2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Plaka Değiştirme/Yenileme Nasıl Yapılır? Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2024

Plaka Değiştirme/Yenileme Nasıl Yapılır?

teklif al

Trafiğe çıkan tüm otomobillerde plaka bulunması zorunludur. İlgili yönetmeliğe göre herhangi bir kaza sonrasında zarar gören araç plakaları, plakalarında ay yıldız bulunmayan araç plakaları ve damgasız araç plakalarının değiştirilmeleri gerekmektedir. Araç sahipleri sonradan plaka değiştirme işlemleri yapabildikleri gibi kullandıkları plakayı yeniden de almak isteyebilmektedirler. Araç plakası değiştirme ve yenileme işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem için gerekli olan belgelerin temin edilmesi ve  başvuruda bulunulması gerekmektedir. Araç plakası değiştirme işlemleri için randevu alınmasına gerek bulunmamaktadır. Noterden kolaylıkla gerçekleştirilebilen plaka değiştirme ve yenileme işlemlerinin yapılabilmesi için bazı şartlara uyulması gerekmektedir. Bu nedenle plaka değişikliği yapmak isteyen kişilerin bu şartları bilmeleri faydalı olmaktadır. Araç plakası değiştirme ücretlerinde 2024 yılı itibariyle değişiklikler yapılmıştır. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka Değiştirme/Yenileme Nasıl Yapılır?

Araç sahipleri araç plaka değiştirme ve yenileme işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini merak etmektedirler. Plaka değiştirme ve yenileme işlemi araç sahiplerinin kendileri tarafından kolaylıkla yapılabilecek bir işlemdir. Araç plaka değişikliği ve yenilemesi yapmak isteyen kişilerin gerekli başvuruları yapıp plaka değiştirme işlemi için gerekli şartları sağlamaları önem taşımaktadır. Araç plakası değiştirme işlemi için öncelikle notere gidilmesi gerekmektedir. Noterde kişinin plaka değiştirme talebini belirtmesinden sonra plaka değiştirme işlemi için gerekli olan belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Aracın eski plakasının unutulmaması önemlidir. Söz konusu belgelerin teslim edilmesinin ardından satış ve devir işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Son olarak kişilerin kendilerine en yakın Şoförler Odası şubesine gitmeleri ve yeni plakayı bastırmaları ile plaka değiştirme süreci tamamlanmaktadır. 

Plaka Değiştirme/Yenileme İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Plaka değiştirme şartları şu şekilde belirtilebilir:

  • İkametgah değişikliği gerçekleştirmek
  • İkinci el araç satın almak
  • Plaka değiştirme ve yenileme başvurusunun araç sahibi veya kanuni temsilci tarafından gerçekleştirilmesi
  • Aracın MTV borcunun bulunmaması
  • Aracın muayenesinin yapılmış olması
  • Aracın satışına engel olan herhangi bir borç ve rehin durumunun bulunmaması
  • Alıcı ile satıcının veya ikametgah değişikliği yapan kişinin kimlik kartı ile nüfus cüzdanı
  • Aracın eski belgeleri
  • Aracın plakası
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Noter satışının ardından alınan satış belgeleri
  • Yeni ikametgah adresinin bulunduğu belgeler
  • İkametgah değişikliği ve satış sebebi ile plaka yenileme için gerekli evraklar

Plaka Değiştirme/Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka değişikliğinde istenen belgeler şu şekildedir:

  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Şoförler Odası’ndan alınabilen nakil dosyası
  • Nüfus cüzdanı
  • Aracın eski plakası ve eski trafik belgeleri
  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ile fotokopisi

Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023

Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2024

Araç sahipleri eski plaka yenileme ücretinin ve aynı plaka yenileme ücretinin ne olduğunu merak etmektedirler. 2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır. Plaka değişikliği ücretinin Şoförler Odası’na ödenmesi gerekmektedir. 

Hangi Durumlarda Plaka Değiştirilebilir?

Araç sahipleri “Araçta plaka değişikliği hangi durumlarda yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Araç plakaları genellikle satış nedeni ile değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra plaka değişikliği işlemleri plakada kaza sebebi ile oluşan yıpranmadan dolayı yapılabilmektedir. Kırık plaka yenileme, kayıp plaka yenileme ve mevcut plaka değiştirme işlemleri noterden kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Otomobillerin plaka bulundurmaları zorunluluğu vardır. Karayolları Trafik Yönetmeliğine araç plakaları ile ilgili birtakım değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Yönetmelikte trafiğe uygun olmayan araç plakalarının değiştirilmesi gerektiği belirtilmektedir. TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak kabul edilen araç plakalarının değiştirilmeleri gerekmektedir. Bunun nedeni ise söz konusu araçların muayeneden geçmelerinin mümkün olmamasıdır. Bu plakaların değiştirilmemesi durumunda cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

APP plakalı araçlara sahip olan kişilerin araç plakalarını değiştirmeleri gerekmektedir. Çünkü APP plakaların görüntüleri farklıdır. Otomobil hırsızları, tanınmak istemeyen kişiler ile kaçakçılar tarafından bu plakalara sahip araçlar kötü niyet ile kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra “sahte plaka” olarak isimlendirilen damgasız olan plakaların da değiştirilmeleri gerekmektedir. Kalın, silik veya italik yazılan plakalar ile deforme olan, eskiyen ve yıpranan plakaların da değiştirilmeleri gerekmektedir.

Üzerlerinde vida bulunan araç plakalarında harflerin okunması konusunda bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından üzerinde vida olan plakalar yasaklanmıştır ve değiştirilmeleri gerekmektedir. Ayrıca araç plakasının arka tarafında TR ay yıldız bulunmayan araç plakalarının değiştirilmeleri gerekmektedir. Araç plakalarının bulundukları ülkeleri temsil etmeleri yönetmelikler ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle araç plakasında ay yıldızın bulunmaması durumunda araç plakasının değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak plaka değişikliği işlemlerinde geçerli olan bazı kriterler bulunmaktadır. Herhangi bir aracın satın alınması durumunda plaka değişikliği talep edilmesi halinde izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Araç alımı ve satımı esnasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” yanıtının verilmesi gerekmektedir.
  • Satış belgesinin düzenlenmesinin ardından yeni plaka numarası belirlenmektedir.
  • Noter tarafından aracın eski plakası teslim alınmaktadır. 
  • Araç ruhsatına gerekli olan bilgiler işlenmektedir.
  • Plaka değişikliği yapmak isteyen kişilerin noterdeki işlemleri tamamlanmasının ardından Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya gidilmesi gerekmektedir. 
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda yeni plakalar basılmakta ve araca takılmaktadır. 

Aracın tek veya çift plakasında herhangi bir sorunun bulunması durumunda ise izlenmesi gereken adımlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Kişinin nüfus cüzdanı, eski plakası ile araç ruhsatının aslı ve fotokopisi ile birlikte notere başvuruda bulunması gerekmektedir.
  • Aracın eski plakasının notere teslim edilmesinin ardından yeni plaka yazılı olduğu belge kişiye teslim edilmektedir. 
  • Belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya gidilmesi gerekmektedir. 
  • Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda plaka araca takılmaktadır.

Hangi Araçların Plakaları Değiştirilemez?

Plaka değiştirme ve yenileme işlemleri için gerekli olan belgeler ile birlikte notere gidilmesi gerekmektedir. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, zorunlu trafik sigortası poliçesi, noter satışını gösteren belge veya geçici tahsil belgesi ile aracın eski plakasıdır. Noter için kişilerin randevu almalarına gerek bulunmamaktadır. Deforme olan ve yıpranan plakalar değiştirilebildiği gibi damgasız olan plakalar da sahte plaka olarak adlandırıldıkları için değiştirilmeleri gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda araç plakaları değiştirilememektedir. Herhangi bir aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcunun olması durumunda araç plakası değiştirme işlemi yapılamamaktadır. Bunun yanı sıra aracın geçerli muayenesinin olmaması durumunda da plaka değiştirme işlemi gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle araç plakası değiştirme işlemini gerçekleştirecek olan kişilerin plaka değiştirme şartları hakkında bilgi sahibi olmaları son derece önem taşımaktadır. 

Plaka Değiştirme/Yenileme İçin Randevu Almaya Gerek Var mı?

Araç plaka yenileme ve değiştirme işlemi için randevu almaya gerek olup olmadığı yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 6 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’ye yayımlanan kararnameye göre plaka değişimi randevusu alınması gerekmemektedir. Araçlarda plaka değişikliği işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülürken değişikliğe gidilip işlemler Türkiye Noterler Birliğine devredilmiştir. Plaka değişimi ve yenileme işlemleri önceden randevu alınmadan noterden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Yorumlar kapalı