Ev sahibi olmak herkesin hayalidir. İnsanlar hem kiracı olmanın maddi külfetinden kurtulmak hem de kendi evinde oturmanın manevi rahatlığını yaşamak için ev sahibi olmak isterler. Ev sahibi olmanın birçok avantajı olmakla birlikte bu adım aynı zamanda büyük bir yatırımdır. Bu nedenle mülk sahibi olurken karşınıza çıkacak kavramları iyi bilmeniz gerekir. Bu kavramların başında gelen “Kat irtifakı” ve “Kat mülkiyeti” kavramları evin tapu durumu ile ilgili olarak sıklıkla karşınıza çıkar. Peki kat irtifakı ve kat mülkiyeti nedir? Arasındaki farklar nelerdir?
Kat İrtifakı Nedir?
Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı bir arsa üzerinde yapılan bir inşaat üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eder. Kat irtifakı inşaatı devam eden binalar ve henüz inşaatına başlanmamış projeler üzerinde kurulabilir. Dikkat etmek gerekir ki bu durumda mülkiyet hakkı inşaat üzerindedir. Burada amaç henüz daireler tamamlanmadığı için tapusu verilemeyen hak sahiplerinin herhangi bir zarara uğramalarını önlemektir. Kat irtifakı tapusu sayesinde hak sahipleri, bina henüz inşaat aşamasındayken binayı kat bazında paylaşabilir.
Kat İrtifakı Nasıl Yapılır?
Kat irtifakının kurulabilmesi için öncelikle hak sahiplerinin hangi kattaki hangi dairenin kime ait olacağı konusunda anlaşmaları gerekir. Bu konuda anlaşmazlık sağlanamazsa yerel mahkemeye başvurulabilir. Anlaşma sağlandığı takdirde ise kat irtifakının kurulması için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek dilekçe verilir. Kat irtifakı başvurusunun yapılması için tüm hissedarların birlikte giderek talepte bulunması gerekir. Ayrıca kat irtifakı talebinin binanın tüm bölümlerini kapsıyor olması şarttır. Diğer bir deyişle binadaki bazı bölümler için kat irtifakı kurulması talep edilemez. Kat irtifakı ya binanın tümünde kurulabilir ya da hiç kurulmaz.
Kat İrtifakı Ne Zaman Kurulur?
Kat irtifakı binanın inşaatı başlamadan önce kurulur. Ayrıca binanın inşaatı başlamış ve devam ediyor ise yine kat irtifakının kurulması için başvuruda bulunulabilir. Burada önemli olan inşaatın tamamlanmamış olmasıdır.
Kat Mülkiyeti Nedir?
Kat mülkiyeti inşaatı tamamlanmış olan bina içerisindeki bağımsız bölümler üzerindeki hak sahipliğini ifade eder. Bina içerisindeki bağımsız bölümler konut, iş yeri, mağaza, depo vb. birçok amaçla kullanılabilir. Kat irtifakı inşaat sürecindeki bina üzerindeki hak sahipliğini ifade ederken kat mülkiyetinde artık tamamlanmış bir yapı üzerindeki haklar söz konusudur.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?
Kat irtifakı tapusu binanın yapım süreci devam ederken geçerli olan tapu çeşididir. Binanın yapımı tamamlandığı zaman artık kat mülkiyeti tapusuna geçilmesi gerekir. Kat irtifakı kurulurken hangi bölümlerin hangi hak sahibine ait olduğu konusunda anlaşma sağlandığı için kat mülkiyetine geçişte tekrar bir anlaşma aranmaz. Hak sahiplerinin her biri başvurarak kendi kat mülkiyeti tapusunu çıkarttırabilir. Hak sahiplerinden herhangi birinin bu konuda itiraz etmemiş olması yeterlidir. Kat mülkiyetine geçiş için gerekli olan en önemli belge ise iskan belgesidir. Yapı kullanma izin belgesi anlamına gelen iskan, binanın ruhsata uygun şekilde inşa edildiğini, bir diğer deyişle herhangi bir kaçak yapılanma olmadığını belgeler.
>Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hem kat irtifakı hem de kat mülkiyeti birer tapu çeşididir. Bununla birlikte aralarında çok önemli iki fark vardır. Şöyle ki:
- Kat irtifakı henüz inşası devam eden bir yapı üzerinde kurulduğu için arsa üzerinde belirlenmiş bir alan üzerinde hak sahipliği verir. Kat mülkiyetinde ise yapı artık tamamlanmıştır. Dolayısıyla bina içerisindeki hangi bağımsız bölüm size aitse onun üzerinde hak sahipliği söz konusu olur. Nitekim kat irtifakı tapusunda “arsa” olarak ifade edilirken, kat mülkiyetinde tapunun cinsi “bina” olarak belirtilir.
- Kat irtifakı yapımı devam eden bir projenin yetkili mercilerce onaylandığını gösterir. Kat mülkiyeti ise yapının projeye uygun şekilde inşa edildiği anlamına gelir. Nitekim kat mülkiyeti başvurusu için iskan belgesi alınması zorunludur.
Ethica Sigorta olarak hayalinizdeki eve kavuştuktan sonra hırsızlık, su baskını, deprem vb. risklere karşı hazırlıklı olmanızı önemsiyoruz. Siz de acentelerimizi ziyaret edebilir ve Ethica konut sigortası ile evinizi güvence altına alabilirsiniz.