2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Araç Aldıktan Sonra Sigorta Süresi 2024, Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı?

Araç Aldıktan Sonra Sigorta Süresi 2023

teklif al

Türkiye’de zorunlu olan sigorta türleri arasında bulunan zorunlu trafik sigortasının tüm motorlu araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunludur. Olası bir trafik kazası durumunda karşı tarafa verilen hasarı garanti altına alan zorunlu trafik sigortasının yapılmaması durumunda cezai yaptırımlar ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle trafik sigortasının her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası fiyatlarının ne olduğu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında; aracın modeli, araç sahibinin bulunduğu il, araç sahibinin hasar geçmişi ve ek teminatlar bulunmaktadır.

Yeni araç alımında sigorta süresi de önemli konular arasında yer almaktadır. Özellikle yeni araç satın alan araç sahipleri “Araba aldıktan sonra sigorta süresi nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Sıfır araçlar ile ikinci el araçlarda sigorta süresi farklılık göstermektedir. Sıfır araç satın alımında zorunlu trafik sigortasının aracın satın alındığı tarihte yapılması gerekmektedir. İkinci el araç satın alımlarında ise 15 gün süre bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının her yıl yenilenmesi son derece önemlidir. Poliçeler yıllık olarak düzenlenmektedir. Her yıl poliçe bitiş dönemi öncesinde yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Araç Aldıktan Sonra Sigorta Süresi 2024

Zorunlu trafik sigortasının tüm araç sahipleri tarafından yaptırılma zorunluluğu bulunmaktadır. Araç sahibi değişikliklerinde zorunlu trafik sigortasının kaç gün içerisinde yaptırılması gerektiği ise merak edilen konular arasında yer almaktadır. Aracı satın alacak olan kişilerin yeni trafik sigortası poliçesi düzenletmeleri gerekmektedir. Geciktirilen veya yapılması aksatılan trafik sigortaları, araç sahiplerinin bütçelerine zarar vermektedir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartlarına göre zorunlu trafik sigortasının geçerliliği, araç satışının gerçekleşmesi sonrasında geçerliliğini kaybetmektedir. Bu nedenle ikinci el araç satın alımlarında aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süre boyunca zorunlu trafik sigortası yürürlükte bulunmaktadır. Araç aldıktan sonra sigorta süresi 2024 yılı itibariyle 15 gündür. Ancak ikinci el araç satın alımları ile sıfır araç satın alımlarında farklılık mevcuttur. Yeni araçta sigorta süresi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar “Sıfır araçta sigorta süresi nedir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Sıfır araç satın alımlarında aracın satın alındığı tarihte sigorta yaptırılması gerekmektedir.

Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı?

Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı?

Araç satın almayı düşünen kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Yeni alınan aracın sigorta süresi nedir?” bulunmaktadır. Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır. Araç alınca sigorta yaptırma süresi 15 gün olduğu için yeni araç sahibi satın aldığı aracına zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırırken süre kazanmaktadır. Söz konusu düzenleme ile 3. kişiler koruma altına alınmaktadır. Bunun yanı sıra araç için de ek prime gerek duyulmadan poliçe teminat sunmaktadır. Zorunlu trafik sigortası sayesinde ciddi maddi kayıplar güvence altına alınabilmektedir.

Sıfır Araç İçin Trafik Sigortası

Trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtlara zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekmektedir. Trafik sigortası olmayan araçlar otoparka çekilmekte ve trafikten men edilmektedir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sahipleri, cezai yaptırımlar ve ekstra otopark ücretleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle poliçelerin her yıl düzenli olarak yenilenmesi son derece önemlidir. Hem trafik güvenliğinin sağlanması hem de cezai yaptırımlar ile karşılaşılmaması amacıyla her yıl zorunlu trafik sigortası poliçe bitiş tarihi öncesinde poliçe yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Sıfır araçlarına ilk defa sigorta yaptırmak isteyen araç sahipleri “Yeni araç aldıktan sonra sigorta süresi nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tüm araçlar için zorunlu olan trafik sigortasının, trafiğe çıkmadan önce yapılması gerekmektedir. Satışın gerçekleştirildiği bayi ve galeri noktaları tarafından alıcılara gerekli olan bilgilendirmeler yapılmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının teminatları ile limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle zorunlu trafik sigortası fiyatlarında sigorta şirketlerine bağlı olarak sigorta primi değişikliği görülmemektedir.

İkinci El Araç İçin Trafik Sigortası

İkinci El Araç İçin Trafik Sigortası

Trafik sigortası ile ilgili araştırma yapan kullanıcılar “Araba alınca sigorta yaptırma süresi nedir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. İlk defa araç alacaklar sigorta yaptırmakla yükümlüdürler. Yapılmaması durumunda çeşitli yaptırımlar ile karşılaşılmaktadır. Sıfır araçların yanı sıra ikinci el araçlara da trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Yeni araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el araç satın alımlarında araç sahiplerinin, söz konusu trafik sigortası süresi içerisinde zorunlu trafik sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Noterde yapılan devir işlemlerinin sonrasında aracın yeni sahibine 15 gün süre verilmekte ve bu süre zarfında gerçekleşme ihtimali olan kazalar, aracın eski zorunlu trafik sigortası kapsamında ele alınmaktadır. Böylece 15 günlük resmi süre içerisinde ekstra maddi yükün oluşması engellenmektedir. 15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir. 

Araç Satışından Sonra Sigorta Kaç Gün Geçerli?

İkinci el araçlara olan ilgi oldukça fazladır. İkinci el araç sahiplerinin noterde yapılan devir işlemlerinin ardından 15 gün süreleri bulunmaktadır. 15 günlük süre içerisinde aracın zorunlu trafik sigortası poliçesinin düzenlenmesi gerekmektedir. Poliçeler sigorta acenteleri aracılığı ile yapılmaktadır. Araç satışından sonra sigorta süresinin amacı ise araç sahiplerinin sigorta yaptırabilmeleri için gerekli sürenin tanınabilmesidir. Bu süre içerisinde oluşabilecek trafik kazalarının hasar tutarları, aracın eski poliçesi üzerinden ödenmektedir. Aracın aktif sigorta poliçesinin olmaması durumunda araç satış sigorta süresinden söz edilememektedir. İkinci el araçların aksine sıfır araç satın alımlarında ise satışın gerçekleştirildiği gün zorunlu trafik sigortasının düzenlenmesi gerekmektedir.

Araç Sigortası Geç Yapılırsa Ne Olur?

Olası bir kaza sonucunda karşı tarafa verilen hasarların teminat altına alınabilmesini sağlayan sigortaya zorunlu trafik sigortası adı verilmektedir. Zorunlu trafik sigortası sigorta şirketleri aracılığı ile yapılmaktadır. Yeni araç satın alan kişilerin vakit kaybetmeden zorunlu trafik sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Zorunlu olan bu sigorta türünün yapılmaması durumunda araç sahipleri cezai yaptırımla karşılaşmaktadırlar. Araç alınca sigorta yaptırma süresi; aracın sıfır veya ikinci el olması durumuna bağlı olarak değişmektedir. İkinci el araçlarda sigorta geçerlilik süresi 15 gündür. 15 günlük sürenin sonunda ise zorunlu trafik sigortasının yaptırılmış olması gerekmektedir.

Trafik sigortasının geç yaptırılması durumunda sigorta prim tutarına her gün için %5 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır. Aracın trafik akışı içerisinde sigortasız olarak yakalanması halinde öncelikle ruhsat, ehliyet ve trafik sigortası kontrol edilmektedir. Aracın zorunlu trafik sigortasının olmaması durumunda ise araç trafikten men edilmektedir. Araç otoparka alınmakta ve zorunlu trafik sigortası poliçesi düzenleninceye kadar otoparkta tutulmaktadır. Araç sahibinin aracına trafik sigortasını yaptırması durumunda otopark ve ceza ücreti talep edilmektedir. Ücretin ödenmesinin ardından araç teslim alınabilmektedir. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin düzenli olarak poliçelerini yenilemeleri gerekmektedir.

Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla Trafik Sigortası teklifi almak isterseniz, teklifinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapalı