2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Trafik Cezaları, 2024 Yeni Trafik Cezası Fiyatları

Trafik Cezaları, 2023 Yeni Trafik Cezası Fiyatları

Trafik Cezaları, 2024 Yeni Trafik Cezası Fiyatları

Trafik kazalarını önleyebilmek ve trafik düzeni ile akışını güvenli bir şekilde sağlayabilmek amacı ile Karayolları Trafik Kanununa göre trafik içerisinde uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Söz konusu kurallara uyulmaması durumunda ise bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Kurallara gerektiği şekilde uyulmaması halinde can ve mal kayıpları ile sonuçlanabilecek trafik kazaları gerçekleşebilmektedir. Trafikte geçerli olan kurallara uyulmadığında araç kullanıcılarına trafik cezaları uygulanmaktadır. Hem can ve mal kazalarına neden olabilecek trafik kazaları yaşanmaması hem de cezai yaptırımlara uğranmaması için tüm sürücülerin trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Araç sürücüleri trafik ceza ücretlerini merak etmektedirler. 2024 yılı itibariyle trafik cezalarında güncellemeler gerçekleştirilmiştir. 

Trafik Cezaları

Araç trafiğinin güvenli bir biçimde sağlanabilmesi için geçerli olan bazı kurallar bulunmaktadır. Hem sürücülerin hem yayaların hem de diğer canlıların can güvenliklerinin korunabilmesi amacı ile Karayolları Trafik Kanununun belirlemiş olduğu söz konusu kurallara uyulması gerekmektedir. Trafik akışı içerisinde can ve mal güvenliğini riske atabilecek davranışlarda bulunulması durumunda ciddi trafik kazaları gerçekleşebilmektedir. Tüm sürücülerin uymaları gereken bu kurallar, trafik akışını ve düzenini sağlamaktadır. Bu kurallara uyulmaması durumunda ise araç sürücülerine cezai bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Uygulanan yaptırımlar “trafik cezaları” olarak adlandırılmaktadır. Sürücüler yeni trafik cezalarının ne olduğunu merak etmektedirler. Trafik ceza maddelerinden 73/c trafik cezası trafik içerisinde seyir halinde iken, araç telefonunun veya cep telefonunun kullanılmasını kapsamaktadır. Söz konusu maddeye göre trafik akışı içerisinde seyir halinde iken araç telefonu, cep telefonu veya benzer tüm iletişim araçlarının kullanılması durumunda kullananlara ilişkin idari para cezası işlemleri uygulanmaktadır. 30/1-b trafik cezası ve u dönüşü yasak cezası gibi idari para cezaları ile trafik akışı düzenlenmektedir. 

2024 Yeni Trafik Cezası Fiyatları

Trafik akışı içerisinde uyulması gereken belirli kurallar bulunmaktadır. Belirlenmiş olan bu kurallara uyulmaması durumunda ise araç sürücüleri çeşitli cezai yaptırımlar ile karşılaşmaktadırlar. Trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda uygulanan yaptırımlar arasında; idari para cezası, ceza puanı, belgelerin geri alınması, belgelerin iptali, aracın trafikten men edilmesi ve kişinin araç kullanmaktan men edilmesi bulunmaktadır. Araç sürücüleri “2024 trafik cezaları ücretlerinin ne olduğunu merak etmektedirler. Trafik cezası ücretlerinde 2024 yılı itibariyle bazı güncellemeler yapılmıştır.

ÜFE oranının açıklanması ile birlikte “yeniden değerleme oranı” belirlenmiştir. Bu oran ise 58,46 olarak belirlenirken trafik cezası ücretlerinde değişiklikler olmuştur. En düşük trafik cezası ve en yüksek trafik cezası ücretleri ise ihlal edilen kuralın büyüklüğüne göre belirlenmektedir. Türkiye’de en çok ihlal edilen trafik kuralı cezaları arasında; yayaya yol vermeme, emniyet kemeri takmama, araç içerisinde yüksek ses ile müzik dinleme, alkollü olarak araç kullanma, hız limiti aşımı, trafikte seyir halindeyken cep telefonu kullanma, muayenesiz araç kullanma ve kırmızı ışıkta geçme gibi ihlaller yer almaktadır. Cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içerisinde trafik cezası ödemesinin yapılması durumunda ise indirim imkanından faydalanılabilmektedir.

Trafik Cezası Ne Zaman Gelir?

Araç sürücüleri trafik cezalarının ne zaman geleceğini merak etmektedirler. Trafik akışı içerisinde araç kullanan kişileri oldukça yakından ilgilendiren trafik cezaları, trafik kurallarını ihlal eden sürücülere kesilmektedir. Trafikte kuralları ihlal eden araç sürücüleri ise MOBESE ve EDS kameralar sayesinde kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Kameralar ile araç tespit edildikten sonra sürücülere ceza kesilmekte ve bu cezalar araç sürücülerine daha sonra ulaşmaktadır. Trafiğin düzeninin sağlanabilmesi ve olası trafik kazalarını önlenebilmesi amacı ile uygulanan trafik cezaları, önceki yıllarda çoğu araç sürücüsü tarafından araç alım satım süreçlerinde öğrenilmekte olduğu için sürücülere zorluk yaşatabilmekteydi. Araç sürücüleri trafik cezalarını faizli şekilde ödemek zorunda kalmaktaydı. Ancak vatandaşlar artık internet üzerinden trafik cezası sorgulama ve trafik cezası ödeme işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedirler. Araç sürücüleri e-devlet uygulaması üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile rahatlıkla trafik cezası sorgulamalarını yapabilmektedirler. Trafik cezaları e-devlet sistemine 3 ila 7 iş günü içerisinde düşmektedir. Araç sürücüleri Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) üzerinden de trafik cezası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Trafik cezasının kesinleşmesinin ardından 10 iş günü içerisinde ise tebligat ulaşmaktadır. 

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Araç sürücülerinin trafik cezaları ile ilgili yanıtını en çok merak ettikleri soruların başında “Trafik cezası nereye ödenir?” bulunmaktadır. Trafik cezalarının ödenebilmesi amacı ile belirlenmiş olan çok sayıda farklı kanal vardır. Plakaya yazılan veya araç sürücülerinin adına yazılan trafik cezaları banka şubeleri, PTT şubeleri ve vergi daireleri aracılığı ile kolaylıkla ödenebilmektedir. Nakit ödeme yerine kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen kişiler ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kanalları kullanabilmektedirler. Online trafik cezası ödeme işlemleri ise e-devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi sağlanarak ödenebildiği gibi aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden de ödenebilmektedir. Bunun yanı sıra bankaların internet ve cep şubeleri üzerinden de kolaylıkla ödeme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Trafik cezasının nasıl ödendiği merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Trafik cezası ödeme işlemleri anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ve vergi daireleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Trafik cezalarını online olarak ödemek isteyen kişiler ise Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden yararlanabilmektedirler. E-devlet uygulaması üzerinden T.C kimlik numarası ve E-devlet şifresi girişi sağlanarak kolaylıkla ödeme yapmak mümkün olmaktadır. E-devlet şifresi bulunmayan kişiler ise kendilerine en yakın olan PTT şubelerine başvurarak şifre alabilmektedirler. E-devlet sistemi üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına ilerleyerek istenilen bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Açılan sekme üzerinden trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesinin resmi internet sitesinden de faydalanılabilmektedir. Site üzerinden giriş yapılarak “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesinin tıklanması gerekmektedir. T.C kimlik numarası ve araç plaka bilgilerinin girilerek trafik cezaları görüntülenebilmekte ve ödeme işlemi yapılabilmektedir. Trafik cezalarını internet bankacılığı aracılığı ile ödemek için ise, mobil bankacılık sistemine giriş yapılması yeterli olmaktadır. Sisteme giriş yapılmasının ardından “Trafik Cezası Ödeme” bölümünden trafik cezaları sorgulanabilmekte ve hesaptan ya da kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. 

Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Trafikte alkollü olarak araç kullanmak, yüksek sesle müzik dinlemek, hız sınırını aşmak ve emniyet kemerini takmamak gibi kurallar ihlalleri durumunda araç sürücüleri cezai bazı yaptırımlar ile karşılaşmaktadırlar. Trafik cezalarının gününde ödenmesi son derece önemlidir. Trafik cezası ödeme süresi ise cezanın kesildiği günden itibaren 30 gündür. 30 gün içerisinde ödenmeyen trafik cezalarında araç sürücülerine her ay %5 oranında faiz eklenmektedir. Söz konusu durumda taksit ve indirim imkanından yararlanılamamaktadır. Faizli trafik cezalarının zamanında ödenmemesi durumunda ise kişiler hakkında haciz ve icra işlemleri başlatılmaktadır. Ancak trafik cezalarının erken ödenmesi durumunda da kişilere indirim imkanı tanınmaktadır. Trafik cezası erken ödeme indiriminden faydalanılabilmesi için trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün süre içerisinde ödeme yapılması gerekmektedir. Trafik cezası erken ödeme indirimi ise %25 oranında uygulanmaktadır. Bu nedenle araç sürücülerinin belirli aralıklar ile trafik ceza sorgulama işlemlerini yapmaları son derece önemlidir. 

Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

47/1-b trafik cezası olarak adlandırılan kırmızı ışık cezası 2024 yılı itibariyle güncellenmiştir. Türkiye’de en yaygın olarak kesilen trafik cezalarından biri kırmızı ışık cezası olmaktadır. Hem şehir içi hem de şehir dışı seyahatlerde en sık karşılaşılan trafik kuralı ihlalleri arasında yer alan kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2024 yılı itibariyle 1507 TL olarak belirlenmiştir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası yalnızca idari para cezası ile sınırlı değildir. Birden çok sayıda kırmızı ışık ihlali yapılması durumunda ceza puanı alınabilmektedir. Araç sürücüsünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20’dir. Sürücünün her kırmızı ışık ihlalinde ise ceza puanı eklemesi yapılmaktadır. Bu nedenle kırmızı ışık cezası hem ciddi yaptırımları olan hem de kaza tehlikesine önleyen bir yaptırımdır. Kırmızı ışık cezasının nasıl tespit edildiği de merak edilen konular arasında yer almaktadır. EDS sisteminin kaydettiği kırmızı ışık ihlalleri, fotoğraf delilleri ile beraber kişinin ikametgah adresine gönderilmektedir. 1 ila 10 gün arasında ise kırmızı ışık cezası kişiye bildirilmektedir. İlgili kişilere ulaşılamaması durumunda E-devlet sistemi üzerinden online olarak trafik cezası sorgulaması yapılabilmektedir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Hem aracı kullanan kişi için hem de trafikteki diğer tüm canlılar için risk oluşturan ehliyetsiz araç kullanmak, can ve mal güvenliğini etkileyebilecek trafik kazalarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle sürücü belgesi yanında olmadan trafiğe çıkan araç sürücülerine ceza kesilmektedir. Sürücü belgesi bulunmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibinin farklı olması durumunda hem ehliyeti bulunmadan araç kullanan kişiye hem de aracın sahibine ceza yazılmaktadır. 2024 yılı için belirlenen ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 12.978 TL’dir. Ehliyet cezasının birden fazla kez alınması durumunda para cezası katlanmaktadır. Trafik cezasının katlanması ile ise hapis cezaları gündeme gelebilmektedir. 

Radar Cezası Ne Kadar?

Araç sürücülerinin yanıtını en çok merak ettikleri sorular arasında “Radar cezaları ne kadardır?” sorusu bulunmaktadır. Karayollarında uyulması gereken hız sınırı araçlara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca hız limiti ne kadar aşılır ise, araç sürücüsü daha fazla radar cezası ödemek ile yükümlü olmaktadır. Hız sınırı cezaları aynı zamanda radar hız cezaları olarak da adlandırılmaktadır. 2024 yılı ile trafik hız cezalarında değişikliklere gidilmiştir. Hız sınırının %10 - 30 oranında aşılması durumunda hız cezası olarak 1508,50 TL ödenmektedir. Hız sınırının %30 - 50 oranında aşılması halinde 3136 TL ve hız sınırını %50’den çok aşılmasında 6440 TL ceza yazılmaktadır. Trafik içerisinde can ve mal kayıplarının yaşanmaması için hız limiti aşma cezası oldukça önem taşımaktadır.

Trafikte Telefonla Konuşma Cezası Ne Kadar?

Çok sayıda araç sürücüsü tarafıdan ihlal edilen kuralların en başında trafikte telefonla konuşma cezası bulunmaktadır. Bu nedenle araç kullanırken telefonla konuşma cezası ücretinin ne olduğu merak edilmektedir. Trafikte seyir halindeyken telefonla konuşma cezası 1507 TL olarak belirlenmiştir. Seyir halinde iken telefon ile konuşmak, sürücülerde dikkat dağınıklığına sebep olarak kazaya sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle trafik içerisinde düzenin sağlanabilmesi amacı ile söz konusu ceza kesilmektedir. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü olarak araç kullanmak ciddi can ve mal kayıplarına, yaralanmalara yol açabilmektedir. 2024 yılı için alkollü araç kullanma cezası 6440 TL olarak belirlenmiştir. Ancak alkollü olarak araç kullanmanın cezası yalnızca idari para cezası değildir. İlk kez alkollü şekilde trafiğe çıkan ve kuralı ihlal eden sürücülere 6440 TL para cezası uygulanırken aynı zamanda sürücünün aracı trafikten de men edilmektedir. Sürücü belgesine ise 6 aylık süre için el konulmaktadır. İkinci kez alkollü şekilde araç kullanmanın cezası ise 8075 TL’dir. Üçüncü kez alkollü şekilde araç kullanılmanın cezası ise 12.978 ‘dir. Araç trafikten men edilmektedir. Bunun yanı sıra araç sürücüsünün ehliyetine ise 2 yıl süre ile el konulmaktadır.

Muayenesiz Araç Cezası Ne Kadar?

Trafiğin akışının ve düzeninin bozulmaması için araç muayeneleri oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle tüm araç sürücülerinin zamanında araç muayene randevularını alarak yaptırmaları gerekmektedir. Muayenesiz araç kullanmak ise araçta var olan sorunun önceden öğrenilerek çözümünün sağlanmasına engel olmaktadır. Problemleri olan araç ile trafiğe çıkılması durumunda hem araç sürücüsü hem de trafikteki diğer kişiler çeşitli zararlar görebilmektedirler. Muayenesiz araç cezası ise muayenelerini zamanında yaptırmamış olan sürücülere uygulanmaktadır. Bu sürücülerin araçları trafikten men edilmekte ve kişilere ceza kesilmektedir. Muayenesiz araç kullanma cezası 1507 TL olarak belirlenmiştir. 

Hatalı Park Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de en sık ihlal edilen trafik kurallarından biri de 61/1c trafik cezası olmaktadır. Araç sürücüleri “61/1c trafik cezası nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Park ve duraklamanın yasak olduğu yerlerde duraklamanın ve aracı park etmenin cezası bulunmaktadır. Engelli park alanları, yaya geçitleri, park etmenin trafik işareti ile yasak olduğu alanlar ve itfaiye, okul ve hastane gibi yerlerin giriş ve çıkışlarının yakınına park etmek yasaktır. Bunun yanı sıra geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak ve fabrika alanlarının giriş çıkışlarını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle sürücülere hatalı park cezası uygulaması yapılmaktadır. Yaya geçidi park cezası ve yanlış yere park cezası için 690 TL ödenmektedir.

Makas Atma Cezası Ne Kadar?

Trafikte en çok karşılaşılan kural ihlallerinden biri de makas atmak olmaktadır. Sıklıkla rastlanılan ve ciddi trafik kazalarına sebebiyet veren makas atmanın cezası bulunmaktadır. Trafiğin durumunu aksatacak şekilde şerit değiştirerek ilerleme veya ters yönde araç sürmenin cezası bulunmaktadır. Trafik içerisinde makas atma cezası 20.340 TL’dir. Bu nedenle trafik akışını olumsuz olarak değiştirecek makas atma gibi davranışlardan uzak durulması gerekmektedir. 

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar?

Son yıllarda en çok ihlal edilen kurallar arasında emniyet şeridi ihlali bulunmaktadır. Emniyet şeridi ihlali yapan sürücüler elektronik denetleme sistemleri ide tespit edilmektedir. Trafik kazası, arız halleri, kurtarm, acil yardım, kar mücadelesi, genel güvenlik, kaza incelemesi ve asayişin sağlanması gibi durumların dışında emniyet şeridi kullanmanın cezası bulunmaktadır. Emniyet şeridi cezası 2024 yılı itibariyle artmıştır. Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası ise 2024 yılı için 6440 TL olarak belirlenmiştir. 

Trafikte Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası Ne Kadar?

Trafik, tüm sürücülerin son derece dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Yapılabilecek en küçük bir dikkatsizlik ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet verebilmektedir. Trafik akışı içerisinde, araç içerisinde çok yüksek sesle müzik dinlemek ise sürücünün dikkatini dağıtabilmekte ve kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle caydırıcı cezalar uygulanmaktadır. Yüksek sesle müzik cezası 2024 yılı için 692,50 TL olarak belirlenmiştir. Can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi için söz konusu kurala uyulması gerekmektedir. 

Yayaya Yol Vermeme Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de en yaygın olan trafik kuralı ihlalleri arasında yayaya yol vermeme bulunmaktadır. Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmekte olan yayaya araç sürücülerinin yol vermesi gerekmektedir. Yayaya yol vermeyen araç sürücülerine ise cezai yaptırım uygulanmaktadır. Yayaya yol vermeme ihlalinin cezasında 2024 yılı itibariyle değişiklikler yapılmıştır. 2024 yılı için yaya yol vermeme cezası 3136 TL olarak belirlenmiştir. Yayaya yol vermeme cezası 74/b trafik cezası olarak da geçmektedir.  

Kazada Polis Çağırmanın Cezası Ne Kadar?

81/3 trafik cezası Türkiye’de en sık rastlanmakta olan trafik cezaları arasında yer almaktadır. Yaralanmalı veya ölümlü trafik kazalarında karşılıklı olarak anlaşma olmayan durumlarda zabıtadan izin almadan olay yerinden ayrılmak yasaktır. Ancak yaralanmalı veya ölümlü olmayan trafik kazalarında polis çağrılmaması gerekmektedir. Bu tür maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar arasında uzlaşma ile söz konusu hasar zorunlu trafik sigortasından karşılanmaktadır. 

Kask Takmama Cezası Ne Kadar?

Trafik kurallarına uymayan yayalar ve kask takmayan motosiklet sürücülerine uygulanan ceza 691 TL’dir. Olası bir ciddi trafik kazasında kaskı olmayan motosiklet sürücüleri ciddi oranda yaralanabilmekte hatta hayatlarını kaybedebilmektedirler. Hem kendi can güvenlikleri hem de trafikte bulunan diğer kişilerin can güvenlikleri için ise motosiklet sürücülerinin kask takma zorunlulukları bulunmaktadır. Kuralı ihlal eden motosiklet sürücülerine kasksız motor kullanma cezası kesilmektedir. 

Ters Yön Trafik Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de en çok rastlanılan trafik kuralı ihlallerinin başında ters yöne girmek bulunmaktadır. Trafikte ters yöne girmek ciddi trafik kazalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle ters yöne girmenin bazı caydırıcı cezaları bulunmaktadır. 2024 yılı için ters yön trafik cezası ücretleri 2022 yılına göre daha arttırılmıştır. Ters yön trafik cezası 2024 yılı için 6439 TL olarak belirlenmiştir. Hem ceza almamak hem de trafiğin akışını bozmamak için ters yöne girmemeye özen gösterilmesi gerekmektedir. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

Trafik akışı içerisinde uyulması gereken temel kurallar arasında emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaktadır. En çok ihlal edilen trafik kuralları arasında yer alan emniyet takmama hem can hem de mal kayıplarına yol açabilmektedir. Bu nedenle trafik akışı içerisinde emniyet takma zorunluluğu bulunmaktadır. Emniyet kemeri takmama cezası ise 2024 yılı için 690 TL olarak belirlenmiştir. Emniyet kemeri takmama cezası 78/1-a trafik cezası olarak da adlandırılmaktadır.

Yorumlar kapalı