2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Yurtdışı Çıkış Harcı 2024, Yurtdışı Çıkış Harcı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı Çıkış Harcı 2023

teklif al

Yurtdışına seyahat etmeyi planlayan kişilerin ödemeleri gereken yurtdışı çıkış harcı, T.C pasaportu ile yurtdışına yapılan seyahatlerde pasaport kontrolü sırasında ibraz edilmesi zorunlu olan harç pulunun alınabilmesi için ödenen bedeldir. Bazı istisnai durumlar dışında yurtdışına seyahat eden tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödemesi gerekmektedir. Hava, kara ve deniz yolu farketmeksizin tüm çıkış noktalarında yurtdışı çıkış harcı tahsili gerçekleştirilmektedir. Yurt dışı çıkış harcı 18 Şubat 1963 yılında 196 sayılı kanun ile çıkarılmıştır. 

Yurtdışı Çıkış Harcı 2024

İstisnai durumlar haricinde yurtdışına çıkan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından talep edilen yurtdışı çıkış harcı, kara, hava ve deniz yolu çıkışlarında alınmaktadır. Yurtdışı çıkış harcı ücretlerinde her yıl güncellemeler yapılmaktadır. Yurtdışı çıkış harcı 2024 itibariyle 150 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport dahil olmak üzere tüm pasaport sahiplerinin ödemeleri gereken yurtdışı çıkış harcının ödenmesi ve muafiyetine ilişkin denetim, yurtdışı çıkış kapılarında görevli olan emniyet mensupları tarafından yapılmaktadır. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Yurtdışına seyahat planı yapan kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Yurtdışı çıkış harcı ne kadar?” bulunmaktadır. Yurtdışı çıkış harcı ücretlerinde her yıl değişiklikler yapılmaktadır. 2018 ve 2019 yılı için 15 TL olan yurtdışı çıkış harcı, 2020 ve 2021’de 50 TL, 2022’de 150 TL ve 2024’te de 150 TL olarak belirlenmiştir. Yurtdışı çıkış harcı online olarak yapılabilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı ödemesi yapmayan kişiler ise pasaport kontrolünden geçememektedir.

Yurtdışı Çıkış Harcı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı Çıkış Harcı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı çıkış harcı havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı’na ait harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine ödenebilmektedir. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile yurtdışı çıkış harcı kredi kartı ile de ödenebilmektedir. GİB yurtdışı çıkış harcı ödemesi için İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapılması gerekmektedir. İnternet sitesinde yer alan “Hızlı Ödeme” bölümünden “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” sekmesine tıklanmaktadır. Açılan sayfa üzerinden “Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme” seçeneğine tıklanmakta ve T.C kimlik numarası, ad, soyad, il ve vergi dairesi gibi bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Kart bilgilerinin girilmesi ile yurtdışı çıkış harcı yatırma işlemi tamamlanmaktadır. İşlem sonrasında ödemenin yapıldığına ilişkin olan belge, elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne aktarılmaktadır. Bu nedenle online ödeme sonrasında çıkış kapısında memura pul veya makbuz göstermeye gerek kalmamaktadır. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?

Yurtdışı çıkış harcı ödemesi havalimanlarında yer alan vezne ve otomatlara, gümrük saymanlıklarına, vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı’na ait olan harç bürolarına yapılabilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı bankalar aracılığı ile de ödenebilmektedir. Bununla birlikte kullanıcıların yanıt aradıkları soru “Yurtdışı çıkış harcı hangi bankadan ödenir?” olmaktadır. Yurtdışı çıkış harcı, İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Vakıflar Bankası gibi bankalardan ödenebilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı internetten ödeme işlemi İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi sitesinden de yapılabilmektedir. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Zaman Ödenir?

T.C pasaportu ile yurtdışına çıkışlarda çıkış kapılarında görevli olan emniyet mensupları tarafından harç ödemesine ilişkin denetleme yapılmaktadır. Harç pulu, pasaport, boarding makbuzu ve bilet kartı üzerine yapıştırılmaktadır. Bu nedenle yurtdışına çıkış harcının pasaport kontrolü öncesinde ödenmiş olması gerekmektedir. Pasaport kontrolü sırasında yurtdışı çıkış harcı makbuzu veya pulu pasaport ile birlikte görevliye verilmektedir. 

Yurtdışı Çıkış Harcını Kimler Öder?

Yurtdışı Çıkış Harcını Kimler Öder?

7 yaşını doldurmamış olan kişilerden yurtdışı çıkış harcı istenmemektedir. Ancak yurtdışı çıkış harcından muaf olunabilmesi için 7 yaşından küçük olunduğunun belgelenmesi gerekmektedir. İstisnai durumlar dışında tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkışları sırasında yurtdışı çıkış harcı ödemesi yapmaları gerekmektedir. Öğrenciler de dahil olamk üzere tüm T.C vatandaşlarını kapsayan yurtdışı çıkış harcı, muaf olan kişilerden alınmamaktadır. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Kimler Ödemez?

Yurtdışı seyahati düşünen kişiler “Yurt dışı çıkış harcı kimler muaf?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Bazı istisnai durumlarda yurtdışı çıkış harcı muafiyeti uygulanmaktadır. Çifte vatandaş yurtdışı çıkış harcı muafiyeti bulunmaktadır. Belirtilen durumlar dışında öğrenci yurtdışı çıkış harcı dahil olmak üzere pasaport kontrolü için ödeme yapılmış olması gerekmektedir. Yurtdışı çıkış harcından muaf olan kişiler şu şekilde belirtilebilir:

  • Çıkış itibariyle yurtdışında oturma izni olan kişiler
  • Yedi yaşını doldurmamış olan kişiler
  • KKTC’ne kimlik belgesi ile çıkış yapan kişiler
  • Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan deniz, demiryolu ve hava toplu taşıma ile yük taşıma araçlarının mürettebatı
  • Oturma belgesi yerine Green Card ibraz eden kişiler
  • Pasavan gibi belgeler ile çıkış yapan kişiler
  • Pasaportunda “işçidir, işçi çocuğudur, işçi ailesidir, süresiz oturumu bulunur” şeklinde kaşesi olan kişiler
  • Kaşenin bulunmadığı pasaportlar için “süresiz/… tarihleri arasında yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunmaktadır” kaşesi olan kişiler

Yurtdışı Çıkış Harcı Geçerlilik Süresi

Kullanıcılar tarafından “Yurtdışı çıkış harcı süresi nedir?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Otomatlardan veya online olarak alınabilen yurtdışı çıkış harcının kullanıcılar tarafından çıkış yapmadan önce yapılması yeterli olmaktadır. Bankalardan veya online kanallardan ödeme yapılması durumunda verilen pul yerine geçen dekontlari bir ay süresince geçerli olmaktadır. 

Gri Pasaport Yurtdışı Çıkış Harcı Öder mi?

Yurtdışı seyahati için plan yapan kullanıcılar “Gri pasaport yurtdışı çıkış harcı öder mi?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Gri pasaportun çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Gri pasaport sahibi olan kişiler, yurtdışı çıkış harcı ödemesinden muaftır. Bordo pasaportlu olan kişiler defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 farklı ücret öderken, gri pasaportlu olan kişilerin ödemeleri gereken tek bedel 501 TL olarak belirtilmiş olan defter bedeli olmaktadır. Gri pasaportlular ayrıca bazı ülkelere vizesiz olarak da giriş yapabilirler. 

Yeşil Pasaportlular Yurtdışı Çıkış Harcı Öder mi?

Kullanıcılar tarafından yanıtı merak edilen sorular arasında “Yeşil pasaportlu olan kişiler yurtdışı çıkış harcı öder mi?” yer almaktadır. Yeşil pasaportlu olan kişiler dahil olmak üzere tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışı çıkış harcı ödemesi yapmaları gerekmektedir. Yurtdışı çıkış harcı muafiyeti olan kişiler dışında herkesin sınır kapılarından geçebilmeleri için ödeme yapmaları son derece önemlidir. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Her Çıkışta Ödenir mi?

Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yurtdışına çıkış sırasında ödenmesi gereken yurtdışı çıkış harcının her çıkışta ödenip ödenmeyeceği merak konusu olmaktadır. Pasaport veya kimlik kullanımı farketmeksizin günübirlik seyahatler dahil olmak üzere her yurtdışına çıkış sırasında yurtdışı çıkış harcının ödenmesi gerekmektedir. Bazı kişiler yurtdışı çıkış harcı ödemesinden muaftır. Muafiyet durumları dışında her çıkışta ödeme yapılmaktadır. 

Yurtdışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödenir mi?

Kullanıcılar tarafından “Yurtdışı çıkış harcı havalimanında ödenir mi?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Havaalanında yurtdışı çıkış harcı ödemesi nakit veya kredi kartı ile kolaylıkla ödenebilmektedir. İstanbul Havalimanı yurtdışı çıkış harcı ve Sabiha Gökçen yurtdışı çıkış harcı ödemeleri, havalimanlarının dış hatlar bölümünde yer alan cihazlardan yapılabilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı ödemesi yalnızca Türkiye’de değil, aynı zamanda Küba, Suudi Arabistan, Tayland, Çin, Kamboçya, Hong Kong ve Kosta Rika gibi ülkelerde de bulunmaktadır.

Yorumlar kapalı