2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır? Karlı Havalarda Alınacak Önlemler Nelerdir?

 Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Araç sürücüleri çok sayıda farklı hava koşulu ile karşılaşmaktadır. Karlı hava, kış aylarında araç sürücülerinin zorluk yaşadığı hava koşullarının başında bulunmaktadır. Karda araba sürmek genellikle uzmanlık isteyen bir durumdur. Bunun nedeni, sisin ve yağışın araç sürücüsünün görüş açısını ve görüş netliğini bozmasıdır. Bunların yanı sıra zemin kayganlaşmaktadır. Kaygan zemin ise araç kontrolünün sağlanmasında zorluk yaşatabilmektedir. Karda kayan arabalar, trafik güvenliği açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Ancak araç sürücüleri bazı önlemler alarak hem kendilerini hem de diğer sürücüleri ve yayaları koruyabilirler. 

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Karda araba kullanmak, araç sürücüleri açısından risk oluşturabilmektedir. Sürücüler genellikle araçlarında dört mevsim lastiklerini kullanmayı tercih etmektedir. Dört mevsim lastikler araçların fabrika çıkışlarında kullanmayı tercih ettikleri lastiklerdir. 7 derece ve üzerinde maksimum tutunmayı sağlayan dört mevsim lastikler, 7 derecenin altına düşen sıcaklıklarda tutunma sorunu yaşatabilmektedir. Bu nedenle kış aylarında araç sürücülerinin kış lastiği tercih etmeleri gerekmektedir. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki hava durumları için tasarlanmış olan lastiklerdir. Hava soğudukça tutunma performansları artmakta ve fren mesafesini ciddi oranda azaltmaktadır. Kar lastiği ise karlı havada araba kullanmayı konforlu hale getirmektedir. Kar lastiği olmadan karda araba kullanmak, oldukça risk taşıyan bir durumdur. Kar lastikleri yalnızca karda değil aynı zamanda buzlu ve sulu yol şartlarında da viraj alma, yol tutuş, hızlanma, durma konusunda maksimum performans göstermektedir. 

Karlı Havalarda Araba Kullanmadan Önce Alınacak Önlemler Nelerdir?

Karlı Havalarda Araba Kullanmadan Önce Alınacak Önlemler Nelerdir?

Güvenli sürüş ile ilgili araştırma yapan araç sürücülerinin en başta tanıt aradıkları soru “Karda araba kullanmanın püf noktaları nelerdir?” olmaktadır. Karlı yolculuklar, sürücülerin en zorlandığı yol koşullarının en başında yer almaktadır. Karlı yol koşullarında pratik kar zinciri ile sürüş güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Karlı havada araba kullanmak tehlike içerdiğinden, mecbur olunmadığı süre boyunca yola çıkılması tavsiye edilmemektedir. Ancak mecburi durumlarda beklenmedik tehlikelere karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir. Karda araba sürme tekniklerinin bilinmesi ve önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Karlı havalarda araba kullanmadan önce alınacak önlemler şu şekilde belirtilebilir:

        • Aracın bakımını yaptırmak
        • Kış lastiği kullanmak
        • Karlı zeminde araç kullanımına dair araştırma yapmak
        • Takip mesafesine dikkat etmek
        • Trafikte sakin kalmak
        • Hız sınırına uymak
        • Buzlanmaya karşı dikkatli olmak
        • Ani frenden kaçınmak
        • Yorgun ve uykusuzken yola çıkmamak
        • Araç sigortası yaptırmak

Karlı Havalarda Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Karlı yolda araba sürmek, trafik güvenliği açısından risk yaratmaktadır. Bu nedenle tüm sürücülerin karda araba kullanma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Karlı yol koşullarında mümkün olduğunca şerit değiştirilmemesi gerekmektedir. Gereksiz şerit değiştirmek, ani ve sert direksiyon hareketleri yapmaya sebep olmaktadır. Bu durum ise aracın ağırlık transferini bozabilmektedir. Gazi fren ve vites hareketlerinin yumuşak bir şekilde yapılması gerekmektedir. Karlı yollarda tutunmak zorludur. Yapılacak ani bir hareket, patinaj ve kayma gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Karlı havalarda lastik havalarının indirilmemesi ve kış lastiklerine zincir takılması gerekmektedir. Karlı yollarda sürüş sırasında aracın devrinin yükseltilmesi dezavantaj yaratmaktadır. Bu nedenle düşük devir ve bir üst vitesin tercih edilmesi mantıklıdır. 

Karda Araba Nasıl Çalıştırılır?

Karda Araba Nasıl Çalıştırılır?

Araç sürücülerinin yanıt aradıkları sorular arasında “Karlı havada araba çalıştırma ve karda araba park etme nasıl olmalıdır?” yer almaktadır. Karlı havada araba kullanmak, hem sürücüler hem yayalar hem de sokak hayvanları açısından ciddi şekilde risk oluşturabilmektedir. Karlı havalarda sürücülerin yaz lastiklerini çıkararak, kar lastiklerini takmaları gerekmektedir. Çoğu sürücü aracına iki kar lastiği takmayı gerekli görmektedir. Ancak güvenli yolculuk için dört kar lastiğinin mutlaka takılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kış ayları için sürücülerin, araç bakımlarını aksatmamaları tavsiye edilmektedir. Aküdeki asit seviyesinin, motor yağının kontrol edilmesi oldukça önem taşımaktadır. Çok soğuk günlerde soğuk havaların olumsuz etkilerinden korunmak için araç motoruna antifiriz eklenebilir. Park ederken ise aracın güneş gören ve rüzgar almayan yöne park edilmesi tavsiye edilmektedir. Böylece araç daha kolay çalıştırılabilmekte ve motor sıvılarının donması önlenebilmektedir. 

Karda Otomatik Araç Nasıl Kullanılır?

Karlı yolda araba sürmek, deneyim isteyen bir durumdur. Bu nedenle bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Araç sürücülerinin yanıtını merak ettikleri sorular arasında “Karda otomatik araba kullanmak nasıl olmalı?” yer almaktadır. Tam otomatik şanzımanlı araçlarda kar modu bulunması durumunda devreye sokulmalıdır. Buz ve kar üzerinde kalkış yapılması halinde şanzıman üzerinde yer alan “L” modunun veya yazılı olan en düşük vitesin seçilmesi gerekmektedir. Harekete geçtikten sonra araç “D” moduna alınmaktadır. Gaz pedalına çok basılmaması gerekmektedir. 

Karda Kaymamak İçin Ne Yapmalı?

Araç sürücüleri “Karda arabanın kaymaması için ne yapılmalıdır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Karda aracın kaymaması için direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılma hareketlerinin yumuşak bir şekilde yapılması gerekmektedir. Islak ve karlı yollarda ise kış lastiği kullanılması gerekmektedir. Çoğu araç sürücüsü 2 tekerleğe kış lastiği takmaktadır. Ancak karda kaymayı önleyen temel unsur, aracın 4 tekerleğine de kış lastiği takılmasıdır. Kar lastiği ise karlı hava koşullarında maksimum performans göstermektedir. 

Karlı Havada Lastik Basıncı Nasıl Olmalı?

Kış aylarında güvenli sürüşün en önemli unsurları kış lastiğinin takılması ve doğru lastik basıncıdır. Tüm tekerleklere takılan kış lastiklerinin basınçlarının düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Tüm lastiklerin kış lastiği olması, yolun durumuna ve özelliklerine göre çekiş gücünü, güvenliğini ve performansını artırmaktadır. Karlı havada sıcak gaz genleşmekte ve soğuk gaz sıkışmaktadır. Bu nedenle hava sıcaklığının düşmesi durumunda lastik basınçlarında yavaşlama olmaktadır. Karlı yol koşullarında 32 psi yerine 35 psi basılması önerilmektedir. 

Karda Araba Silecekleri Neden Kaldırılır?

Bazı araç sürücüleri karlı havada silecekleri kaldırmaktadırlar. Karlı havada silecek kaldırmak, soğuk hava nedeniyle sileceklerin donarak cama yapışmasını önlemek için yapılmaktadır. Silecek lastiklerini korumak isteyen araç sürücüleri sileceklerini ön camdan ayırmaktadır.

Karda Araba Kayarsa Ne Yapmalı?

Karlı havada araba sürmek sürücüler açısından zorluk yaratmaktadır. Karda kayan arabalar, trafik kazalarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Özellikle kar yağışının yoğun olduğu kış aylarında karda araba kayması olayları oldukça fazladır. Bu durumda sürücülerin frene aniden yüklenmemeleri gerekmektedir. Direksiyon hafifçe istenen yöne doğru çevrilmelidir. Ani manevra yapmaktan kaçınılması oldukça önemlidir. Karda kayma durumunda panik yapıp frene ani basma hareketinden kaçınılması gerekmektedir. Bu durum tekerleklerin çekişini ortadan kaldırmakta ve aracın kontrolünün bozulmasına neden olmaktadır. Kullanıcıların yanıtını merak ettikleri sorulardan biri “Arkadan itişli araba karda nasıldır?” olmaktadır. Önden çekişli araba karda daha avantajlıdır. Ancak doğru sürüş kuralları ve alınacak önlemler ile hem önden çekişli araçlar ile hem de arkadan itişli araçlar ile güvenli sürüş yapılabilmektedir. 

Karda Yolda Kalınca Ne Yapmalı?

Karda araç kullanmak beraberinde birtakım zorlukları getirmektedir. Bu nedenle kar yağışının yoğun olduğu günlerde araç kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ancak aracın karda kalması durumunda ayağın gazdan çekilmesi ve ani fren yapmadan yolun sağına ilerlenmesi gerekmektedir. El freni  çekilerek dörtlüler yakılmalıdır. Yol yardım hizmeti kullanan araç sürücüleri, yol yardım hizmetlerinden destek alabilirler. Kasko sigortaları genellikle yol yardım hizmetleri sunmaktadır. Çağrı merkezi aranarak gerekli destek sağlanabilir. Kasko sigortası olmayan araç sürücüleri ise çekici çağırabilirler.

Yorumlar kapalı