2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Mikroçip Nedir? Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu

Güncelleme (28.12.2022): Her hangi bir mağduriyet yaşamamanız için yönetmelik ekinde yer alan beyannameyi doldurup  imzalayarak İl ve İlçe Müdürlüklerine 31 Aralık 2022 tarihine kadar teslim etmeniz halinde, mikroçip uygulama ve kayıt işlemi takip eden süreçte cezasız olarak gerçekleştirilecektir.

Resmi Gazetede yayımlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile evcil hayvanlar için mikroçip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Yönetmeliğe göre 31.12.2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin mikroçip taktırmaları gerekmektedir. Evcil hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında gelinciklere, köpeklere ve kedilere çip taktırmayanlara cezai yaptırım uygulanmasına karar verilmiştir. Uygulamaya dahi olmayan evcil hayvan sahipleri ise 5199 sayılı kanun gereği 10.000 TL ceza ödemekle yükümlüdürler. Kedi çip fiyatları ile köpek çip fiyatlarında 2022 yılı itibariyle güncellemeler gerçekleştirilmiştir.

Mikroçip Nedir?

Kedi köpeklere mikroçip uygulamasına dahil olan evcil hayvan sahipleri “Mikroçip ne demek?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Radyo Frekans Tanımlama Sistemi ile çalışmakta olan, 15 haneli özeli bir kimlik bilgisi barındıran ve pirinç tanesi boyutunda mikro cihaza “mikroçip” adı verilmektedir. Köpek, gelincik ve kedi takip çipi, Radyo Frekans Teknolojisi ile içerisinde barındırdığı kimlik numarasını okuyucu cihaza aktarmaktadır. Pil ya da dahili güç kaynağı olmadan çalışabilmektedir.

Evcil Hayvanlara Çip Neden Takılır?

Her bir gelincik, kedi ve köpek için belirlenen mikroçip numarası sayesinde evcil hayvanın aşı bilgileri, sahip değişikliği, operasyon bilgileri ile kayıp durumu gibi bilgilerin tümü kayıt altına alınmaktadır. Evcil hayvanın terk edilmesi durumunda terk eden kişiye cezai yaptırımlar uygulanmasına karar verilmiştir. Evcil hayvanın kaçırılması durumunda da aynı şekilde kaçıran kişiye cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Terk edilen, kaçırılan veya kaybolan evcil hayvanların sahipli olduğunun tespit edilmesi halinde ise evcil hayvan sahibi durum hakkında bilgilendirilmektedir. 72 saat içerisinde ise evcil hayvan, sahibine teslim edilmektedir.

Evcil Hayvanlara Çip Nasıl Takılır?

Evcil hayvanlara çip uygulaması yalnızca özel veya resmi kurumlarda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılabilmektedir. Pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçip özel bir iğne ile evcil hayvanın kürek kemiklerinin arasında kalan deri altına yerleştirilmektedir. Mikroçip üzerinde 15 haneden oluşan kod bulunmaktadır. Mikroçip üzerindeki kod evcil hayvanın bilgileri ile eşleştirilmektedir. İşlemin ardından uygulamayı gerçekleştiren hekim tarafından mikroçip numarası ile evcil hayvana ait tüm bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına bildirilmektedir.

Evcil Hayvanlara Çip Nerede Takılır?

Evcil hayvanlara çip taktırmak ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen evcil hayvan sahipleri “Evcil hayvanlara çip nerede takılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Evcil hayvanlara çip yasası gereği tüm 31.12.2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelincikler çip taktırılması gerekmektedir. Evcil hayvan çip uygulaması, veteriner hekimler ile il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Mikroçip fiyatları ise merak edilen konular arasında yer almaktadır. Gelincik, köpek ve kedi çip fiyatları, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde çok daha uygun fiyatlı olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Çip Taktırma Fiyatları

Evcil hayvan çip yasası ile birlikte evcil hayvanlara takılan çip fiyatlarının ne olduğu da merak edilmektedir. Hayvanlara çip takma işlemi özel veteriner klinikleri ve il veya ilçe tarım müdürlükleri aracılığı ile yapılabilmektedir. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde gelincik, köpek ve kedilere çip takma ücreti 70 TL’dir. Özel veteriner kliniklerinde ise ücretler değişebilmektedir. Bu nedenle kedi, gelincik ve köpek çip taktırma fiyatları ile ilgili detaylı bilginin veteriner kliniklerinden alınması gerekmektedir. Kedilere çip fiyatları ile köpeklere çip fiyatları arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özel kliniklerde gelincik, köpek ve kedi çip ücreti 150 - 250 TL arasında değişmektedir. Mikroçip implantasyonu ücreti ise 75 TL olarak belirlenmiştir.

Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu

Kanun gereği evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu getirilmiştir. Gelincik, kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması ile evcil hayvan ile sahibine ilişkin tüm bilgiler Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine işlenmektedir. Bilgilere tüm veteriner klinikler kolaylıkla erişebilmektedir. Evcil hayvanlara çip zorunluluğu ile sokağa bırakma, kaybolma veya kaçırılma gibi durumlar kontrol altına alınmaktadır. Mikroçipler sayesinde hem evcil hayvanın hem de sahibinin tüm bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu Cezası

İlgili kanun gereği evcil kedi köpek ve gelinciklerin belirli bir tarihe göre çip ile kayıt altına alınmaları gerekmektedir. Kedi, köpek ve gelinciklere özel olarak tanımlanan mikroçipler ile kaybolma veya çalınma gibi durumlarda evcil hayvanlar bulunabilmektedir. Evcil hayvanı kaçıran kişiye de cezai yaptırımlar uygulanmasına karar verilmiştir. Evcil hayvanlara çip zorunluluğu cezası ise 10.000 TL olarak belirlenmiştir.

Köpeklere Çip Taktırmak Zorunlu mu?

Gelincik, kedi ve köpeklere çip takılması uygulaması, 30344 numaralı Resmi Gazete kararı ile zorunlu duruma getirilmiştir. Köpek çip son tarih ise 31.12.2022 olarak belirlenmiştir. Sahipli olan köpeklerin kaybolmaları veya çalınmaları durumunda mikroçip sorgulama yapıldığında evcil hayvanlar bulunabilmektedir. Pet mikroçip sorgulama işlemi mikroçip okuyucular tarafından okutularak yapılmaktadır.

Hangi Köpeklere Çip Takılır?

Köpeklere mikroçip uygulaması ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında “Çip takılması gereken köpekler hangileridir?” bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokole göre kedi, gelincik ve köpeklerde çip uygulaması yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda tehlike arz eden köpek ırklarına mikroçip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, America Staffordshire Terrier, American Bully ile Pitbullara çip taktırılması zorunludur. Pitbull çip taktırma işlemi öncesinde kısırlaştırmanın yapılması gerekmektedir.

Köpeklere Çip Nasıl Takılır?

Köpeğe çip takma işlemi son derece kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Mikroçip uygulaması özel veya resmi kurumlarda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılabilmektedir. Pirinç büyüklüğünde olan mikroçip, enjektör aracılığı ile köpeğin kürek kemikleri arasında gevşek deri altına enjekte edilmektedir. Aşı uygulamasına benzer olan mikroçip uygulaması sırasında köpeklerin hissettikleri ağrı çok hafif ve geçicidir.

Köpeklere Çip Nerede Takılır?

Köpeklere mikroçip uygulamasının zorunlu duruma getirilmesi ile birlikte “Köpek çipi nerede takılır?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Özel veteriner kliniklerinde köpek çip taktırma işlemi yapılabildiği gibi evcil hayvan sahipleri il ve ilçe tarım müdürlüklerine de başvurabilmektedirler. Köpekler için zorunlu mikroçip uygulamasının da son tarihi 31.12.2022 olarak belirlenmiştir. Köpekler ile ilgili merak edilen sorular arasında ise köpek çip taktırma fiyatları bulunmaktadır. Köpeklerde mikroçip fiyatları veteriner kliniğine bağlı olarak değişebilmektedir.

Kedilere Mikroçip Zorunlu mu?

Kedi çipleri ile ilgili önemli sorular arasında “Kedilere mikroçip zorunlu mudur?” bulunmaktadır. İlgili yönetmeliğe göre kedilere çip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Kedi sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar kedilerine çip taktırmaları gerekmektedir. Çip takmak için özel kliniklerin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurulabilmektedir.

Kedilere Mikroçip Nasıl Takılır?

Kedi sahiplerinin merak ettikleri soruların en başında “Kedilere çip takma nasıl olur?” sorusu bulunmaktadır. Kedilere çip takılması işlemi kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Kedi çipi, bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Kedi çipleri takılırken kedilere anestezi verilmesi gerekmemektedir. Kedi mikroçip taktırma işlemi, aşı uygulaması gibi yapılmaktadır. Kedi deri altı çipi enjektör aracılığı ile takılmaktadır. Kediye çip takılırken ağrı oldukça hafif ve kısa sürelidir. Evcil hayvanlara mikroçip takıldıktan sonra mikroçip numarası ile evcil hayvan bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı HAYBİS sistemine kimlik numarası tanımlanmaktadır.

Kedilere Mikroçip Nerede Takılır?

Kediler için çip taktırmak isteyen evcil hayvan sahipleri “Kediye çip taktırmak için nereye başvurulur?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Gelincik, kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması özel veteriner klinikleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlüklerinde de mikroçip uygulaması gerçekleştirilmektedir.

Evcil Hayvanlara Çip Takılması Zararlı mı?

Evcil hayvanlara çip takılmasının zorunlu hale getirilmesi ile birlikte evcil hayvan sahipleri hayvanlara takılan çipin zararlı olup olmadığını merak etmektedirler. Köpeklerde ve kedilerde çip takılması işlemi son derece kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Uygulama sırasındaki ağrı çok kısa sürelidir. Mikroçip enjektörü standart kanüllere göre bir miktar daha kalındır. Ancak hayvanlara herhangi bir zarar vermemektedir. Mikroçip zararları ile ilgili bilimsel bir dayanak bulunmamaktadır. Bu nedenle mikroçip uygulaması gönül rahatlığı ile yapılabilmektedir.