2 dakikada içerisinde birden fazla sigorta ürününden teklif alıp, anında satın al.
Trafik Sigoratsı Hemen Teklif Al
Tüm ürünlerimiz Hemen Teklif Al

Ruhsat Seri No Nedir? Ruhsat Seri No Nerede Yazar?

Ruhsat Seri No Nedir?

Araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştıkları bir kavram olan “ruhsat seri no”, araca dair çok sayıda bilgiye erişebilmeye olanak vermektedir. Çevirmelerde de kişilerden ehliyet ve ruhsat istenmektedir. Ruhsat üzerinde yazılı olan ruhsat seri numarası 2 adet harf ve 6 adet rakamdan oluşan bir dizidir. Araç ruhsat seri no öğrenmek için ruhsatın sağ alt kısmına bakılması gerekmektedir. Ruhsat seri no, e-Devlet sistemi üzerinden de kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Ruhsat seri numarası sayesinde aracın kimin adına kayıtlı olduğu, aracın herhangi bir borcunun olup olmadığı ile aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı rahatlıkla öğrenilebilmektedir. Araca dair gerçekleştirilecek sigortacılık işlemleri için de ruhsat seri numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Ruhsat Seri No Nedir?

Araç sahiplerinin sahip olduğu ruhsat seri numarasının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, ruhsat seri no hakkında araştırma yapmaktadırlar. Ruhsat seri numarasının diğer adı ruhsat belge seri numarasıdır. Emniyet Genel Müdürlüğünün sistemine kayıtlı olan 2 harf ve 6 rakamdan meydana gelen numaraya “ruhsat seri no” adı verilmektedir. Ruhsat seri no sayesinde araca ait bilgiler kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Bu nedenle tescilli tüm araçların ruhsat seri numarası bulunmaktadır. Araç seri no sorgulama işlemleri ise e-Devlet uygulaması üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Ruhsat belge seri numarası, araca dair ruhsat üzerinde kayıtlı olan bilgilere Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile erişilebilmesini sağlamaktadır. 

Ruhsat Seri No İşlevi Nedir?

Ruhsat seri numarası 2 adet harf ve 6 adet rakamdan oluşan bir numaradır. Tescilli araçların tümünde bulunan ruhsat seri no, ruhsat üzerinde yazılıdır. Ruhsat seri no, araca ait tüm bilgilerin tek bir yerden kolaylıkla takip edilebilmesini sağlamaktadır. 2010 yılında TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) ile Emniyet Genel Müdürlüğünün entegre çalışmaya başlaması ile birlikte ruhsat seri numarası insanların hayatına girmiştir. Ruhsat seri numarası sayesinde araçların herhangi bir kazaya karışıp karışmadıkları öğrenilebilmektedir. Ayrıca araçların borçlarının olup olmadığı da ruhsat seri numarası ile öğrenilebilmektedir. Ruhsat seri numarası sayesinde aracın kimin adına kayıtlı olduğu bilgisine de ulaşılabilmektedir. Söz konusu bilgilere erişim kolaylığı sağlaması bakımından ruhsat seri no oldukça önemli bir numaradır. 

Trafik polisleri çevirmelerde araç sürücülerinden ehliyet ile ruhsat talep etmektedirler. Trafik polislerinin araç sürücülerinden ehliyet ve ruhsat talep etmelerinin nedeni ise her ruhsatın kendisine ait bir seri numarasının olmasıdır. Ruhsat seri numarası, Emniyet Genel Müdürlüğü veri havuzundan araca dair tüm bilgilere erişilebilmesi için kullanılmaktadır. Bu nedenle ruhsat seri numarası, araç sahiplerinin her daim ihtiyaç duydukları bir numara durumundadır. Araç sahipleri, araçlarına kasko sigortası yaptırırken de ruhsat seri numarasına ihtiyaç duymaktadırlar. Sigortacılık ile ilgili uygulamaların dışında aracın muayenesi için de ruhsat seri no gereklidir. Ruhsat seri numarası ruhsat üzerinde yazılıdır. Ancak ruhsatın kaybedilmesi durumunda araç ruhsat belge seri no sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. 

Ruhsat Seri No Nerede Yazar?

Araç sahiplerinin yanıtını merak ettikleri konulardan biri “Ruhsat seri no nerede yazar?” olmaktadır. Araç ruhsatları eski yıllarda iki yaprak olarak basılmaktaydı. İki yaprak halinde basılan araç ruhsatlarının iki yaprağında da farklı bilgiler bulunmaktaydı. Bu durum ise ruhsat seri numarası gibi gerekli bilgilere ulaşılmasını oldukça zorlaştırmaktaydı. Ancak artık araç ruhsatları, tek yaprak olarak düzenlenmektedir. Tek yaprak halinde düzenlenen araç ruhsatı ile ruhsat seri no öğrenme işi oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Araç ruhsat bilgileri ruhsat üzerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Ruhsat seri no öğrenmek için araç sahipleri, araç ruhsatlarının sağ alt köşesinde yer alan “Belge Seri No” isimli diziye bakmaları gerekmektedir. Ruhsat seri no bu kısımda yazılı olan 2 harf ve 6 rakamdan meydana gelen numaradır. Araç ruhsatının kaybedilmesi durumunda ise ruhsat seri numarası, e-Devlet üzerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir. 

Ruhsat Seri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ruhsat Seri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ruhsat seri no sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Ruhsat seri no öğrenme e-Devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile gerçekleştirilmektedir. Söz konusu hizmet ile Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sisteminde kayıtlı olan tescilli araçlar sorgulanabilmektedir. e-Devlet uygulamasında sıralanan liste içerisinden kişiler kendi adlarına kayıtlı bulunan kayıtlı bütün araçları, ve bu araçlara ilişkin ceza, borç, muayene ve sigorta gibi bilgileri kolaylıkla görüntüleyebilmektedirler. Söz konusu bilgilere ulaşabilmek için kişilerin öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapması ve ardından T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girişlerini yapmaları gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayan kişiler, herhangi bir PTT şubesine giderek bir miktar ücret karşılığında e-Devlet şifresi alabilmektedirler. e-Devlet üzerinden ruhsat seri no öğrenme işlemi için şu adımlar takip edilmektedir:

  • Adıma Tescilli Araç Sorgulama (Gerçek Kişi) (turkiye.gov.tr) sayfasına girilmesi gerekmektedir.
  • Araç ruhsat sorgulama işlemi için “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklanması gerekmektedir.
  • T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girişinin yapılması gerekmektedir.
  • T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girişinden sonra “sorgula” butonuna tıklanarak sorgulama işlemi başlatılabilmektedir.
  • Detay kısmından ruhsat seri nosu öğrenilmek istenen aracın bilgileri öğrenilebilmektedir. 

Ruhsat Seri No Kabul Etmiyor Hatası Ne Demek?

Ruhsat seri no hatası ile karşılaşan kişiler, söz konusu problemin neden kaynaklandığını merak etmektedirler. Ruhsat seri no sorgulama işlemi tamamlandığında aracın gerçek bilgileri ile ruhsatta yazılı olan bilgilerin uyuşmadığı farkedilebilmektedir. Ruhsat seri numarası aracın plakası ile eşleşmeyebilmekte ya da ruhsat seri no kabul etmiyor hatası ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumun nedeni ise araç muayenelerinde yetkili kurum durumunda olan TÜVTÜRK’ün sisteminde oluşan birtakım aksaklıklardır. Birden fazla kez ruhsat seri no ile sorgulama işlemi yapıldığı halde aynı sorun devam etmekte ise, kişinin Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Kişiler ASBİS no ile giriş yapmayı da deneyebilmektedirler. 

Ruhsat Seri No ve ASBİS No Farkı

Ruhsat Seri No ve ASBİS No Farkı

Ruhsat seri no ile asbis numarası birbirlerine sıklıkla karıştırılan kavramlar olmaktadır. Ruhsat seri no yalnızca tescilli araçlara verilmektedir. Asbis no, tescilli olmayan araçların sigortalama ve kayıt gibi işlemlerinin online olarak kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi için geliştirilmiş olan 19 haneden oluşan bir numaradır. Asbis (Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi) Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen tescilli olmayan araçların kayıt işlemlerinin online şekilde yürütülebilmesini sağlamaktadır. 

Araçların tescili iki durumda olmayabilmektedir. Sıfır araç alınması durumunda da 2. el araç alınması durumunda da araç tescili bulunmamaktadır. Araç satın alımlarında noter tarafından aracın yeni sahibine verilen Araç Tesciline İlişkin Geçici belge üzerinde asbis numarası bulunmaktadır. Asbis numarası ruhsat seri numarasının aksine ruhsatların üzerinde yazılı değildir. Asbis no öğrenme işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. Asbis numarası, araç tescil işlemlerinde kullanılmakta olan belgelerin üzerinde bulunmaktadır. Araç alımı sırasında ise noter tarafından yeni araç sahibine asbis numarası verilmektedir. Asbis numarası 19 haneden oluşan ve sadece rakamlardan meydana gelen bir numaradır.

Yorumlar kapalı