Kasko sigortası, araç sahiplerinin isteğe bağlı olarak yaptırdıkları ve zorunlu trafik sigortasından farklı bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkan her motorlu aracın zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekmektedir. Kasko sigortası ise trafik sigortasının karşılamadığı hasar ve benzeri durumlarda devreye girerek olası bir kaza sonrası oluşabilecek hasarlar için araç sahiplerini korumaktadır.
Kasko Sigortası Nedir?
Motorlu araçların kaza geçirmesi, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi, doğal afete maruz kalması ya da yanması sonucunda meydana gelen hasarları güvence altına alan sigorta çeşidine kasko sigortası denir. Trafik sigortasından farklı olarak poliçe sahibinin risklerini de güvence altına alan sigorta çeşididir. Kasko poliçeleri ihtiyaca ve bütçeye göre belirlenmektedir. Kasko ana teminatlarına ek hizmetler eklenebilir ve ihtiyaca göre düzenlenebilir. Ek teminatların içeriği ikame araç, ses ve görüntü cihazlarını, yurtdışında meydana gelen zararları, anahtar kullanılarak araç çalınma klozunu içermektedir. Ticari araçlar için ise taşınan emtia, parlayıcı/patlayıcı madde taşıma, kullanım ve gelir kaybı teminatları ek teminatlar olarak eklenebilir. Kasko, motorlu araç kullanımında yaşanabilecek risklere karşı geleceğe dair bir önlemdir.
Motosiklet, araba, otomobil, karavan gibi motorlu araçlar kasko ve trafik sigortası hizmetinden yararlanabilmektedir. Sigorta süreleri ise yıllık olarak değişiklik gösterir. Sigorta teminatları düzenlenerek ihtiyaca uygun sigorta kapsamı oluşturulabilmektedir. Kasko sigortası yaşanabilecek doğal afetlere karşı önlem niteliğindedir. Trafikte yaşanabilecek bir kaza esnasında kazaya dahil olan bireyleri güvence altına alır. Aynı zamanda hareket halinde ya da hareketsiz aracı da yaşanabilecek olumsuzluklara karşı güvence altına alabilir.
Kasko Sigortası Ne İşe Yarar?
Kasko, araç sahiplerine önemli ölçüde koruma ve güvence sağlamaktadır. Özellikle, araç hasarına karşı ödeme yapılması gereken durumlarda kasko sigortası çok yararlı olabilir. Örneğin, araç sahibinin kendi kusurundan kaynaklanan bir hasar oluştuğunda veya yolculuk sırasında aracın hasar görmesi durumunda, kasko sigortası ödeme yaparak araç sahibinin mali yükünü azaltır.
Kasko sigortası ayrıca, araç çalınması veya yangını durumlarında da ödeme yaparak araç sahibine koruma sağlamaktadır. Bu durumlar, araç sahipleri için önemli bir kayıp anlamına gelebilir ve bu nedenle de kasko sigortası çok yararlı olabilmektedir. Kasko sigortası ayrıca, buzul, sel ve benzeri afetlerin neden olduğu hasar durumlarında da ödeme yaparak araç sahiplerine güvence vermektedir.
Kasko Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Kasko yaptırmak zorunlu değildir. Kasko poliçesi araç sahibinin isteğine bağlı olarak yaptırılan bir poliçe türüdür. Kasko sigortası araç kullanırken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı poliçe sahibi, karşı taraf ve üçüncü kişiler için alınabilecek önlemlerdir. Trafik sigortası ile karıştırılmamalıdır. Trafik sigortası devlet tarafından bütün motorlu araçlar için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre zorunlu tutulan bir sigortadır. Sigorta teminatlarına sadece karşı taraf ve üçüncü kişiler dahildir. Kasko sigortası araç sahipleri tarafından isteğe bağlı olarak yaptırılır ve bir senelik sigorta süresi içinde araç sahibini finansal olarak güvence altına alır.
Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik kasko sorgulama işlemi aracılığıyla araç sahibi üzerine kayıtlı araca ait kasko poliçesi bilgilerine ulaşabilir. Plaka, kasko sorgulama işlemi için gerekli olan ilk bilgidir. E-devlet üzerinden yapılacak olan araç kasko sorgulama için e-devlet şifresi ve T.C kimlik numarası bilgisi de gerekmektedir. Kasko poliçe sorgulama, e-devlette hizmetler sekmesinde yer almaktadır. Hizmetler sekmesinde, Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi’ni seçtikten sonra kasko poliçe sorgulama sayfasına gidilmektedir. Açılan ekrana plaka bilgisi aralarda boşluk bırakılarak yazılır ve sorgulama işlemi tamamlanır. Bu sorgulama ile araç yetkilisine ait poliçe bilgileri, anahtar bilgileri, plaka ve şasi bilgileri öğrenilir. Kasko poliçe sorgulaması sonucunda varsa araç sahibinin önceki poliçe bilgilerine ve indirim/sürprim bilgilerine de erişilebilmektedir.
Kasko hasar sorgulama işlemi de buradan yapılır. Hasar sorgulama için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından mobil hizmet de sunulmaktadır. Mobil Hasar Sorgu Servisine (5664) vatandaşın araç plaka bilgileri gönderilerek plakası değişmiş olsa bile aracın hasar geçmişine ulaşılabilmektedir.
Kasko Sigortası Fiyatları 2024
Araç satın almayı düşünenler araç kaskosu ne kadar sorusunu gündeme getirmektedir. Kasko fiyatları 2024 yılında da belirlenirken araç sahibinin kaza geçmişi, aracın bulunduğu il, aracın kasko değeri dikkate alınır. Kasko ücretleri belirlenirken araç modeli de önemlidir. Sıfır araç kasko fiyatları ile ikinci el araç kasko fiyatları farklılık gösterir. Sürücünün araç kullanım kademesi de kasko sigorta fiyatlarını etkilemektedir. Kasko fiyat sorgulama ve kasko hesaplama için tüm bu detayların verilmesi gereklidir. En ucuz kasko prim fiyat teklifi için ihtiyaca en uygun ve en iyi kasko teminatları belirlenmelidir. Araç kasko fiyatları hakkında bilgi almak ya da tahmini kasko hesaplama için ise sigorta şirketinin online kasko teklifi ya da online fiyat al hizmetlerinden yararlanılabilir. Aylık ödeme bilgisi alarak kaskonun günlük kasko bedelleri ne kadar öğrenilebilir. İhtiyaca bağlı olarak kısa süreli kasko ödemesi ile aylık sigorta da yaptırılabilir. Full kasko fiyatları ise en yüksek rakamları sunmaktadır. Kampanya fırsatlarından yararlanabilmek için kasko hasarsızlık indirimleri de iyi araştırılmalı ve e-devlet üzerinden sorgulanmalıdır.
Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?
Hasarsızlık indirimi sigorta ücretini önemli oranlarda azaltan bir indirim türüdür. Bu indirim yıl bitiminde kasko yenileme yapılırken gerçekleşir. Hasarsızlık indirim prim ücreti hasar geçmişi basamaklarına göre değerlendirilmektedir. Kasko hasarsızlık indirimi kademeleri sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Genellikle dördüncü basamakta yer alan sürücü en yüksek prim indirim oranına sahip olur. Hasarsız koruma teminatı sigortanın yapıldığı yıl boyunca poliçe sahibinin hiçbir kaza gerçekleştirmemesi sonucunda uygulanır. Hasarsızlık indirimi sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılan kasko sorgulaması esnasında yapılabilmektedir. Yıllık kasko ücretleri bu indirim oranlarına göre hesaplanmaktadır.
Kasko Teklifi Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Kasko teklifi al hizmetinden yararlanabilmek için kasko poliçesi yaptırılacak araca ait trafik ruhsatı bulunmalıdır. Bu belge dışında ekstra bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Kasko fiyat teklifi almak için web sitesi üzerinden il, ilçe bilgisi girilir veya acente ismi seçilir. Araç sahibine en uygun acente ya da acenteler aranarak fiyat teklifi alınır. Sigorta teklifini birkaç farklı acenteden almak araç sahibine en uygun teminatları seçebilmek için önemlidir. Sigorta karşılaştırmaları yapan siteler aracılığı ile de bu bilgilerin karşılaştırılması yapılabilmektedir. Direkt çağrı merkezi hizmetinden yararlanarak da kasko kampanyaları hakkında bilgi alınabilir.
Kasko Nasıl Yapılır?
Kasko sigortası bir sigorta şirketi aracılığı ve acente ile yapılır. Kasko sigortası yapılırken gelecekteki riskler iyi değerlendirilip poliçe teminatları buna göre tercih edilir. Kasko yapılırken ‘’Pert araca kasko yapılır mı?’’, “Ağır hasarlı araca kasko yapılır mı?’’ ya da ‘’Kaç yaşında arabaya kasko yapılır?’’ soruları sıklıkla sorulmaktadır. Pert kasko sigortası, pert kaydı bulunan kaza sonucunda ağır hasar almış araçlar için yapılmaktadır. Kasko nasıl yapılır sorusunun en doğru cevabı tercih edilen sigorta şirketi ile birebir iletişime geçilerek öğrenilir.
Kasko Sigortası Nerede Yaptırılır?
Kasko sigortası acenteler ile anlaşmalı sigorta şirketleri aracılığı ile yapılır. Kasko sigortası yaptırılırken acente teminatlarına, sürücü ihtiyaçlarına, olası risklere, araç hasar geçmişine, hasarsızlık indirimine ve acente ile iletişim kolaylığına dikkat edilmelidir. Kasko sigortası yaptırılacak şirket ile araç modeli, hasar geçmişi, kullanım şekli ve sigorta yaptırma amacı doğru bir şekilde paylaşılmalıdır. Araç kasko sigortası ile gelecekte yaşanma ihtimali olan riskler planlanıp gelecek güvence altına alınmaktadır. Kasko sigortası araç seyir halindeyken ya da dururken yaşadığı kazalar sonucunda aldığı hasarların karşılanmasını kapsar.
Kasko Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Kasko sigortalarının ek teminatlardan ayrı olarak belirledikleri genel şartlar vardır. Bu genel şartlar kapsamında Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları, Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları, Hukuksal Koruma Sigortası Genel Şartları kasko sigortası yaptırmadan önce incelenmelidir. Kasko sigortası genel şartları;
- Aracın karayolunda veya demiryolunda kullanılabilen motorlu ya da motorsuz araçlarla çarpışma yaşaması
- Hareket ederken ya da durma halindeyken sigorta sahibinin veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler sonucunda sabit veya hareketli bir cismin araca çarpması veya aracın bu cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar
- Üçüncü kişilerin kasıtlı olarak yaptığı davranışlar ile fiili ehliyete sahip olmayan kişilerin yol açtığı zararlar
- Aracın yanması
- Aracın ya da araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi
Ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil edilen teminatlar (Genel şartlar ile ilgili maddelere göre);
- Grev, Iokavt, kargaşalık ile halk hareketleri
- Terör olayları
- Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi
- Sel ve su baskını
- Araçta sigara ve benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar
- Yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen zararlar ile kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen zararlar
- Araç anahtarının ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması
- Kaybolan ve çalınan anahtarlar dolayısıyla aracın kilit mekanizmasının değiştirilmesi
- Hayvanların vereceği zararlar
Kasko Sigortası Kapsamı ve Teminatları Neler?
Kasko sigortası kapsamı ve teminatları, sigorta şirketine ve sigortalının seçtiği kasko paketine göre değişebilir. Ancak, genellikle kasko sigortası kapsamında olan teminatlar şunlardır:
- Aracın kendi kusurundan kaynaklanan hasarı
- Yolculuk sırasında aracın hasar görmesi
- Aracın çalınması veya yanması
- Aracın düştüğü veya çarptığı bir nesnenin hasarı
- Dolu, sel ve benzeri afetlerin neden olduğu hasar
- Aracın yüksek hızda seyir sırasında hasar görmesi
Kasko sigortası kapsamında olan teminatlar, sigortalının sigorta şirketiyle yaptığı sigorta sözleşmesinde belirtilmektedir. Sigortalı, sigorta sözleşmesini yaptırmadan önce kasko sigortası kapsamında olan teminatları araştırarak doğru bir karar verebilmektedir. Sigorta şirketleri, araç sahiplerinin ihtiyaçlarına göre kasko çeşitleri sunmaktadır ve bu seçenekler arasından araç sahipleri kendi ihtiyaçlarına en uygun kaskoyu seçebilmektedir.
Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası ve kasko araç sigortası iki farklı sigorta türüdür. Trafik sigortası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununca zorunlu bir sigorta iken kasko sigortası tamamen isteğe bağlı bir sigortadır. Kasko teminatları aracın güvenliğini, karşı tarafın güvenliğini ve sürücünün güvencesini sağlamaktadır. Trafik sigortası ise kusur oranına göre karşı tarafın ve ve üçüncü kişilerin kazaya karışması durumlarında aldıkları hasarı tazmin eder. Trafik sigortası tavanları devlet tarafından belirlenirken kasko fiyatları sigorta şirketine ve sigorta poliçesinin kapsamına göre belirlenmektedir.
Ethica Sigorta ayrıcalıklarıyla en uygun kasko fiyatlarını sorgulamak için hemen teklif alın!