2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

Her yıl trafik kazaları sonucunda çok sayıda yaralanma, can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Alkollü araç kullanmak, trafik kazası riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu nedenle trafik kazalarının önüne geçilebilmesi amacıyla alkollü araç kullanan araç sürücülerine cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Alkollü araç kullanma cezası 2024 yılı ile güncellenmiştir. Türkiye’de ticari araçta alkol sınırının ne olduğu merak edilmektedir. Ticari araç sürücüleri ile kamu hizmetinde çalışmakta olan araç sürücülerinin alkollü trafiğe çıkmaları yasaktır. Diğer sürücüler için ise trafikte alkol sınırı bulunmaktadır. Alkol promil sınırı diğer araç sürücüleri için bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan 0.50 promil olarak belirlenmiştir. Alkollü araç kullanma limitini aşan araç sürücülerine devlet tarafından ceza uygulanmaktadır. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024

Türkiye’de trafik sisteminin düzene konulabilmesi amacıyla alkollü araç kullanmanın cezası bulunmaktadır. Sürücüler için konulan 0.50 promil alkol sınırının aşılması durumunda sürücülerin vücutlarında gevşeme, dikkat dağınıklığı, muhakeme ile koordinasyon bozuklukları oluşmaya başlamaktadır. Alkollü olarak araç kullanan sürücüler hem kendi hayatları hem diğer sürücülerin hayatları hem de sokak hayvanlarının hayatı konusunda risk oluşturmaktadırlar. Yasalara göre belirlenmiş olan alkol sınırınını aşan sürücüler 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddesine göre para cezasına çarptırılır. 

Alkollü olarak araç kullanma cezası 2024 yılı itibariyle 6.440 TL olarak güncellenmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda mevcut ücret üzerinden %25 indirim uygulanmaktadır. %25 indirimli ceza ücreti ise 4.830 TL olmaktadır. Alkollü olarak araç kullanmanın cezası yalnızca para cezası ile sınırlı değildir. Aynı zamanda alkollü araç kullanan sürücülerin araçları trafikten men edilmekte, sürücülerin sürücü belgelerine ise 6 ay süreliğine el konulmaktadır. İkinci ve üçüncü yakalanmalarda cezalarda artış olmaktadır. Alkollü kaza yapmanın cezası göz önünde bulundurulduğunda alkollü olarak trafiğe çıkılmaması gerekmektedir. 

İlk Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası

İlk Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası

Araç sürücüleri tarafından yanıtı en başta merak edilen soru “İlk defa alkollü araç kullanma cezası nedir?” olmaktadır. Karayolları Trafik Kanununa göre ilk kez alkollü olarak araç kullanmanın cezası 2024 yılı itibariyle güncellenmiştir. Yeni güncellemelere göre trafiğe alkollü olarak çıkmanın cezası 6.439 TL olmuştur. Para cezasının yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgeleri ellerinden 6 ay süreliğine alınmakta ve araçları trafikten men edilmektedir. Alkollü araç kullanma ceza puanı ise 20’dir. İlk kez alkollü araç kullanmanın cezasının 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda araç sürücülerine %25 oranında indirim uygulanmaktadır. İndirimden faydalanılabilmesi için 15 gün içerisinde ödeme yapılması tavsiye edilmektedir. 

2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası

Karayolları Trafik Kanununa göre 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödenmektedir. 2 defa alkollü araç kullanma cezası yalnızca para cezası ile sınırlı değildir. Araç sürücülerinin araçları trafikten men edilmektedir. Aynı zamanda sürücülerin ehliyetlerine de 2 yıl süre ile el konulmaktadır. 2. kez alkollü araç cezası puanı 20’dir. Cezanın iki hafta içerisinde ödenmesi durumunda araç sürücülerine %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Araç sürücüleri %25 indirim ile 6.056,25 TL ödeme yapmakla yükümlüdürler. 

3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü araç kullanırken yakalanmak, ağır cezai yaptırımları olan bir suçtur. 3. kez alkollü olarak araç kullanma suçunu işleyen araç sürücülerine 12.977 TL para cezası uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerine 5 yıl süre ile el konulmaktadır. Araç sürücüsünün aracı trafikten men edilmektedir. Ceza puanı olarak ise 20 puan almaktadırlar. Alkollü araç kullanma cezasının 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda araç sürücülerinin ceza tutarına %25 oranında indirim yapılmaktadır. Böylece ceza 9.732,75 TL’ye düşmektedir. Kanunlara göre 3. kez aynı suçu işleyen araç sürücülerine 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası da uygulanabilmektedir. 

4. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası

Türkiye’de kanunlara göre alkollü araç kullanmanın ağır yaptırımları bulunmaktadır. Alkollü araç kullanma cezası ehliyete el koyma durumunda araç sürücülerinin 5 yıllık sürenin sonunda ehliyetlerini geri alabilmeleri için bazı psikoteknik değerlendirmeler uygulanmaktadır. 3 defadan fazla alkollü araç kullanmaktan yakalanan araç sürücüleri gerekli görülürse, ehliyetlerini geri alabilirler. Aynı zamanda 3., 4. veya 5. kez alkollü araç kullanma cezası alkollü araç kullanmaktan hapis cezası da alınabilmektedir. 

Alkolmetreye Üflememe Cezası

Alkolmetreye Üflememe Cezası

Alkollü ve ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ile ilgili araştırma yapan kişiler “Alkolmetreye üflememe cezası var mı?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Alkolmetre üflememek cezası 18.452 TL olarak belirlenmiştir. Para cezasının yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerinde de 2 yıl süreyle el konulmaktadır. Alkolmetre, alkollü sürücülerin tespiti için kullanılmakta olan bir cihazdır. Bu nedenle Karayolları Trafik Kanununa göre alkol miktarının tespitinin yapılabilmesi için gerekli olan alkolmetre kullanımının kabul edilmemesi durumunda söz konusu cezalar uygulanmaktadır. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası Sicilden Ne Zaman Silinir?

Trafikte yasal sınırların üzerinde alkol kullanımı durumunda birinci, ikinci ve üçüncü yakalanmada ehliyete farklı süreler için el konulmaktadır. Ehliyete ilk el konuluş sonrasında 5 yıl süresince yeniden alkollü yakalanılması durumunda ikinci veya üçüncü kez yakalanma olarak kayıtlara geçmektedir. Araç sürücüsünün tekrardan cezaya tabii tutulmaması için ehliyete ilk el konulduğu tarihten itibaren 5 yıl süresince alkollü araç kullanmaktan işlem görmemesi gerekmektedir. Bu durumda ehliyet sicilinden alkollü araç kullanma cezası kaydı silinmektedir.

Alkollü Araç Kullanmada Araç Sahibine Ceza Var mı?

Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesine göre araç sürücüsünün yanı sıra araç sahibine de cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Araç sürücüsünün kendi üzerine kayıtlı olmayan başka bir aracı kullanması durumunda araç sürücüsüne ceza kesilmektedir. Bunun yanı sıra araç trafikten men edilmektedir.  Haksız yere alkollü araç kullanma cezası aldığını düşünen kişiler idari mahkemeye başvurma hakkına sahiptir. Ancak mahkemeye başvurulabilmesi için trafik cezası ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Cezanın tebliğ edilmesinin ardından 15 gün içerisinde kanıtlar ile birlikte alkollü araç kullanma cezasının yazıldığı il veya ilçedeki sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvuru yapılmaktadır. Yapılan başvurunun ardından ceza incelemeye alınmaktadır. İncelemeler sonucunda alkollü araç kullanma ve ehliyete el konulma cezası iptal edilebilmektedir. 

Alkollü Araç Kullanmada Araç Bağlanır mı?

Alkollü araç kullanırken trafik kazası yapmak, hem sürücülerin kendi hayatı hem de diğer insanlar için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de alkollü olarak araç kullanılmasının önlenebilmesi amacıyla ağır cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Yasalara göre hususi araçlar için 0.50 promil sınırı bulunmaktadır. Alkollü araç kullanma ile ilgili araştırma yapan kişiler “Alkollü araç kullanmada araç bağlanır mı?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Alkollü araç kullanma durumunda araç bağlanmaktadır. İlk kez alkollü olarak yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 6 ay süreliğine el konularak, araç trafikten men edilmektedir. İkinci kez alkollü olarak araç kullanan kişilerin ehliyetlerine 2 yıl süre ile el konulurken, 3 kez alkollü olarak araç kullanan kişilerin ehliyetlerine ise 5 yıl süresince el konulmaktadır. 5 yılın sonunda yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmesi durumunda sürücü belgesi yeniden alınabilmektedir. 

Yorumlar kapalı