2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Trafik Sigortası Nedir? Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Trafik Sigortası Nedir? Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Olası bir kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılayan sigorta “zorunlu trafik sigortası” olarak adlandırılmaktadır. Zorunlu trafik sigortası poliçeleri yıllık olarak düzenlenmekte ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Trafik sigortası ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “Trafik sigortası zamları ne kadar?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tüm motorlu araçlara yapılması zorunlu olan trafik sigortası hesaplama işlemlerinde aracın bulunduğu il, modeli ve hasar geçmişi gibi faktörler rol oynamaktadır. Zorunlu trafik sigortası fiyatları 2024 yılı itibariyle güncellenmiştir. İnternet üzerinden en ucuz trafik sigortası teklifleri alınabilmektedir. Hasarsız geçen her poliçe yenileme döneminde trafik sigortası kademelerine göre hasarsızlık indirimi alınabilmektedir. Olumsuz durumlara karşı günlük trafik sigortası da denilen geçici trafik sigortası yapılabilmektedir.

Trafik Sigortası Nedir?

Araç sigorta çeşitleri arasında yer alan trafik sigortası, olası bir trafik kazası sonucunda karşı tarafta meydana gelen hasarları karşılamaktadır. Trafiğe çıkan tüm araçlara zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Trafik sigortası teminatlarına ek teminatlar ilave edilerek poliçe kapsamı genişletilebilmektedir. Bu sayede poliçe sahipleri, daha geniş teminatlara sahip olabilmektedirler. Trafik sigortası sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Trafik sigortası ile ilgili yanıtı merak edilen sorular arasında “Trafik sigortası fiyatları ne kadardır?” yer almaktadır. Trafik sigorta ücretlerini belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Trafik sigortası ücretlerini belirleyen faktörler şu şekilde belirtilebilir:

  • Aracın hasar geçmişi
  • Aracın bulunduğu il
  • Aracın modeli

Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Trafik sigortası genel şartlarına göre trafiğe çıkan motorlu tüm araçlara zorunlu trafik sigortası poliçesi yapılması gerekmektedir. Olası bir kazada karşı tarafın hasarını karşılayan zorunlu trafik sigortasının kapsamı ve limitleri, trafik sigortası genel şartlarında belirtilmektedir. Trafik sigortası genel şartlarına göre poliçede belirtilen limitler ve teminatlar dahilinde olası bir kazada hasar alan tarafa ödeme gerçekleştirilmektedir. Teminatlar ve limitler her yıl güncellenmektedir.

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası ile trafik kazası sonucunda karşı tarafta meydana gelen hasarlar güvence altına alınmaktadır. Trafik sigortası poliçesi ile kazaya neden olan sürücünün ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarı, sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra olası bir kaza durumunda karşı tarafın tedavi masrafları da sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Trafik sigortası yaptıran kişiler, poliçe dönemi süresince herhangi bir kazaya karışmamaları durumunda trafik sigortası hasarsızlık indiriminden de faydalanabilmektedirler. Trafik sigortası hasarsızlık indirimi, trafik sigortası basamaklarına göre yapılmaktadır.

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Sigorta yaptırmak isteyen kişiler “Trafik sigortası nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Trafik sigortası, sigorta acenteleri aracılığı ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Sigorta şirketinin gerekli gördüğü belgelerin sigorta şirketine teslim edilmesinin ardından zorunlu trafik sigortası poliçesi düzenlenebilmektedir. İnternet üzerinden online trafik sigortası teklifleri alınarak trafik sigortası ücreti karşılaştırılabilmektedir. Poliçeler yıllık olarak düzenlenmektedir.

Trafik Sigortası Ne Zaman Yapılır?

Araç sigortası yaptırmak isteyen araç sahiplerinin sigorta acentelerine başvurmaları gerekmektedir. Yeni araç satın alan kişilerin sigortasız araç kullanma süresi ise 15 gündür. 15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası poliçesinin düzenlenmesi gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası poliçeleri yıllık olarak düzenlenmektedir. Her yıl poliçe süresi sona ermeden hemen önce poliçe yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Trafik Sigortası Nereden Yapılır?

Trafik Sigortası Nereden Yapılır?

Trafik sigortası yaptırmak isteyen kişilerin sigorta acenteleri veya banka şubelerine başvurmaları gerekmektedir. Sigorta şirketleri kişilerden trafik sigortası için gerekli belgeleri talep etmektedir. Trafik sigorta yaptırmak için gerekli olan belgelerin teslim edilmesinin ardından poliçe düzenlenebilmektedir. İnternet üzerinden online trafik sigortası teklifleri alınarak fiyat karşılaştırması da yapılabilmektedir.

Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Sigortalı aracın neden olduğu kazalar için zarara uğramış kişinin kusur oranına göre tazminat ödemesi yapan zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın hasarını karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortası poliçesinde yer alan ana teminatlara ek teminatlar eklenebilmekte ve poliçe kapsamı genişletilebilmektedir. Zorunlu trafik sigortası teminatları ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Karşı tarafa verilen hasarlar
  • Kamu mallarına kasti olmayarak verilen zararlar
  • Üçüncü kişilere ait mallara verilen zararlar
  • Kazada yaralanan kişilerin bakmakla sorumlu olduğu kişilerin masrafları
  • Vefat eden kişilerin defin masrafları
  • Savunma gerektiren avukatlık masrafları

Trafik Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Hasarlar Nelerdir?

  • Aracın seyir halinde olmadığı durumlar
  • Kazaya karışan araca bağlı olarak gelir veya kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti nedenli zararlar
  • Kaza sırasında römorklarda taşınan malların zararları
  • Manevi tazminat talepleri
  • Sigortalı olan aracın sahibinin kazaya neden olduğu ve kusurlu olduğu durumlar
  • Terör eylemleri amacıyla kullanılan araçların hasarları
  • Hız yarışları veya yarış güzergahında antrenman yapan araçların karıştığı kazalar

Trafik Sigortası Zorunlu mu?

Araç sigortaları arasında yer alan araç trafik sigortası, zorunlu bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkan tüm motorlu araçlar için zorunlu trafik sigortası yapılması gerekmektedir. Trafik sigortası poliçeleri yıllık olarak düzenlenmektedir. Poliçelerini düzenli olarak yenilemeyen araç sürücülerine sigortasız araç kullanma cezası uygulanmaktadır. Trafik sigortası cezasında 2024 yılı itibariyle değişiklikler yapılmıştır. Sigortasızlık cezası 2024 yılı için 690 TL olarak belirlenmiştir. Poliçe yenilemelerini zamanında yapmayan kişilere de trafik sigortası gecikme cezası uygulanmaktadır.

Trafik Sigortası Neye Göre Belirlenir?

Zorunlu sigorta türlerinden biri olan zorunlu trafik sigortasının otomobil, kamyon, minibüs ve motosiklet gibi tüm motorlu araçlara yaptırılması gerekmektedir. Trafik sigortası ile ilgili yanıtı merak edilen sorular arasında “Trafik sigortası ödemeleri neye göre belirlenir?” yer almaktadır. Zorunlu araç sigortası fiyatlarını belirleyen bazı faktörler bulunmaktadır. Aracın modeli, bulunduğu il ve hasar geçmişi trafik sigortası fiyatlarını belirlemektedir. Poliçelerini zamanında yenilemeyen araç sürücülerine sigortasız araç cezası uygulanmaktadır.

Trafik Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılır?

Trafik sigortası ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler “Trafik sigortası kaç yılda bir yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Trafik sigortası poliçeleri sigorta acenteleri aracılığı ile yıllık olarak düzenlenmektedir. 1 yıllık olan poliçelerin her yıl poliçe bitiş tarihinden önce yenilenmesi gerekmektedir. Zamanında yenilenmeyen poliçelerde gecikme faizi uygulanmaktadır. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araç sahiplerine ise trafik sigorta cezası uygulanmaktadır.

Trafik Sigortası Ne Kadar Karşılar?

Trafik sigortasının teminat limitlerinde her yıl güncellemeler yapılmaktadır. Teminat limitleri araç türlerine bağlı olarak değişebilmektedir. Zorunlu trafik sigortası teminatları; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. 1 Ocak 2024 yılı itibariyle uygulanacak olan yönetmeliğe göre ise Kişi Başı Ölüm/Sakatlık 1.800.000 TL, Kaza Başı Ölüm/Sakatlık 9.000.000 TL, Araç Başı Maddi Zarar 200.000 TL, Kaza Başı Maddi Zarar 400.000 TL, SGK PAYI (SAĞLIK GİDERİ) Kişi Başı Tedavi Masrafları 1.800.000 TL, Kaza Başı Tedavi Masrafları 9.000.000 TL, Araç başına 200.000 TL, Kaza başına 400.000 TL teminat sunulmaktadır.

Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?

Zorunlu trafik sigortası hesaplaması yapılırken kusur oranı dikkate alınmaktadır. Trafik kazasında kusur oranı, tazminat bedelini etkilemektedir. Trafik sigortası tazminat hesaplaması yapılırken sakatlık geçiren veya vefat eden kişinin yaşı, maaşı, sakatlık oranı gibi faktörler de göz önünde bulundurulmaktadır. Trafik sigortası olmayan aracın kazaya karışması halinde, meydana gelen hasarın kişi tarafından karşılanması gerekmektedir. Bu nedenle trafik sigortası poliçe yenileme işlemlerinin aksatılmaması önem taşımaktadır.

Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı?

Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir. Araçlarını yanma riskine karşı güvence altına almak isteyen araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Kasko poliçeleri de zorunlu trafik sigortası poliçeleri gibi yıllık olarak düzenlenmektedir.

Hacizli Araç Trafik Sigortası Yapılır mı?

Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Hacizli araca trafik sigortası yapılır mı?” yer almaktadır. Araç sahiplerinin ödenmemiş borcunun olması durumunda araçlara haciz konulabilmektedir. Hacizli araçlar satılabilmektedir. Satışın gerçekleşmesinin ardından araç üzerindeki haciz işlemleri sürmektedir. Araçlara zorunlu trafik sigortası yaptırılabilmektedir.

Trafik Sigortası Olmazsa Ne Olur?

Trafik sigortası, zorunlu bir sigortadır. Bu nedenle tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Sigortasız olduğu tespit edilen araçların sahiplerine 690 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Aynı zamanda trafik sigortası olmayan araçlar muayene kapsamına alınmamaktadır. Bu nedenle dolaylı olarak da ödenmesi gereken para cezası artmaktadır. Trafik sigortası yaptırmama cezası ile karşılaşmamak için zamanında poliçe yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla Trafik Sigortası teklifi almak isterseniz, teklifinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapalı