2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Nedir? Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları Sorgulama

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Nedir?

Deprem, tektonik kuvvetlerin veya volkanik faaliyetlerin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamlar ile yeryüzünü kuvvetli şekilde sarsmasıdır. Türkiye, yapısı gereği bir deprem ülkesidir. Her yıl küçük veya büyük çaplı çok sayıda deprem meydana gelmekte ve bu depremler can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Oluşabilecek olan depremlere yönelik önlem alınması, can ve mal kayıplarını önlemektedir. Acil durum toplanma noktası, vatandaşların deprem sonrasında bekleyebilecekleri güvenli alanlardır. 

Acil toplanma merkezi, vatandaşların evlerine en yakın konumda yer almaktadır. Toplanma alanları, acil toplanma levhaları ile gösterilmektedir. Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanlarının bilgisine AFAD mobil uygulaması ve e - devlet üzerinden ulaşabilmektedirler. Acil toplanma alanı yönetmelik gereğince tüm işyerlerinin de güvenli toplanma alanı belirlemeleri gerekmektedir. Öğrencileri öğretmenleriyle, aile üyelerinin ile birbirleriyle konuşarak, en güvenli toplanma alanını belirlemeleri son derece önemlidir. 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Nedir?

Türkiye’de yaşanan merkezi Kahramanmaraş/Pazarcık olan yıkıcı depremin ardından acil toplanma alanlarının önemi anlaşılmıştır. Kullanıcıların en başta yanıt aradıkları soru ise “Acil toplanma yeri ne demek?” olmaktadır. Deprem toplanma alanı olarak da adlandırılan Afet ve Acil Durum Toplanma Bölgesi, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanabilecek olan paniğin önlenmesi ve sağlıklı bilgi alışverişinin sağlanması amacıyla oluşturulmaktadır. Afet ve Acil Durum toplanma alanı, vatandaşların tehlikeli afet bölgelerinden uzaklaşarak, toplanabilecekleri güvenli alanlardır. 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Ne Amaçla Kullanılır?

Yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar paniğe kapılabilmektedir. Deprem sonrasında halk arasındaki paniğin önlenmesi amacıyla kurulan deprem toplanma alanları, sağlıklı bilgi alışverişinin sağlanmasını sağlamaktadır. Vatandaşların depremin ardından kendilerine en yakın acil toplanma yerinde beklemeleri gerekmektedir. Böylece tehlikeli bölgelerden uzaklaşarak, güvenli alanlarda beklenebilmektedir. Acil toplanma alanlarının bulunduğunu belirtmek için acil toplanma alanı levhası kullanılmaktadır. Acil durum toplanma alanı levhası üzerinde “Acil Toplanma Yeri” yazılıdır. 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Özellikleri Nelerdir?

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları, muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valiliklerle koordineli olarak Tahliye ve Yerleştirme Çalışma Grubu Ana Çözüm Ortağı İl Jandarma Komutanlıkları tarafından kontrol edilmektedir. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarının tespit kriterleri bulunmaktadır. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı göz önünde bulundurularak tespit edilmektedir. Ayrıca toplanma alanlarının mümkün olduğunca yaşlı ve engelli vatandaşların ulaşımına uygun olması gerekmektedir. Toplanma yerleri, ikincil tehlikelerden uzak ve mümkün olduğunca düz arazilerde yer almaktadır. Konut alanlarına oldukça yakın konumda bulunan toplanma alanları, yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmeyen özelliktedir. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları, elektrik, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ile benzer unsurların karşılanabileceği yapılara yakın konumda yer almaktadır. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanının bulunduğu ise “acil toplanma yeri levhası” ile gösterilmektedir. 

Acil Toplanma Alanı Sorgulama

Acil Toplanma Alanı Sorgulama

6 Şubatta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Acil toplanma alanının sorgulanmasını nereden yapabiliriz?” yer almaktadır. Acil toplanma alanı sorgulama, tüm vatandaşlar tarafından e - devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. E - devlet acil toplanma alanı sorgulama işlemi için T.C kimlik numarası ve e - devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. E - devlet şifresi olmayan vatandaşlar ise kendilerine en yakın PTT şubeleri aracılığıyla e - devlet şifrelerini temin edebilirler. E - devlet sitesine internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilmektedir. E - devlet uygulamasını cep telefonlarına yüklemek isteyen kullanıcılar ise App Store veya Google Play mağazaları üzerinden uygulamayı indirebilmektedirler. 

T.C kimlik numarası ve e - devlet şifresi ile e - devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama” sekmesine tıklanması gerekmektedir. Açılan sayfaya il, ilçe, mahalle/köy ve cadde/sokak bilgilerinin girilmesinin ardından kullanıcılar kendilerine en yakın deprem toplanma alanını görüntüleyebilmektedirler. E - devlet uygulamasının yanı sıra AFAD mobil uygulaması üzerinden de kolaylıkla acil toplanma alanı sorgulaması yapılabilmektedir. Bu işlem için İOS kullanıcıları App Store üzerinden, Android kullanıcıları ise Google Play üzerinden cep telefonlarına uygulamayı indirebilirler. Cep telefonu numarasının yazılmasının ardından kısa mesaj ile kod gönderimi sağlanmaktadır. Doğrulamanın yapılmasının ardından ise uygulama aktif hale gelmektedir. 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Nasıl Belirlenir?

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları, belediyeler tarafından belirlenmektedir. Muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valilikler ile koordineli olarak Tahliye ve Yerleştirme Çalışma Grubu Ana Çözüm Ortağı İl Jandarma Komutanlıkları tarafından kontrol edilmektedir. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı belirlemeleri 7 adet kriter göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarının belirlenmesinde önemli olan kriterler şu şekilde belirtilebilir:

  • Bölgedeki nüfus yoğunluğu
  • Alanın ulaşılma ve tahliye kolaylığı
  • Engellilere ve yaşlılara uygunluk
  • İkincil tehlikelerden uzaklık
  • Engebesiz arazilerde bulunması
  • Konut alanlarına yakınlık
  • Temel ihtiyaçların karşılanabileceği yapılara yakınlık

Evin İçinde Acil Toplanma Alanları Nerelerdir?

Depreme yönelik alınması gereken önlemlerden biri de evin içinde acil durum toplanma alanı belirlemesi yapılmasıdır. Acil toplanma alanının devrilebilecek eşyaların olmadığı bir alan olması gerekmektedir. Evin içindeki acil toplanma bölgesinde, sarsıntı sırasında düşebilecek eşyaların bulunmaması, kafa ve boyun kısmını koruma amacıyla oldukça önemlidir. Evin içindeki acil toplanma alanlarının tüm aile üyelerinin hep birlikte konuşarak belirlemeleri gerekmektedir. Muftakta, oturma odasında, salonda, yatak odalarında, banyo ve tuvalette en güvenli yerlerin tespit edilmesi son derece önem taşımaktadır. 

Ev içerisindeki tehlikeli olabilecek alanların bilinmesi, güvenli alanların tespiti konusunda yardımcı olabilmektedir. Apartmanların dış duvarları tehlikeli iken, koridorlar daha güvenlidir. Bunun sebebi koridorların iç duvarlarla çevrelenmiş olmalarıdır. Pencere kenarları ise dış duvardır. Bu alanlardan uzak durulması gerekmektedir. Sarsıntı sırasında camlar kırılabilmekte ve tehlike oluşturabilmektedir. Güvenli alanın pencere ve camlardan, tablolardan, süs eşyalarından, kitap raflarından uzak olması gerekir. 

İstanbul'da Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları

strong id="Istanbul'da_Afet_ve_Acil_Durum_Toplanma_Alanlari"İstanbul'da Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları

Meydana gelen yıkıcı depremin ardından kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “AFAD İstanbul toplanma alanları nerelerdir?” yer almaktadır. Deprem toplanma alanları ile barınma alanları sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Barınma alanları, afetzedelerin barınma ihtiyaçlarının giderilebilmesi için kullanılacak olan, çadır kent - konteyner kent kurulacak olan alanları ifade etmektedir. Afet ve Acil durum Toplanma Alanı ise, deprem sonrasında insanlar arasındaki paniğin önlenmesi ve birbirleriyle haberleşmenin sağlanması amacıyla oluşturulan, güvenli alanlardır. 

Deprem toplanma alanları İstanbul genelinde bulunmaktadır. İstanbul toplanma alanlarının sayısı 3.021, Türkiye toplanma alanlarının sayısı ise 18.910’dur. İstanbul deprem toplanma alanları, “acil toplanma levhası” ile gösterilmektedir. İstanbul deprem toplanma yerleri, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Sultangazi, Şişli, Ataşehir, Ümraniye, Fatih gibi İstanbul’un tüm ilçelerinde yer almaktadır. Acil toplanma yerleri evin yakınında yer almaktadır. Kişiler, e - devlet uygulaması ve AFAD mobil uygulaması üzerinden kendilerine en yakın toplanma alanlarının bilgisini alabilirler.

Yorumlar kapalı