2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Özel Sağlık Sigortası ve TSS Tüp Bebek Tedavisini Karşılar mı?

Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılar mı?

Bebek sahibi olmak isteyen ancak olamayan kişilere hekimlerin önerdiği yöntemlerden biri olan “tüp bebek tedavisi”, tüm dünyada oldukça tercih edilen ve son derece başarılı sonuçların alındığı bir yoldur. Tüm dünyada uygulanan bir yöntem olarak tüp bebek tedavisine Türkiye’de yılda 40.000’den fazla çift başvuruda bulunmaktadır. Farklı tedavi yöntemlerinin kullanılması ve ilaçlarla gerekli desteklemelerin yapılması nedeni ile tüp bebek tedavisi, oldukça masraflı bir uygulamadır. Tüp bebek masrafı anne ve baba adaylarını sağlık sigortalarına yönlendirmektedir. Tüp bebek tedavisi alabilmek için tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen anne ve baba adaylarının sayısı oldukça fazladır.

Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılar mı?

Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan anne ve baba adaylarının yöneldiği tüp bebek tedavisi, başarılı sonuçlar vermektedir. Farklı ilaç tedavileri ile desteklenen tedavi yöntemi son derece acısız olduğu için birden fazla tüp bebek denemesi yapılabilmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen kişiler tüp bebek tedavisinin nasıl olduğunu ve sağlık sigortalarının tüp bebek ameliyatını karşılayıp karşılamadığını merak etmektedirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası tüp bebek tedavisini karşılayabilmektedir. Ancak iki sigorta türünde de anne ve baba adaylarından bazı şartlara uymaları beklenmektedir. Sigorta poliçelerine ek teminatlar ile eklenen tüp bebek teminatı sayesinde anne ve baba adayları poliçede belirtilen limitler dahilinde herhangi bir ücret ödemeden tedavilerini yaptırabilmektedirler. 

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Çocuk isteyen ve doğal yollar ile gebelik süreci gerçekleşmeyen çiftlere tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir. Tıp dünyasının “in vitro fertilizasyon” olarak adlandırdığı bu süreçte, kadından yumurta ve erkekten sperm hücresi alınmaktadır. Laboratuvar ortamında yumurta ile sperm döllendirilip, embriyo formuna getirilmektedir. Embriyo formunun oluşturulmasının ardından ise embriyolar annenin rahmine yerleştirilmektedir. Bazı ilaç tedavileri ile desteklemeler yapılabilmektedir. 12 günün ardından ise gebelik testi yapılmaktadır. Söz konusu süre, “deneme” olarak adlandırılmaktadır. Bu uygulama genellikle acısız ve sancısız bir uygulamadır. Bu nedenle birden çok kez deneme yapılabilmektedir. Tedavi yöntemleri, anne adayının yaşı, yumurta sayısı, babanın sperm kalitesi veya bazı farklı değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle embriyo transferi ya da sperm hücrelerinin yumurta ile döllenmesi gibi süreçlerde daha farklı ilaç tedavileri yapılabilmektedir. Süreç farklı yöntemler ile ilerleyebildiği için tüp bebek tedavi ücretleri yüksektir. Bu nedenle anne ve baba adaylarının önlerinde iki yol bulunmaktadır. Bunlardan birincisi SGK, diğer ise özel sağlık sigortasıdır. 

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Hangi Aşamalardan Geçilir?

Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler; anne adayının yaşı, babanın sperm kalitesi, annenin yumurta kalitesi ve yumurta sayısı olmaktadır. Tüp bebek tedavisi genellikle acısız ve ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle birden çok kez deneme yapılabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadından alınan yumurta ile erkekten alınan sperm hücresi laboratuvar ortamında döllendirilmekte ve embriyo formuna getirilmektedir. Embriyo formunun meydana getirilmesinden sonra ise tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekilde ilerlemektedir:

 

        • Laboratuvar ortamında meydana getirilen embriyolar annenin rahmine yerleştirilmektedir. 
        • Tüp bebek tedavisi kapsamında çeşitli ilaç tedavileri ie destekleyici yöntemler uygulanabilmektedir.
        • Geçen 12 günün sonunda ise gebelik testi yapılmaktadır. 

 

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisinde farklı tıbbi işlemler uygulanabileceği için süreç uzayabilmektedir. Ancak tedavinin başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre 15 ile 17 gün arasında olmaktadır. Embriyo transferinden 10 ile 12 gün sonra ise anne adayına gebelik testi yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde anne adayının yaşı, yumurta sayısı, baba adayının sperm kalitesi ve bazı özel faktörler önem taşımaktadır. Bazı durumlarda ilaç kullanımı ile destekleyici tedaviler gerekli olabilmektedir.

Özel Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor mu?

Özel sağlık sigortası teminatları arasında ayakta ve yatarak tedavi teminatları yer almaktadır. Özel sağlık sigortası kapsamında ek teminatlar ile kişiler kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun şekilde sigorta poliçelerine sahip olabilmektedirler. Ancak standart özel sağlık sigortası poliçelerinde tüp bebek tedavisi teminatı yer almamaktadır. Özel sağlık sigortası poliçesine eklenebilen ek teminatlar ile sigorta şirketleri, poliçede belirtilen limitler dahilinde tüp bebek tedavisini karşılayabilmektedirler. Özel sağlık sigortası tüp bebek tedavisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sigorta şirketlerinden alınabilmektedir. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor mu?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, devlet destekli olan bir sigorta çeşididir. Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olan kişiler, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde, sigorta poliçelerinde belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde aldıkları sağlık hizmetlerinde herhangi bir ücret ödememektedirler. SGK’lı kişiler, özel hastanelerde alacakları sağlık hizmetlerinde devlet tarafından karşılanmayan kısmı ödemek zorunda kalmaktadırlar. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine sahip sigortalı kişiler bu fark ücretini ödemeden bağlı bulundukları sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde tanı, tahlil, tetkik, tedavi ve muayene gibi sağlık hizmetlerinde ücret ödememektedirler. Sağlık masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. 

 

Tamamlayıcı sağlık sigortası tüp bebek tedavisini öder mi? sorusu ise en çok merak edilen sorulardan biri olmaktadır. SGK tarafından karşılanmayan ya da ücret limitlerini aşan tedaviler için tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanılabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Tüp bebek şartlarına göre çiftlerden en az birinin SGK’lı olması gerekmekte ve iki tarafın da tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerinin bulunması gerekmektedir. Söz konusu şartların dışında, tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesinde “tüp bebek teminatı” bulunması gerekmektedir. Tüp bebek teminatının içeriği sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle sigorta yaptırmak isteyen kişilerin sigorta acentelerinden tüp bebek sağlık sigortası ile ilgili detaylı bilgi almaları gerekmektedir. Kişiler kendilerine en uygun sigorta poliçesini bütçelerine en uygun şekilde yaptırabilmektedirler. 

Tüp Bebek Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen çiftler, tüp bebek devlet desteği konusu hakkında bilgi edinmek istemektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sigortası bulunan sigortalı çiftler, kamu veya daha sık kullanılan adı ile devlet hastaneleri aracılığı ile tüp bebek tedavisi yaptırmaları mümkün olmaktadır. Tüp bebek sürecinde SGK, anne ve baba adayının ilk denemesinde %30, ikinci denemesinde %25, üçüncü denemesinde ise %20 oranında katılım payı almaktadır. Tüp bebek tedavisi süreci kapsamlı bir tedavi olduğu için tedavisi uzun sürmektedir. Farklı tıbbi işlemlerin uygulandığı tüp bebek tedavisi için devlet hastanelerinde uzun sıralar beklenebilmektedir. Devlet hastanelerinde tüp bebek tedavisi yaptırabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Tüp bebek devlet desteği şartları şu şekilde belirtilebilir:

  • Anne ve baba adayından birinin 900 prim günü veya 5 yıl süreyle sigortalı olması gerekmektedir. Doldurulan sigorta gün sayısı bilgisine e-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir. 
  • Baba adayının 900 prim gününü doldurmadığı durumda askerlik borçlanması ile tamamlama hakkı bulunmaktadır. Böylelikle 900 prim günü doldurularak başvuru işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
  • 3 yıl içerisinde gebe kalmak için uygulanan tedavi yollarının hepsinin tükenmiş olması gerekmektedir.
  • Anne ve baba adayında gebeliğe mani olabilecek kronik hastalıkların bulunmaması gerekmektedir.
Yorumlar kapalı