir?

Yukarıda belirtilen yöntemler kaporta çizikleri için de rahatlıkla uygulanabilir. Unutmamak gerekir ki kaportadaki çizikleri giderme yöntemini belirlemeden önce çiziğin derinliğine dikkat etmek gerekir. Derinliği çok fazla olmayan çizikler için çizik kalemi, pasta cila ve gerekiyorsa zımpara gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Derin ve ağır çizikler için ise boya ustalarından destek almanız aracınızın boyasının zarar görmemesi açısından faydalı olacaktır.

Ethica Sigorta her türlü sigorta işleminiz için uzman ve güvenilir acenteleriyle yanınızda. Siz de aracınızı güvence altına almak istiyorsanız Ethica Kasko Sigortası hakkında bilgi almak için size en yakın acentemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar kapalı