2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Araç ÖTV Hesaplama ve KDV Hesaplama

Araç ÖTV Hesaplama ve KDV Hesaplama

Araç sahipleri ÖTV muafiyeti hesaplama ve ÖTV dilimleri hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. ÖTV ve KDV hesaplama işlemi araç sahipleri tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir. ÖTV dilimleri, aracın motor silindir hacmine ve vergisiz satış tutarlarına bağlı olarak değişmektedir. ÖTV konusunda bir diğer önemli nokta ise ÖTV muafiyeti olmaktadır. Engelli kişilere engellilik durumuna göre ÖTV indirimi uygulanırken, şehit ve gazi yakınlarına ise ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır. 

Araç ÖTV Hesaplama ve KDV Hesaplama

Araba ÖTV oranlarının hesaplamasının nasıl yapıldığını merak eden araç sürücüleri ÖTV dilimleri ile ilgili araştırma yapmaktadırlar. Araç ÖTV hesaplamasında araç silindir hacmi ile araçların vergisiz satış tutarları önemli rol oynamaktadır. Otomobillerde, ticari araçlarda, motosikletlerde farklı ÖTV dilimleri uygulanmaktadır. Araçlarda ÖTV hesaplaması yapılırken araçların silindir hacimleri ile vergisiz satış tutarları baz alınmaktadır. Anahtar teslim araç fiyat hesaplaması yapılırken eklenen vergilerden biri de katma değer vergisi yanı KDV olmaktadır. 

Araç ÖTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Satın almanın planalandığı sıfır aracın vergisiz satış tutarının 120.000 TL olduğu ve aracın silindir hacminin 1600 santimetreküpten küçük olduğu düşünüldüğünde devletin bu şartlarda belirlemiş olduğu ÖTV oranı %45 olmaktadır. 120.000 TL ile 45 çarpıldığında 5.400.00 TL olmaktadır. 5.400.000, 100’e bölünmekte ve 54.000 TL olmaktadır. Bu tutar ödenmesi gereken ÖTV tutarıdır. 120.000 TL matrah bedeline ÖTV tutarı olan 54.000 TL eklendiğinde ise ÖTV dahil araç tutarı 174.000 TL olmaktadır. 

Araç ÖTV Oranları Nelerdir?

Araç sahipleri, araç ÖTV oranları ile 2. el araç ÖTV hesaplama konusunda fikir sahibi olmak istemektedirler. Araç ÖTV oranları motorun silindir hacmine ve vergisiz satış tutarına göre belirlenmektedir. 1600 santimetreküpe kadar olan araçlarda %45, %50 ve %80 oranında ÖTV uygulanırken, silindir hacmi 1600 santimetreküp ile 2000 santimetreküp arasında olan araçlarda %130 ve %150 ÖTV uygulanmakadır. 2000 santimetreküp üzeri araçlarda %220’ye varan ÖTV oranı uygulanmaktadır. 

Araç ÖTV İndirimi Nedir?

ÖTV’nin açılımı “Özel Tüketim Vergisi” anlamına gelmektedir. ÖTV, belirlenmiş olan mal veya ürünlerden oransal veya maktu olarak alınan harcama vergisidir. Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde, 4760 sayılı kanun ile 2002 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. İthal edilen ya da üretilen ve alıcıya teslim edilen herhangi bir ürün veya mal için geçerlidir. Ürün veya mal değiştirildiğinde ÖTV ödenmemektedir. Motorlu taşıtlarda ÖTV mükellefi satıcılar ile ithalat yapanlar olmaktadır.

Araç KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araçlarda KDV hesaplaması, aracın ÖTV tutarı eklendikten sonra toplam fiyatın KDV oranı eklenerek gerçekleştirilmektedir. Motor silindir hacmi ile araç satış bedeline bakılmaksızın KDV oranı, tüm araçlar için %18 olmaktadır. KDV hesaplaması örneği şu şekildedir:

120.000 TL’ye satın alınan araç ÖTV ile birlikte 174.000 TL oldu ise, 174.000 TL’nin %18’i 31.320 TL olmaktadır. KDV dahil aracın satış fiyatı ise 174.000 TL + 31.320 TL = 205.320 TL olarak belirlenmektedir.

Sıfır Araçlarda ÖTV Ne Kadar?

Sıfır Araçlarda ÖTV Ne Kadar?

Sıfır araçlarda KDV oranı ile ÖTV oranı merak edilmektedir. Resmi Gazete'de yayımlanan, araçların motor silindir hacmi ve vergisiz satış bedeline göre değişen 2023 yılı ÖTV oranları ve sıfır araç ÖTV oranları şu şekilde belirtilebilir. Motor silindir hacmi 1600 santimetreküpe kadar olan ve vergisiz satış tutarlarının 184.000 TL’yi aşmayan araçların ÖTV oranları %45, KDV oranları ise %18 olarak belirlenmiştir. 1600 santimetreküp motor silindir hacmi olan ve vergisiz satış tutarı 184.000 ile 220.000 arasında olan araçların ÖTV oranları %50, KDV oranları %18’dir. Motor silindir hacmi 1600 santimetreküp olan ve vergisiz satış tutarı 220.000 TL ile 250.000 TL arasında olan araçların ÖTV oranları %60 ve KDV oranları %18’dir. Motor silindir hacmi 1600 santimetreküp olan ve vergisiz satış tutarı 250.000 TL ile 280.000 TL arasında olan araçların ise ÖTV oranları %70, KDV oranları %18’dir. Motor silindir hacmi 1600 santimetreküpe kadar olan ve vergisiz satış tutarı 280.000 TL üzeri olan araçların da ÖTV oranları %80, KDV oranları %18’dir. 

Motosikletlerin ÖTV Oranı Kaçtır?

Otomobiller kadar sık kullanılan motosikletlerin ÖTV oranlarının ne kadar olduğu da araç sürücüleri arasında merak konusu olmaktadır. Motosikletlerin ÖTV oranı 2 şekilde olmaktadır. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpün altında olan araçlarda ÖTV oranı %8 ve KDV oranı %18 olmaktadır. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpün üzerinde olan araçlarda ise ÖTV oranı %37, KDV oranı ise %18 olmaktadır. 

Otomobillerin ÖTV Oranı Kaçtır?

Otomobil ÖTV oranları motor silindir hacmine göre belirlenmektedir. Motor silindir hacmi 1600 ile 2000 santimetreküp arasında olan ve vergisiz satış tutarı 170.000 TL’ye kadar olan araçların ÖTV oranları %130, KDV oranları %18 olarak belirlenmiştir. Motor silindir hacmi 1600 ile 2000 santimetreküp arasında olan ve vergisiz satış tutarı 170.000 TL’nin üzerinde olan araçların ÖTV oranları %150 ve KDV oranları ise %18’dir. Motor silindir hacmi 2000 santimetreküpten fazla olan araçların vergisiz satış tutarı sınırsız olarak ÖTV oranı %220 ve KDV oranı ise %18 olmaktadır. 

Elektrikli Araçların ÖTV Oranları Ne Kadar?

Elektrikli araç ÖTV hesaplamaları 3 farklı silindir hacmine bağlı olarak değişmektedir. Silindir hacmi 85 kW’yi geçmeyen elektrikli araçlarda %10 ÖTV ve %18 KDV oranı uygulanmaktadır. Silindir hacmi 85 kW ile 120 kW arasında olan araçlarda %25 oranında ÖTV, %18 oranında KDV uygulanmaktadır. Silindir hacmi 120 kW üzerinde olan elektrikli araçlarda ise %60 oranında ÖTV ve %18 oranında KDV oranı uygulanmaktadır. 

Kamyonet ÖTV Oranı Ne Kadar?

Kamyonetler için motosiklet ve otomobillerden alınan ÖTV oranından farklı bir hesaplama yapılmaktadır. Motor silindir hacmi ile vergisiz satış fiyatına göre değişmekle birlikte araca koltuk ekleme durumunda ek ÖTV alınmaktadır. Ayrıca araçların çok amaçlı araçlara dönüştürülmesi durumunda da belirli bir oranda ek ÖTV alınması kararlaştırılmıştır. ÖTV oranları her yıl güncellendiği için her yılın ÖT oranları farklı olmaktadır. 

Ticari Araç ÖTV Ne Kadar?

Ticari araçlarda ÖTV oranı motor hacmine ve satış bedeline göre farklılık gösterebilmektedir. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgiler ticari araçlar için de geçerli olmaktadır. Motor silindir hacmine ve vergisiz satış tutarının üzerine devlet tarafından belirlenen KDV ile ÖTV oranları eklenmektedir. ÖTV ve KDV oranlarını eklendiği yeni rakam ise ticari aracın yeni satış fiyatı olmaktadır. Ticari aracın ÖTV’si hesaplanmak isteniyorsa, aracın motor silindir hacminin ve vergisiz satış fiyatının öğrenilmesi gerekmektedir. 

ÖTV Muafiyeti

ÖTV Muafiyeti

Araç sürücüleri engelli araç indirimi hesaplamasının, ÖTV'siz araç hesaplamasının ve engelli ÖTV hesaplamasının nasıl yapıldığını merak etmektedirler. ÖTV indirimli araç hesaplaması son derece kolaydır. ÖTV muafiyetli ya da ÖTV indirimli araç satın almak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartların ilki engelli raporuna sahip olmaktır. Engelli araç hesaplama 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Engelli raporuna sahip olan kişilere, engellilik yüzdesine bağlı olarak değişkenlik gösteren ÖTV indirimi veya ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır. Fakat engelli kişinin alacağı sağlık raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresinin yer alması gerekmektedir. 2023 yılı itibariyle engelli ÖTV muafiyetli araç satın alımının üst limiti 1.004.299 TL olarak belirlenmiştir.

ÖTV muafiyetinden yararlanmanın bir diğer şartı ise gazi veya şehit yakını olmaktır. Şehit ailelerine araç alımında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Uzuv kaybına uğrayan gaziler ile şehit yakınları, ÖTV muafiyetli olarak araç satın alabilmektedirler. ÖTV muafiyeti için şehit yakınlarının Sosyal Güvenlik Kurumundan “Şehitlik Belgesi” almaları gerekmektedir. Uzuv kaybına uğrayan gazilerin de engellilik raporuna sahip olmaları gerekmektedir. Gazi ve şehit yakınları için ÖTV muafiyetli araç satın alımında herhangi bir üst limit bulunmamaktadır. Söz konusu konuda aranan tek şart motor hacminin 1600 santimetreküpü geçmememesi olmaktadır.

Yorumlar kapalı