2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Park Halinde Araca Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Park Halinde Araca Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Trafikte en sık karşılaşılan sorunlar arasında trafik kazaları yer almaktadır. Hem maddi hem de manevi kayıplara yol açabilen trafik kazaları, çeşitli şekillerde meydana gelebilmektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde park halindeki araca çarpma olayı ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunun sonucunda araçlarda çeşitli hasarlar meydana gelebilmektedir. Ancak zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortasının bulunması durumunda, araçta meydana gelen hasarlar karşılanabilmektedir.

Park halinde araca çarpma kanun maddesine göre zarar gören tarafa tazminat ödemesi yapılmaktadır. Park halindeyken frenleri çekilmediği için veya uygun olmayan yere park edildiği için trafik kazasına sebep olan kişiler, ceza almaktadırlar. Arabaya çarpıp kaçmanın cezası 2024 yılı itibariyle güncellenmiştir. Park halindeki araca çarpıp kaçma cezasının alınmaması için bu tür çarpma durumlarında olay yerinden ayrılınmaması gerekmektedir. Çarpma durumunda hasar gören taraf, araca vurup kaçma şikayet dilekçesi verebilmektedir.

Park Halinde Araca Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Park Halinde Araca Çarpma Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Park halinde araca çarpma maddesine göre suçlu bulunan tarafın karşı tarafa tazminat ödemesi yapması gerekmektedir. Arabaya vurup kaçmanın cezası bulunmaktadır. Bu nedenle çarpan tarafın, araç sahibi gelene kadar olay yerinden ayrılmaması gerekmektedir. Araç sahibinin gelmesinin ardından ise kaza tespit tutanağının tutulması gereklidir. Bazı durumlarda taraflar arasında anlaşma sağlanamayabilmektedir. İki tarafın anlaşma sağlayamaması veya araç sahibinin olay yerine gelmemesi durumunda ise polis çağrılmalı, kaza tespit tutanağı tutulması gerekmektedir. Kazanın meydana gelişinin gösterilebilmesi ve hasar değerlendirmesinin doğru olarak yapılabilmesi için kazanın fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir. Sigorta şirketi ile 5 iş günü içerisinde iletişime geçilerek hasar tutarının sigortadan ödenmesi sağlanabilmektedir.

Park Halinde Araca Çarpma Kusur Oranı Nedir?

Park halindeki araca çarpmanın kusur oranının ne olduğu merak edilmektedir. Park halindeki araca çarpıp kaçmanın kusur oranı, kaza tespit tutanağı ile eksper incelemesine bakılarak yapılmaktadır. Kaza tespit tutanağına delil niteliğinde olan trafik kazasının fotoğraflarının da eklenmesi gerekmektedir. Tüm bu belgeler bir araya getirilmekte sigorta şirketine ulaştırılmaktadır. Gerekli olan tüm belgelerin sigorta şirketine ulaştırılmasının ardından 3 iş günü içerisinde kusur oranı değerlendirmesi yapılmaktadır. Kusur oranına taraflardan biri 5 iş günü içerisinde itiraz edebilmektedir.

Park Halindeki Aracına Çarpılan Taraf Ne Yapmalıdır?

Park Halindeki Aracına Çarpılan Taraf Ne Yapmalıdır?

“Park halinde aracıma çarpmışlar” diyen araç sürücüleri, böyle bir durumla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini merak etmektedirler. Park halindeki arabaya sürtmek veya çarpmak, Türkiye’de en sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. İlk olarak araç plakasının öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için kazanın yaşandığı bölgede bulunan kişilere, olayı görüp görmedikleri sorulabilmektedir. Bunun yanı sıra kamera kayıtlarından faydalanılabilmektedir. Park halindeki araca çarpıp kaçan kişiler ile karşılaşılması halinde polisin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu tür durumlarda araca kimin çarptığı bilinemediği için kaza tespit tutanağı, polis tarafından tutulmaktadır. Bunun yanı sıra park halindeki aracına çarpan kişinin olay yerinde bulunmaması durumunda en yakın karakola gidilerek zabıt tutturması gerekmektedir. Aynı zamanda bilgi verebilecek görgü tanıklarından da beyan talebinde bulunulması önem taşımaktadır. Son olarak ise polis tarafından tutulan kaza tespit tutanağı ile araca ait fotoğrafların sigorta şirketine teslim edilmesi gerekmektedir.

Park Halindeki Araca Çarpan Taraf Ne Yapmalıdır?

Araç sürücülerinin yanıtını en çok merak ettikleri sorular arasında “Park halindeki araca çarpan taraf ne yapmalıdır?” yer almaktadır. Park halinde bulunan araca çarpma durumunda izlenmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Park halinde bulunan araca çarpma durumunda öncelikli olarak araç sahibine ulaşılması gerekmektedir. Araç sahibi olay yerine gelinceye kadar beklenmelidir. Araç sahibinin olay yerine gelmesinin ardından ise her iki tarafın da anlaşması önemlidir. Tarafların kaza tespit tutanağı düzenlemeleri gerekmektedir. Çarpan kişinin olay yerinde olmaması durumunda polis çağrılması gereklidir. Araç sürücüsünün ehliyetinin fotokopisinin alınması önem taşımaktadır. Sürücünün ehliyetinin olmaması veya sürücünün alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin etkisinde olduğunun fark edildiği durumlarda trafik polisinin çağrılması ve zabıt tutturulması gerekmektedir. Trafik kazasının meydana geliş şeklinin gösterilebilmesi amacıyla kazanın net ve yatay şeklinde fotoğraflarının çekilmesi gerekir. Net ve doğru fotoğraflar sayesinde hasar değerlendirmesi en iyi şekilde yapılabilmektedir. Meydana gelen hasarın trafik sigortasından karşılanması isteniyor ise, karşı tarafın sigorta şirketi ile en geç 5 iş günü içerisinde iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Yanlış Yere Park Eden Araca Çarpma

Araç sürücüleri “Yanlış yere park eden araca çarpma” durumu ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedirler. Hatalı park halindeki araca çarpma kusur oranı kaza tespit tutanağı ile eksper incelemesine göre belirlenmektedir. Yanlış veya ters yönde park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmamaktadır. Ancak taraflar arasında anlaşmazlığın olması halinde trafik polisine haber verilerek kazaya ilişkin tutanağın tutulması gerekmektedir. Tutanağın hazırlanmasının ardından sigorta şirketine gönderim sağlanmaktadır. Kazanın hasar tutarı, sigortadan karşılanmakta ve yanlış yere park eden kişiye de ceza kesilmektedir.

Sürücünün Tam Kusurlu Bulunduğu Durumlar

Türkiye’de en sık karşılaşılan trafik kazaları arasında park halindeki araca çarpmak ve duran arabaya çarpmak bulunmaktadır. Özellikle şehir trafiğinin yoğun olduğu şehirlerde arabaya vurup kaçmak ile ilgili sıkıntılar sıklıkla yaşanmaktadır. Park yerinden çıkarken öndeki araca çarpmanın yanı sıra eğimli yollarda da çeşitli kazalar oluşabilmektedir. Araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Sürücünün tam kusurlu bulunduğu durumlar nelerdir?” yer almaktadır. Sürücünün tam kusurlu bulunduğu durumlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Hatalı park yapmamış olan araca çarpılması
  • Park halinde olmayan araca çarpılması
  • Yerleşim birimleri dışında kalan karayolunda sağlık sorunu ya da arıza sebebiyle meydana gelen kazalar
  • Trafik polisinin “dur” işaretine rağmen sürücünün kırmızı ışıkta geçmesi nedeniyle oluşan kazalar
  • Karşı tarafın şeridine girilmesi
  • Arkadan çarpmalar
  • Yasak olan yerden geçmenin yol açtığı hasarlar
  • Geçiş kurallarına uymayan araç sürücülerinin yol açtığı kazalar
  • Dönüş manevrasının yanlış yapılması sebebiyle meydana gelen kazalar

Park Halindeki Araca Çarpmayı Trafik Sigortası Karşılar mı?

Araca vurup kaçmanın cezası bulunmaktadır. Park yerinden çıkarken çarpma veya öndeki araca sürtme durumları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle olay yerinden ayrılınmaması son derece önem taşımaktadır. Araç sürücüleri “Park halinde araca çarpma trafik sigortası tarafından karşılanır mı?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Zorunlu trafik sigortası, Türkiye’de zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile karşı tarafa verilen zararlar teminat altına alınmaktadır. Park halinde bulunan bir araca çarpılır ise, çarpan aracın zorunlu trafik sigortası tarafından tüm zarar karşılanmaktadır. 

Park Halindeki Araca Çarpmayı Kasko Karşılar mı?

Araç sahiplerinin yanıt aradıkları soruların başında “Park halindeki araca çarpma kasko sigortası tarafından karşılanır mı?” bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortası, olası kaza durumlarında karşı tarafa verilen hasarların tazmin edilebilmesini sağlamaktadır. Ancak çarpan kişinin aracında meydana gelen hasarların tümü kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır. Çarpma durumunda araçta meydana gelen hasarlar, kasko sigortasının olmaması halinde araç sahibi tarafından karşılanmaktadır. Park halindeki araca çarpma değer kaybı oluşturabilmektedir. Bir başka aracın çarpması sonucunda oluşan değer kaybı, kasko sigortası ile alınabilmektedir.

Yorumlar kapalı